Pacan Wojciech Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 26 Marca 2017 Czy możesz pokazać przekroje wyrobów , ja mieszam ręcznie, zastanawiałem sie nad mechanizacją , którą zastosowałeś ,przekrój pokaże efekt mieszania .Czy mieszadło masz ślimakowe , czy prętowe . Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 26 Marca 2017 Możesz. Ale jak podeschnie. Natomiast biała dobrze wymieszana - zdjęć nie robiłem bo już prawie cała poszła (ale może jeszcze ze swoich kawałków zrobię). Aczkolwiek nie da się tym wymieszać dobrze. Najpierw jechałem ręcznie żeby dobrze było wybełtane a jak już dobrze kleiło i mi ręka odpadała to włączyliśmy mieszadło do betonu zapięte na wiertarce. Ale słabo to działa. Niestety [Dodano: 26 mar 2017 - 21:42]Kiełba taka gruba bo nam zabrakło jelit wieprzowych. A były na podorędziu wiankowe wołowe. I w sumie bardzo fajnie się sprawdziły.....do podsychania będzie bardzo dobry kaliber.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) Dziekuje , potwierdziły się moje obawy ,więc szkoda czasu na zdjęcia , przy takiej ilości "rączka jest naciągnięta " , ja robię trochę mniej okolo 25-28 kg na jeden raz , mieszam na stolnicy łatwiej i szybciej , lepiej sie wymiesza , a na pewno " rączka jest mniej spracowana ".Pozdrawiam gratuluję wyrobów . Edytowane 26 Marca 2017 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 26 Marca 2017 Dziękuję. A możesz wytłumaczyć tą swoją metodę mieszania ????Mieszadło z wiertarką na pewno się nie sprawdza. No chyba że komuś to lepiej wychodziło niż nam. Ale po pierwszych obrotach wiedziałem że będzie kicha i zakasałem rękawy. Nie ma to jak rączka. A na mieszarkę na razie kasy niet (( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) Pokazał mi ten sposób wujek , zawodowy rzeżnik oraz wędliniarz , paru kolegów na forum też już pisało że tak mieszają farsz . Normalnie przygotowuje mięso po peklowaniu do mielenia , miele z podziałem na sita , potem przygotowuje farsz z przyprawami . Odważam tyle ile potrzebuje na dany rodzaj kielbasy na jeden raz mięso z poszczególnych sit i kładę na stolnicę , w cienkiej warstwie I, potem na to II i farsz , całość zagniatam do środka rękami ugniatając ,jak już czuję ze " klei " to do pojemnika i druga porcja , dodaje wody jak potrzeba .Wydaje mi się ze lepsza by była stolnica z listewką od przodu ,a najlepiej pokryta blachą nierdzewna , może się dorobię .Pozdrawiam Edytowane 26 Marca 2017 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 27 Marca 2017 Czyli wyrabiasz jak ciasto tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 27 Marca 2017 Pokaże wam przekrój Perszingówki. Idealnie wyszło. Tak więc ja pierdylę. Będę miętolił w fermentorze III z wodą i przyprawami , potem II a na końcu I i jak już nie będę miał siły to na chwilę wiertarka i mieszadło. Nie była to jakaś wielka męczarnia.Zdjęcie wrzucę wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 27 Marca 2017 Ja bidolka robilam w sobote biala ok 5kg i jeszcze dzis czuje ze reki nie czuje ja mieszam w misce takiej 8 l ...ale moze sprobuje kiedy tak jak ciasto bo u mnie blat jest w kuchni z rostfree.Pierwszy raz nadziewalam nadziewarka chinczykiem i poszlo szybko i sprawnie nie to co maszynka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 27 Marca 2017 A mnie ręka nie boli. Za to kręgosłup od stania daje o sobie znać.Ale chyba zainwestuje sobie w mieszarkę 15-27 l. Czy ktoś może coś polecić ręcznego ? i czy warto ? czy tylko elektryk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 31 Marca 2017 Wyroby sprzed tygodnia - przekroje. O białej już wspomnienie. Mam jeszcze 1 kg zamrożone. Perszingówka po tygodniu suszenia już bardzo fajna. Jałowiec i kardamon robi robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 31 Marca 2017 Broń Boże bez przekładni bo Ci ręka odpadnie a napęd do 20-27kg łatwo dorobic Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 31 Marca 2017 Dzięki tak myślałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Żonie się nudziło i machnęła taki torcik na biszkopcie kakaowym.... całkiem niezły....a ja dziś pocisnąłem żabnicę od kolegi z kutra i morza PN - czerwone curry i mleczko kokosowe - miodzio. Ryba brzydka jak UJ ale w smaku miodzio. A na koniec Old Milwaukee Rye - bardzo intensywny chlebek z melasą i kminkiem......oraz chlebek Ukraiński (mój ulubieniec) ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Tylko bic brawa i podziwiac :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Perszing, tak z ciekawości chciałem przejrzeć na szybko Twój wątek i wiesz co? Muszę tu dłużej posiedzieć . Szacun, masz chłopie talenta. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 A dziękuję Kuchnia została moją pasją....zawsze była ale obecnie jest coraz mocniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 2,5 miesięczna GOUDA z chilli (Paweljack daj jej jeszcze z 3-4 tygodnie) Dałem jej trochę więcej nawet i muszę powiedzieć, że to wyższa półka serowa. Goście, którzy również próbowali, byli zachwyceni. Gratulacje, świetny wyrób. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 O kurde beleks a to świetna wiadomość DZIĘKI PAWEŁ [Dodano: 03 kwi 2017 - 09:34]Łoto ONA na początku swojej drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Nie dość, że jestem w cholerę chory (angina) to dziś jeszcze strasznie wilgotno było. Chyba z 1,5 h osuszania - masakra. Wędziłem też ze 2 h dłużej niż zwykle. Ale efekt fajny - jestem zadowolony. Ser dla siostry kumpla już sobie zaczyna dojrzewać po soleniu....te w małych siatkach to polędwiczki z indyka (po 2 szt. - rozbite lekko i powinny ładnie skleić).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 O kurde.... wyroby przecudnej urody :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 No i to jest właśnie to! :clap: Kolego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 hehehh dziękuję czyli co ? trzeba chorować przy wędzeniu i pogoda ma być do bani z tego co widać hehehehAle naprawdę dziś nie czerpałem przyjemności z tego procesu.....choroba może zabić wszelkie pozytywne uczucia.....a przeca ja tak to lovam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opat Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) Wyroby jak malowane !Jeśli mogę spytać jakim drewnem wędzone ? i jaka temperatura ?Bo wygląda jak robione na zimno ???? Gratuluję i pozdrawiamRadek Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez Opat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Na lenia wedzilem : osuszanie paleniem w palenisku dębiną. Kopcenie w dymogeneratorze: mieszanka buk, olcha , wiśnia. Grzalka sterowana 40-45 C. Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 No Tomek pięknie to wszystko uwędzone, wędzonki jak malowane, wielkie brawa. Co do polędwiczek z indyka, powinny się skleić ładnie w tej siatce, ja kiedyś też zrobiłem taką wędlinkę z indyka. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.