Jump to content
Przypominam Państwu, iż celem ochrony naszych unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi możliwy jest dopiero po osiągnięciu liczby co najmniej 35 postów na forum. ×

Recommended Posts

Czy możesz pokazać przekroje wyrobów , ja mieszam ręcznie, zastanawiałem sie nad mechanizacją , którą zastosowałeś ,przekrój pokaże efekt mieszania .Czy mieszadło masz ślimakowe , czy prętowe . Pozdrawiam

Wojciech Pacan
  • Replies 860
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Możesz. Ale jak podeschnie. Natomiast biała dobrze wymieszana - zdjęć nie robiłem bo już prawie cała poszła (ale może jeszcze ze swoich kawałków zrobię). Aczkolwiek nie da się tym wymieszać dobrze. Najpierw jechałem ręcznie żeby dobrze było wybełtane a jak już dobrze kleiło i mi ręka odpadała to włączyliśmy mieszadło do betonu zapięte na wiertarce. Ale słabo to działa. Niestety :(


[Dodano: 26 mar 2017 - 21:42]

Kiełba taka gruba bo nam zabrakło jelit wieprzowych. A były na podorędziu wiankowe wołowe. I w sumie bardzo fajnie się sprawdziły.....do podsychania będzie bardzo dobry kaliber....

Dziekuje , potwierdziły się moje obawy ,więc szkoda czasu na zdjęcia , przy takiej ilości "rączka jest naciągnięta " , ja robię trochę mniej okolo 25-28 kg na jeden raz , mieszam na stolnicy łatwiej i szybciej , lepiej sie wymiesza , a na pewno " rączka jest mniej spracowana ".Pozdrawiam gratuluję wyrobów .

Edited by Pacan Wojciech
Wojciech Pacan

Dziękuję. A możesz wytłumaczyć tą swoją metodę mieszania ????

Mieszadło z wiertarką na pewno się nie sprawdza. No chyba że komuś to lepiej wychodziło niż nam. Ale po pierwszych obrotach wiedziałem że będzie kicha i zakasałem rękawy. Nie ma to jak rączka. A na mieszarkę na razie kasy niet :(((

Pokazał mi ten sposób wujek , zawodowy rzeżnik oraz wędliniarz , paru kolegów na forum też już pisało że tak mieszają farsz . Normalnie przygotowuje mięso po peklowaniu do mielenia , miele z podziałem na sita , potem przygotowuje farsz z przyprawami . Odważam tyle  ile potrzebuje na dany rodzaj kielbasy na jeden raz  mięso z poszczególnych sit i kładę   na stolnicę , w cienkiej warstwie  I, potem na to II i farsz , całość zagniatam do środka rękami ugniatając ,jak już czuję ze " klei " to do pojemnika i druga porcja , dodaje wody jak potrzeba .Wydaje mi się ze lepsza by była stolnica z listewką od przodu ,a najlepiej pokryta blachą nierdzewna , może się dorobię :) .Pozdrawiam

Edited by Pacan Wojciech
Wojciech Pacan

Pokaże wam przekrój Perszingówki. Idealnie wyszło. Tak więc ja pierdylę. Będę miętolił w fermentorze III z wodą i przyprawami , potem II a na końcu I i jak już nie będę miał siły to na chwilę wiertarka i mieszadło. Nie była to jakaś wielka męczarnia.

Zdjęcie wrzucę wieczorem.

Ja  bidolka robilam w sobote biala ok 5kg i jeszcze dzis czuje ze reki nie czuje :D

ja mieszam w misce takiej 8 l ...ale moze sprobuje kiedy tak jak ciasto bo u mnie blat jest w kuchni z rostfree.

Pierwszy raz nadziewalam nadziewarka chinczykiem i poszlo szybko i sprawnie nie to co maszynka :)

A mnie ręka nie boli. Za to kręgosłup od stania daje o sobie znać.

Ale chyba zainwestuje sobie w mieszarkę  15-27 l. Czy ktoś może coś polecić ręcznego ? i czy warto ? czy tylko elektryk ?

Wyroby sprzed tygodnia - przekroje. O białej już wspomnienie. Mam jeszcze 1 kg zamrożone. Perszingówka po tygodniu suszenia już bardzo fajna. Jałowiec i kardamon robi robotę :)

 

post-67697-0-78768900-1490987343_thumb.jpgpost-67697-0-54435000-1490987344_thumb.jpgpost-67697-0-32132600-1490987345_thumb.jpgpost-67697-0-12657000-1490987346_thumb.jpgpost-67697-0-90095300-1490987346_thumb.jpgpost-67697-0-68106200-1490987347_thumb.jpgpost-67697-0-51655800-1490987348_thumb.jpg

Żonie się nudziło i machnęła taki torcik na biszkopcie kakaowym.... całkiem niezły....a ja dziś pocisnąłem żabnicę od kolegi z kutra i morza PN - czerwone curry i mleczko kokosowe - miodzio. Ryba brzydka jak UJ ale w smaku miodzio. A na koniec Old Milwaukee Rye - bardzo intensywny chlebek z melasą i kminkiem......oraz chlebek Ukraiński (mój ulubieniec) ......

 

post-67697-0-77829700-1491164846_thumb.jpgpost-67697-0-67576400-1491164847_thumb.jpgpost-67697-0-56243700-1491164848_thumb.jpgpost-67697-0-47608900-1491164849_thumb.jpgpost-67697-0-69217900-1491164850_thumb.jpgpost-67697-0-52819600-1491164851_thumb.jpgpost-67697-0-30009000-1491164852_thumb.jpgpost-67697-0-03600600-1491164853_thumb.jpgpost-67697-0-91657400-1491164853_thumb.jpgpost-67697-0-78931900-1491164854_thumb.jpg

Perszing, tak z ciekawości chciałem przejrzeć na szybko Twój wątek i wiesz co?  Muszę tu dłużej posiedzieć :clap::thumbsup: . Szacun, masz chłopie talenta.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

 

 

2,5 miesięczna GOUDA z chilli (Paweljack daj jej jeszcze z 3-4 tygodnie)

Dałem jej trochę więcej nawet i muszę powiedzieć, że to wyższa półka serowa. Goście, którzy również próbowali, byli zachwyceni. Gratulacje, świetny wyrób.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Nie dość, że jestem w cholerę chory (angina) to dziś jeszcze strasznie wilgotno było. Chyba z 1,5 h osuszania - masakra. Wędziłem też ze 2 h dłużej niż zwykle. Ale efekt fajny - jestem zadowolony. Ser dla siostry kumpla już sobie zaczyna dojrzewać po soleniu....te w małych siatkach to polędwiczki z indyka (po 2 szt. - rozbite lekko i powinny ładnie skleić)....

 

post-67697-0-69368000-1491407260_thumb.jpgpost-67697-0-71633100-1491407261_thumb.jpgpost-67697-0-64258200-1491407262_thumb.jpgpost-67697-0-68369500-1491407263_thumb.jpgpost-67697-0-66794000-1491407264_thumb.jpgpost-67697-0-63245600-1491407265_thumb.jpgpost-67697-0-49593900-1491407266_thumb.jpgpost-67697-0-32480700-1491407267_thumb.jpgpost-67697-0-15178300-1491407268_thumb.jpgpost-67697-0-95086200-1491407268_thumb.jpg

No i to jest właśnie to! :D:clap: :clap: :clap:  Kolego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

hehehh dziękuję :) czyli co ? trzeba chorować przy wędzeniu i pogoda ma być do bani z tego co widać heheheh

Ale naprawdę dziś nie czerpałem przyjemności z tego procesu.....choroba może zabić wszelkie pozytywne uczucia.....a przeca ja tak to lovam :)

Na lenia wedzilem : osuszanie paleniem w palenisku dębiną. Kopcenie w dymogeneratorze: mieszanka buk, olcha , wiśnia. Grzalka sterowana 40-45 C. Edited by Perszing37

No Tomek pięknie to wszystko uwędzone, wędzonki jak malowane, wielkie brawa. Co do polędwiczek z indyka, powinny się skleić ładnie w tej siatce, ja kiedyś też zrobiłem taką wędlinkę z indyka.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.