Skocz do zawartości

Polędwiczki - błąd, chyba w peklowaniu.


fire001

Rekomendowane odpowiedzi

Uwędziłem polędwiczki, po raz pierwszy część sparzyłem, część na łososiowo.


Coś nie wyszło. Wygląd beznadziejny. W smaku bardzo dobre.


 


Proces:


Solanka 10% , 5 dni w lodówce


na 8kg polędwiczek dałem około 4 litry wody i 400g peklosoli. Przed ociekaniem wymoczyłem w wodzie - około 2h (tu najpewniej błąd). Wędzenie 4h , około 60 stopni. Cżęść parzona - około 10 minut 82 st.


Przed parzeniem część zamroziłem


 


 


 


Co z tym zrobić? Jak żyć?


post-72576-0-76182300-1490571078_thumb.jpg

post-72576-0-85641300-1490571099_thumb.jpg

post-72576-0-60776300-1490571121_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cwiczyć do skutku , mniej czasu na parzenie oraz zmniejszyć temperature do 72 , jak smakują jeść nie oglądając sie na innych , w zasadzie po wędzeniu w temp.60 stopni nadają sie do jedzenia bez parzenia .  :) P.S. Jak żyć?- porzucić złe myśli .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O ile do ilości zalewy na 8 kg nie ma się co za bardzo czepiać, bo dałeś trochę więcej niż powinno być, to kolor w przekroju sugeruje że coś jest nie tak.

5 dni też trochę za krótko, ale polędwica nie ma dużego przekroju więc powinna się zapeklować.

Mięso jest siwe, nie zapeklowane.

Moczenie też nie mogło ująć koloru po peklowaniu, więc raczej stawiam na problem z peklosolą lub odważaniem.

Czy nie kombinowałeś zastępując peklosól solą?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja stawiam na brak nastrzyku ponieważ było bardzo krótkie peklowanie pięciodniowe w związku z tym miało prawo się w środku nie u peklować

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nastrzyk ...no tylko czemu w środku jest różowa, a po bokach sina?

 

post-72576-0-85641300-1490571099_thumb.j

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nastrzyk ...no tylko czemu w środku jest różowa, a po bokach sina?

 

Zdjęcie oglądałem na telefonie i niezbyt dokładnie było widać. :facepalm: O ile solanka była na peklosoli to teraz jednak stawiałbym  na niepotrzebne wymoczenie. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm.. Te 10 Minut parzenia, jakos nie wychodzi mi z glowy, bo Kolega cos pisze o jakiejs czesci ktora zamrozil.

Z fotek mozna odczytac ze wedzonka jest niedoparzona, wiec moze zaczal parzyc zamrozone kawalki przez pomylke.?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proponuję, aby pierwsze wędzenie (w tym wypadku polędwiczek) wykonać zawsze dokładnie wg sprawdzonych przepisów z naszego forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze do peklowania używam super kalkulatora peklowania. Przepis na przyprawy Miro . Nawet po 4 dniach peklowania po uwodzeniu i parzeniu do 68c nigdy nie miałem takiego efektu. Zawsze różowe i w pierwszy dzień wręcz słone ale na drugi dzień super. Raz mi się tak zdążyło z szynka ale to po tygodniu w lodówce jak nie lepiej :) Edytowane przez IRON666
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo" krótkie? To jakie jest długie, a jakie średnie?

 

Ja swoje polędwiczki pekluję min.8 dni z jednym nastrzykiem i to jest moim zdaniem opcjonalna długość peklowania.

 

 

 

To raczej nie jest 10% solanka, tylko 9%.

 

 

Z matematycznego punktu widzenia masz rację, ale dla uproszczenia przyjmujemy na tym forum takie obliczanie solanki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja swoje polędwiczki pekluję min.8 dni z jednym nastrzykiem i to jest moim zdaniem opcjonalna długość peklowania.

Przyjmujesz to dla wszystkich mięs, czy tylko dla poledwic?

 

 

Z matematycznego punktu widzenia masz rację, ale dla uproszczenia przyjmujemy na tym forum takie obliczanie solanki.

Skoro tak mówisz, "tabela według dziadka to jest raczej ten "matematyczny punkt widzenia", ale niewątpliwie łatwiej liczyć tak jak piszesz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolorek w srodku ciemniejszy, a na zewnatrz jasny. Efekt złego parzenia, zbyt wysoka temperatura. Należy delikatnie pażyć, najlepiej na dwa termometry. Polędwica jest delikatna. Zewnetrzny kolor zły, szary i bez połysku jak obsypany w popiele ciemniejący po kilku godzinach i dalej matowy. Efekt płukania - mycia po wyciagnięciu z solanki. 1000% prawdy i nawet dam sobie ...... uciąć. ( Plasterek szynki ) Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

5 dni też trochę za krótko, ale polędwica nie ma dużego przekroju więc powinna się zapeklować.

Mięso jest siwe, nie zapeklowane.

Moczenie też nie mogło ująć koloru po peklowaniu, więc raczej stawiam na problem z peklosolą lub odważaniem.

Czy nie kombinowałeś zastępując peklosól solą?

 

Polędwiczki wędziłem już ze 2-3 razy wcześniej, z parzeniem i nie było takich problemów, Po raz pierwszy robiłem łososiową - bez parzenia, uwidoczniona na ostatnim, trzecim zdjęciu - z lewej strony, też złapała kolor szary - czyli zbyt długie moczenie po peklowaniu. nie wykluczam błędu przy ważeniu. Użyłem peklosoli.

A ja stawiam na brak nastrzyku ponieważ było bardzo krótkie peklowanie pięciodniowe w związku z tym miało prawo się w środku nie u peklować

 

Dotychczas nie nastrzykiwałem polędwiczek, z lektury i rozmów wnioskowałem że to zbyt cienkie / delikatne mięso. peklowałem do tej pory przez 5 dni.

 

Hmm.. Te 10 Minut parzenia, jakos nie wychodzi mi z glowy, bo Kolega cos pisze o jakiejs czesci ktora zamrozil.

Z fotek mozna odczytac ze wedzonka jest niedoparzona, wiec moze zaczal parzyc zamrozone kawalki przez pomylke.?

na zdjęciach polędwiczki, które nie trafiły do zamrażarki - czyli poszły albo do sparzenia albo jako łososiowa.

 

Proponuję, aby pierwsze wędzenie (w tym wypadku polędwiczek) wykonać zawsze dokładnie wg sprawdzonych przepisów z naszego forum.

najwyraźniej błąd w sztuce.

 

Kolorek w srodku ciemniejszy, a na zewnatrz jasny. Efekt złego parzenia, zbyt wysoka temperatura. Należy delikatnie pażyć, najlepiej na dwa termometry. Polędwica jest delikatna. Zewnetrzny kolor zły, szary i bez połysku jak obsypany w popiele ciemniejący po kilku godzinach i dalej matowy. Efekt płukania - mycia po wyciagnięciu z solanki. 1000% prawdy i nawet dam sobie ...... uciąć. ( Plasterek szynki )

 

Więc chyba pozostaje je doparzyć.

 

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja swoje polędwiczki

 

czy tylko dla poledwic?

 

Polędwica jest delikatna.

 

No właśnie mam wątpliwości o jakim elemencie dyskutujecie - o polędwicach  czy polędwiczkach :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie wykluczam błędu przy ważeniu.

Na to bym stawiał.

Czasami człowieka coś tak zakręci, że pomyli się w prostych rzeczach.

Ostatnio nie wytarowałem garnka na wadze i przy dwóch warzeniach leciutko pomyliłem się o prawie 2 kg mięsa.

Tylko fakt że kupowałem sam dał mi do myślenia, że przecież cudownie się nie rozmnożyło....i wtedy puknąłem się w łeb....zwykła pomyłka, ale mogła zaboleć. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Więc chyba pozostaje je doparzyć.
 SCHAB - POLĘDWICA poddana obróbce termicznej w zbyt wysokiej temperaturze, robi się bardzo jasny twardawy i suchy. Parzę schaby w wodzie max 65 st do osiągnięcia 55 st wewnątrz. Całość ma jednakowy kolorek i jest delikatny, soczysty. W Twoim wypadku polędwica została prawie ugotowana stąd jasny kolor na zewnątrz i czerwony w środku ponieważ nie osiągnęła wewnątrz  temperatury,  zapewne zbyt krótki czas parzenia.  Napisz w jaki sposób parzyłeś i czym był robiony pomiar temperatury.     
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przyjmujesz to dla wszystkich mięs, czy tylko dla poledwic?

 

Długość peklowania dla wszystkich.Moc solanki różna.Dla polędwic, polędwiczek i piersi z indyka 80g/l a dla reszty wędzonek 100g/l. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Więc chyba pozostaje je doparzyć.

SCHAB - POLĘDWICA poddana obróbce termicznej w zbyt wysokiej temperaturze, robi się bardzo jasny twardawy i suchy. Parzę schaby w wodzie max 65 st do osiągnięcia 55 st wewnątrz. Całość ma jednakowy kolorek i jest delikatny, soczysty. W Twoim wypadku polędwica została prawie ugotowana stąd jasny kolor na zewnątrz i czerwony w środku ponieważ nie osiągnęła wewnątrz temperatury, zapewne zbyt krótki czas parzenia. Napisz w jaki sposób parzyłeś i czym był robiony pomiar temperatury.
Schab (polędwica) wystarczy sparzyć do osiągnięcia 60C w środku?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.