Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Flaki i flaczki na różne smaczki

flaki flaki inaczej flaczki ostre flaczki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
106 odpowiedzi w tym temacie

#1 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 24 paź 2007 - 14:43

Czy macie jakiś pomysł na danie typu "flaki", inny niż ten ze strony:
http://www.wedlinydo...cles.php?id=609 ?

Posiadam flaki (na opakowaniu skład podaje żołądki wieprzowe, a nie jak myślałem przedżołądki) i chciałbym z nich zrobić coś innego, od tradycyjnej metody podania.

#2 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4145 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 24 paź 2007 - 16:50

Zrób coś na zasadzie gulaszu (zamiast mięsa, krojone żołądki wieprzowe).

#3 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 24 paź 2007 - 16:55

Dobry pomysł, ale te flaki nie przypominają żołądków wieprzowych...
One są białe. Jak wrócę do domu, to zrobię zdjęcie.

#4 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4145 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 24 paź 2007 - 16:58

Tzn. masz jednak surowiec do zrobienia typowych flaków wołowych.
Wobec tego czekamy na zdjęcie.

#5 Gość_pedro_*

Gość_pedro_*
  • Goście

Napisano 24 paź 2007 - 17:33

Możesz zrobić flaki po rzymsku. Jadłem kiedyś takie w knajpie u Turka :grin: .

#6 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 24 paź 2007 - 18:23

Otóż mam TO:

Dołączona grafika

Co z tych "maślaków" uczynić ?;-)

#7 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4145 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 24 paź 2007 - 18:36

Wyglądają na produkt uzyskany z przedżołądków wołowych.
Żołądki wieprzowe po ugotowaniu mają barwę szarą bardzo podobną do mięsa.
Jadłem kiedyś gulasz (z surowca na polskie flaki) z dużą zawartością kminku, do smaku papryka, pieprz, może była cebulka smażona.
Coś wykombinujesz.

#8 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 24 paź 2007 - 18:40

Obok na półce był identycznie opakowany produkt tego samego producenta o nazwie "Flaki wołowe" i w jego składzie były już przedżołądki wołowe...

Jako składniki MOICH "Flaków wieprzowych" podane są już jednak żołądki wieprzowe...

Tak czy inaczej coś "wykombinuję". Dzięki!

#9 oli

oli

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 406 postów
  • MiejscowośćBerzyna

Napisano 24 paź 2007 - 19:05

Co prawda nie testowałem, ale zmierzałem zrobić ten przepis z żołądkami.

Pikantny gulasz z serc
a) 0.6 kg serc drobiowych (kurzych)
b) 2 marchwie
c) 2 duże cebule
d) 1 papryka czerwona słodka
e) słoiczekprzecieru pomidorowego
f) majeranek, suszona ostra papryczka, pieprz, sól, mielona papryka ostra
c) 0,05 l śmietany, łyżka mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE
Serca umyć i obgotować ok 0,5 godziny. Po obgotowaniu podsmażamy na oliwie ok10 minut. po tych zabiegach przekładamy do odlanej części wywaru z gotowania. Podsmażamy marchew pokrojoną w talarki i przekładamy do serc. Podsmażamy delikatnie paprykę i również dokładamy do reszty. Szklimy cebulę i mieszamy razem z pozostałymi składnikami w garnku. Dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie zaciągamy sos śmietaną z mąką i zagotowujemy.
SERWOWANIE Podawać z knedlami lub makaronem.
SMACZNEGO

#10 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12693 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 24 paź 2007 - 19:40

Witam

BonAir . Ja też często gotuję flaki wieprzowe ,wykorzystując żołądki wieprzowe no i oczywiście mięsko z obgotowanych kości wp najlepiej szpikowych lub ewentualnie mogą być kości od karkówki lub schabu . Dodaję dość dużo marchewki ,pietruszki ,selera . Warzywka te przekręcam przez maszynkę do warzyw na sitku z dużymi oczkami , dodaję jeszcze zeszkloną cebulkę no i przyprawy . Gotuję na bardzo małym ogniu tak około dwóch godzin.

Serdecznie pozdrawiam

#11 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 24 paź 2007 - 20:25

Witam
Tomek spróbuj flaki po węgiersku (Pacal) najlepsze gotowane w bograczu.
1,5 kg flaków
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
10-15 dkg smalcu
1 czubata łyżka słodkiej papryki
1/2 tubki pasty "Piros Arany" -Albert
bulion
1 łyżka octu
mielony kminek, sól, pieprz , ostra papyka.
Flaki obgotować w osolonej wodzie z dodatkem octu. Cebulę( posiekaną) zeszklić na smalcu, zdjąć z ognia , dodać słodką paprykę, pieprz , kminek, pastę, czosnek z praski. Do tej pasty włożyć flaki dodać trochę bulionu i gotować co najmniej 1 godzinę( miękkie flaki) Po ugotowaniu dosmaczyć solą , ostrą papryką. Podawać ze świeżym biały chlebem lub z ziemniakami( ósemki) smażonymi jak frytki. Ja gotuję ziemniaki na parze w mundurkach , kroję na ósemki i smażę we frytownicyna złoty kolor i na talerzu posypuję słodką papryką. Do popicia "Egi Bikaver" lub swojski destylat.
Pozdrawiam

#12 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 24 paź 2007 - 21:28

http://gotowanie.one...ka_przepis.html
popróbujcie tej potrawy jest pyszna.

#13 sokoz

sokoz

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 565 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 paź 2007 - 21:59

No dobrze, ale czy olej szafranowy jest gdzieś dostępny?

#14 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 25 paź 2007 - 06:26

Witam
Poszukaj w marketach lub w sklepach z dodatkami orientalnymi. Jeśli nie kupisz to możesz pominąć, a modyfikując na nasze warunki dodaj np. olej lniany lub rzepakowy ale z tłoczenia na gorąco.
Pozdrawiam

#15 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 24 kwi 2012 - 09:43

Zgodnie z moją propozycją z tematu "obiadowego" zamieszczam mój przepis na flaki według którego najczęściej gotuję tą smaczną i jakże polską potrawę.Uwagi jakie zamieszczono po wpisach Mariusza świadczą o różnorodności wykonywania flaków,różnych smakach i gustach
Podstawowym surowcem są oczywiście flaki wołowe i raczej nie zalecam tych gotowych,bielutkich,smakujących chemią :sad: , gotowe flaki zamrożone lub w batonach też raczej nie wchodzą w rachubę.A więc kupujemy flaki świeże w całości,dobrze oczyszczone,lekko tłustawe takie trochę żółciutkie /z młodej sztuki/
W domu czyścimy je dokładnie usuwając nadmiar tłuszczu/łoju/ i płuczemy w zimnej wodzie.Gotujemy do miękkości,zmieniając kilkakrotnie wodę.Ostanie nastawienie już w osolonej wodzie. Dołączona grafika Dołączona grafika

Rosół jako baza do flaków.
Kawał wołowiny,najczęściej szponder
kawał kury rosołowej
marchew,pietruszka,seler,cebula,por
sól,pieprz,liść laurowy,pieprz ziarnisty,ziele angielskie i obowiązkowo świeży lubczyk/niech Gessler w "czerwonych portkach" nie wykrzykuje na widok tego podstawowego w kuchni polskiej ziela FENOMENALNE/
Dołączona grafika
Ugotowane do miękkości flaki po ostudzeniu kroimy w "makaroniki"
Dołączona grafika Dołączona grafika
Jarzyny:
marchew,pietruszkę,seler trzemy na tarce o dużych oczkach'
Cebulę i białą część pora kroimy w kostkę lub półplasterki
Dołączona grafika
Jarzyny dusimy na maśle do miękkości,dodając w trakcie duszenia szafran,gałkę muszkatołową,mielony imbir,paprykę i majeranek.
Flaki i jarzyny wrzucamy do rosołu i gotujemy razem,
Pierś kurczaka tniemy w wąskie paseczki takie jak flaki i pod koniec gotowania dodajemy do flaków.
Czasami z łoju oddzielonego od flaków ,tartej bułki i posiekanej natki pietruszki robię pulpeciki które dodaję do wywaru pod koniec gotowania.
Dołączona grafika Dołączona grafika
Jak widać w przepisie tym nie używam zasmażki za to jest udział mięsa drobiowego.
Użycie szafranu daje specyficzny posmak potrawie i zbliża ją mocno do kuchni staropolskiej/"tłusto i szafarno moja mościa panno"/
Jeżeli chodzi o ostateczną ostrość potrawy to każdy reguluje ją sam na talerzu.
Ugotowaną wołowinę proponuję podać na obiad w sosie chrzanowym lub musztardowym.

#16 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 22 wrz 2012 - 11:53

:cool: To jest to , co w chłodne dni najlepsze... Dołączona grafika :thumbsup:

#17 gens

gens

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 124 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 22 wrz 2012 - 12:08

nie mam sprawdzonego przepisu-trzebaby poexpermentować z tym co w necie...
jednak moja ulubiona wersja flaczków, to flaczki po mexykańsku, w wersji ostrej, z czerwoną fasolą i ogólnie mega flaczki są w TACO MEXICANO, ul Poselska, Kraków (nie jest to żadna kryptoreklama z mojej strony-po prostu polecam do spróbowania)

#18 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 22 wrz 2012 - 12:59

Ja miałam flaczki cięte , mrożone. Gotowałam je 3 x zmieniając wodę... :tongue: Ugotowałam rosół na porcji z kuraka , dodałam marchewkę i pietruszkę (w kostkę) , na smalcu zeszkliłam cebulę. Wrzuciłam wszystko do gara dodając - ziele ang. , listek , pieprz ,chilli, majeranek -duuużo ... Złota zasmażka... bulk,bulk,bulk ... i gotowe :thumbsup:

#19 Jacek G

Jacek G

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 50 postów
  • MiejscowośćTarnowskie Góry

Napisano 22 wrz 2012 - 13:29

A ja już na talerzu flaczki oosupuję tartym parmezanem lub innym twardym serem. Smak rewelacyjny.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11449 postów

Napisano 22 wrz 2012 - 15:05

Ugotowałam rosół na porcji z kuraka


Spróbuj następnym razem wywar wygotować na cukrowej kości wołowej ze szpikiem i włoszczyźnie.Rosół z kurczaka jest moim zdaniem za mdły do flaków.A te pulpeciki to pierwsza klasa :clap:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych