Skocz do zawartości

Muski

Rekomendowane odpowiedzi

Prosta smaczna sałatka z ośmiornicy.

Skład:

ośmiornica

rukola lub roszponka

post-70549-0-61305600-1488104440_thumb.jpg

pomidorki koktajlowe - lub ćwiarteczki małych

opcjonalnie - granat (niekonieczny)

sos:

1/3 sok z cytryny lub limonki

2/3 oliwa z oliwek

pieprz do smaku

post-70549-0-19556200-1488104443_thumb.jpg

i gotowa sałatka

post-70549-0-24455300-1488104446_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Inspiracją był przepis z kuchni Lidla ( Karola i Doroty)

 

Ceviche z tuńczyka

 

skład ( w tej sałatce);

Tuńczyk ok   900 gr

limonki     3szt

papryczki chili 2 szt

oliwa z oliwek ok 7-8 łyżek

szalotka - (duże ) 2 szt

jabłko ( kwaskowate) - 1 duże

buraki typ opolski - 2 ( dość duże )

czosnek 1 ząbek

kolendra - spory pęczek ( były 2 doniczki sklepowe)

Awokado -  2 szt

                buraczki pieczemy w folii do miękkości - temp 160 st -sredniej  wielkości ok 1 godziny

Wykonanie :

etap 1.

tuńczyka kroimy w kosteczkę ok 1x1 cm ( bez przesady)post-70549-0-06490600-1488107682_thumb.jpg

kroimy drobno papryczki chili post-70549-0-66289100-1488107684_thumb.jpg

wyciskamy sok z 2 limonek

 wszystko razem mieszamy post-70549-0-59592800-1488107687_thumb.jpg  i odstawiamy do lodówki na ok 30min do 60 min post-70549-0-50426500-1488107693_thumb.jpg ,post-70549-0-34411900-1488107690_thumb.jpg

etap 2.

 

w międzyczasie

kroimy podobnie buraczki ok 1x1 cm post-70549-0-39155600-1488107696_thumb.jpg , post-70549-0-93032700-1488107699_thumb.jpg

polewamy oliwą z oliwek ok 3-4 łyżki ( tutaj 4)

wyciskamy ząbek czosnku

wyciskamy sok z 1 limonki

ścieramy skórkę z 1 limonki  post-70549-0-20854000-1488107703_thumb.jpgpost-70549-0-05325600-1488107706_thumb.jpg

odstawiamy do lodówki na ok 30-60 min

post-70549-0-50962000-1488107709_thumb.jpg

etap 3. (tuz przed zmieszaniem tuńczyka i buraczków)

kroimy drobno szalotkę,post-70549-0-84360700-1488108180_thumb.jpg

kroimy drobno jabłko,post-70549-0-29616600-1488108178_thumb.jpg

mieszamy z buraczkami post-70549-0-44072500-1488108183_thumb.jpg

siekamy kolendrę i dodajemy , post-70549-0-06369000-1488108192_thumb.jpg

 

 etap 4 . Dwie szkoły 

1- układać tuńczyka i buraczki warstwami

2 wymieszać wszystko razem ( tak to zostało wykonane) dosypać soli i pieprzu wg własnego smaku

post-70549-0-58491200-1488108194_thumb.jpg

etap 5.

 kroimy w kostkę awokado  i układamy na wierzch

post-70549-0-34932700-1488108197_thumb.jpg

i delektujemy się przepyszna sałatką

 

Tuńczyka możemy zastąpić łososiem  - wówczas nie mieszamy sałatki z buraczkami a przekładamy warstwami - kolorystyka

 

wykonanie oczywiście Małgo :thumbsup:

post-70549-0-28079500-1488108186_thumb.jpg

post-70549-0-33778400-1488108189_thumb.jpg

post-70549-0-29769400-1488108200_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Sałatka Małgosi  -własny pomysł  z awokado

post-70549-0-74331600-1539800895_thumb.jpg

i jeszcze jedna treściwa z polędwiczkami

post-70549-0-61164100-1539801009_thumb.jpg

 

 

 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sałata lodowa, dymka,ogórek, mango odrobina sałaty radiccho - awokado obtoczone w orzechach. Odrobina sosu sojowego,limonka,oliwa z oliwek

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.