Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Flaki i flaczki na różne smaczki

flaki flaki inaczej flaczki ostre flaczki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
106 odpowiedzi w tym temacie

#41 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 lut 2017 - 10:42

:D Dla mnie rosol od zawsze nazywana byla woda z kluskami ,do tej pory nie widze nic super ( babcia naprawde robila dobry wolowina kura duzo warzyw naprawde esencjonalny ,z kluskami do dzis jem zadko wole jak juz to z kasza krakowska ugotowana i pokrojona w kostke ,flaki jem i zawsze lubilam wolalam zjesc flaki jak inne dzieciaki mialy rosol,

Ja mam inne podejscie lubie probowac i nie zrazam sie widokiem, sadze ze z tego co mowicie to zupa powinna mi smakowac owoce jak najbardziej w zupie.

Flaki jak sie robi od podstaw moze nie pachna z poczatku swietnie ..ale final to co innego niz z gotowca 



#42 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 18 lut 2017 - 11:14

Flaki jak sie robi od podstaw moze nie pachna z poczatku swietnie ..ale final to co innego niz z gotowca 

 

Trochę zeszliśmy z tematu Suszona krew i znaleźliśmy sie w zupie FLAKI ale mam na tą zupę swój od lat sposób i metodę i wszyscy co mieli możliwość spróbowania byli zachwyceni.

Uchylę rąbka tajemnicy i napisze ze zupę przygotowuję na ogonach wieprzowych najlepiej tych "długich" ale ciężko takowe dostać teraźniejsze ogony to takie "króciaki" . Nie wiem czy na początku życia świnki im te ogony przycinają że nie są jak kiedyś kręcone tylko takie króciaki.

Ja mam inne podejscie lubie probowac i nie zrazam sie widokiem

 

Tu nadajemy na tych samych "falach" , gdziekolwiek jestem w kraju czy zagranicą próbuję tego co tam jest lokalnym czy narodowym jadłem.


Użytkownik AndrzejGdz edytował ten post 18 lut 2017 - 11:20


#43 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 lut 2017 - 11:18

@AndrzejGdz, u nas nie sa krotkie ..tylko cienkie  :D

powracajac do krwi ..mam suszona i trzymam w zamrazalniku , ile taka moze lezec? zapakowana w prozni



#44 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 18 lut 2017 - 11:19

Nie wiem czy na początku życia świnki im te ogony przycinają że nie są jak kiedyś kręcone tylko takie króciaki.

 

Przycinają.

 

 

 

Uchylę rąbka tajemnicy i napisze ze zupę przygotowuję na ogonach wieprzowych najlepiej tych "długich"

 

A ja na wołowych i nie jest to żadna tajemnica. :D


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 18 lut 2017 - 11:20


#45 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1804 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 18 lut 2017 - 11:31

A do flaków nie dodaje żadnej wieprzowiny :facepalm: 



#46 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 18 lut 2017 - 11:31

A ja na wołowych i nie jest to żadna tajemnica.

 

Nie to ze jakaś tajemnica, ale ja już miałem możliwość próbowania Flaków na żeberkach czy kościach schabowych.

Ogony wołowe nie mam dostępu więc się nie wypowiadam o smaku "gotowca"

Ogony wieprzowe od x lat są dostępne praktycznie w każdym sklepie , raz , dwa, trzy razy wypróbowałem wyszła powtarzalność i tak zostało do dziś.

 

P.s Ja Jeszcze na dokładkę dodaje Paczuszki zupy w proszku o nazwie "Ogonowa".

Acha ja rozpisuje się na temat flaków wieprzowych jak by co.

Wiem ze to nie jest to , ale prędzej dostępne wieprzowe niż żołądki wołowe. Te elementy do zupy FLAKI  chyba "fachowo" inaczej się nazywają , ja na to mówię żołądki wieprzowe lub  wołowe.


Użytkownik AndrzejGdz edytował ten post 18 lut 2017 - 11:59


#47 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 lut 2017 - 12:05

A ja na wołowych i nie jest to żadna tajemnica.
 

Ja rowniez i do flakow zadnej wieprzowiny nie daje ..ale kazdy ma swoj smak i rozne gusta ,, u nas jest rosol +flaki i zaprawiany ( po zamojsku) bez zadnych wkladek miesnych , maja byc mega ostre !



#48 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 lut 2017 - 21:25

To Wam wsadzę kij w mrowisko bo ja często do flaków daję żołądki drobiowe obgotowane i krojone w paski ;)

Tapniete z GT-I9500

#49 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27644 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 18 lut 2017 - 21:30

To Wam wsadzę kij w mrowisko bo ja często do flaków daję żołądki drobiowe obgotowane i krojone w paski ;)

Nie wsadzisz, nie wsadzisz. :D Jadłem kiedyś tzw. "drobflaki" robione wyłącznie z żołądków drobiowych. Nie było to wcale złe. Kwestia doprawienia.

My do flaków wołowych dajemy mięso wołowe.



#50 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 18 lut 2017 - 21:30

Poproszę o wydzielenie tematu o flakach to Ci wtedy napisze co ja o tym sądzę. :D



#51 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 lut 2017 - 21:36

Hahaha nie musisz swoje wiem ... a jak jeszcze napiszę że do tego lubię sporo papryki w paski i groszek to mnie zadziobią ... ale lubię i często tak robię ... dla siebie ... bo rodzinka dodatków warzywnych nie pochwala ;)

PS
Podstawą do flakow u mnie zawsze jest bulion wołowy ... przeważnie na prędze ktora tez trafia doncalosci ;)

Tapniete z GT-I9500

Użytkownik roger edytował ten post 18 lut 2017 - 21:38


#52 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 lut 2017 - 21:40

To Wam wsadzę kij w mrowisko bo ja często do flaków daję żołądki drobiowe obgotowane i krojone w paski

Takie tez jadlam i wcale nie byly zle :) i z pulpetami po warszawsku tez :D  



#53 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 lut 2017 - 21:42

To zapraszam Cię na flaki "po warszawsku" na ziemiach odzyskanych ;)

Tapniete z GT-I9500

#54 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1804 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 18 lut 2017 - 22:13

Ciągnąc temat flakowy ja czasami pod koniec dodaję drobno utarty ser żółty, przykrywam pokrywką i za chwilę podaję .Do flaków oprócz flaków kroję w paseczki mięsko które się gotowało w bulionie czyli pręga wołowa,żołądki drobiowe,szyjka z indyka i mięso z udek.



#55 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 lut 2017 - 22:21

Pod drugą częścią posta się podpisuję bo to "domowy standard" ... cześć pierwsza za mocno mi tknie Prowansją i zupą cebulową ... pyszną ale inną ;)

Tapniete z GT-I9500

#56 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1804 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 18 lut 2017 - 22:33

Wolę te standardowe,dlatego też napisałam ,że czasami dodaję ten utarty ser ,a zupę cebulową też lubię i często dodaję do niej [niestety] francuską zupę cebulową z Knorr tak jak do gulaszowej [tez niestety ] dodaję gulaszową z Knorr. Mnie zdecydowanie one   wykończają  i poprawiają smak.

Te wzmacniacze smaku jednak robią tu robotę


Użytkownik beatag edytował ten post 18 lut 2017 - 22:36


#57 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5589 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 lut 2017 - 22:52

no to ja bym nigdy mojej domowej cebulowej nie popsula czym z torebki :)  ;)



#58 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 19 lut 2017 - 09:25

Hahaha nie musisz swoje wiem ... a jak jeszcze napiszę że do tego lubię sporo papryki w paski i groszek to mnie zadziobią ... ale lubię i często tak robię ... dla siebie ..

 

Ale profanacja. :w00t:

 

 

 

Podstawą do flakow u mnie zawsze jest bulion wołowy ... przeważnie na prędze ktora tez trafia doncalosci

 

Trochę się zrehabilitowałeś. :D

 

Dodajesz jak widzę różne rzeczy do flaków a o żółtym , startym serze to zapomniałeś?.  :D

 

Ostatnio zrobiłem flaki , ale z żołądków wieprzowych. :facepalm: Niezłe. :)


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 19 lut 2017 - 09:28


#59 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 19 lut 2017 - 10:12

Za tartym serem we flakach nie przepadam więc nie daję :(
Z flakami to mam jeszcze jedno "skrzywienie" najpierw zjadam rosołek oczywiście ze świeżą bułeczką maczajac ją czasem a na deser zostawiam gęste ;)

Tapniete z GT-I9500

#60 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6997 postów

Napisano 19 lut 2017 - 10:40

Roger moze poskakujemy flakow po warszawsku na grzybozlocie?Co Ty na to?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych