Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sałatki

sałatki ruńczyk łosoś ceviche ośmiornica

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6797 postów

Napisano 26 lut 2017 - 11:21

Prosta smaczna sałatka z ośmiornicy.

Skład:

ośmiornica

rukola lub roszponka

Załączony plik  WP_20170225_19_25_25_Pro.jpg   72,81 KB   10 Ilość pobrań

pomidorki koktajlowe - lub ćwiarteczki małych

opcjonalnie - granat (niekonieczny)

sos:

1/3 sok z cytryny lub limonki

2/3 oliwa z oliwek

pieprz do smaku

Załączony plik  WP_20170225_19_31_26_Pro.jpg   28,56 KB   10 Ilość pobrań

i gotowa sałatka

Załączony plik  WP_20170225_19_31_34_Pro.jpg   68,87 KB   10 Ilość pobrań


Użytkownik Muski edytował ten post 26 lut 2017 - 11:23


#2 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6797 postów

Napisano 26 lut 2017 - 12:18

Inspiracją był przepis z kuchni Lidla ( Karola i Doroty)

 

Ceviche z tuńczyka

 

skład ( w tej sałatce);

Tuńczyk ok   900 gr

limonki     3szt

papryczki chili 2 szt

oliwa z oliwek ok 7-8 łyżek

szalotka - (duże ) 2 szt

jabłko ( kwaskowate) - 1 duże

buraki typ opolski - 2 ( dość duże )

czosnek 1 ząbek

kolendra - spory pęczek ( były 2 doniczki sklepowe)

Awokado -  2 szt

                buraczki pieczemy w folii do miękkości - temp 160 st -sredniej  wielkości ok 1 godziny

Wykonanie :

etap 1.

tuńczyka kroimy w kosteczkę ok 1x1 cm ( bez przesady)Załączony plik  WP_20170225_19_04_47_Pro.jpg   47,22 KB   6 Ilość pobrań

kroimy drobno papryczki chili Załączony plik  WP_20170225_19_08_01_Pro.jpg   31,21 KB   6 Ilość pobrań

wyciskamy sok z 2 limonek

 wszystko razem mieszamy Załączony plik  WP_20170225_19_08_51_Pro.jpg   39,47 KB   6 Ilość pobrań  i odstawiamy do lodówki na ok 30min do 60 min Załączony plik  WP_20170225_19_10_08_Pro.jpg   63 KB   6 Ilość pobrań ,Załączony plik  WP_20170225_19_08_57_Pro.jpg   37,48 KB   5 Ilość pobrań

etap 2.

 

w międzyczasie

kroimy podobnie buraczki ok 1x1 cm Załączony plik  WP_20170225_19_11_52_Pro.jpg   36,19 KB   5 Ilość pobrań , Załączony plik  WP_20170225_19_12_07_Pro.jpg   34,07 KB   5 Ilość pobrań

polewamy oliwą z oliwek ok 3-4 łyżki ( tutaj 4)

wyciskamy ząbek czosnku

wyciskamy sok z 1 limonki

ścieramy skórkę z 1 limonki  Załączony plik  WP_20170225_19_14_47_Pro.jpg   78,01 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  WP_20170225_19_15_11_Pro.jpg   37,98 KB   5 Ilość pobrań

odstawiamy do lodówki na ok 30-60 min

Załączony plik  WP_20170225_19_19_48_Pro.jpg   59,94 KB   5 Ilość pobrań

etap 3. (tuz przed zmieszaniem tuńczyka i buraczków)

kroimy drobno szalotkę,Załączony plik  WP_20170225_20_03_30_Pro.jpg   37,79 KB   5 Ilość pobrań

kroimy drobno jabłko,Załączony plik  WP_20170225_20_03_02_Pro.jpg   32,56 KB   6 Ilość pobrań

mieszamy z buraczkami Załączony plik  WP_20170225_20_07_12_Pro.jpg   45,03 KB   5 Ilość pobrań

siekamy kolendrę i dodajemy , Załączony plik  WP_20170225_20_14_15_Pro.jpg   82,29 KB   5 Ilość pobrań

 

 etap 4 . Dwie szkoły 

1- układać tuńczyka i buraczki warstwami

2 wymieszać wszystko razem ( tak to zostało wykonane) dosypać soli i pieprzu wg własnego smaku

Załączony plik  WP_20170225_20_14_18_Pro.jpg   81,57 KB   5 Ilość pobrań

etap 5.

 kroimy w kostkę awokado  i układamy na wierzch

Załączony plik  WP_20170225_20_15_43_Pro.jpg   54,98 KB   5 Ilość pobrań

i delektujemy się przepyszna sałatką

 

Tuńczyka możemy zastąpić łososiem  - wówczas nie mieszamy sałatki z buraczkami a przekładamy warstwami - kolorystyka

 

wykonanie oczywiście Małgo :thumbsup:

Załączone pliki


Użytkownik Muski edytował ten post 26 lut 2017 - 16:41


#3 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6797 postów

Napisano 17 paź 2018 - 19:30

Sałatka Małgosi  -własny pomysł  z awokado

Załączony plik  IMG_20181017_160131.jpg   111,2 KB   4 Ilość pobrań

i jeszcze jedna treściwa z polędwiczkami

Załączony plik  IMG_20181017_160453.jpg   110,09 KB   4 Ilość pobrań

 

 

 



#4 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5136 postów

Napisano 17 paź 2018 - 20:53

Prezentują się smakowicie :clap:  a ta z awokado jakie ma jeszcze składniki ?



#5 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6797 postów

Napisano 17 paź 2018 - 21:03

sałata lodowa, dymka,ogórek, mango odrobina sałaty radiccho - awokado obtoczone w orzechach. Odrobina sosu sojowego,limonka,oliwa z oliwek


Użytkownik Muski edytował ten post 17 paź 2018 - 21:07


#6 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5526 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 paź 2018 - 10:51

Muski i juz Cie lubie !  :thumbsup:  :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 976 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 18 paź 2018 - 11:08

Smakowite





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sałatki, ruńczyk, łosoś, ceviche, ośmiornica

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych