paweljack Posted August 30, 2020 Report Share #151 Posted August 30, 2020 (edited) Tak się wtrącę, czy ocieplenie elektrycznej, blaszanej wędzarenki może pomóc w pozbyciu się kwaśnego posmaku z powierzchni wędzonek? Blaszana wędzarnia sama w sobie nic nie ma do kwaśnych wędzonek. Kwaśne wędzonki to brak lub niedostateczne ociekanie i złe osuszenie przed wędzeniem. Edited August 30, 2020 by paweljack Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-675414 Share on other sites More sharing options...
soliera Posted August 30, 2020 Report Share #152 Posted August 30, 2020 @paweljack, ja o tym wiem, ale mimo intensywnego osuszania wędzonek, nie potrafię się pozbyć kwasowości.Nic mądrzejszego mi już do głowy nie przychodzi poza dociepleniem ścianek, które mogą częściowo wychładzać dym wewnątrz komory. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-675443 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 30, 2020 Report Share #153 Posted August 30, 2020 nie potrafię się pozbyć kwasowości Paweł Ci dobrze radzi , to brak lub niedostateczne ociekanie i złe osuszenie przed wędzeniem. . Zwróć uwagę na ociekanie - temperaturę ociekania , i dopiero osuszenie przed dymem - Oczywiście nie możesz kisić dymem - dym musi przez wędzarnie przepływać - zbyt gęsty dym też nie jest tu pomocny. Na temat błędu kwaśnych wędzonek na Forum jest z tysiąc postów pytań - i te same odpowiedzi . Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-675446 Share on other sites More sharing options...
Kianodula Posted October 6, 2020 Report Share #154 Posted October 6, 2020 Po kilkukrotnym wędzeniu stwierdzam z pełną odpowiedzialnością, że wełna nie jest potrzebna. Mam 2xdeskę 20mm felcowaną i pustkę w środku. Przy -10 nie było problemu wędzić na prądzie .Starczała grzałka 2000W i to z zapasem a komora nie najmniejsza Ale deski jakiego gatunku drzewa? Z zewnątrz mi chodzi czy to obojętne? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-679747 Share on other sites More sharing options...
cezar Posted October 7, 2020 Report Share #155 Posted October 7, 2020 Tak obojętne Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-679926 Share on other sites More sharing options...
Belizariusz Posted January 11, 2021 Report Share #156 Posted January 11, 2021 (edited) Co sądzicie o izolacji komory wędzarniczej wykonanej z filcu ? https://allegro.pl/oferta/izolacja-z-owczej-welny-filc-3-5mm-9092371094 albo z wełny drzewnej ? https://allegro.pl/oferta/welna-drzewna-steico-flex-50x1220x575-6-313m2-7058427141?reco_id=34d14579-540d-11eb-9f75-b02628cf00d0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951 Chyba to lepsze materiały izolacyjne jeśli chodzi o "przyjazność", niż wełna mineralna ? Edited January 11, 2021 by Belizariusz Quote Vituperatio stultorum laus est. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-692216 Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted January 11, 2021 Report Share #157 Posted January 11, 2021 Ja izolowałem wełną skalną kominkową na folii aluminiowej. Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-692219 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 11, 2021 Report Share #158 Posted January 11, 2021 Najbardziej wygodnie zrobić izolację komory z korka, już kiedyś dosyć sporo o tym było, coś w tym stylu, ale do wyboru jest sporo innych wariantów, więc każdy znajdzie coś dla siebie : https://allegro.pl/oferta/korek-techniczny-arkusz-korkowy-izolacja-10mm-10054019314 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-692220 Share on other sites More sharing options...
Belizariusz Posted January 11, 2021 Report Share #159 Posted January 11, 2021 Czym mocowałeś korek do desek wewnętrznych ? Gwoździki, wkręty do drewna, czy coś innego, np klipsy tapicerskie ? Quote Vituperatio stultorum laus est. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-692221 Share on other sites More sharing options...
Atleast Posted April 11, 2023 Report Share #160 Posted April 11, 2023 Pomimo zamarcia tematu i braku w 150 postach jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy warto, a jeśli tak/nie to dlaczego - wykonam kalkulację, która da pogląd czy iść w ocieplenie komory wędzarniczej i jakie straty mocy (w tym wypadku ciepła) mają poszczególne wędzarnie w zależności od budowy ścian. Kalkulacja została wykonana przy użyciu wiedzy zdobytej na fizyce budowli, w tym przypadku izolacyjności cieplnej określonych przegród budowlanych. Wiadomo, że lwia część ciepła ucieka z dymem i nie tylko ścianami, jednak da to pogląd na sytuację oraz jak się plasują poszczególne rodzaje ścian między sobą. Tutaj rozpatruję ile ciepła ucieknie przez poszczególne typy ścian, pomijając inne aspekty. Myślę że temat szczególnie przypadnie użytkownikom wędzarni elektrycznych, gdzie każdy Wat się liczy Warunki brzegowe do powyższego zagadnienia to: 1.Budowa ścian wędzarni, przyjęto 4 warianty:A. Ściany z blachy - przyjęto 1 mm dla prostszej kalkulacji.B. ściany z desek/szalówki z drewna iglastego (świerk sosna) o grubości ok. 20 mm.C. Ściana trójwarstwowa - wewnątrz sosna 20 mm, następnie pustka powietrzna >15mm oraz deska dębowa 20 mm na zewnątrz. D. Ściana trójwarstwowa z wełną - czyli sosna 20 mm, 5 cm wełny i deska dębowa 20 mm. 2. Wędzarnia o komorze wędzarniczej o rzucie 0,8 m x 0,8 m i wysokości 1,2 m - taka średnia. 3. Temperatura wewnętrzna 50'C, na zewnątrz -10'C - w miarę skrajny przypadek, wiadomo jeśli różnica temperatur będzie mniejsza to i straty będą mniejsze ale coś trzeba przyjąć. Nie rozpisuję dokładnych obliczeń, jednak podam poszczególne dane kalkulacyjne, które otrzymałem w trakcie obliczeń, a mianowicie: Całkowity opór cieplny przegrody [m2K/W]:A. 0,17B. 0,30C. 0,56D. 1,64 Daje to współczynnik przenikania poszczególnych przegród [W/(m2K]:A. 5,88B. 3,39C. 1,80D. 0,61 Uwzględniając że powierzchnia wymiany ciepła wszystkich 4 ścian wynosi: 4 x 0,8 m x 1,2 m = 3,84 m2 oraz różnica temperatur 60'C otrzymujemy stratę ciepła na poziomie: A. 1355 W (komora z blachy 1 mm)B. 781 W (komora z desek sosnowych)C. 414 W (komora z pustką powietrzną, deski sosnowe i dębowe)D. 140 W (komora z desek dębowych i sosnowych, wełna 5 cm) Powyższe wyniki obrazują jakie straty ciepła mamy przez ściany naszych wędzarni. Odpowiedź z jakiego materiału i jak wykonać ścianę pozostawiam już Wam 2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-827116 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 11, 2023 Report Share #161 Posted April 11, 2023 Powyższe wyniki obrazują jakie straty ciepła mamy przez ściany naszych wędzarni. Poza stratami ciepła pozostaje problem skraplania się pary wodnej na chłodniejszych ściankach wędzarni.Jest to bardzo istotny czynnik wpływający na przebieg i jakość etapu osuszania wędlin. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-827133 Share on other sites More sharing options...
Bachus Posted April 5 Report Share #162 Posted April 5 W dniu 11.04.2023 o 18:31, EAnna napisał(a): Poza stratami ciepła pozostaje problem skraplania się pary wodnej na chłodniejszych ściankach wędzarni. To nie jest tylko para woda, tam jest cała tablica Mendelewa, osadzająca na wędzonkach, dająca kwaśny smak. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005404 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted April 5 Report Share #163 Posted April 5 3 godziny temu, Bachus napisał(a): To nie jest tylko para woda, tam jest cała tablica Mendelewa, osadzająca na wędzonkach, dająca kwaśny smak. Jak zgodnie z technologią wędzimy to nie ma kwaśnych wędzonek. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005454 Share on other sites More sharing options...
Bachus Posted April 6 Report Share #164 Posted April 6 (edited) 12 godzin temu, mamuśka napisał(a): Jak zgodnie z technologią wędzimy to nie ma kwaśnych wędzonek. Tylko to tak zwana przez Ciebie technologia od czego zależy? Jaka będzie technologia jak wędzisz w beczce mając kanał w ziemi czy beczce mając kanał na powierzchni z jednej strony czy mając wędzarkę zrobioną na bazie wieloletnich przemyśleń. A jak sądzisz gdzie jest ta granica i le wynosi zawartość szkodliwych związków w wędzonkach, co na ten temat mówi technologia? Edited April 6 by Bachus Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005542 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted April 6 Report Share #165 Posted April 6 Akademia Dziadka - to podstawa technologii. 16 minut temu, Bachus napisał(a): Tylko to tak zwana przez Ciebie technologia Widać z Twoich wypowiedzi że należysz do pokolenia "młodych, gniewnych". Ps. Jeszcze 17. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005550 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted April 6 Report Share #166 Posted April 6 16 godzin temu, Bachus napisał(a): tam jest cała tablica Mendelewa, osadzająca na wędzonkach, dająca kwaśny smak. Zastanawiam się co ty tu właściwie jeszcze robisz ? Negujesz naturalną metodę wędzenia, czy masz inny ukryty powód przebywania na tym forum? 1 Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005554 Share on other sites More sharing options...
Bachus Posted April 6 Report Share #167 Posted April 6 6 godzin temu, mamuśka napisał(a): Widać z Twoich wypowiedzi że należysz do pokolenia "młodych, gniewnych". No to zadziwię Cię kolego +67 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005672 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted April 6 Report Share #168 Posted April 6 8 minut temu, Bachus napisał(a): No to zadziwię Cię kolego +67 Gwoli ścisłości to odpowiedzi udzielała Ci koleżanka. Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005677 Share on other sites More sharing options...
Bachus Posted April 6 Report Share #169 Posted April 6 6 godzin temu, MariuszB napisał(a): Zastanawiam się co ty tu właściwie jeszcze robisz ? Negujesz naturalną metodę wędzenia, czy masz inny ukryty powód przebywania na tym forum? W innym temacie toczę boje wokół jedynie słusznej prawdy typu: mój dziad tak wędził, mój ojciec też t6ak wędził to i ja tak będę wędził. A czy nie zauważyłeś, że świat i nauka w tejże też materii idzie do przodu? Trzeba było spytać dziadka czy słyszał coś o szkodliwości benzopirenu, a jak dziadka brak to może ojca. Kto w latach sześćdziesiątych zawracał sobie głowę czystością powietrza w miastach i na wsiach. A właśnie w tych latach powstawały wspaniałe książki tyczące wędzenia. A natomiast spróbuj złożyć telewizor posługując się literaturą z tego okresu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005678 Share on other sites More sharing options...
Bachus Posted April 6 Report Share #170 Posted April 6 11 minut temu, Bachus napisał(a): No to zadziwię Cię kolego +67 6 godzin temu, mamuśka napisał(a): Widać z Twoich wypowiedzi że należysz do pokolenia "młodych, gniewnych". Ps. Jeszcze 17. No tak zrozumiałem odwrotnie, wyszedł lapsus. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005681 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted April 6 Report Share #171 Posted April 6 Proszę wczytaj się w treść mojej wypowiedzi a zrozumiesz co miałem na myśli, rozwijasz temat, przytaczasz te same cytaty w wielu swoich wypowiedziach, wrzucasz wszystko do jednego wora.... a wystarczy przeczytać dany post i udzielić konkretnej odpowiedzi, oczywiście na temat. 1 Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005684 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted April 6 Report Share #172 Posted April 6 32 minuty temu, Bachus napisał(a): świat i nauka w tejże też materii idzie do przodu Świat i nauka twierdzili już że mleko, masło, jajka, itd. jest beee. Człowiek ma rozum, tylko jedni go więcej używają, a inni mniej. Dziwię się Tobie że wędzisz wyroby, jak to jest takie niezdrowe. 1 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005691 Share on other sites More sharing options...
Bachus Posted April 6 Report Share #173 Posted April 6 Godzinę temu, MariuszB napisał(a): Proszę wczytaj się w treść mojej wypowiedzi a zrozumiesz co miałem na myśli, rozwijasz temat, przytaczasz te same cytaty w wielu swoich wypowiedziach, wrzucasz wszystko do jednego wora.... a wystarczy przeczytać dany post i udzielić konkretnej odpowiedzi, oczywiście na temat. W pierwszym zdaniu pytasz co ja tu robię. Odpowiadam: Próbuję uzmysłowić jakie są konsekwencje złego ocieplenia, jeżeli zbyt skrótowo to przepraszam. W drugim natomiast sugerujesz o jakimś niecnym celu mojej tu obecności. Tak to zrozumiałem. To może spytam, czy wędzenie przy pomocy dymogeneratora jest naturalnym sposobem wędzenia, czy zastosowanie komory ze stali nierdzewnej też to tego należy. A może spytam to właściwie jaki jest nienaturalny sposób wędzenia? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005707 Share on other sites More sharing options...
Bachus Posted April 6 Report Share #174 Posted April 6 (edited) W dniu 11.04.2023 o 17:40, Atleast napisał(a): Pomimo zamarcia tematu i braku w 150 postach jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy warto D. 140 W (komora z desek dębowych i sosnowych, wełna 5 cm) Powyższe wyniki obrazują jakie straty ciepła mamy przez ściany naszych wędzarni. Odpowiedź z jakiego materiału i jak wykonać ścianę pozostawiam już Wam A wracając do tematu wątku: Zdecydowanie sposób D ale zamiast wełny lepiej dać pianę poliuretanową, odpada uciążliwe i czasochłonne wygrzewanie komory. Ma to też ten walor, że w takiej komorze zaraz po wędzeniu możesz parzyć wędzonki co wpływa na mniejszą utratę masy w stosunku do innych metod. A utrata masy wiąże się z tym, że wyroby są bardziej suche, mniej "soczyste" co miało by to nie znaczyć Edited April 6 by Bachus Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005711 Share on other sites More sharing options...
mamuśka Posted April 6 Report Share #175 Posted April 6 16 minut temu, Bachus napisał(a): zamiast wełny lepiej dać pianę poliuretanową Twój wybór, ale ja wybierając pomiędzy wełną a pianą wezmę wełnę do wędzarni. Pianę to ja mogę użyć do ocieplenia poddasza. 40 minut temu, Bachus napisał(a): odpada uciążliwe i czasochłonne wygrzewanie komory Generalnie wędzarnie się wygrzewa. 42 minuty temu, Bachus napisał(a): w takiej komorze zaraz po wędzeniu możesz parzyć wędzonki Parzyć w wędzarce. 😲 Ja w wędzarni podpiekam. Jesteś chyba pierwszą osobą na Forum która parzy wyrób w wędzarni. 51 minut temu, Bachus napisał(a): utrata masy wiąże się z tym, że wyroby są bardziej suche, mniej "soczyste" Nie prawda. Przy wyrobach domowych będzie utrata masy, koło 20% od wagi początkowej, a końcowej. Żeby tej utraty nie było to są substancje zatrzymujące wodę w wyrobie, ale nie o to chodzi w wyrobie domowym, dla siebie. 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14048-izolacja-w%C4%99dzarni-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/7/#findComment-1005727 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.