Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Golonka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#21 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1123 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 27 paź 2018 - 18:19

 

Może troszkę inaksza nasza golonka ale jak dla mnie tak samo zasługuje na uznanie. Często robimy i jest to jeden z naszych przepisów flagowych w domu.  Ostatnio mniej bo zacząłem dbać o linie a przy golonce sie nie da ;)

My robimy w kiszonej kapuście z piwkiem. Kapusta jest podduszana oddzielnie a potem wszystko do garnka i sie dusi na koniec do piekarnika.  Tak w skrócie ;)

No tak. Wiem jaka to jest. Robiłem taką wiele razy. Ale mi chodziło o taką konserwową, w słoiku.

 

Dlatego się odezwałem jak  nożyce naznaczając ze inaksza ;)   A ten temat mnie zainteresował a że idzie zima i będzie więcej czasu to będzie okazja sie pobawić... 



#22 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1286 postów

Napisano 30 paź 2018 - 14:40

No to golonka zapeklowana. :) Będę eksperymentował z długością czasu sterylizacji w szybkowarze, tak jak pisałem wcześniej wydłużę go i zobaczymy co wyjdzie.

Załączony plik  DSCF0054.JPG   54,22 KB   7 Ilość pobrań



#23 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1286 postów

Napisano 03 lis 2018 - 14:36

No to golonka zasłoikowana, gotowa do szybkowaru.

Załączony plik  DSCF0051 (2).JPG   73,27 KB   6 Ilość pobrań

 

I po sterylizacji w szybkowarze. Czas 15+80+15.

Załączony plik  DSCF0052.JPG   60,49 KB   6 Ilość pobrań



#24 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2067 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 05 lis 2018 - 21:21

No Sławek ładna golonka jest (teraz lubię bardzo oglądać takie sprawy  ;) (dziś 13 dzień z 21+wyjście z postu)



#25 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1286 postów

Napisano 06 lis 2018 - 09:27

No to wczoraj nastąpiła degustacja golonki ze słoika.

Miękkość i soczystość zadowalająca. :) Czyli to jest to o co mi chodziło. Gotowanie golonki przez 30 min od chwili ponownego zawrzenia wody po włożeniu golonki do wody i sterylizacja w szybkowarze przez 15+80+15. Dotyczy słoików z wsadem około 250 g golonki.

Tylko taka jakby za bardzo związana żelatyną. Następnym razem dam mniej żelatyny.

Zrobiłem tak jak podają w 19.

Tam podają że daje się 0.500 kg żelatyny na 100 kg golonki, czyli 5 g żelatyny na 1 kg golonki.Chyba dobrze liczę.

Ale w dalszej części receptury napisane jest, że golonki ułożone w słoikach zalewa się do pełna 12% roztworem żelatyny, czyli na 100 ml wody trzeba dać 13 g żelatyny. Chyba dobrze liczę?

Zrobiłem zalewę z 200 ml wody i 25 g żelatyny, tyle akurat miałem. Ta zalewa wystarczyła mi na 4 słoiki z wsadem po około 250 g golonki. Czyli tej żelatyny wyszło dużo więcej niż 5 g na kg golonki. Wyszło 5 x więcej. Czy ktoś może mi to wyjaśnić?


Użytkownik Todek edytował ten post 06 lis 2018 - 09:33


#26 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1739 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 06 lis 2018 - 12:55

Stężenie żelatyny trzeba dostosować do wielkości słoika i rodzaju mięsa = długości pasteryzacji

Większe słoiki pasteryzuje się dłużej i żelatyna "słabnie", a golonka ma dużo własnej żelatyny niestety nie wyrównuje się to 1:1

tym bardziej przy malej produkcji.

Dodatkowo trzeba wziąć pod uwagę jakość żelatyny i stosować później ten sam rodzaj / produkt celem osiągnięcia powtarzalności


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 06 lis 2018 - 12:57


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#27 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9900 postów

Napisano 06 lis 2018 - 15:43

Czy ktoś może mi to wyjaśnić?

 

Z pół kilo żelatyny robi się 12 % -towy roztwór.Nie przeliczaj tego na ilość golonki tylko na ilość potrzebnej zalewy do zalania 100 kg golonek.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 06 lis 2018 - 15:44





Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych