Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Polędwiczki - błąd, chyba w peklowaniu.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 fire001

fire001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćMarki

Napisano 27 mar 2017 - 00:33

Uwędziłem polędwiczki, po raz pierwszy część sparzyłem, część na łososiowo.

Coś nie wyszło. Wygląd beznadziejny. W smaku bardzo dobre.

 

Proces:

Solanka 10% , 5 dni w lodówce

na 8kg polędwiczek dałem około 4 litry wody i 400g peklosoli. Przed ociekaniem wymoczyłem w wodzie - około 2h (tu najpewniej błąd). Wędzenie 4h , około 60 stopni. Cżęść parzona - około 10 minut 82 st.

Przed parzeniem część zamroziłem

 

 

 

Co z tym zrobić? Jak żyć?

Załączone pliki



#2 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2526 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 27 mar 2017 - 00:46

Cwiczyć do skutku , mniej czasu na parzenie oraz zmniejszyć temperature do 72 , jak smakują jeść nie oglądając sie na innych , w zasadzie po wędzeniu w temp.60 stopni nadają sie do jedzenia bez parzenia .  :) P.S. Jak żyć?- porzucić złe myśli .



#3 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13764 postów

Napisano 27 mar 2017 - 10:33

O ile do ilości zalewy na 8 kg nie ma się co za bardzo czepiać, bo dałeś trochę więcej niż powinno być, to kolor w przekroju sugeruje że coś jest nie tak.

5 dni też trochę za krótko, ale polędwica nie ma dużego przekroju więc powinna się zapeklować.

Mięso jest siwe, nie zapeklowane.

Moczenie też nie mogło ująć koloru po peklowaniu, więc raczej stawiam na problem z peklosolą lub odważaniem.

Czy nie kombinowałeś zastępując peklosól solą?



#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10562 postów

Napisano 27 mar 2017 - 11:18

A ja stawiam na brak nastrzyku ponieważ było bardzo krótkie peklowanie pięciodniowe w związku z tym miało prawo się w środku nie u peklować

#5 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13764 postów

Napisano 27 mar 2017 - 13:24

Nastrzyk ...no tylko czemu w środku jest różowa, a po bokach sina?

 

post-72576-0-85641300-1490571099_thumb.j


Użytkownik miro edytował ten post 27 mar 2017 - 13:24


#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10562 postów

Napisano 27 mar 2017 - 16:26

Nastrzyk ...no tylko czemu w środku jest różowa, a po bokach sina?

 

Zdjęcie oglądałem na telefonie i niezbyt dokładnie było widać. :facepalm: O ile solanka była na peklosoli to teraz jednak stawiałbym  na niepotrzebne wymoczenie. :)


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 27 mar 2017 - 16:38


#7 _Misiek_

_Misiek_

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 135 postów
  • MiejscowośćPodkarpacie

Napisano 27 mar 2017 - 18:25



bardzo krótkie peklowanie pięciodniowe


"Bardzo" krótkie? To jakie jest długie, a jakie średnie?

Solanka 10% , 5 dni w lodówce
na 8kg polędwiczek dałem około 4 litry wody i 400g peklosoli.


To raczej nie jest 10% solanka, tylko 9%.

#8 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 27 mar 2017 - 18:32

Hmm.. Te 10 Minut parzenia, jakos nie wychodzi mi z glowy, bo Kolega cos pisze o jakiejs czesci ktora zamrozil.
Z fotek mozna odczytac ze wedzonka jest niedoparzona, wiec moze zaczal parzyc zamrozone kawalki przez pomylke.?

#9 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26296 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 27 mar 2017 - 18:32

Proponuję, aby pierwsze wędzenie (w tym wypadku polędwiczek) wykonać zawsze dokładnie wg sprawdzonych przepisów z naszego forum.



#10 IRON666

IRON666

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 100 postów
  • Miejscowośćprzemyśl

Napisano 27 mar 2017 - 19:05

Ja zawsze do peklowania używam super kalkulatora peklowania. Przepis na przyprawy Miro . Nawet po 4 dniach peklowania po uwodzeniu i parzeniu do 68c nigdy nie miałem takiego efektu. Zawsze różowe i w pierwszy dzień wręcz słone ale na drugi dzień super. Raz mi się tak zdążyło z szynka ale to po tygodniu w lodówce jak nie lepiej :)

Użytkownik IRON666 edytował ten post 27 mar 2017 - 19:07


#11 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10562 postów

Napisano 27 mar 2017 - 19:08

Bardzo" krótkie? To jakie jest długie, a jakie średnie?

 

Ja swoje polędwiczki pekluję min.8 dni z jednym nastrzykiem i to jest moim zdaniem opcjonalna długość peklowania.

 

To raczej nie jest 10% solanka, tylko 9%.

 

 

Z matematycznego punktu widzenia masz rację, ale dla uproszczenia przyjmujemy na tym forum takie obliczanie solanki.



#12 _Misiek_

_Misiek_

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 135 postów
  • MiejscowośćPodkarpacie

Napisano 27 mar 2017 - 19:24



Ja swoje polędwiczki pekluję min.8 dni z jednym nastrzykiem i to jest moim zdaniem opcjonalna długość peklowania.


Przyjmujesz to dla wszystkich mięs, czy tylko dla poledwic?


Z matematycznego punktu widzenia masz rację, ale dla uproszczenia przyjmujemy na tym forum takie obliczanie solanki.


Skoro tak mówisz, "tabela według dziadka to jest raczej ten "matematyczny punkt widzenia", ale niewątpliwie łatwiej liczyć tak jak piszesz.

#13 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 27 mar 2017 - 19:44

Kolorek w srodku ciemniejszy, a na zewnatrz jasny. Efekt złego parzenia, zbyt wysoka temperatura. Należy delikatnie pażyć, najlepiej na dwa termometry. Polędwica jest delikatna. Zewnetrzny kolor zły, szary i bez połysku jak obsypany w popiele ciemniejący po kilku godzinach i dalej matowy. Efekt płukania - mycia po wyciagnięciu z solanki. 1000% prawdy i nawet dam sobie ...... uciąć. ( Plasterek szynki )

Użytkownik Andyandy edytował ten post 27 mar 2017 - 19:48


#14 IRON666

IRON666

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 100 postów
  • Miejscowośćprzemyśl

Napisano 27 mar 2017 - 21:41

Ta ma lekko ponad 8 dni 4 dni peklowania. Wina parzenia? Mięsa?

Załączone pliki



#15 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 27 mar 2017 - 21:45

Ale to nie ten element miesa o ktory rozchodzi sie w tym temacie..
No i fotki strasznie nie wyrazne. ☺

#16 fire001

fire001

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćMarki

Napisano 27 mar 2017 - 21:58

...

5 dni też trochę za krótko, ale polędwica nie ma dużego przekroju więc powinna się zapeklować.

Mięso jest siwe, nie zapeklowane.

Moczenie też nie mogło ująć koloru po peklowaniu, więc raczej stawiam na problem z peklosolą lub odważaniem.

Czy nie kombinowałeś zastępując peklosól solą?

 

Polędwiczki wędziłem już ze 2-3 razy wcześniej, z parzeniem i nie było takich problemów, Po raz pierwszy robiłem łososiową - bez parzenia, uwidoczniona na ostatnim, trzecim zdjęciu - z lewej strony, też złapała kolor szary - czyli zbyt długie moczenie po peklowaniu. nie wykluczam błędu przy ważeniu. Użyłem peklosoli.

A ja stawiam na brak nastrzyku ponieważ było bardzo krótkie peklowanie pięciodniowe w związku z tym miało prawo się w środku nie u peklować

 

Dotychczas nie nastrzykiwałem polędwiczek, z lektury i rozmów wnioskowałem że to zbyt cienkie / delikatne mięso. peklowałem do tej pory przez 5 dni.

 

Hmm.. Te 10 Minut parzenia, jakos nie wychodzi mi z glowy, bo Kolega cos pisze o jakiejs czesci ktora zamrozil.
Z fotek mozna odczytac ze wedzonka jest niedoparzona, wiec moze zaczal parzyc zamrozone kawalki przez pomylke.?

na zdjęciach polędwiczki, które nie trafiły do zamrażarki - czyli poszły albo do sparzenia albo jako łososiowa.

 

Proponuję, aby pierwsze wędzenie (w tym wypadku polędwiczek) wykonać zawsze dokładnie wg sprawdzonych przepisów z naszego forum.

najwyraźniej błąd w sztuce.

 

Kolorek w srodku ciemniejszy, a na zewnatrz jasny. Efekt złego parzenia, zbyt wysoka temperatura. Należy delikatnie pażyć, najlepiej na dwa termometry. Polędwica jest delikatna. Zewnetrzny kolor zły, szary i bez połysku jak obsypany w popiele ciemniejący po kilku godzinach i dalej matowy. Efekt płukania - mycia po wyciagnięciu z solanki. 1000% prawdy i nawet dam sobie ...... uciąć. ( Plasterek szynki )

 

Więc chyba pozostaje je doparzyć.

 

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich.



#17 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 27 mar 2017 - 22:24

Moja lososiowa wyszla tak za pierwszym razem, i to b.szybko..: https://wedlinydomow...wiczki-wedzone/

#18 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5075 postów

Napisano 27 mar 2017 - 22:24

Ja swoje polędwiczki

czy tylko dla poledwic?

Polędwica jest delikatna.

 

No właśnie mam wątpliwości o jakim elemencie dyskutujecie - o polędwicach  czy polędwiczkach :rolleyes:



#19 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13764 postów

Napisano 27 mar 2017 - 22:33

nie wykluczam błędu przy ważeniu.

Na to bym stawiał.

Czasami człowieka coś tak zakręci, że pomyli się w prostych rzeczach.

Ostatnio nie wytarowałem garnka na wadze i przy dwóch warzeniach leciutko pomyliłem się o prawie 2 kg mięsa.

Tylko fakt że kupowałem sam dał mi do myślenia, że przecież cudownie się nie rozmnożyło....i wtedy puknąłem się w łeb....zwykła pomyłka, ale mogła zaboleć. 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 28 mar 2017 - 16:52

Więc chyba pozostaje je doparzyć.
 SCHAB - POLĘDWICA poddana obróbce termicznej w zbyt wysokiej temperaturze, robi się bardzo jasny twardawy i suchy. Parzę schaby w wodzie max 65 st do osiągnięcia 55 st wewnątrz. Całość ma jednakowy kolorek i jest delikatny, soczysty. W Twoim wypadku polędwica została prawie ugotowana stąd jasny kolor na zewnątrz i czerwony w środku ponieważ nie osiągnęła wewnątrz  temperatury,  zapewne zbyt krótki czas parzenia.  Napisz w jaki sposób parzyłeś i czym był robiony pomiar temperatury.     




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych