Jump to content
Przypominam Państwu, iż celem ochrony naszych unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi możliwy jest dopiero po osiągnięciu liczby co najmniej 35 postów na forum. ×

Recommended Posts

  • Replies 860
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Co do koloru wędzonek , to chyba na tym forum zabronione jest używanie bejcy do drewna ? :D;) . Prześliczne urody wędzoneczki :clap: (prawie jak moje  ;)) Super aż miło popatrzeć  :clap: 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

HIHI no przecież to "prawie jak moje" było z przekorą i przymrużeniem oka :D. Wiadomo , że Twoje :clap:. Ja dopiero raczkuję w temcie

Edited by binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Bo wędzarnia się musi ładnie komponować i dostała miejsce obok mojego ulubionego drzewka :) Delegacja kumpla nie pozwoli iść dalej. Po Świętach c.d.n.....

Ostatnie wędzenie w starej wędzarni. Służyła mi dzielnie ponad chyba 3 lata. Bez modyfikacji by dawno na szrocie wylądowała. Dziś malowanie prawie samym bukiem i olchą - bardzo przyjemny kolor wpadający w żółć. Indyki, sklejane kurczaki, dwa pięknie poprzerastane tłuszczykiem schabole i 3 szyneczki......Aaaaaa jeszcze skrojony 3 miesięczny ser twardy dojrzewający poczyniony z Wojciech Błaszków oraz zakwas na barszcz biały.....

post-67697-0-14515100-1491933805_thumb.jpgpost-67697-0-05044600-1491933806_thumb.jpgpost-67697-0-92000600-1491933806_thumb.jpgpost-67697-0-93136800-1491933807_thumb.jpgpost-67697-0-93764600-1491933808_thumb.jpgpost-67697-0-88624000-1491933809_thumb.jpgpost-67697-0-74923600-1491933810_thumb.jpgpost-67697-0-63759100-1491933811_thumb.jpgpost-67697-0-95480800-1491933817_thumb.jpg


[Dodano: 11 kwi 2017 - 20:04]

post-67697-0-97028600-1491933875_thumb.jpgpost-67697-0-97551100-1491933876_thumb.jpgpost-67697-0-71955500-1491933877_thumb.jpgpost-67697-0-49669200-1491933878_thumb.jpg

Zawsze chodziło mi po głowie robienie serów, no ale niestety, Nie mam piwnicy, a tym bardziej ziemianki :( . Warunki terenowe nie pozwoliły (straszenie podmokłe  tereny :mad:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Nie musisz mieć. Jak chcesz się zagłębić to tu masz mój wątek serowy :

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/

 

Ale czytania na kilka wieczorów zimowych hehehehe

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

ZIELEPUSZEK - 3 kg z 25 litrów białego złota. Do tego 480 g ricotty także miętowo zielonej. Wszystko barwione naturalnie. Jak się wytworzy skórka w ciągu najbliższego tygodnia to zielony stanie się bardziej intensywny. Generalnie jest to GOUDA :) No i UTOPENCE niestety na parówkach kupnych.....za 5 dni będą w punkt :)

 

 

post-67697-0-56698200-1494003032_thumb.jpgpost-67697-0-32824100-1494003033_thumb.jpgpost-67697-0-10320700-1494003034_thumb.jpgpost-67697-0-80741500-1494003034_thumb.jpgpost-67697-0-16974200-1494003045_thumb.jpgpost-67697-0-92842500-1494003045_thumb.jpg

Miałem ten zaszczyt i przyjemność obrabiać jedno z droższych mlek - mianowicie kozie. 20 litrów - zrobiłem goudę nisko dogrzewaną. Wydajność piękna - 2,4 kg. A dodatkowo 680 g ricotty z której żona machnie dziś sernik. Ricotta inna bo bardziej wytrawna (czyli mniej słodka niż z serwatki krowiej). Ser też inaczej pachnie - tak delikatnie. Następną goudę kozią zrobię z szafranem.

 

post-67697-0-82960200-1494336636_thumb.jpgpost-67697-0-17849800-1494336650_thumb.jpgpost-67697-0-34892600-1494336661_thumb.jpg

 

 

Miałem ten zaszczyt i przyjemność obrabiać jedno z droższych mlek - mianowicie kozie. 20 litrów - zrobiłem goudę nisko dogrzewaną

 

Ser wygląda rewelacyjnie ale ja niestety nie jestem smakoszem wyrobów z koziego mleka, zabija mnie ten posmak :facepalm:  :rolleyes: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Zaufaj mi że z dobrego mleka posmaku nie ma. Moja żona sklepowych kozich nie tknie a moje i od znajomej od której mleko brałem to wpiernicza. Znajoma robi rewelacyjny jogurt i ser capri z ziołami z niego. Kupuję notorycznie bo pyszne. To bujda że kozie śmierdzi :)

zadne sery nie smierdza :tongue:  nawet te dunskie co mowia ze sa nie do zniesienia:-))

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.