Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Perszing piecze, wędzi, gotuje i jak zwykle kombinuje !

Perszing piecze wędzi

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
851 odpowiedzi w tym temacie

#841 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 17 lip 2018 - 23:05

A tematem jego były głównie moje dzisiejsze drożdżówki etc... - nic zdrożnego......ciekawe czy to też zniknie....

 

 

 

 

Załączone pliki



#842 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2281 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 18 lip 2018 - 06:28

Pyszne buleczki :clap:  :clap:  ,a ja jeszcze przed sniadaniem :tongue: ;)



#843 cezar

cezar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 677 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 18 lip 2018 - 07:16

Piękne



#844 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 05 lis 2018 - 09:04

Mam do sprzedania gotowy zestaw do wykonu kiełbas (od 10-18 kg na jeden wsad). Silnik-motoreduktor 050, mieszałka 30 litrów, długi kabel z wtyczką na prąd trójfazowy (siła), przełącznik krzywkowy ze zmianą obrotów. Całość na podstawie z grubej sklejki z regulacją wysokości motoreduktora. Wymienione łożyska z chińskich na porządne PL. Kupiona 17.08.2017 czyli ma jeszcze gwarancję. Dla nas okazała się za duża i będziemy przechodzić na ponad połowę mniejszą. Generalnie nie wyobrażam sobie robienia kiełbasy bez tego ustrojstwa (chyba, że ktoś robi naprawdę małe ilości). Bliższe informacje tylko na priv (łącznie z negocjacjami cenowymi). Tak więc proszę nie pytać pod postem : ile ? ile ? ile ?........Teoretycznie mogę wysłać ale wiadomo jak to jest z kurierami (mimo dobrego opakowania mogą się wydarzyć różne rzeczy) - więc preferuję odbiór osobisty.....

 

UWAGA - możemy także rozpatrzyć sprzedaż samej mieszałki......bez silnika i motoreduktora, bez okablowania i bez podstawy...

 

 

 

Załączone pliki



#845 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6803 postów

Napisano 05 lis 2018 - 09:17

No Tomku zestaw super - ja mam 20 l z silnikiem  i na nasze potrzeby jest Ok -  ale jak bym miał troche więcej to taki sprzęcior jest naprawde pomocny :D  a kupno bez podstawy - ? mały sens bo trzeba ja zrobić jeszcze raz a ta widać porządna  :thumbsup:



#846 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 05 lis 2018 - 09:20

Tak - trzeba zrobić a to chwila zabawy jest.

Ale ja chyba chcę przejść na 230V i stąd decyzja żeby puścić całość.

Poza tym bardziej atrakcyjna oferta bo nie trzeba się bawić z okablowaniem, przełącznikiem zmiany obrotów a co najważniejsze z odpowiednią podstawą regulowaną.

 

Ale ja jestem zdolny to sobie  sklecę mniejszą podstawę bo mi sklejka została.



#847 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 06 lis 2018 - 15:11

Właśnie się zdoktoryzowałem i podobno w prosty sposób można ten zestaw przerobić na 230V. Jedyny minus, że stracimy na mocy 30%.



#848 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 13 lis 2018 - 10:23

Nowy zestaw gotowy (12L - 230V) - a na nim pierwsze wyroby.

 

Stary przypominam, że jest do sprzedania. I jeżeli ktoś robi min 10 kg kiełbasy jednorazowo to jest idealny.

 

 

 

Załączone pliki



#849 miko36

miko36

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćChybie

Napisano 13 lis 2018 - 12:23

Fajna sprawa :)



#850 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 13 lis 2018 - 12:33

Nie wyobrażam sobie bez tego wyrobów. Szczególnie tych w mniejszych ilościach gdzie musi być zachowana bardzo niska temp. obróbki.

Jak np. kiełbasy dojrzewające, salami etc.

Nie dość , że rękoma nie wymiesza się farszu porządnie to jeszcze się go nadmiernie ogrzewa. I może dojść do mazania tłuszczu a to już wielki błąd.

Podobnie jak zbyt ciepły farsz.

W normalnych kiełbachach też nie ma szans porządnie wymieszać farszu ręcznie. A urządzenia typu - wiertarka+mieszadło do betonu to istna porażka.



#851 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 13 lis 2018 - 15:02

Nom ładna, ładna Ci ta kiełba wyszła :thumbsup:

Co do mieszałki to w mojej 20 minimum to jakieś 7kg , żeby w miarę szło. Mniej to się oklei na "wiosłach" i "karuzela"  ;) . Najlepiej jak ma 10-15kg.  Podejrzewam , że w Twojej 12ce to minimum 4,5 kg musisz włożyć.


Użytkownik binio1111 edytował ten post 13 lis 2018 - 15:06


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#852 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2688 postów

Napisano 13 lis 2018 - 15:24

No to teraz pytanie - czy metka to kiełbasa czy nie - bo ja nie wiem :)

Ale smakuje wybornie - modyfikacja Sebastiana Pustelnika i dodatek Whisky/Burbona daje świetny aromat i posmak.

 

Landjagera też poczyniłem - finalnie dojrzewa :)

 

 


[Dodano: 13 lis 2018 - 15:09]

Min to 4 kg ale podobno 3 kg na upartego też wymiesza. Max to 8 kg czyli obecnie dla mnie gitara. Nie robię już tak dużych ilości do jakich kupiłem 1wszy sprzęt.


[Dodano: 13 lis 2018 - 15:24]

I już wiem : Metka (niem. Mettwurst) − kiełbasa z drobno mielonego mięsa z przyprawami, wytwarzana z półsurowej wieprzowiny lub wołowiny. W Polsce gatunek kiełbasy charakterystyczny dla Górnego Śląska i Wielkopolski. Spożywana jako dodatek do chleba, ze względu na konsystencję, jest najczęściej rozsmarowywana.

Załączone pliki







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Perszing, piecze, wędzi

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych