Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Flaki i flaczki na różne smaczki

flaki flaki inaczej flaczki ostre flaczki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
106 odpowiedzi w tym temacie

#21 Henrykos62

Henrykos62

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 218 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 22 wrz 2012 - 15:30

Ugotowałam rosół na porcji z kuraka ,

Spróbuj następnym razem wywar wygotować na cukrowej kości wołowej ze szpikiem i włoszczyźnie.

Ewentualnie na kaczce

#22 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11417 postów

Napisano 22 wrz 2012 - 15:38

Ewentualnie na kaczce


Poddałeś mi pomysł.Jutro mam rosół na kaczce i szponderku to na części tego rosołu ugotuję flaki.Takich jeszcze nie jadłem. :grin:

#23 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 22 wrz 2012 - 15:43

kości wołowej ze szpikiem

:thumbsup: a ten szpik taki gorący i z pieprzem... :thumbsup: Masakra...

Rosół z kurczaka jest moim zdaniem za mdły do flaków

Jak się dowali pieprzu , chilli , gałki i imbiru..., to bez chleba i zimnego ''pifka'' zjeść się nie da... :tongue: :lol: :wink: Ps. Pulpeciki zrobione z farszu , który mi się ostał po nafaszerowaniu papryki... :thumbsup: (wstawię w innym temacie :wink: )

#24 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11417 postów

Napisano 22 wrz 2012 - 15:52

a ten szpik taki gorący i z pieprzem.


.............. solą i chlebkiem razowym :thumbsup: :thumbsup:

#25 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 22 wrz 2012 - 15:58

Arku... :clap: My wiemy , o co chodzi... :grin: :thumbsup: :cool:

i chlebkiem razowym

najlepiej czerstwym... :cool:

#26 Henrykos62

Henrykos62

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 218 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 22 wrz 2012 - 16:01

Poddałeś mi pomysł.Jutro mam rosół na kaczce i szponderku to na części tego rosołu ugotuję flaki.

W tej części Świętokrzyskiego co ja mieszkam to jest normalne że do flaków dodaje się kaczkę a najlepiej razem z piersią kaczki pociętą w paski

#27 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 22 wrz 2012 - 16:03

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#28 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11417 postów

Napisano 22 wrz 2012 - 16:04

najlepiej razem z piersią kaczki pociętą w paski


No taki rozrzutny to ja nie będę :grin: .Z resztą mam porcje rosołowe z kaczki a tam piersi nie uwidzisz :sad: :grin:

#29 Henrykos62

Henrykos62

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 218 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 22 wrz 2012 - 16:07

No taki rozrzutny to ja nie będę

:grin: :grin: :grin: Raz zaryzykuj :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

#30 kusy

kusy

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 24 wrz 2012 - 09:22

Einshel!
A może jakiś przepis na pulpety?Takie pulpety robiła moja Ciocia koło Czarnkowa,ale składu nie pamiętam.

#31 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 24 wrz 2012 - 09:45

A może jakiś przepis na pulpety?

:grin: Mięsko mielone-łopatka 0,5kg -przysmażone z cebulką , woreczek ugotowanego ryżu (jak już pisałam-farsz był robiony do papryki ale mi zostało , to przeca nie wyrzucę :wink: ) można bez ryżu...1 jajko , sól ,pieprz ,przeciśnięty ząbek czosnku , 2 łyżki grysiku (suchego) , czubata łyżka mąki ziemniaczanej...Kuleczki wrzucałam do lekko gotujących się flaczków pod sam koniec :cool: Często robię również w sosie pomidorowym... :thumbsup: :grin: Pozdrawiam!

#32 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 24 wrz 2012 - 11:26

Kiedyś pulpety do flaków robiono w ten sposób : 25 dkg wątroby cielęcej lub wieprzowej siekano na miazgę z dodatkiem 2 łyżek łoju wołowego lub szpiku. Do siekanej masy dodawano 1 surowe jajo i bułkę tartą, w takiej ilości by otrzymać gęstą masę odpowiednią do formowania kulek wielkości orzecha włoskiego. Solimy, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy pulpety razem z flaczkami przez 30min.

Przepis pochodzi ze "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole"

#33 -stasek-

-stasek-

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 88 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 24 wrz 2012 - 11:57

Co do rosołu do flaków to ja używam ogona wołowego + szyjki z indyka.
A surowe flaki gotuję z liśćmi selera (duża ilość) zapach zupełnie inny.

#34 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4252 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 24 wrz 2012 - 12:46

Aby trochę "namieszać" podam niemiecką receptę na ala flaki.. (zerżnięta) :tongue:

- 4 cebule.
- 6 łyżek oleju.
- 1,5 litra rosołu z cielęciny.
- szklanka wina półwytrawnego.
- dwa goździki.
- dwa liście szałwi.
- o,5 kg. oprawionych, przegotowanych flaków.
- 2 listki laurowe.
- 0,5 kg. ziemiaków.
- sól, pieprz do smaku.

----------------------------------------

Pokrojoną cebulę zeszkilć na oleju. Dodać przygotowane pocięte na paski flaki. Całość podsmażyć. Po kilku min. dodać resztę składników oprócz ziemniaczków i dusić pod przykryciem ok. 30-40 min. Po tym czasie, dodać pocięte w płatki ziemniaki, pogotować całość jeszcze 10-12 min. i gotowe... Można lekko zagęścić mąką, śmietaną albo zasmażką..

:wink:

#35 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 13 lut 2016 - 12:04

Wywar z wołowinki się robi.

Flaki co prawda kupiłem krojone, parzone, bo nie miałem możliwości kupienia surowego, ale dam radę (tak myślę).



#36 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11417 postów

Napisano 13 lut 2016 - 13:05

Flaki co prawda kupiłem krojone, parzone,

 

 

Moja skromna rada.Jak kupujesz gotowca to przeczytaj na metce co tam jeszcze dodali bo są flaki krojone blanszowane bez dodatków ( takie kupuję) lub z dodatkami. Wywar do flaków tylko na wołowince  :thumbsup: . Ja robię wywar na ogonach wołowych i jeszcze dodaję kość tzw. cukrową ze szpikiem.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 13 lut 2016 - 13:06


#37 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 13 lut 2016 - 13:24

Flaki bez dodatków, czytałem.

Wołowina niestety bez kości, tylko taką dostałem, II KL po 18 zł/kg

a to wywar w trakcie

 

Załączone pliki

  • Załączony plik  Obraz.jpg   52,43 KB   6 Ilość pobrań


#38 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11417 postów

Napisano 13 lut 2016 - 13:39

Wywar fajny. :thumbsup:

 

P.S

Odbierz PW :)



#39 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 13 lut 2016 - 15:52

warzywa wyjęte z rosołu, pokrojone czekają

Załączony plik  Obraz 086.jpg   59,44 KB   8 Ilość pobrań

wołowinka wyjęta będzie z karkówką w sosie chrzanowo-musztardowym

Załączony plik  Obraz 087.jpg   55,97 KB   7 Ilość pobrań

flaki 3 razy odgotowane

Załączony plik  Obraz 088.jpg   47,75 KB   8 Ilość pobrań

i wrzucone do wywaru

Załączony plik  Obraz 089.jpg   56,43 KB   8 Ilość pobrań

potem będzie doprawianie, synek przyjeżdża na jedzonko :)



#40 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 18 lut 2017 - 10:20

Ja często będąc w knajpkach próbuję nowe smaki [dziczyznę ,owoce morza ...] i jak podejdzie mi ten smak   przenoszę tą potrawę do domu.

,a flaczki to moja ulubiona zupa [oprócz rosołku ]Oczywiście najlepiej smakują mi moje :) i tu żadna knajpa ich nie przebiła :) 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych