Skocz do zawartości

Wyroby Woytasa


Woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Moje marcowe wędzenie. Drewno to jabłoń i śliwa, oraz pod koniec dodałem drewno z jałowca. 5 godz. temp. dymu 50-60°C.

Parzyłem tylko szynki i kiełbasę. Dodam że przepis na kiełb. szynkową pochodzi z tego forum z wątku Pawła.

Jest pyszna.

post-59149-0-40208800-1489776296_thumb.jpg post-59149-0-47758500-1489776310_thumb.jpg

post-59149-0-47678100-1489776343_thumb.jpg

 

Te trochę wcześniejsze boczek oraz comber z sarny.

post-59149-0-93403700-1489776385_thumb.jpg post-59149-0-90526100-1489776402_thumb.jpg post-59149-0-65199100-1489776435_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

 

Po parzeniu w 80 stopniach

 

Kiełbasy cienkie parzy się w wodzie 72-75 C przez 20-25 min. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj robiłem kiełbasę białą
No i super - wszystko wygląda apetycznie :D  :thumbsup:  :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jakiś czas temu andrzej k pokazał szynkę z tłuszczem wędzoną trzy dni. Efekt mnie oczarował, więc postanowiłem go sobie skopiować. Z racji tego że nie mogłem kupić takiej szynki postawiłem na polędwicę i mięsień trójgłowy z łopatki. Oto efekt trzech dni po 5h wędzenia w temp. 50-60 stopni C.

Spróbowałem i jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony. Mimo to poszło w vacum tak jak autor pisał na kilka dni. 

post-59149-0-20125300-1498327679_thumb.jpg

post-59149-0-08716700-1498327686_thumb.jpg

post-59149-0-49569400-1498327693_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mimo to poszło w vacum tak jak autor pisał na kilka dni.

 

 

W lodówce ,   zapakowane próżniowo ,  temperatura 4-6st możesz śmiało potrzymać miesiąc .  :D  Zobaczysz jaki będzie smak . Paluchy lizać :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Mimo to poszło w vacum tak jak autor pisał na kilka dni.

 

 

W lodówce ,   zapakowane próżniowo ,  temperatura 4-6st możesz śmiało potrzymać miesiąc .  :D  Zobaczysz jaki będzie smak . Paluchy lizać :D

 

 

Pozdrawiam

 

Oczywiście że w lodówce.  :) Dzięki za wstawienie tego przepisu.  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a w jakim celu jeśli można wiedzieć?.

Jasne, że można. :D Wyłącznie dla celów forumowych. Robisz bardzo ładne zdjęcia.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Postanowiłem wypróbować Kiełbasę kanapkową z przepisu paweljack. Wędzenie i parzenie wedle przepisu, tyle że część po parzeniu na pół godzinki wstawiłem ponownie do wędzarni. Wyrób przepyszny, wielkie gratulacje za przepis i podziękowania za podzielenie się nim. Pierwsze zdjęcie przed wędzeniem, drugie po parzeniu i ostatnie przekrój. W oczy się rzuca brak wprawy przy nadziewaniu (dziury). Cały czas się uczę, i mimo to smak nadrabia z nawiązką ten mankament.

post-59149-0-31828000-1503771762_thumb.jpgpost-59149-0-49072900-1503771770_thumb.jpgpost-59149-0-59946300-1503771799_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wypróbować Kiełbasę kanapkową

tak wsiąkamy w to hobby :) gratulacje

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dzisiaj wędziłem kiełbasę z przepisu "Kiełbasa wiejska pieczona produkcji Pawła". Jedną część zrobiłem z przyprawami w/g przepisu do drugiej dodałem miel jałowiec 0,5g/kg i gorczycę. Coś mi się w sklepie pomieszało i zamiast tłuszczu kupiłem IIB  :tongue: więc zrobiłem niechcący chudszą wersję.

Z racji niewielkiego doświadczenia nie dopiekałem w wędzarni, tylko parzyłem. Bardzo dobry przepis, godny polecenia. Rodzince smakuje, a sierściuch mało nie zwariował jak poczuł zapach.  :laugh:

Oszczędzając miejsce w lodówce peklowałem w vacum.

post-59149-0-63945200-1509203518_thumb.jpg post-59149-0-95385100-1509203536_thumb.jpg

 

po wędzeniu post-59149-0-99944600-1509203569_thumb.jpg

po parzeniu 

post-59149-0-15181800-1509203591_thumb.jpgpost-59149-0-29795100-1509203603_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

przed obróbką term. dynia starta na grubych oczkach.
Ok a nie lepiej ? podpiec w piekarniku całe ćwiartki ? skórka odchodzi migiem - i miazge otrzymasz też szybciutko  ;)  :thumbsup: ​ Warto kiedyś spróbować  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.