Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynka z udek drobiowych Kolegi pioro


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 23189 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 mar 2017 - 20:06

Szyneczka z udek kurzych w prasce Jumbo

 

 

Składniki:

 

2 paczki udek mięsa z udek kurzych bez kości i skóry 1kg

 

Załączony plik  001.jpg   73,79 KB   16 Ilość pobrań

 

Sposób wykonania:

 

Udka kroję na 3 części:

 

Załączony plik  002.jpg   71,68 KB   16 Ilość pobrań

Załączony plik  003.jpg   75,38 KB   16 Ilość pobrań

 

i wkładam do miski:

 

Załączony plik  004.jpg   83,92 KB   16 Ilość pobrań

 

Dodaję:

- sól 20g,

- pieprz 3g

- i żelatynę 8g

- 100 ml wody (10%)

 

Załączony plik  005.jpg   77,46 KB   14 Ilość pobrań

 

i wkładam tak przygotowane udka do mieszalnika na ok 15 min:

 

Załączony plik  006.jpg   43,19 KB   16 Ilość pobrań

 

 

Następnie wymieszany farsz przekładam do woreczka lub rękawa:

 

Załączony plik  007.jpg   100,63 KB   16 Ilość pobrań

 

Należy pamiętać aby woreczek lub  rekaw bardzo dokładnie zawiązać:

 

Załączony plik  008.jpg   51,99 KB   16 Ilość pobrań

 

i w końcu załadunek do praski:

 

Załączony plik  009.jpg   69,94 KB   16 Ilość pobrań

 

Praskę wkładam do kąpieli wodnej o temperaturze 72 st.C, Ja używam garnka Weck z termostatem.

Jeżeli wkładam do zimnej wody nastawiam 90 min, jeśli do ciepłej to 60 min.:

 

Załączony plik  010.jpg   61,97 KB   18 Ilość pobrań

 

Po wyjęciu z parzenia, nadal w prasce, schładzam najpierw w temperaturze pokojowej, a później w lodówce:

 

Załączony plik  011.jpg   80,3 KB   17 Ilość pobrań

 

I... gotowe:

 

Załączony plik  012.jpg   100,17 KB   19 Ilość pobrań

 

Życzę smacznego.

 

Autor: pioro


Użytkownik EAnna edytował ten post 12 kwi 2017 - 10:33
uzupełnienie składu o wodę - po konsultacji z autorem przepisu


#2 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 1893 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 19 mar 2017 - 21:07

Nie załapałem się w Zakopanem na degustację tej szyneczki,Piotr położył i znikła....



#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 23189 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 mar 2017 - 21:08

Była naprawdę wyjątkowo smaczna. W wolnej chwili idzie na pierwszy ogień. ;)



#4 ryszpak

ryszpak

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 906 postów
  • MiejscowośćTerra ubi leones ( Kurpie ;) )

Napisano 19 mar 2017 - 21:17

Trzeba będzie spróbować...



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#5 Tomasz_65

Tomasz_65

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 855 postów

Napisano 20 mar 2017 - 17:29

Dzięki Piotrze za przepis  :) żona nie może się doczekać kiedy zrobię twoją drobiową szyneczkę  :tongue:  Pozdrawiam 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych