Skocz do zawartości

Co potrzebuję na początek?


Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :) 

Chciałbym zacząć przygodę z serami domowymi (szczególnie długodojrzewającymi). Nie wiem jednak w co powinienem zaopatrzyć się na początek? Mam garnek emaliowy (z małym odpryskiem) o pojemności 25L, więc na początek będzie ok. Co do reszty to nie bardzo wiem w co powinienem się zaopatrzyć. Mogę prosić o pomoc?

Chciałbym zrobić zakupy w jednym sklepie, np. sklep.serowar.pl , aby nie płacić kilka razy za przesyłkę.

 

Dysponuję także piwnicą (połączoną z kotłownią - jedno pomieszczenie oddzielone jest drzwiami) w której temperatura zimą waha się od 10*C do 15*C latem i wilgotność wynosi ok. 50%. 

 

Pozdrawiam,

Mateusz ;)

Pozdrawiam,


Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png


 


 


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:) Podpuszczka, kultury bakterii, chlorek wapnia, lipaza, chusty, sitka/cedzaki, fermentator 20/30l, nóż z długim ostrzem do skrzepu, forma/y do sera...

Ten facet z Serowara b.pomaga, pogadaj z nim- jest sympatyczny.

Termometr elektroniczny z Ik__ i kuchenka gazowa :thumbsup:

Prasę jakąś sam wykonaj...

A warunki masz b.dobre, moim zdaniem :D

Zwróć uwagę na czystość w piwnicy, ściany, podłoga...

Ogarniesz :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zakupy zrobione ;) Mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda się wykonać próbę. Na początek planuję zrobić Goudę (z 0,5 kg) i skonsumować szybko, a następnie jeden serek do dojrzewania z półrocznego ;) Trzymajcie kciuki. Mleko "Świeże".

Pozdrawiam,


Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png


 


 


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Witam.

W kwietniu zrobiłem swój pierwszy serek - goudę. Od tamtej pory ser leżakował w piwnicy(zapomniałem o nim). Niestety pokryła go pleśń, nie taka szlachetna, ale taki meszek. Nie wiem, czy on nadaje sie jeszcze do spożycia? Można tą pleśń zmyć i spożywać serek? Mieliście taki przypadek?

 

Kolejny serek będę trzymał w lodówce, w 5-6*C, by ta pleśń nie rozwinęła się.

Pozdrawiam,


Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png


 


 


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

niestety ale tak się nie da. Jeśli od kwietnia ser leżał w piwnicy bez nadzoru to pewnie do tego czasu spleśniał tak że strach go dotykać :) Może mam popsutą lodówkę, albo inne pleśnie, ale zdarza się że coś mi w lodowce mimo niskiej temp zapleśnieje. Podejrzewam że tez tak będzie z Twoim serem jeśli też nie będziesz o niego dbał. Mało tego tak niska temperatura spowolni dojrzewanie dzięki czemu okazji do popsucia sera raczej przybędzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No cóż. Spodziewałem  się, że będę mógł go spróbować.

 

Przekładałem codziennie przez kilka tygodni na początku, ale później zaczęły sie delegacje i inne wyjazdy i wyleciało mi z głowy niestety :/ Będę musiał ponownie zrobić jakiś serek ;)

Pozdrawiam,


Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png


 


 


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.