roger Posted June 29, 2017 Report Share #151 Posted June 29, 2017 (edited) Zalezy czego i jakie pęcherze ... generalnie 1,2 - 1,8kg Edited June 29, 2017 by roger Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556524 Share on other sites More sharing options...
Perszing37 Posted June 29, 2017 Author Report Share #152 Posted June 29, 2017 (edited) Dzięki. Kindziuka robię. Raczej wyglądają na małe. Jak wodę do nich pompowałem to mnie tak wychodziło koło 800 g. Ale wydawały się jeszcze dość elastyczne.Mam ich 7 szt. wymytych i namoczonych od 24 h. Najwyżej jednego napcham na maxa i sprawdzę ile wytrzyma. Prasować nie będę bo widziałem, że w pęcherzach raczej się nie prasuje. Więc raczej nie pęknie potem. Edited June 29, 2017 by Perszing37 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556525 Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 29, 2017 Report Share #153 Posted June 29, 2017 Prasuje się prasuje ... prasuje zwłaszcza kindziuka ... chyba że chcesz mieć sitko po dojrzewaniu. Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556526 Share on other sites More sharing options...
Perszing37 Posted June 29, 2017 Author Report Share #154 Posted June 29, 2017 Jakieś tam filmiki złapałem na you tube , że w pęcherzach nie. Widziałem też wątek na WD i generalnie ludzie prasowali w żołądku i kątnicy.Zobaczymy - mam 3 kg ścierwa na testy.1 - będzie z bakteriami dedykowanymi (i tego będę lekko prasował)2 - będzie z kefirem albo jogurtem3 - będzie bez niczegoI to raczej wszystko bo widzę, że powinienem to zmieścić do 3 szt. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556527 Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 29, 2017 Report Share #155 Posted June 29, 2017 (edited) Tutaj Robert robił w żoładku :http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/11/Kindziuk-suwalski.htmlTutaj masz filmik tez w zoładku :[media]https://sds6.wp.tv/2898163-l.mp4[/media] Generalnie żołądek jest lepszy do tego wyrobu, ale zawsze ta wędlina musi być dobrze wiązana i prasowana między wędzeniami zimnymi .... Edited June 29, 2017 by roger Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556528 Share on other sites More sharing options...
Perszing37 Posted June 29, 2017 Author Report Share #156 Posted June 29, 2017 Też mi się tak wydaje, że żołądek będzie lepszy i wytrzymalszy. Ale już namoczyłem pęcherze to na nich polecę.I będę miał KINDZIUK WILEŃSKI hehehehttp://www.portalfmcg.pl/merchandising_pelna.php?lista_wezlow=1,5,6,11,559 [Dodano: 29 cze 2017 - 14:04]Z tym, że chyba polecę drobniej mięsiwo. Zastanawiam się albo nad drobnym cięciem ręcznym albo mercedes na chude a szarpak na tłuste albo np. 13 na tłuste.Wtedy wypełnienie powinno być lepsze bez kieszeni powietrznych. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556533 Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 29, 2017 Report Share #157 Posted June 29, 2017 Nie wiem jaki masz wsad ale ja kroiłbym nożem nie za grubo chudą I i II ę a reszta na maszynce i wyrobiona na masę wypełniającą ... i tak nie będzie idealnie ale lepiej niż po samym krojeniu .... Inny patent to krojenie całości dodanie przypraw, kultur etc i kilkukrotne przepuszczenie przez maszynkę bez sitka aby to maksymalnie uplastycznić. Osadzanie, suszenie , dojrzewanie w "deseczkach" ... Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556534 Share on other sites More sharing options...
Perszing37 Posted June 29, 2017 Author Report Share #158 Posted June 29, 2017 Mam chudą szynkę 2 kg i średnio tłusty boczek 1 kg. Tak myślałem żeby przepuścić pokrojoną 1 i 2 przez mercedesa (maszynka bez sitka i noża) łącznie z przyprawami i III zmieloną na 4 mm (jeżeli jej będę miał trochę).....No i chcę to potem wędzić kilku krotnie na zimno do 20-22 C. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Sudżuk mi bardzo smakował. Chorizo też. Lubię takie wędliny. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556538 Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 29, 2017 Report Share #159 Posted June 29, 2017 Kup kawałek golonki albo od bidy łopatki 0,5-0,8kg na masę ... bo z szynki i z boczku niewiele III wykroisz ... Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556540 Share on other sites More sharing options...
Perszing37 Posted June 29, 2017 Author Report Share #160 Posted June 29, 2017 Golonkę chciałem bo ją lubię dodawać. Ale mam gdzieś zamrożoną III - chyba 0,5-0,8 kg. To sobie dodam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556541 Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted June 29, 2017 Report Share #161 Posted June 29, 2017 Ja robie kindziuk zawsze w pecherzach wieprzowych suszonych i jest OK. Nie radzilbym jednak mielic miesa,lecz kroic(jest lepsza struktura przekroju). Dodaje od czasu do czasu pare nieprzeczytanych literek tak do smaku,nooo i jest inny i b.dobry smak Quote pozdrowienia Olek.P Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556542 Share on other sites More sharing options...
Perszing37 Posted June 29, 2017 Author Report Share #162 Posted June 29, 2017 Prasujesz je ? na początku czy między wędzeniami też? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556543 Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 29, 2017 Report Share #163 Posted June 29, 2017 O tutaj masz z jednej produkcji i pęcherze i zołądek umkneła mi ta Robertowa produkcja :http://wyrobydomowe.blox.pl/resource/IMG_3313.jpg http://wyrobydomowe.blox.pl/2012/01/Kindziuk-w-pecherzu.html Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556546 Share on other sites More sharing options...
Perszing37 Posted June 29, 2017 Author Report Share #164 Posted June 29, 2017 Dzięki. Dziś zabawa. Zobaczymy czy i mnie coś pęknie Mam 7 szt. to można poniszczyć ze 2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556549 Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted June 29, 2017 Report Share #165 Posted June 29, 2017 W poczatkowej fazie musi byc prasowany bo ci wyjdzie z "jaskiniami".Jak zauwazysz ze powieszchnia nie jest na tyle elastyczna by prasowanie by cos jeszcze dalo,nie prasujemy wiecej.Dalej w zaleznosci od receptury wedzenie i dojrzewanie.[Dodano: 29 cze 2017 - 14:43]Roger, ja takich dociskow gwintowych nie lubie ,lepsze na ciezarki lub sprezyny, daczego to napewno wiesz.Hydrauliczne tez dobra ,ale w przemysle. Quote pozdrowienia Olek.P Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556550 Share on other sites More sharing options...
Perszing37 Posted June 29, 2017 Author Report Share #166 Posted June 29, 2017 Pierwsze koty za płoty. Kindziuki : 1 szt. na bakteriach jogurtowych a 3 szt. na dedykowanych bakteriach do mięsa. Kilka spostrzeżeń . Trzeba długo moczyć pęcherze i w międzyczasie je napełniać wodą. Stają się wtedy bardziej elastyczne i zwiększają pojemność. Śmierdzą jak jasny skur......n więc trzeba często wodę zmieniać i płukać obydwie strony. Przed nadziewaniem oczywiście wywijamy je wew. stroną na zewnątrz (tam gdzie siuśki były to raczej nie chcemy mieć mięsiwa). Są dość elastyczne i czuć kiedy więcej już farszu nie wejdzie. 2 osoba potrzeba do wiązania. Plecionka na koniec - to tylko kwestia wprawy. 8 sznureczków do kupy, potem parami ze sobą i dookoła 1 supła itp. Ostatni pęcherz - już doszedłem do wprawy. Obecnie 24-48 h ukwaszania. Potem prasowanie i 1 wędzenie a potem następne. Konsumpcja za 3 miechy.... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556595 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted June 30, 2017 Report Share #167 Posted June 30, 2017 Perszing ale poleciałeś! Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556619 Share on other sites More sharing options...
Perszing37 Posted June 30, 2017 Author Report Share #168 Posted June 30, 2017 Znaczy dobrze czy coś nie tak? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556620 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted June 30, 2017 Report Share #169 Posted June 30, 2017 Super!!! Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556621 Share on other sites More sharing options...
Tsosna Posted June 30, 2017 Report Share #170 Posted June 30, 2017 Melduj na bieżąco, jestem ciekawy całego procesu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556622 Share on other sites More sharing options...
Perszing37 Posted June 30, 2017 Author Report Share #171 Posted June 30, 2017 Jasne jak słoneczko Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556623 Share on other sites More sharing options...
cezar Posted June 30, 2017 Report Share #172 Posted June 30, 2017 Ale super produkcja Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556631 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted June 30, 2017 Report Share #173 Posted June 30, 2017 nowe wyzwanie prośba dokumentuj na bieżąco, kiedyś trzeba będzie zrobić . (oby to kiedyś było wcześniej niż później ) Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556635 Share on other sites More sharing options...
Perszing37 Posted June 30, 2017 Author Report Share #174 Posted June 30, 2017 Dokumentuję.Prasowanie w prasce oraz w prasce do serów Jutro już idzie w zimny dym bo dość szybko pęcherz obsycha...... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556703 Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted July 1, 2017 Report Share #175 Posted July 1, 2017 Widze kolego ze ty troche niecierpliwy ,chcesz juz po paru dniach wedzic?Daj im jeszcze kilka dni "spokoju"przed dymem.Kindziuk do 1-go wedzenia powinien min.7-10 dni "fermetowac" i dopiero potem do dymu.Ja tak robie,ale to nie znaczy ze ty tez tak musisz Quote pozdrowienia Olek.P Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/7/#findComment-556795 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.