markus383 Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Marca 2017 Witajcie Chciałbym zacząć przygodę z serami domowymi (szczególnie długodojrzewającymi). Nie wiem jednak w co powinienem zaopatrzyć się na początek? Mam garnek emaliowy (z małym odpryskiem) o pojemności 25L, więc na początek będzie ok. Co do reszty to nie bardzo wiem w co powinienem się zaopatrzyć. Mogę prosić o pomoc?Chciałbym zrobić zakupy w jednym sklepie, np. sklep.serowar.pl , aby nie płacić kilka razy za przesyłkę. Dysponuję także piwnicą (połączoną z kotłownią - jedno pomieszczenie oddzielone jest drzwiami) w której temperatura zimą waha się od 10*C do 15*C latem i wilgotność wynosi ok. 50%. Pozdrawiam,Mateusz Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Marca 2017 Podpuszczka, kultury bakterii, chlorek wapnia, lipaza, chusty, sitka/cedzaki, fermentator 20/30l, nóż z długim ostrzem do skrzepu, forma/y do sera...Ten facet z Serowara b.pomaga, pogadaj z nim- jest sympatyczny.Termometr elektroniczny z Ik__ i kuchenka gazowa Prasę jakąś sam wykonaj...A warunki masz b.dobre, moim zdaniem Zwróć uwagę na czystość w piwnicy, ściany, podłoga...Ogarniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zakupy zrobione Mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda się wykonać próbę. Na początek planuję zrobić Goudę (z 0,5 kg) i skonsumować szybko, a następnie jeden serek do dojrzewania z półrocznego Trzymajcie kciuki. Mleko "Świeże". Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 25 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Września 2017 Witam.W kwietniu zrobiłem swój pierwszy serek - goudę. Od tamtej pory ser leżakował w piwnicy(zapomniałem o nim). Niestety pokryła go pleśń, nie taka szlachetna, ale taki meszek. Nie wiem, czy on nadaje sie jeszcze do spożycia? Można tą pleśń zmyć i spożywać serek? Mieliście taki przypadek? Kolejny serek będę trzymał w lodówce, w 5-6*C, by ta pleśń nie rozwinęła się. Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Września 2017 Skoro, nie wiadomo jak pleśń to: utylizacja. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Września 2017 Jak jesteś bardzo ciekaw można sprawdzić co to za pleśń. Badanie w "sanepidzie". Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
photomatic Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Września 2017 niestety ale tak się nie da. Jeśli od kwietnia ser leżał w piwnicy bez nadzoru to pewnie do tego czasu spleśniał tak że strach go dotykać Może mam popsutą lodówkę, albo inne pleśnie, ale zdarza się że coś mi w lodowce mimo niskiej temp zapleśnieje. Podejrzewam że tez tak będzie z Twoim serem jeśli też nie będziesz o niego dbał. Mało tego tak niska temperatura spowolni dojrzewanie dzięki czemu okazji do popsucia sera raczej przybędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Września 2017 Rozwój pleśni ogranicza stosowanie polioctanu, najlepiej bezbarwnego lub worowanie z odsysem Ser na początku warto codziennie przekładać, później co dni kilka, i tak coraz rzadziej lecz do końca życia sera.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 29 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Września 2017 No cóż. Spodziewałem się, że będę mógł go spróbować. Przekładałem codziennie przez kilka tygodni na początku, ale później zaczęły sie delegacje i inne wyjazdy i wyleciało mi z głowy niestety :/ Będę musiał ponownie zrobić jakiś serek Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.