Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby Woytasa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
172 odpowiedzi w tym temacie

#1 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 949 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 17 mar 2017 - 19:47

Moje marcowe wędzenie. Drewno to jabłoń i śliwa, oraz pod koniec dodałem drewno z jałowca. 5 godz. temp. dymu 50-60°C.

Parzyłem tylko szynki i kiełbasę. Dodam że przepis na kiełb. szynkową pochodzi z tego forum z wątku Pawła.

Jest pyszna.

Załączony plik  IMG_20170311_114416 800x600.jpg   377,53 KB   44 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_20170311_140153 800x600.jpg   141,03 KB   41 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20170311_185940 800x600.jpg   163,37 KB   39 Ilość pobrań

 

Te trochę wcześniejsze boczek oraz comber z sarny.

Załączony plik  DSC_0878 800x600.JPG   282,36 KB   38 Ilość pobrań Załączony plik  DSC_0880 800x600.JPG   266,49 KB   37 Ilość pobrań Załączony plik  DSC_0882 800x600.JPG   281,69 KB   32 Ilość pobrań


Użytkownik chudziak edytował ten post 17 mar 2017 - 21:26


#2 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2227 postów

Napisano 18 mar 2017 - 11:01

:) B. przyzwoite te efekty, podobają mi się. Kiełba w przekroju..... obfita :thumbsup: :D

:clap: Woytas :thumbsup: :yes:


Użytkownik ziezielony edytował ten post 18 mar 2017 - 11:01


#3 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6743 postów

Napisano 18 mar 2017 - 11:17

No i ślicznie!

#4 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1217 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 mar 2017 - 21:28

Ładne. :clap:



#5 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 949 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 19 mar 2017 - 07:44

Dziękuję milo mi że się podobają, zwłaszcza że w temacie wędzenia cały czas raczkuję i cięgle się uczę. A tak wyglądają w przekroju, dodatkowo jeszcze pierś z indyka z przyprawami, także z tego wędzenia. 

 

 

Załączony plik  IMG_20170317_200749 800x600.jpg   295,89 KB   27 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20170319_072747 800x600.jpg   212,91 KB   27 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20170317_194938 800x600.jpg   287,01 KB   27 Ilość pobrań

 



#6 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 949 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 15 kwi 2017 - 13:11

Wczoraj robiłem kiełbasę białą z przepisu http://www.wedlinydo...d=481&Itemid=4 

Bardzo smaczna  :thumbsup: polecam ten przepis.

Załączony plik  IMG_20170414_181734 800x600.jpg   286,87 KB   28 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20170415_125713 800x600.jpg   53,27 KB   28 Ilość pobrań

 

Po parzeniu w 80 stopniach

Załączony plik  IMG_20170415_132343 800x600.jpg   283,26 KB   28 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20170415_132500 800x600.jpg   308,21 KB   28 Ilość pobrań

Załączone pliki



#7 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6407 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 15 kwi 2017 - 21:27

Smacznie tutaj u Ciebie :clap:  :clap:  :clap: 



#8 Maniek96

Maniek96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 547 postów
  • MiejscowośćGniezno

Napisano 15 kwi 2017 - 21:40

Ze tak powiem MNIAM 👏👍☺

Użytkownik Maniek96 edytował ten post 15 kwi 2017 - 21:42


#9 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12510 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 15 kwi 2017 - 21:46

Wczoraj robiłem kiełbasę białą z przepisu

 

 Czyli robiłeś na samej soli?

 

 

Pozdrawiam świątecznie :D



#10 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 949 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 16 kwi 2017 - 06:22

 

Wczoraj robiłem kiełbasę białą z przepisu

 

 Czyli robiłeś na samej soli?

 

 

Pozdrawiam świątecznie :D

 

Tak, sama sól.

Również pozdrawiam.



#11 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 10899 postów

Napisano 16 kwi 2017 - 09:52

Po parzeniu w 80 stopniach

 

Kiełbasy cienkie parzy się w wodzie 72-75 C przez 20-25 min. 



#12 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6707 postów

Napisano 16 kwi 2017 - 11:56

Wczoraj robiłem kiełbasę białą
No i super - wszystko wygląda apetycznie :D  :thumbsup:  :clap: 

#13 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 949 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 24 cze 2017 - 19:09

Jakiś czas temu andrzej k pokazał szynkę z tłuszczem wędzoną trzy dni. Efekt mnie oczarował, więc postanowiłem go sobie skopiować. Z racji tego że nie mogłem kupić takiej szynki postawiłem na polędwicę i mięsień trójgłowy z łopatki. Oto efekt trzech dni po 5h wędzenia w temp. 50-60 stopni C.

Spróbowałem i jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony. Mimo to poszło w vacum tak jak autor pisał na kilka dni. 

Załączone pliki



#14 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12510 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 24 cze 2017 - 19:38

Mimo to poszło w vacum tak jak autor pisał na kilka dni.

 

 

W lodówce ,   zapakowane próżniowo ,  temperatura 4-6st możesz śmiało potrzymać miesiąc .  :D  Zobaczysz jaki będzie smak . Paluchy lizać :D

 

 

Pozdrawiam



#15 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 949 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 24 cze 2017 - 19:41

 

Mimo to poszło w vacum tak jak autor pisał na kilka dni.

 

 

W lodówce ,   zapakowane próżniowo ,  temperatura 4-6st możesz śmiało potrzymać miesiąc .  :D  Zobaczysz jaki będzie smak . Paluchy lizać :D

 

 

Pozdrawiam

 

Oczywiście że w lodówce.  :) Dzięki za wstawienie tego przepisu.  :thumbsup:



#16 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26737 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 25 cze 2017 - 09:36

Woytas, podeslij mi te zdjęcia w oryginalnych wymiarach na pocztę: maxell11@wp.pl



#17 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 949 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 25 cze 2017 - 12:00

Woytas, podeslij mi te zdjęcia w oryginalnych wymiarach na pocztę: maxell11@wp.WPoszło

Poszło, a w jakim celu jeśli można wiedzieć?.



#18 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26737 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 25 cze 2017 - 12:50

a w jakim celu jeśli można wiedzieć?.

Jasne, że można. :D Wyłącznie dla celów forumowych. Robisz bardzo ładne zdjęcia.


Użytkownik Maxell edytował ten post 25 cze 2017 - 12:51


#19 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 949 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 26 sie 2017 - 19:23

Postanowiłem wypróbować Kiełbasę kanapkową z przepisu paweljack. Wędzenie i parzenie wedle przepisu, tyle że część po parzeniu na pół godzinki wstawiłem ponownie do wędzarni. Wyrób przepyszny, wielkie gratulacje za przepis i podziękowania za podzielenie się nim. Pierwsze zdjęcie przed wędzeniem, drugie po parzeniu i ostatnie przekrój. W oczy się rzuca brak wprawy przy nadziewaniu (dziury). Cały czas się uczę, i mimo to smak nadrabia z nawiązką ten mankament.

Załączony plik  IMG_20170826_103504 800x600.jpg   368,31 KB   20 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20170826_153349 800x600.jpg   381,49 KB   17 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_1065 800x600.JPG   275,47 KB   17 Ilość pobrań



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6707 postów

Napisano 26 sie 2017 - 19:34

wypróbować Kiełbasę kanapkową

tak wsiąkamy w to hobby :) gratulacje




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych