Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Perszing piecze, wędzi, gotuje i jak zwykle kombinuje !

Perszing piecze wędzi

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
860 odpowiedzi w tym temacie

#841 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 17 lip 2018 - 23:05

A tematem jego były głównie moje dzisiejsze drożdżówki etc... - nic zdrożnego......ciekawe czy to też zniknie....

 

 

 

 

Załączone pliki



#842 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2314 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 18 lip 2018 - 06:28

Pyszne buleczki :clap:  :clap:  ,a ja jeszcze przed sniadaniem :tongue: ;)



#843 cezar

cezar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 694 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 18 lip 2018 - 07:16

Piękne



#844 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 05 lis 2018 - 09:04

Mam do sprzedania gotowy zestaw do wykonu kiełbas (od 10-18 kg na jeden wsad). Silnik-motoreduktor 050, mieszałka 30 litrów, długi kabel z wtyczką na prąd trójfazowy (siła), przełącznik krzywkowy ze zmianą obrotów. Całość na podstawie z grubej sklejki z regulacją wysokości motoreduktora. Wymienione łożyska z chińskich na porządne PL. Kupiona 17.08.2017 czyli ma jeszcze gwarancję. Dla nas okazała się za duża i będziemy przechodzić na ponad połowę mniejszą. Generalnie nie wyobrażam sobie robienia kiełbasy bez tego ustrojstwa (chyba, że ktoś robi naprawdę małe ilości). Bliższe informacje tylko na priv (łącznie z negocjacjami cenowymi). Tak więc proszę nie pytać pod postem : ile ? ile ? ile ?........Teoretycznie mogę wysłać ale wiadomo jak to jest z kurierami (mimo dobrego opakowania mogą się wydarzyć różne rzeczy) - więc preferuję odbiór osobisty.....

 

UWAGA - możemy także rozpatrzyć sprzedaż samej mieszałki......bez silnika i motoreduktora, bez okablowania i bez podstawy...

 

 

 

Załączone pliki



#845 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7168 postów

Napisano 05 lis 2018 - 09:17

No Tomku zestaw super - ja mam 20 l z silnikiem  i na nasze potrzeby jest Ok -  ale jak bym miał troche więcej to taki sprzęcior jest naprawde pomocny :D  a kupno bez podstawy - ? mały sens bo trzeba ja zrobić jeszcze raz a ta widać porządna  :thumbsup:



#846 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 05 lis 2018 - 09:20

Tak - trzeba zrobić a to chwila zabawy jest.

Ale ja chyba chcę przejść na 230V i stąd decyzja żeby puścić całość.

Poza tym bardziej atrakcyjna oferta bo nie trzeba się bawić z okablowaniem, przełącznikiem zmiany obrotów a co najważniejsze z odpowiednią podstawą regulowaną.

 

Ale ja jestem zdolny to sobie  sklecę mniejszą podstawę bo mi sklejka została.



#847 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 06 lis 2018 - 15:11

Właśnie się zdoktoryzowałem i podobno w prosty sposób można ten zestaw przerobić na 230V. Jedyny minus, że stracimy na mocy 30%.



#848 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 13 lis 2018 - 10:23

Nowy zestaw gotowy (12L - 230V) - a na nim pierwsze wyroby.

 

Stary przypominam, że jest do sprzedania. I jeżeli ktoś robi min 10 kg kiełbasy jednorazowo to jest idealny.

 

 

 

Załączone pliki



#849 miko36

miko36

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 30 postów
  • MiejscowośćChybie

Napisano 13 lis 2018 - 12:23

Fajna sprawa :)



#850 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 13 lis 2018 - 12:33

Nie wyobrażam sobie bez tego wyrobów. Szczególnie tych w mniejszych ilościach gdzie musi być zachowana bardzo niska temp. obróbki.

Jak np. kiełbasy dojrzewające, salami etc.

Nie dość , że rękoma nie wymiesza się farszu porządnie to jeszcze się go nadmiernie ogrzewa. I może dojść do mazania tłuszczu a to już wielki błąd.

Podobnie jak zbyt ciepły farsz.

W normalnych kiełbachach też nie ma szans porządnie wymieszać farszu ręcznie. A urządzenia typu - wiertarka+mieszadło do betonu to istna porażka.



#851 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 13 lis 2018 - 15:02

Nom ładna, ładna Ci ta kiełba wyszła :thumbsup:

Co do mieszałki to w mojej 20 minimum to jakieś 7kg , żeby w miarę szło. Mniej to się oklei na "wiosłach" i "karuzela"  ;) . Najlepiej jak ma 10-15kg.  Podejrzewam , że w Twojej 12ce to minimum 4,5 kg musisz włożyć.


Użytkownik binio1111 edytował ten post 13 lis 2018 - 15:06


#852 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano 13 lis 2018 - 15:24

No to teraz pytanie - czy metka to kiełbasa czy nie - bo ja nie wiem :)

Ale smakuje wybornie - modyfikacja Sebastiana Pustelnika i dodatek Whisky/Burbona daje świetny aromat i posmak.

 

Landjagera też poczyniłem - finalnie dojrzewa :)

 

 


[Dodano: 13 lis 2018 - 15:09]

Min to 4 kg ale podobno 3 kg na upartego też wymiesza. Max to 8 kg czyli obecnie dla mnie gitara. Nie robię już tak dużych ilości do jakich kupiłem 1wszy sprzęt.


[Dodano: 13 lis 2018 - 15:24]

I już wiem : Metka (niem. Mettwurst) − kiełbasa z drobno mielonego mięsa z przyprawami, wytwarzana z półsurowej wieprzowiny lub wołowiny. W Polsce gatunek kiełbasy charakterystyczny dla Górnego Śląska i Wielkopolski. Spożywana jako dodatek do chleba, ze względu na konsystencję, jest najczęściej rozsmarowywana.

Załączone pliki



#853 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano wczoraj, 09:26

Żeby nie było, że już spotkałem się ze Św. Piotrem. Żyję żyję i dobrze się mam.

Widzę, że na forum wysyp "dojrzewaczy". To ja pokażę sprawdzony zestaw do dojrzewania. Witryna - np. BEKO z wentylatorem

Do tego sterowniki ESCO - temperatury i wilgotności. Oraz domowej produkcji nawilżacz powietrza na bazie foggera akwarystycznego oraz porządnego wentylatora na bodajże IP 54-55 (nigdy nie pamiętam tych oznaczeń). Do tego zestawu należy kupić osuszasz bo bardzo często w zimie należy się przełączyć z nawilżania na osuszanie bo bywa zbyt wysoka wilgotność w witrynie. A ESCO ma taką opcję - przełączenia.

Zestaw robiony na zlecenie dla kolegi. Kupiłem gotową obudowę z wyciętymi otworami - totalna porażka. Obudowa świetna ale na jeden sterownik - przy 2ch miałem problem, żeby poupychać kable. Lepiej kupić większą i w 15 min wyciąć odpowiednie otwory........

 

 

Załączone pliki



#854 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1556 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano wczoraj, 09:31

Obudowa świetna ale na jeden sterownik - przy 2ch miałem problem, żeby poupychać kable.

Trzeba mieć trochę wprawy, dryg elektryka :) a wszystko ładnie się mieści. Zastanawia mnie po co dałeś dwa kable zasilające?



#855 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano wczoraj, 09:34

Bo u siebie zauważyłem, że czasem wyłączam na dłużej sterownik wilgotności i działam tylko na sterowniku temperatury a witryna służy mi np. do peklowania. Oczywiście mogłem to zrobić na jakiś tam przełącznikach ale nie przy tak małej obudowie. Upchnąć upchałem ale przy okazji sobie rękę rozwaliłem bo jak debil ciąłem osłonę kabla do siebie a nie od siebie :)



#856 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1556 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano wczoraj, 09:41

Nawilżacz na bazie foggera zgapiłem od Ciebie, mam wyższe pudełko bo chlapie. Wentylator użyłem komputerowy 12VDC, zasilany 5VDC, póki co pracuje bardzo dobrze nawet przy takiej wilgotności, zobaczymy jak długo. Obroty są akurat, nie robi przeciągu a ładnie wybiera mgiełkę z pojemnika.



#857 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano wczoraj, 09:46

I kilka staruszków : coppa 14 miesięcy, landjager 12 miesiecy, bresaola 12 miesiecy. Wszystko dobrze się ma :) i smakuje coraz lepiej.

 

SIVON czytałem o Twojej ligawie. Wystarczy taka utrata i ściągaj flaka i na min 1-2 miesiące do próżni.

 

Załączony plik  DSC_4850.JPG   98,16 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_4849.JPG   108,5 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_4848.JPG   65,51 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_4847.JPG   91,13 KB   1 Ilość pobrań


[Dodano: 19 lis 2019 - 09:46]

Nawilżacz na bazie foggera zgapiłem od Ciebie, mam wyższe pudełko bo chlapie. Wentylator użyłem komputerowy 12VDC, zasilany 5VDC, póki co pracuje bardzo dobrze nawet przy takiej wilgotności, zobaczymy jak długo. Obroty są akurat, nie robi przeciągu a ładnie wybiera mgiełkę z pojemnika.

JA przy swoim dałem regulator obrotów - grosze kosztuje i można ładnie sobie ustawiać. Ale tu dałem mniejszy przekrój rurki i ładnie dmucha - nie za mocno. Jak pudełko zamknięte to nic nie chlapie :) i po to to zrobiłem bo mnie kurwica brała przy chlapaniu oraz wydajność nawilżania bez wentylatora była bardzo bardzo słaba. Teraz jest idealnie. Obecnie pekluje kilka padlin i czas na rozpoczęcie sezonu :)



#858 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1556 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano wczoraj, 09:48

SIVON czytałem o Twojej ligawie. Wystarczy taka utrata i ściągaj flaka i na min 1-2 miesiące do próżni.

 

Wiem, doczytałem że dla wołowiny 37% to już wystarczająco a nawet ciut za dużo. Dzięki tak zrobię.

 

coppa 14 miesięcy, landjager 12 miesiecy, bresaola 12 miesiecy.

 

Wygląda wszystko zjawiskowo, gratulacje.



#859 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5692 postów

Napisano wczoraj, 09:51

Perszing 37 wspaniała robota. :thumbsup:  Zdolny z Ciebie gość :clap: :clap: :clap: .



#860 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2742 postów

Napisano wczoraj, 09:56

Perszing 37 wspaniała robota. :thumbsup:  Zdolny z Ciebie gość :clap: :clap: :clap: .

Podobno. Tak czasami ludzie mówią :)  dziekuję



Sponsor

Sponsor
  • Reklama




Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Perszing, piecze, wędzi

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych