Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby Woytasa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
170 odpowiedzi w tym temacie

#41 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1209 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 gru 2017 - 08:52

Ładnie   wędzonki. :clap:



#42 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12480 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 20 gru 2017 - 14:26

Wczoraj trochę świątecznego dymienia.

 

 

Wyroby super uwędzone  :thumbsup:  :thumbsup:  :clap:  :clap:  :clap:  ......   wzór dla tych co mówią że w wędzarni kanałowej nie idzie porządnie wędzić wyrobów . :D

 

 

Pozdrawiam



#43 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3188 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 21 gru 2017 - 09:19

Kolorek wzorcowy :tongue: :clap:



#44 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 933 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 21 gru 2017 - 17:43

Dzięki, staram się i cały czas uczę. 



#45 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 933 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 28 sty 2018 - 15:09

Wędzenie planuję w lutym, ale nie samym dymem człowiek żyje. Dzisiaj na obiad skrzydełka marynowane marynowane w sosie BBQ z suszoną śliwką i zawinięte w plaster boczku. Na deser ciasto bez dodatku cukru z jabłkami, suszonymi śliwkami bananem i orzechami. 

Załączony plik  DSC_1114 800x600.JPG   478,99 KB   14 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC_1115 800x600.JPG   438,73 KB   14 Ilość pobrań Załączony plik  DSC_1116 800x600.JPG   362,14 KB   13 Ilość pobrań



#46 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 28 sty 2018 - 20:23

Na deser ciasto bez dodatku cukru z jabłkami, suszonymi śliwkami bananem i orzechami.
 

 

 JAkbys tak przepis wrzucil ;) Ciekawe w opisie i wygladzie :D



#47 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 933 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 29 sty 2018 - 14:59

Proszę bardzo

Składniki : 

  • 3 kwaśne jabłka
  • 1 banan
  • ok 100 g suszonych śliwek 
  • ok 10 orzechów włoskich
  • płaska łyżeczka sody
  • łyżeczka przyprawy do pierników
  • łyżeczka dosyć czubata kakao 
  •  2 jajka
  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej (dowolnej) 
  • pół szklanki drobnych płatków np. jaglanych, quinoa lub innych

Przygotowanie : 
Jabłka obrać, drobno pokroić i usunąć gniazda nasienne, umieścić w dużej misce, dodać do nich rozgniecionego banana, drobno pokrojone śliwki i orzechy, dodajemy również sodę, jajka, przyprawę do pierników oraz kakao, mieszamy dodajemy mąkę i płatki, masę możemy lekko ubić tłuczkiem do ziemniaków, żeby była bardziej spójna, masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok 45-60 minut w temperaturze 180 stopni , sprawdzając patyczkiem czy ciasto się upiekło, ciasto wyjmujemy z blaszki dopiero jak całkowicie ostygnie



#48 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 29 sty 2018 - 18:43

ciasto bez dodatku cukru z jabłkami

 

Bardzo smakowicie wygląda.



#49 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 29 sty 2018 - 21:37

Dziekuje  :D



#50 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 933 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 13 lut 2018 - 19:50

Wczorajsza szynka drobiowa  z szynkowaru. Dla wygody w krojeniu przekrojony wzdłuż na pół.

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 500 g zmielonych udek z kurczaka ( pozbawionych kości i skóry)
  • 17 g soli peklowej (pół na pół z solą morską)
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czerwonej czubrycy (może być ostra)
  • 3 ząbki czosnku
  • Załączony plik  DSC_1148 800x600.jpg   282,54 KB   14 Ilość pobrań

Użytkownik Woytas edytował ten post 13 lut 2018 - 19:51


#51 rarytasik

rarytasik

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów

Napisano 14 lut 2018 - 21:14

Ładna mozaika, jak w smaku ? Nie jest suche ?



#52 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 933 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 15 lut 2018 - 18:40

Ładna mozaika, jak w smaku ? Nie jest suche ?

Dzięki, nie jest suche oczywiście na tyle na ile pozwala to dość chude mięso. 



#53 rarytasik

rarytasik

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów

Napisano 16 lut 2018 - 09:31

A co wnosi cukier puder do wyrobu ?



#54 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 16 lut 2018 - 10:01

A co wnosi cukier puder do wyrobu ?

 

:) Pudruje potencjalne niedoskonałości :thumbsup: :D



#55 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 933 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 16 lut 2018 - 16:58

A co wnosi cukier puder do wyrobu ?

Dokładnie to samo co kryształ.



#56 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 933 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 17 lut 2018 - 15:59

Dzisiaj było dymienie. Kiełbasa z tego przepisu https://wedlinydomow...ania-wg-kostka/Uwędzona i poszła do podsuszenia, zobaczymy po podszuszeniu. 

Załączony plik  IMG_20180214_184925 800x600.jpg   195,89 KB   12 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_20180217_135516 800x600.jpg   437,89 KB   13 Ilość pobrań

 

Oraz kiełbasa kanapkowa z indyka wg mojego przepisu.

Załączony plik  IMG_20180214_184918 800x600.jpg   192,02 KB   13 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20180217_135018 800x600.jpg   307,48 KB   13 Ilość pobrań Załączony plik  DSC_1152 800x600.JPG   346,2 KB   13 Ilość pobrań

Jak na próbę przyznam że jestem w miarę zadowolony. Kiełbasę z indyka na pewno powtórzę, ale z większą ilością czarnego pieprzu i kolendry. Oraz zmienię proporcje, jedną część ud i dwie części piersi.

Kiełbasa z indyka:

 

  • Mięso z piersi 1kg

  • Mięso z uda 2kg

  • kolendra 0,2g/kg

  • pieprz ziołowy 1g/kg

  • pieprz czarny 2g/kg

  • cukier 0,3g/kg

  • czosnek granulowany 1,5\kg

  • woda 250ml

Mięso zapeklowane na 1,8% (peklosól i sól morska 50/50)

Udo po zapeklowaniu zmielone na siatce 5. do udek dodałem wszystkie przyprawy i wodę, po dokładnym wymieszaniu dodałem piersi pokrojone w kostkę ok 1,5-2 cm. Nabite w osłonki 80.

Wędzenie w temp. 45-50 °C, parzenie do temperatury w środku batona 70°C .


Użytkownik Woytas edytował ten post 17 lut 2018 - 16:00


#57 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 933 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 23 lut 2018 - 17:49

6 dni po suszeniu kiełbasa wg Kostka przeszła próbę degustacji. Jedyne do czego mogę się przyczepić to to że zrobiłem tylko 3kg. Kostek, gratulacje za przepis kiełbasa mnie i domowników zachwyciła.  :)

Załączony plik  DSC_1155 800x600.JPG   351,27 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_1159 800x600.JPG   343,79 KB   10 Ilość pobrań



#58 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 24 lut 2018 - 08:39

Jedziesz na całego :) Do kiełbasy drobiowej, sam stosuję proporcje mięs mniej więcej 50/50 i moim zdaniem takie najlepsze :) Kombinuj i też dojdziesz do swoich smaków  :thumbsup: Wyroby wyglądają bardzo apetycznie  :clap:



#59 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 933 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 25 lut 2018 - 17:39

Dziękuję bardzo za miłe słowa. 



#60 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 933 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 26 mar 2018 - 18:18

Czasem trzeba sobie umilić życie słodkościami  :)  Blok czekoladowy (a w zasadzie kakaowy) z ciastkami i orzechami. Pychota. Przepis wygrzebany w sieci.

 

Załączony plik  IMG_20180325_130430 800x600.jpg   224,52 KB   7 Ilość pobrań Załączony plik  DSC_1172 800x600.JPG   358,29 KB   7 Ilość pobrań

 

  • 200 g masła
  • 500 g mleka pełnotłustego w proszku
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka mleka tłustego
  • 10-20 dowolnych ciastek (osoby na diecie bezglutenowej wybierają ciastka gluten free)
  • garść orzechów laskowych lub innych
  • garść migdałów i/lub rodzynek

Blok czekoladowy przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję do niego mleko, cukier i kakao. Gdy wszystko się połączy przelewam do miski.
    2. Do gorących i płynnych składników dodaję mleko w proszku a następnie mieszam mikserem do czasu otrzymania gładkiej masy.
    3. Do masy czekoladowej dosypuję przebrane i pokruszone orzechy, migdały oraz rodzynki i mieszam delikatnie łyżką, aby ich nie pokruszyć jakoś mocniej.
    4. Formę keksową wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę czekoladową, wkładam do niej ciasteczka i wygładzam powierzchnię.
    5. Blok czekoladowy schładzam przez kilka godzin w lodówce i podaję pokrojony w plastry. Matko ty moja blok czekoladowy jest dla mnie przyjemnym wspomnieniem dzieciństwa!





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych