Jump to content

Recommended Posts

Stężenie żelatyny trzeba dostosować do wielkości słoika i rodzaju mięsa = długości pasteryzacji

Większe słoiki pasteryzuje się dłużej i żelatyna "słabnie", a golonka ma dużo własnej żelatyny niestety nie wyrównuje się to 1:1

tym bardziej przy malej produkcji.

Dodatkowo trzeba wziąć pod uwagę jakość żelatyny i stosować później ten sam rodzaj / produkt celem osiągnięcia powtarzalności

Edited by TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/page/2/#findComment-612164
Share on other sites

Czy ktoś może mi to wyjaśnić?

 

Z pół kilo żelatyny robi się 12 % -towy roztwór.Nie przeliczaj tego na ilość golonki tylko na ilość potrzebnej zalewy do zalania 100 kg golonek.

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14120-golonka/page/2/#findComment-612168
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.