Skocz do zawartości

Jak wyglądają jelita naturalne?


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Dla przypomnienia, krótka informacja na temat wyglądu oraz zastosowania jelit naturalnych.

Dla ujednolicenia wyglądu, wykorzystałem materiały firmy CDS Hackner GmbH.

 

I. JELITA WIEPRZOWE:

 

1. Jelita wieprzowe cienkie.

 

post-39694-0-42341500-1487430069_thumb.jpg

kalibrowanie jelit cienkich i sposób wiązania jelit solonych w pęczki

Informacja:

Po dokładnym wyczyszczeniu, jelita zostają skalibrowane  w naszych zakładach produkcyjnych i zgodnie z Państwa życzeniem skonfekcjonowane.

Jelita wieprzowe są dostępne w kalibrach od 26/28 do 48/+.

Jednostką jelit wieprzowych cienkich uznawaną przez cały świat jest, tzw. "Hank" (pęczek):
1 Hank = 100 Yardów = 91,4 Metrów

Podczas kalibracji nie jest jednak możliwe zachowanie dokładnie tych 91,4 metrów, gdyż może ucierpieć na tym kalibracja lub długość odcinków. Obowiązuje tutaj zasada, że ilość metrów może się wahać od 88 do 92. Jednak średnia ilość metrów w pęczku, liczona z 10 pęczków wynosi 91,4 m.

Jelita wieprzowe cienkie są stosowane do produkcji następujących asortymentów kiełbas:
Kiełbasa biała, kiełbasa parzona, wędliny trwałe i półtrwałe, wędliny podrobowe

 

post-39694-0-98888300-1487430086_thumb.jpg

Jelita wieprzowe cienkie solone

 

post-39694-0-03588500-1487430098_thumb.jpg

Jelita wieprzowe cienki na tubach technologicznych

 

2. Okrężnice wieprzowe i kątnice wieprzowe

 

post-39694-0-48132300-1487430388_thumb.jpg

Okrężnica i kątnica wieprzowa

 

Informacja:

Okrężnice wieprzowe (jelita wieprzowe grube) stosowane sa w produkcji następujących asortymentów wędlin:
Pasztetowa, kaszanka, wędliny podrobowe

- Dostępne kalibry: 40/50 do 70/+
- Jednostka: wiązane w pęczki po 9 metrów

Kątnice wieprzowe stosowane sa w produkcji następujących asortymentów wędlin:
Salceson, wędliny podrobowe

 

post-39694-0-74299800-1487430487_thumb.jpg

Okrężnice wieprzowe cięte na 28 cm i wiązane

 

3. Krzyżówki wieprzowe

 

post-39694-0-30523200-1487430641_thumb.jpg

Krzyżówki wieprzowe

 

Informacja:

Krzyżówki wieprzowe stosowane są w produkcji następujących asortymentów wędlin:
Wędliny podrobowe, wędliny dojrzewające.

 

post-39694-0-51363200-1487430736_thumb.jpg

Krzyżówki wieprzowe wiązane

 

Krzyżówki wieprzowe są wiązane na 60 cm lub 40 cm i dostępne w następujących kalibrach:

- Zielony, 60 cm: ilość wsadu do 1,3 kg
- Zielono/biały, 60 cm: ilość wsadu od 1,3 do 1,8 kg

- Niebieski, 60 cm: ilość wsadu od 1,8 kg
- Krzyżówka właściwa, wiązana na 40 cm: ilość wsadu ok. 1 kg

 

4. Pęcherze wieprzowe

 

post-39694-0-33668600-1487430908_thumb.jpg

Pęcherze wieprzowe

 

Informacja:

Do dzisiaj są one ręcznie czyszczone, odtłuszczane i konserwowane solą spożywczą.

Pęcherze wieprzowe stosowane są w produkcji następujących asortymentów wędlin:
Pasztetowa, kaszanka, wędliny podrobowe.

 

5. Żołądki wieprzowe

 

post-39694-0-47453400-1487431083_thumb.jpg

Żołądki wieprzowe

 

Informacja:

Nasze żołądki wieprzowe do dzisiaj są ręcznie czyszczone, odtłuszczane, sortowane wg wielkości i w przypadku zapotrzebowania wiązane.

Żołądki wieprzowe stosowane są w produkcji następujących asortymentów wędlin:
Salceson, wędliny podrobowe.

 

post-39694-0-86756300-1487431194_thumb.jpg

Rozmiary żołądków wieprzowych

 

Żołądki wieprzowe są sortowane wg następujących wielkości i już gotowe do nadziewania:

- Małe
- Średnie
- Duże

Żołądek wieprzowy jest uważany za najtańszą osłonkę naturalną, gdyż relatywnie posiada największą masę własną w porównaniu z masą wsadu.

 

post-39694-0-72276600-1487431218_thumb.jpg

Wiązanie żołądków wieprzowych

 

6. Błona surowicza

 

post-39694-0-04576700-1487432753_thumb.jpg

Błona surowicza

 

Informacja:

Błona surowicza wieprzowa jest przez nas pozyskiwana podczas obróbki jelit wieprzowych cienkich, z zakładów zatwierdzonych przez UE. Charakterystyczny jest tutaj przede wszystkim, zauważalny "szew tłuszczowy", który służy jako dodatkowy nośnik smaku.

Błona surowicza wieprzowe stosowana jest w produkcji specjalnych rodzajów wędlin, np. kiełbasy pieczonej

 

 

II. JELITA BARANIE (WATLONGI)

 

1. Jelita baranie cienkie (watlongi)

 

post-39694-0-27193200-1487432624_thumb.jpg

Kalibrowanie jelit baranich

 

Informacja:

Nasze jelita baranie są dostępne w kalibrach od 14/16 do 30/+.

Jednostką jelit baranich uznawaną przez cały świat jest, tzw. "Hank" (pęczek):
1 Hank = 100 Yardów = 91,4 Metrów

Podczas kalibracji nie jest jednak możliwe zachowanie dokładnie tych 91,4 metrów, gdyż może ucierpieć na tym kalibracja lub długość odcinków. Obowiązuje tutaj zasada, że ilość metrów może się wahać od 88 do 92. Jednak średnia ilość metrów w pęczku, liczona z 10 pęczków wynosi 91,4 m.

Jelita baranie są stosowane do produkcji następujących asortymentów kiełbas:
Kabanosy, frankfurterki, parówki, kiełbaski śląskie, kiełbaski delikatesowe, kiełbasa biała, kaszanka, krupniok itp.

 

post-39694-0-34269200-1487432633_thumb.jpg

Jelita baranie solone

 

Maksymalna trwałość dzięki możliwie najlepszej konserwacji, optymalne warunki przechowywania w połączeniu z najwyższą świeżością.

Minimalny okres trwałości: 6 miesięcy przy składowaniu w temp. < 10 °C

Dostępne w następujących opakowaniach - CDS Fresh Packs:
- Minipack (mini worek) po 1 Hank
- Standardpack (mały worek) po 10 Hanks
- Grosspack (duży worek) po max. 80 Hanks

Sposób użycia:
- Otworzyć worek wzdłuż linii przerywanej i gruntownie wypłukać kryształki soli w zimnej wodzie
- Moczyć w zimnej, świeżej wodzie przez noc
- Około 30 minut przed nadziewaniem, zmiękczyć jelita w ciepłej wodzie (max. 35 °C)
- Aby uniknąć splątania jelit, przeczesać pojedyncze odcinki palcami.

 

 

III. JELITA WOŁOWE

 

1. Jelita wołowe wiankowe

 

post-39694-0-75071300-1487433577_thumb.jpg

Jelita wołowe wiankowe

 

Informacja:

Jelita wołowe wiankowe są produkowane w naszych zakładach partnerskich na terenie Argentyny i Brazylii, z zachowaniem standardów firmy CDS. Są jeszcze ręcznie czyszczone, odtłuszczane i kalibrowane.

Dostępne w kalibrach 32/35 do 50/+.

Jelita wołowe wiankowe stosuje się powszechnie przy produkcji następujących rodzajów kiełbas:
Kiełbasa wieprzowa, kiełbasa wołowa, metka, kaszanka, pasztetowa.

 

post-39694-0-78812000-1487433670_thumb.jpg

Jelita wołowe wiankowe solone w siatce

 

Aby zapewnić optymalną wytrzymałość i trwałość jelit wołowych wiankowych, są one solone i pakowane w siatki. Jelita wołowe wiankowe są dostępne w różnej wielkości pęczkach, ze względu na kaliber oraz klasę jelit:

- 18 metrów w siatce
- 30 metrów w siatce
- 50 metrów w siatce

 

post-39694-0-04559800-1487433770_thumb.jpg

Jelita wołowe wiankowe sklipsowane

 

Jelita wołowe wiankowe są również dostępne w wersji gotowych, sklipsowanych odcinków – maksymalna oszczędność czasu na produkcji!

Klipsowanie jest wykonywane przez naszych doświadczonych i wyspecjalizowanych pracowników w systemie ręcznym.

Pojedyncze sztuki są sklipsowane na długość ok. 45 cm i pakowane w pęczki po 25 sztuk.

 

2. Jelita wołowe środkowe

 

post-39694-0-43430700-1487434374_thumb.jpg

Jelita wołowe środkowe

 

Informacja:

Jelita wołowe środkowe są produkowane w naszych zakładach partnerskich na terenie Argentyny i Brazylii, z zachowaniem standardów firmy CDS. Są jeszcze ręcznie czyszczone, odtłuszczane i kalibrowane. Dodatkowo mogą być wiązane.

Dostępne w kalibrach 45/50 do 70/+.

Jelita wołowe środkowe stosuje się powszechnie przy produkcji następujących rodzajów kiełbas:
Wędliny podrobowe, wędliny trwałe, np. kiełbasa lisiecka.

 

post-39694-0-86032800-1487434394_thumb.jpg

Jelita wołowe środkowe pakowane w siatki

 

Aby zapewnić optymalną wytrzymałość i trwałość jelit wołowych środkowych, są one solone i pakowane w siatki po 9 metrów.

 

post-39694-0-02845200-1487434406_thumb.jpg

Jelita wołowe środkowe wiązane, gotowe do produkcji

 

Jelita wołowe środkowe są również dostępne w wersji gotowych, związanych odcinków – maksymalna oszczędność czasu na produkcji!

Wiązanie jest wykonywane przez naszych doświadczonych i wyspecjalizowanych pracowników w systemie ręcznym.

Pojedyncze sztuki są wiązane na długość ok. 40 cm i pakowane w pęczki po 100 sztuk.

 

3. Kątnice wołowe

 

post-39694-0-55317800-1487434663_thumb.jpg

Kątnice wołowe

 

Informacja:

Kątnice wołowe są produkowane w naszych zakładach partnerskich na terenie Argentyny i Brazylii, z zachowaniem standardów firmy CDS. Są jeszcze ręcznie czyszczone, odtłuszczane i kalibrowane. Dodatkowo mogą być wiązane.

Dostępne w kalibrach 90/100 do 130/+.

Kątnice wołowe stosuje się powszechnie przy produkcji następujących rodzajów kiełbas:
Wędliny podrobowe, wędliny dojrzewające, szynki na bazie wołowiny.

 

post-39694-0-25900000-1487434674_thumb.jpg

Kątnice wołowe solone w pęczku

 

Aby zapewnić optymalną wytrzymałość i trwałość kątnic wołowych, są one solone i wiązane w pęczki po 10 sztuk.

 

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako, że jest to w tej chwili jedynie temat poglądowy, bardzo proszę wszystkich, którzy maja zdjęcia osłonek naturalnych i sztucznych o wspólne stworzenie dobrego poradnika dla początkujących.

Mira i Zdrowo Domowo zaś, proszę o przygotowanie materiałów informacyjnych dotyczących wszystkich rodzajów jelit.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w Hollandii wieprzowe 26/28 sa na paskach plastikowych, które sie trzyma w wodzie z silnym roztworem soli w Belgii bez paskow w solance, kolega ma firme co robia/czyszcza jelita i zolondki na export do Afrikanskich krajow i one sa w chemii trzymane zeby sie nie psuly od wysokiej temperatury

post-68286-0-08337300-1487443585_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
lit.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do jelit to mam jedną ważną uwagę.Wszystkie jelita , są odwrócone na właściwą stronę i nie należy ich odwracać przed napełnianiem.Wyjątkiem są pęcherze wieprzowe, które po wymoczeniu i przed napełnieniem należy odwrócić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co do jelit to mam jedną ważną uwagę.Wszystkie jelita , są odwrócone na właściwą stronę i nie należy ich odwracać przed napełnianiem.Wyjątkiem są pęcherze wieprzowe, które po wymoczeniu i przed napełnieniem należy odwrócić.

Arkadiusz są odwracane ale czy wszystkie .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedna ważna informacja.

Kaliber polski czy niemiecki nie oznacza średnicy.

Chińczycy natomiast podają kaliber który odpowiada średnicy.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz są odwracane ale czy wszystkie .

 

Z tego co wiem to suszone nie są. Taką informację kiedyś otrzymałem od osoby zajmującej się sprzedażą jelit.Dodam jeszcze, że to samo dotyczy przełyków wołowych , ale tych osłonek już się nie pozyskuje.

 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz z tego co wiem z praktyki w czasie pracy jelita cienkie przeszły przez maszyny i ich nikt nie odwracał. w pracy ręcznej mogło być inaczej . Ale my zawsze z kolegą  nie praktywaliśmy tego.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz z tego co wiem z praktyki w czasie pracy jelita cienkie przeszły przez maszyny i ich nikt nie odwracał.

 

Dziadku , ale ja mówię o pęcherzach a nie jelitach cienkich. Jelit cienkich się nie odwraca.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro wiem, że jako dystrybutor masz dużo ciekawych materiałów na temat jelit i nie tylko. Czy nie czas już podzielić się tą wiedzą z innymi? ;) Można by stworzyć naprawdę dobry temat dla początkujących (i nie tylko).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale napisałeś że wszystkie jelita są odwrócone ... nie wszystkie są ... odnośnie pęcherzy dobrze napisałeś zawsze strona wewnętrzna powinna być zewnętrzną po nadzianiu ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale napisałeś że wszystkie jelita są odwrócone

 

Przeczytaj to co napisałem jeszcze raz .

 

 

 

Wszystkie jelita , są odwrócone na właściwą stronę i nie należy ich odwracać przed napełnianiem.Wyjątkiem są pęcherze wieprzowe, które po wymoczeniu i przed napełnieniem należy odwrócić.
Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No czytałem i napisałem co myślę i spotykam ;)

 

Ps

Jelita produkowane przemysłowo piwinny być na prawidłowej stronie ... z dostępnymi na bazarkach etc różnie bywa ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mialam pecherze wieprzowe suszone i nie byly odwrocone , bo pamietam ze mialam dylemat jak powinny byc 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No czytałem i napisałem co myślę i spotykam

 

To może ja sprecyzuję.Uwaga dotyczyła pęcherzy , które należy odwrócić przed napełnieniem a nie jelit cienkich.Po drugie wszystkie jelita cienkie produkowane przemysłowo są na właściwej stronie i tych nie należy odwracać .Teraz może będzie jaśniej.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To już też dopisałem i teraz jest ok ... podpisuję się "rencyma i nogyma"

 

No to mam nadzieję, że uzgodniliśmy stanowisko.Kamień z serca. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawy materiał,Miro jak możesz to rozwiń temat kalibracji bo skąd ja zwykły człek mam wiedzieć że kupuje europejskie czy chińskie jelita?Po czym to poznać jak są w pęczku i zasolone?Kolor sznurka czy wywieszki to rzecz wiadoma ale pochodzenie to już jest zagwozdka jak dla mnie i wielu innych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

To źle podają, chyba że jest podany kaliber chiński.

Kaliber 26/28 => średnica/kaliber chiński 34/36

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.