Jump to content
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Recommended Posts

3 godziny temu, Woytas napisał(a):

Po 5 dniach podsuszania

Szlachetnie wygląda :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

• 2 months later...

Mam działkę niedaleko Odry i jej mokradeł więc wczoraj bez przerwy towarzyszył nam klangor.

No właśnie wczoraj paliłem na balkonie około 14-tej i też te skubańce słyszałem. Wiosna panie sierżancie. 😁

Żurawie drą mordy już ze 3 tygodnie, a wczoraj widziałem klucze gęsi.... ale gęsi widziałem w grudniu, widziałem w styczniu więc nie wiem czy przyleciały, czy odlatywały 😉 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

52 minuty temu, MariuszB napisał(a):

Żurawie drą mordy już ze 3 tygodnie, a wczoraj widziałem klucze gęsi.... ale gęsi widziałem w grudniu, widziałem w styczniu więc nie wiem czy przyleciały, czy odlatywały 😉 

Niekoniecznie, u nas zimują gęsi zbożowe lub białoczelne i to często je widzimy zimą w Polsce. 

• 1 month later...
  • 5 months later...

Boczki z nowej wędzarni. Padło na Browin DragON. Na początku celowałem w coś większego, ale na działce na tą chwilę nie mam możliwości postawienia wędzarni elektrycznej na stałe i musi być mobilna. Większe ok. 80kg wie wchodzą w grę. W sumie wędzi się bardzo dobrze, wielkość jak moja "stara" więc nie narzekam. Bardzo  łatwa w obsłudze. 

IMG_20250914_105307(Copy).thumb.jpg.331dee144bb8569e7a9d60d5557ee2e9.jpg

IMG_20250914_113629(Copy).thumb.jpg.d7903e9f1b374e928960f06fdeeb753d.jpg

IMG_20250914_114413(Copy).thumb.jpg.cdec2e2d57f17b069cdbd63df8657ce7.jpg

Mam pytanie do was. Czym czyścicie części od dymogeneratora (rurka z nierdzewki) ze skroplin, tej takiej smoły?. Używacie jakiejś chemii, czy płyn do naczyń?.

2 godziny temu, Woytas napisał(a):

Czym czyścicie części od dymogeneratora

Ja używam chemii, Tenzi Top Grill ewentualnie płyn do czyszczenia wędzarni Browin, obydwa czyszczą bardzo ładnie, rozpuszczają smołę wystarczy wypłukać i wytrzeć.

• Upvote 1
16 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Ja używam chemii, Tenzi Top Grill ewentualnie płyn do czyszczenia wędzarni Browin, obydwa czyszczą bardzo ładnie, rozpuszczają smołę wystarczy wypłukać i wytrzeć.

19 godzin temu, quadro555 napisał(a):

Jakie wymiary tej wędzarni i cena?

Dzięki bardzo. Wymiar ok, 52/52cm. Taki kompakcik, ale dla mnie wystarczy.

• 4 weeks later...

Wczorajsza produkcja kiełbasy świątecznej Halusi (zapomniałem o gorczycy 🙃)

Zrobiłem na swa sposoby, z góry  parzona w folii moletowanej po wędzeniu, z dołu podpiekana wędzarni do 72 stopni wewnątrz.

Moim zdaniem lepsza parzona, miękki flak. Nie wiem może coś sknociłem podczas podpiekania, ale flak jest wyraźnie twardszy.

IMG_20251012_070628 (Copy).jpg

IMG_20251012_070749 (Copy).jpg

Edited by Woytas
  • Like 1
18 minut temu, Woytas napisał(a):

Nie wiem może coś sknociłem podczas podpiekania, ale flak jest wyraźnie twardszy.

Zawsze tak jest, nic nie zepsułeś 👍

Edited by Grzewlod
  • Like 1
  • Upvote 2

z dołu podpiekana wędzarni do 72 stopni wewnątrz.

Moim zdaniem lepsza parzona, miękki flak. Nie wiem może coś sknociłem podczas podpiekania, ale flak jest wyraźnie twardszy.

Moja sugestia:

• Wystarczy podpiekanie do 68 w środku
  • Aby zapobiec przesuszeniu jelita w procesie podpiekania należy (już po złapaniu koloru) podnieść wilgotność w wędzarni. Na tym etapie wkładam miskę z wodą, co dodatkowo skróci czas podpiekania poprzez podniesienie przewodności cieplnej i zapobiegnie przesuszeniu jelita.
  • Upvote 1

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

zapomniałem o gorczycy 

Czyli zrobiłeś świąteczną Woytasa :thumbsup::D

Bardzo ładna kiełbaska, nic nie sknociłeś tak to już jest przy podpiekaniu, trzeba się z tym liczyć. Osobiście wolę podpiekaną;)

• Upvote 1
1 godzinę temu, EAnna napisał(a):

Moja sugestia:

• Aby zapobiec przesuszeniu jelita w procesie podpiekania należy (już po złapaniu koloru) podnieść wilgotność w wędzarni. Na tym etapie wkładam miskę z wodą, co dodatkowo skróci czas podpiekania poprzez podniesienie przewodności cieplnej i zapobiegnie przesuszeniu jelita.

Dziękuję za cenną radę.

Dzięki piękne za miłe słowa. 

2 godziny temu, EAnna napisał(a):

Moja sugestia:

Dlatego ja robiąc małe ilości dopiekam kiełbasy w piekarniku. Kiełbasy na ruszt, a pod spodem blaszka z gorącą wodą.