GeneG Posted March 21, 2017 Report Share #1 Posted March 21, 2017 Najprostsz sposób jednak szasochlonny. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/ Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted March 21, 2017 Report Share #2 Posted March 21, 2017 Tak, masz rację. To jest pieczona golonka A przedstawisz się i napiszesz ewentualnie coś więcej (jakiś przepis)? Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-544963 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted October 27, 2018 Report Share #3 Posted October 27, 2018 (edited) Żeby nie zakładać nowego tematu napisałem tutaj.Chodzi mi o taką rzecz. Na pewno wielu z Was jadło taką golonkę konserwową, w słoiku. Jest ona bardzo miękka, soczysta, praktycznie się rozpada.Ja robiłem golonkę wg receptury z 19. Golonka Wp. w galarecie Golonka 100 % Przyprawy:- gorczyca – 0.5 g/kg- liść laurowy – 0.2 g/kg- maggi – 5 g/kg- żelatyna 5 g/kg Golonki bez kości peklujemy w zalewie – 14 Be (157 – 166 g peklosoli na 1 litr wody), przez 24-36 h.Dajemy 600 ml zalewy na 1 kg golonki.Ociekanie 6-8 h.Parzenie w wodzie 100 C przez 30 min.Kroimy na kawałki po 100 – 200 g. Zalewa żelatynowa 12 %, tj. 13 g żelatyny na 100 ml wody. ( 130 g żelatyny na 1 l wody).Rozpuszczamy żelatynę w zimnej wodzie, dodajemy liść i gotujemy przez 30 min, dodajemy maggi.Golonkę wkładamy do słoików, dajemy po kilka ziarenek gorczycy ( na 400 g golonki 5-6 ziarenek), zalewamy gorącą 80 C zalewą i odpowietrzamy, dolewamy zal. do pełna. Sterylizacja: słoiki z 400 g golonki przez 10 + 60 + 10 min w temp. 121 C, a słoiki z 800 g golonki przez 15 + 75 +15 min w temp. 121 C.I moja nie wyszła taka miękka i soczysta jak ta ze sklepu.Nie mówię, że była niedobra, była dobra, bo już jej nie ma. Ale była nie tak miękka i mniej soczysta.I moje pytanie co zrobić żeby to poprawić?Czy dłuższy czas gotowania/sterylizacji w szybkowarze to poprawi?A może ktoś ma inny przepis na taką golonkę? Edited October 27, 2018 by Todek Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-610944 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 27, 2018 Report Share #4 Posted October 27, 2018 Czy dłuższy czas gotowania/sterylizacji w szybkowarze to poprawi? Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-610945 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted October 27, 2018 Report Share #5 Posted October 27, 2018 (edited) Sterylizacja: słoiki z 400 g golonki przez 10 + 60 + 10 min w temp. 121 CGotowałem słoiki z około 260 gramami wsadu wg tego zalecenia.Ale jak czytam na stronach rosyjskojęzycznych to Oni tam robiąc tuszonkę gotują słoiki o pojemności 0.5 l przez 4 do 5 godzin. Edited October 27, 2018 by Todek Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-610946 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted October 27, 2018 Report Share #6 Posted October 27, 2018 (edited) 0.5 l przez 4 do 5 godzin Szczególnie golonka potrzebuje tego żeby być miękkaA przy niższych temp. np SV to nawet i 18 godzin Edited October 27, 2018 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-610947 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted October 27, 2018 Report Share #7 Posted October 27, 2018 Pewnie tak, tylko dlaczego w 19 jest podane 10+60+10? Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-610948 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 27, 2018 Report Share #8 Posted October 27, 2018 Bo oni robią w autoklawie a to nie to samo co szybkowar. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-610949 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted October 27, 2018 Report Share #9 Posted October 27, 2018 (edited) Pewnie tak, tylko dlaczego w 19 jest podane 10+60+10? Bo 19 tka jest Polska, a Тушеное мясо Rosyjskie A tak na poważnie, to tak samo jak z Polskim bigosemWszyscy go robią ale każdy inaczej i każdy jest najlepszy i ten "prawdziwy, tradycyjny itd "Bo to jest bardziej technologia *sposób przygotowania) a nie konkretny wyrób I czy tam wsadzisz golonkę, czy co innego to i tak Rosjanin nazwie to wpierw tuszonka, a potem z czego Edited October 27, 2018 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-610950 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted October 27, 2018 Report Share #10 Posted October 27, 2018 Bo 19 tka jest Polska, a Тушеное мясо Rosyjskie Tak, tak, ja wiem, ale mi chodziło o golonkę w polskim wykonaniu, np. przez ZM Łuków SA, To o takiej mówiłem w swoim pierwszym poście. http://www.zmlukow.pl/wp-content/uploads/2017/07/Golonka-w-galarecie-600x350.jpg Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-610953 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 27, 2018 Report Share #11 Posted October 27, 2018 Tak, tak, ja wiem, ale mi chodziło o golonkę w polskim wykonaniu, np. przez ZM Łuków SA, A myślisz,że Łuków to robi w szybkowarach. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-610955 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted October 27, 2018 Report Share #12 Posted October 27, 2018 A myślisz,że Łuków to robi w szybkowarach. No takich małych, domowych, to na pewno nie. Ale w urządzeniach które działają w podobny sposób, temperatura i ciśnienie. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-610957 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 27, 2018 Report Share #13 Posted October 27, 2018 Przed włożeniem do słoików golonkę trzeba sparzyć i jak będziesz dłużej parzyć to będzie mięciutka. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-610958 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted October 27, 2018 Report Share #14 Posted October 27, 2018 Jeżeli chodzi o golonkę, to w normalnych ciśnieniach potrzebuje dłuższego czasu, autoklaw na pewno przyspieszy ale to nie moja działka (lub chemii zmieszczaniej)A dlaczego w 19 jest inaczej, na to pytanie musiał by odpowiedzieć twórca 19 (może czegoś nie napisali do końca, zachowali jako tajemnice służbową ? ) Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-610960 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted October 27, 2018 Report Share #15 Posted October 27, 2018 (edited) Parzenie w wodzie 100 C przez 30 min. Kroimy na kawałki po 100 – 200 g.Tak jest napisane w recepturze i tak też zrobiłem.Następnym razem wydłużę trochę czas parzenia. golonkę wrzucę do gotującej się wody i będę liczył czas od ponownego jej zagotowania się. Nie pamiętam ale ostatnio chyba tez tak robiłem. I wydłużę czas gotowania w szybkowarze, np. na 15+80+15.Właśnie wyjąłem golonkę z zamrażarki, będę eksperymentował. Edited October 27, 2018 by Todek Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-610961 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 27, 2018 Report Share #16 Posted October 27, 2018 Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-610966 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 27, 2018 Report Share #17 Posted October 27, 2018 Golonkę do miękkości muszę gotować przynajmniej że 3h.W szybkowarze 1,5h i też jest już dobra.Przepis podaje 10+60+10 ale w 121C, ale to się odbywa w autoklawie.Gdybym miał robić taką golonkę w domu, to bez parzenia w wodzie od razu dałbym ja do słoików i pasteryzował przynajmniej 2+1+1h. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-610972 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted October 27, 2018 Report Share #18 Posted October 27, 2018 Gdybym miał robić taką golonkę w domu, to bez parzenia w wodzie od razu dałbym ja do słoików i pasteryzował przynajmniej 2+1+1h. Będę powoli zwiększał czas gotowania w szybkowarze. Teraz zrobię tak jak napisałem. A jak nie uzyskam tego o co mi chodzi, to znowu wydłużę nieco czas sterylizacji. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-610978 Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted October 27, 2018 Report Share #19 Posted October 27, 2018 Może troszkę inaksza nasza golonka ale jak dla mnie tak samo zasługuje na uznanie. Często robimy i jest to jeden z naszych przepisów flagowych w domu. Ostatnio mniej bo zacząłem dbać o linie a przy golonce sie nie da My robimy w kiszonej kapuście z piwkiem. Kapusta jest podduszana oddzielnie a potem wszystko do garnka i sie dusi na koniec do piekarnika. Tak w skrócie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-610998 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted October 27, 2018 Report Share #20 Posted October 27, 2018 Może troszkę inaksza nasza golonka ale jak dla mnie tak samo zasługuje na uznanie. Często robimy i jest to jeden z naszych przepisów flagowych w domu. Ostatnio mniej bo zacząłem dbać o linie a przy golonce sie nie da My robimy w kiszonej kapuście z piwkiem. Kapusta jest podduszana oddzielnie a potem wszystko do garnka i sie dusi na koniec do piekarnika. Tak w skrócie No tak. Wiem jaka to jest. Robiłem taką wiele razy. Ale mi chodziło o taką konserwową, w słoiku. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-611001 Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted October 27, 2018 Report Share #21 Posted October 27, 2018 Może troszkę inaksza nasza golonka ale jak dla mnie tak samo zasługuje na uznanie. Często robimy i jest to jeden z naszych przepisów flagowych w domu. Ostatnio mniej bo zacząłem dbać o linie a przy golonce sie nie da My robimy w kiszonej kapuście z piwkiem. Kapusta jest podduszana oddzielnie a potem wszystko do garnka i sie dusi na koniec do piekarnika. Tak w skrócie No tak. Wiem jaka to jest. Robiłem taką wiele razy. Ale mi chodziło o taką konserwową, w słoiku. Dlatego się odezwałem jak nożyce naznaczając ze inaksza A ten temat mnie zainteresował a że idzie zima i będzie więcej czasu to będzie okazja sie pobawić... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-611005 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted October 30, 2018 Report Share #22 Posted October 30, 2018 No to golonka zapeklowana. Będę eksperymentował z długością czasu sterylizacji w szybkowarze, tak jak pisałem wcześniej wydłużę go i zobaczymy co wyjdzie. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-611509 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted November 3, 2018 Report Share #23 Posted November 3, 2018 No to golonka zasłoikowana, gotowa do szybkowaru. I po sterylizacji w szybkowarze. Czas 15+80+15. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-611868 Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted November 5, 2018 Report Share #24 Posted November 5, 2018 No Sławek ładna golonka jest (teraz lubię bardzo oglądać takie sprawy (dziś 13 dzień z 21+wyjście z postu) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-612139 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted November 6, 2018 Report Share #25 Posted November 6, 2018 (edited) No to wczoraj nastąpiła degustacja golonki ze słoika.Miękkość i soczystość zadowalająca. Czyli to jest to o co mi chodziło. Gotowanie golonki przez 30 min od chwili ponownego zawrzenia wody po włożeniu golonki do wody i sterylizacja w szybkowarze przez 15+80+15. Dotyczy słoików z wsadem około 250 g golonki.Tylko taka jakby za bardzo związana żelatyną. Następnym razem dam mniej żelatyny.Zrobiłem tak jak podają w 19.Tam podają że daje się 0.500 kg żelatyny na 100 kg golonki, czyli 5 g żelatyny na 1 kg golonki.Chyba dobrze liczę.Ale w dalszej części receptury napisane jest, że golonki ułożone w słoikach zalewa się do pełna 12% roztworem żelatyny, czyli na 100 ml wody trzeba dać 13 g żelatyny. Chyba dobrze liczę?Zrobiłem zalewę z 200 ml wody i 25 g żelatyny, tyle akurat miałem. Ta zalewa wystarczyła mi na 4 słoiki z wsadem po około 250 g golonki. Czyli tej żelatyny wyszło dużo więcej niż 5 g na kg golonki. Wyszło 5 x więcej. Czy ktoś może mi to wyjaśnić? Edited November 6, 2018 by Todek Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/#findComment-612163 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.