Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Perszing piecze, wędzi, gotuje i jak zwykle kombinuje !

Perszing piecze wędzi

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
851 odpowiedzi w tym temacie

#21 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 16 mar 2017 - 08:09

Ja do zwykłej surowej dojrzewajacej [część wedziłam] dodawałam jakieś 10% zsiadłego mleka i wyszła mi całkiem niezła kiełbasa tzn oprócz walorów smakowych przetrzymywała sie długo  .Po dojrzewaniu leżała jeszcze  ze 2 m-ce w lodówce .Ta wędzoną suszyłam krócej i bez pakowania próżniowego też sobie leżała ze 4 tygodnie.

W chorizo tez nie eksperymentowałam z tym mlekiem,czy serwatką dlatego dopytuję...a kiełbaska swoją drogą  super! :clap: :clap:

A dzięki. Ja zaczynam ostro kombinować z dojrzewaniem. Ciężko o warunki podobnie jak w serach. Ale będę walczył bo lubię "surowizny" :)



#22 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2418 postów

Napisano 16 mar 2017 - 14:48

Wszystkie wyroby ,super,tak trzymaj Tomku :clap: :thumbsup:



#23 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 16 mar 2017 - 14:50

Tak trzymam Jack i nie puszczam :) o kurde Ty tu VIP jesteś :)



#24 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 17 mar 2017 - 10:10

A może bułeczki z własną ricottą ? tak do kawki (sok z cytryny plus skórka robi mega robotę) :)

Załączony plik  DSC_3567.JPG   50,38 KB   25 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_3574.JPG   51,79 KB   23 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_3580.JPG   45,39 KB   22 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_3585.JPG   50,68 KB   20 Ilość pobrań


[Dodano: 17 mar 2017 - 10:10]

Bardzo fajne są też chlebki tureckie na słodko z melasą i rodzynkami - uwielbiam :)

Załączony plik  DSC_3465.JPG   71,67 KB   20 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_3469.JPG   73,68 KB   18 Ilość pobrań


Użytkownik Perszing37 edytował ten post 17 mar 2017 - 10:13


#25 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6620 postów

Napisano 17 mar 2017 - 10:24

Bardzo fajne są też chlebki tureckie na słodko z melasą i rodzynkami - uwielbiam
:thumbsup:  :clap: ja też :D 

#26 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6080 postów

Napisano 17 mar 2017 - 10:33

A może bułeczki z własną ricottą ?

 

Przestanę tu zaglądać.  2glodny.gif



#27 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 17 mar 2017 - 10:39

No dobra Paweł :) dla Ciebie precelki na słono i słodko :) z ciasta drożdżowego parzonego .... i drożdżowe z rabarbarem :)

 

Załączony plik  DSC_0198.JPG   64,51 KB   19 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0204.JPG   78,42 KB   19 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0206.JPG   77,54 KB   18 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0238.JPG   62,52 KB   18 Ilość pobrań

 

 



#28 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1415 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 17 mar 2017 - 10:59

Tomku ale zasuwasz niczym Perszing z tymi wyrobami :) Wszystko pięknie i smacznie się prezentuje, sudżuk mam nadzieje jeszcze nie zjedzony bo wygląda cudownie. Nie wiedziałem, że z Ciebie taki uzdolniony piekarz/cukiernik, bułki z serem wyglądają wspaniale. Jeszcze tylko coś z wyrobów podrobowych i będzie git majonez! Skąd ty masz tyle czasu na te wszystkie wspaniałości? Pozdrawiam serdecznie.



#29 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6080 postów

Napisano 17 mar 2017 - 11:00

dla Ciebie precelki na słono i słodko
Orzeszku...  :D

#30 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 17 mar 2017 - 11:05

SIVON - mówisz i masz :)

 

Pasztet z wątróbek kurzych z szynkowaru z czerwonym winem i rozmarynem - miód malina :)

A w planie mam LEBERKĘ - dlatego Cie prosiłem o przepis :)

 

Załączony plik  DSC_3113.JPG   58,14 KB   20 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_3114.JPG   50,4 KB   19 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_3118.JPG   36,62 KB   19 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_3119.JPG   216,29 KB   19 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_3126.JPG   43,13 KB   21 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_3135.JPG   34,46 KB   21 Ilość pobrań


[Dodano: 17 mar 2017 - 11:05]

Tomku ale zasuwasz niczym Perszing z tymi wyrobami :) Wszystko pięknie i smacznie się prezentuje, sudżuk mam nadzieje jeszcze nie zjedzony bo wygląda cudownie. Nie wiedziałem, że z Ciebie taki uzdolniony piekarz/cukiernik, bułki z serem wyglądają wspaniale. Jeszcze tylko coś z wyrobów podrobowych i będzie git majonez! Skąd ty masz tyle czasu na te wszystkie wspaniałości? Pozdrawiam serdecznie.

No właśnie też nie wiem skąd czas.......jakoś się potrafię zorganizować ostatnimi czasy......poza tym wkrętka na maxa :) wpadłem po uszy :)

Dzięki za dobre słowo DOBRY CZŁOWIEKU :)


Użytkownik Perszing37 edytował ten post 17 mar 2017 - 11:05


#31 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1689 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 17 mar 2017 - 11:06

Tomek odejdź! Za 23 godziny minie dzień jak jestem na diecie a tu takie smakołyki! Harpagan jesteś ;)



#32 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6080 postów

Napisano 17 mar 2017 - 11:08

A w planie mam LEBERKĘ - dlatego Cie prosiłem o przepis

Skąd wy Wraclawiaki możecie mieć przepis na leberkę?  :D  :D  :D



#33 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1415 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 17 mar 2017 - 11:13

Skąd wy Wraclawiaki możecie mieć przepis na leberkę? :D :D :D

 

 

Pawełku no kto jak nie my Wrocławianie mogą mieć przepis na Leberwurts :) ? Przepis wykopany z czasów Breslau spod iglicy obok Hali Ludowej, tfu Hali Stuelcia :)



#34 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 17 mar 2017 - 11:17

Zrób Pawełku wg tego przepisu. To zawsze był HIT.

 

KarKan : ja też się zbieram na dietę ale jakoś nie mogę jej rozpocząć hehehe :)



#35 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6080 postów

Napisano 17 mar 2017 - 11:29

Pawełku no kto jak nie my Wrocławianie mogą mieć przepis na Leberwurts

Możecie mieć ale przywieziony z Wielkopolski.   :laugh:   :tongue:

 

http://www.minrol.go...ka-wielkopolska



#36 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 17 mar 2017 - 11:30

A Wy za to nam zajumaliście KLUSKI ŚLĄSKIE :)



#37 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6080 postów

Napisano 17 mar 2017 - 11:37

A Wy za to nam zajumaliście KLUSKI ŚLĄSKIE

U nas nie ma klusek śląskich. 



#38 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 17 mar 2017 - 11:38

Robicie robicie - popularne są w całej PL......

Zresztą jak można ich nie kochać ???



#39 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 20 mar 2017 - 21:35

Deska rozmaitości. 2,5 miesięczna GOUDA z chilli (Paweljack daj jej jeszcze z 3-4 tygodnie) - fajnie kremowa jak gouda holenderska.

Ale dla mnie hitem jest schab wędzony na zimno 20h i łosoś z tejże samej partii. Schab sobie dochodził ponad tydzień w próżni i jest mega. A solenie łososia na sucho opanowane : 20g soli morskiej + 5g cukru brązowego i 3 dni solenia bez odlewania płynów.....smak w punkt....

 

Załączony plik  DSC_4482.JPG   56,21 KB   22 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_4483.JPG   58,13 KB   23 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_4484.JPG   44,19 KB   22 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_4485.JPG   54,7 KB   18 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_4486.JPG   50,73 KB   20 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_4490.JPG   58,3 KB   19 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_4491.JPG   59,62 KB   20 Ilość pobrań



#40 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6394 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 20 mar 2017 - 21:50

Deska rozmaitości.

 

:clap: :clap: Ja też przestanę tu zaglądać .

Perszing fotki kradnę na naszą grupę :)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Perszing, piecze, wędzi

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych