Maxell Posted February 21, 2017 Report Share #1 Posted February 21, 2017 (edited) Dzisiaj mam dla Państwa prawdziwy rarytas. Jest nim fotorelacja z produkcji kiełbasy cienkiej parzonej przedstawiona przez Dziadka. Fotorelację otrzymałem od autora w 2007 roku i z przyjemnością Wam przedstawiam.Kiełbasa nosi nazwę "Kiełbasa Dziadka nr 1".Zamieszczony materiał, w sposób wystarczający obrazuje cały cykl produkcyjny tej kiełbasy, aby nawet laik pokusił się o jej zrobienie. Zapraszam: CYKL PRODUKCYJNY KIEŁBASY CIENKIEJ PARZONEJ PN.: "KIEŁBASA DZIADKA" 1. Dobór składu surowcowego: 2. Peklowanie: 3. Rozdrabnianie: 4. Przygotowanie przypraw: 5. Mieszanie: 6. Ostateczna próba organoleptyczna: 7. Nadziewanie w osłonki naturalne (kiełbaśnice): 8. Osadzanie: 9. Osuszanie i wędzenie: 10. Kiełbasa po wyjęciu z wędzarni, przed parzeniem: 11. Parzenie: 12. Gotowy wyrób: Komentarz Dziadka: Przedstawiam kiełbasę, którą robiłem ostatnio z zastosowaniem nieco innego, niż podawany w przepisach sposobu mielenia i mieszania składników mięsnych i tłuszczowych. Sposobem na ukrywanie tłuszczu w kiełbasie jest zmielenie jego, oraz podgardla, na siatce o drobniejszych oczkach np. 5 mm . Samo zmielenie nie stanowi problemu. Problem stanowi jego wymieszanie z pozostałymi składnikami w taki sposób, by go nie rozgnieść na miazgę. W związku z tym tłuszcz został zmielony jako pierwszy. W następnej kolejności mieliłem wieprzowinę kl. I i dokładałem równomiernie do niej zmielony tłuszcz mieląc to razem. Efektem tego jest częściowe i równomierne rozprowadzenie tłuszczu w mięsie kl. I. Powoduje to, że dalsze mieszanie jest o wiele łatwiejsze, a tłuszcz dzięki temu będzie o wiele mniej rozgnieciony, co w dalszej obróbce termicznej ograniczy jego możliwość do wytapiania się. Życząc smacznego: Dziadek Edited February 21, 2017 by Maxell 2 1 „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts