Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby Woytasa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
166 odpowiedzi w tym temacie

#21 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 927 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 28 paź 2017 - 16:13

Dzisiaj wędziłem kiełbasę z przepisu "Kiełbasa wiejska pieczona produkcji Pawła". Jedną część zrobiłem z przyprawami w/g przepisu do drugiej dodałem miel jałowiec 0,5g/kg i gorczycę. Coś mi się w sklepie pomieszało i zamiast tłuszczu kupiłem IIB  :tongue: więc zrobiłem niechcący chudszą wersję.

Z racji niewielkiego doświadczenia nie dopiekałem w wędzarni, tylko parzyłem. Bardzo dobry przepis, godny polecenia. Rodzince smakuje, a sierściuch mało nie zwariował jak poczuł zapach.  :laugh:

Oszczędzając miejsce w lodówce peklowałem w vacum.

Załączony plik  IMG_20171026_100544.jpg   52,55 KB   16 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_20171027_095528 800x600.jpg   351,08 KB   16 Ilość pobrań

 

po wędzeniu Załączony plik  IMG_20171028_143947 800x600.jpg   306,65 KB   14 Ilość pobrań

po parzeniu 

Załączony plik  DSC_1078 800x600.JPG   254,84 KB   14 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_1081 800x600.JPG   241,99 KB   14 Ilość pobrań



#22 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 28 paź 2017 - 16:16

więc zrobiłem niechcący chudszą wersję

 

Fajnie Ci wyszła  :clap:  :clap: 



#23 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 28 paź 2017 - 17:50

Zmieniać przepis to podstawa wędliniarstwa, rób jak ci wygodniej 😉

#24 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 927 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 04 lis 2017 - 16:05

Dziękuję za uznanie. Ostatnie przetwory tego roku. Dżem z dyni z cynamonem. Dla wygody  przed obróbką term. dynia starta na grubych oczkach.

Załączony plik  IMG_20171103_161412.jpg   196,66 KB   14 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20171104_132222.jpg   367,26 KB   14 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20171104_150639.jpg   164,13 KB   14 Ilość pobrań



#25 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6601 postów

Napisano 04 lis 2017 - 16:23

przed obróbką term. dynia starta na grubych oczkach.
Ok a nie lepiej ? podpiec w piekarniku całe ćwiartki ? skórka odchodzi migiem - i miazge otrzymasz też szybciutko  ;)  :thumbsup: ​ Warto kiedyś spróbować  ;) 

#26 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 927 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 04 lis 2017 - 16:49

Zapomniałem dodać że dynia obrana i "wypatroszona" na surowo. Przy odrobinie wprawy i pokrojeniu na wąskie paski obiera się całkiem przyjemnie.



#27 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 927 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 09 gru 2017 - 18:11

Nie samym dymem człowiek żyje.  :)

Szybka mielonka z szynkowara. Dla wygody krojenia przekrojona na pół)

1 kg łopatki

1,8 % peklosoli 50/50 z solą

1,5g pieprzu

1,5 g majeranku

szczypta suszonego mielonego chilli

 

Bardzo przyjemne w smaku.

Załączony plik  DSC_1098 800x600.JPG   296,72 KB   18 Ilość pobrań



#28 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 09 gru 2017 - 19:26

Ładna.Dodał bym jeszcze 10-15 % wody i 4 % maki ziemniaczanej.Spowoduje to że nie będzie taka zbita.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 09 gru 2017 - 19:26


#29 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6945 postów

Napisano 09 gru 2017 - 21:06

4 % maki ziemniaczanej

Czy coś jest lepiej w wyrobie jak dasz 4 % kartoflanki? Kiedyś pisałeś o 3% mąki i ja tak robię do dziś + 15% wody.



#30 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 09 gru 2017 - 21:40

Czym więcej mąki tym więcej można dać wody.Dawka jest od 3- 4 %.



#31 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1206 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 09 gru 2017 - 21:58

Ładna mieloneczka. :clap:



#32 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 09 gru 2017 - 22:47

Mąka to w chlebie jest wystarczająca :laugh:.  A poważnie - zawsze robiłem bez - przy okazji spróbuję jak wyjdzie mąką . :thumbsup: .  No a mieloneczka całkiem całkiem  :clap:  :) 



#33 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12475 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 09 gru 2017 - 23:33

Czy coś jest lepiej w wyrobie jak dasz 4 % kartoflanki?

 

 

Wojtek rób tak jak robiłeś  ....... Twój wyrób sprawdzony  .... nawet p.  burmistrz mlaskał  . :D

 

 

Pozdrawiam



#34 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6945 postów

Napisano 10 gru 2017 - 06:31

Czym więcej mąki tym więcej można dać wody.Dawka jest od 3- 4 %.

Dzięki :D


[Dodano: 10 gru 2017 - 06:31]

nawet p. burmistrz mlaskał

Jak mu smakowało to i mlaskał  :D  :D :D



#35 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 927 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 10 gru 2017 - 14:13

Dziękuję za miłe słowa. 



#36 rarytasik

rarytasik

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów

Napisano 15 gru 2017 - 10:11

Ładnie wygląda ta mielonka. Na jakim sitku mieliłeś mięso ?



#37 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 927 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 16 gru 2017 - 17:17

Ładnie wygląda ta mielonka. Na jakim sitku mieliłeś mięso ?

Całość na sitku fi 5.



#38 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 927 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 18 gru 2017 - 17:55

Wczoraj trochę świątecznego dymienia. Szynka, polędwica i polędwiczki. Do tego przy okazji boczek na późniejsze wykorzystanie do potraw.

Szynkę i polędwice sparzyłem, polędwiczki oczywiście "żywe".

Załączony plik  IMG_20171217_113548 800x600.jpg   548,32 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20171217_150709 800x600.jpg   400,57 KB   12 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC_1099 800x600.JPG   302,58 KB   12 Ilość pobrań Załączony plik  DSC_1100 800x600.JPG   298,89 KB   12 Ilość pobrań

Szynki i polędwicy w przekroju nie mam, na razie poszły w całości w vacum.


Użytkownik Woytas edytował ten post 18 gru 2017 - 18:02


#39 rarytasik

rarytasik

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów

Napisano 19 gru 2017 - 13:49

Ładny boczek, taki bym chciał zrobić. Jak długo w dymie i w jakiej temperaturze ?



#40 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 927 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 19 gru 2017 - 20:12

Około 5 h. Temperatura 50-60 stopni.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych