Skocz do zawartości

Nadziewanie kilku rodzajów kiełbas


darxxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie praktyczne do bardziej doświadczonych forumowiczów. Chodzi mi o nadziewanie kilku różnych rodzajów kiełbas jedna po drugiej. W 5 litrowej nadziewarce zostaje zawsze około 0,5 kg farszu. Kolejnym wkładem do nadziewarki wypycham to co zostało na czuja. Problem pojawia się gdy są to kiełbasy z różnymi charakterystycznymi przyprawami; jałowcowa , łowczego, kminkowa. Smaki się łączą. Jak sobie z tym radzicie. Przekładacie czymś poszczególne farsz ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nadziewam jeszcze maszynką - wtedy przepycham farsz pieczywem.

Może przekładaj cienką kromką.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przekładacie czymś poszczególne farsz ?

 

Albo robię tak jak Ty albo zbieram wszystkie końcówki i wyrabiam razem ... powstaje "Wielka niespodzianka" przeważnie konsumowana jako parzona bezpośrednio po produkcji  ;) 

Czasem dodaję ostrej i wędzonej papryki i robię z takich wymieszanych końcówek PWP - Pikantną Wędzoną Podsuszaną - takie Chorizo dla ubogich ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...odkręcam lejek z jelitem i "dokciukowywuję"..... :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze zostanie coś farszu. Chyba nie ma takiej nadziewarki w której nic nie zostanie.

Z tego co zostało robiłem podobnie jak koledzy mielone, do słoika.

Ale jeśli to taki problem, to ręką dopchaj farsz z dna do wlotu do lejka.

W lejku zostanie też jakaś ilość farszu, więc możesz nasypać do wlotu lejka w nadziewarce papryki słodkiej.

Wrzucasz potem nowy farsz i nadziewasz do momentu aż w jelicie pokaże się czerwony kolor....znaczy się kończy się poprzedni farsz a zaczyna nowy...

 

Albo wody nalej, czy może lepiej oleju...Tylko żebyś sobie kuchni zbytnio nie zachlapał, jak zacznie lać się z lejka.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tym 0,5 kg to chyba kolega trochę przesadził  ;)  zostaje na laskę kiełbasy . Ostatnio robiłem 3 laski białej (bo robiłem 3 rodzaje) Albo pomieszaj wszystko co zostanie i usmaż (bez panierki , rozklepane na płasko i ponacinane w kratkę - ala hamburgery - Lepszych nie jadłeś :thumbsup: )

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio jak robilam biala to zostalo mi  tyle co na jeden kotlet ,zapakowalam do sloika ..zostalo skonsumowane na kolacje ,to co bylo w lejku wypchnelam raczka od drewnianej lyzki.

Nadziewarka chinczyk przeszla chrzest ..poszlo sprawniej niz maszynka reczna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.