majster500 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Nadejszła ta chwila- po długiej lekturze forum, po kilku dyskusjach z bardziej doświadczonymi kolegami zacząłem i ja wędzić. i to już ten moment że chciałbym Was poprosić o ocenę moich wyrobów. Poniżej zdjęcia, ale napiszę jeszcze kilka słów. Było to moje czwarte wędzenie, poprzednie wypadały bardzo dobrze, chociaż miałem problem z odpowiednią ilością dymu i wyroby były dość jasne (wędzę w drewnianej skrzyni z grzałką 2kW i dymogeneratorem- projekt był konsultowany wcześniej na forum). Tym razem wydaje mi się że poszło wreszcie tak jak powinno i proszę o recenzję. Surowce peklowałem 9 dni w 9% solance (50/50 sól/peklosól), wędziłem ok 6 godzin w temp 50-55'C, a polędwicę i polędwiczkę dodatkowo ok. 1,5 h dłużej w rzadkim dymie i temp. ok 75'C (przepis z książki R. Winckiewicza, zrobiłem tak bo nie chciałem tych wędlin parzyć). Pomimo takiego wygrzewania w polędwiczce temperatura wewnątrz nie wzrosła powyżej 50'C (termometr wbity w środek polędwiczki), mimo to nie grzałem dłużej bo obawiałem się przesuszenia. W smaku pychota, mięso rozchodzi się w palcach, niejednorodny jest tylko kolor w przekroju. Wędliny parzone bez niespodzianek, wyszły super. Spójrzcie proszę na moje wyroby i powiedzcie jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 po długiej lekturze forum No ładne, jak ze sklepu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 polędwicę i polędwiczkę dodatkowo ok. 1,5 h dłużej w rzadkim dymie i temp. ok 75'C (przepis z książki R. Winckiewicza, zrobiłem tak bo nie chciałem tych wędlin parzyć). Pomimo takiego wygrzewania w polędwiczce temperatura wewnątrz nie wzrosła powyżej 50'C (termometr wbity w środek polędwiczki), mimo to nie grzałem dłużej bo obawiałem się przesuszenia Ten niejednorodny przekrój polędwiczki to efekt tego zabiegu, tylko temperatura nie zdarzyła przejść wgłąb wyrobu i zewnętrzna warstwa zrobiła się bardziej sucha i twarda a środek pozostał półsurowy. Ja akurat polędwice i polędwiczki zostawiam nie parzone i wędzę jak resztę w 55st C - jest równa w przekroju, półsurowa i cienko krojona rozpływa się w ustach - takie lubimy Bardzo ładny początek Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Piękne wyrobybrawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 chciałbym Was poprosić o ocenę moich wyrobów Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Kolejny kolega łyknął bakcyla . Gratulacje , wyroby ładne. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Ładne wyroby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Wzorcowo. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 @majster500,Witaj kolego w gronie pozytywnie zakręconych.Twoje wyroby świadczą niezbicie o tym, że już łyknąleś bakcyla.Piękne wędzenie - wsłuchuj się proszę w opinie kolegów "już po przejściach" a w ekspresowym tempie zostaniesz mistrzem.Takie wyroby to satysfakcja i motywacja: dwa w jednym Serdecznie gratuluję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster500 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Oj łyknąłem, łyknąłem. Żona mi mówi że zachowuje sie jak stara baba ze wsi bo i chleb upiekę, i ser zrobię, a to swojski napitek, teraz wędliny… Na szczęście jeszcze nie szydełkuje. Ale przyznam sie że robienie wędzonek sprawia mi radość największą. Mam nadzieje że niedługo będę się mógł pochwalić równie udaną kiełbasą, próbowałem już 2 razy ale to jeszcze nie ten efekt który by mnie zadowolił. Na te święta planuję kolejną próbę. Trzymajcie kciuki.I dzięki raz jeszcze za miłe słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Bardzo ładne wyroby brawo!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.