Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby własne majstra

wyroby własne wędliny majster majster500

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 majster500

majster500

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • Miejscowośćkrakw

Napisano 03 kwi 2017 - 09:52

Nadejszła ta chwila- po długiej lekturze forum, po kilku dyskusjach z bardziej doświadczonymi kolegami zacząłem i ja wędzić. i to już ten moment że chciałbym Was poprosić o ocenę moich wyrobów. Poniżej zdjęcia, ale napiszę jeszcze kilka słów. Było to moje czwarte wędzenie, poprzednie wypadały bardzo dobrze, chociaż miałem problem z odpowiednią ilością dymu i wyroby były dość jasne (wędzę w drewnianej skrzyni z grzałką 2kW i dymogeneratorem- projekt był konsultowany wcześniej na forum). Tym razem wydaje mi się że poszło wreszcie tak jak powinno i proszę o recenzję. 
Surowce peklowałem 9 dni w 9% solance (50/50 sól/peklosól), wędziłem ok 6 godzin w temp 50-55'C, a polędwicę i polędwiczkę dodatkowo ok. 1,5 h dłużej w rzadkim dymie i temp. ok 75'C (przepis z książki R. Winckiewicza, zrobiłem tak bo nie chciałem tych wędlin parzyć). Pomimo takiego wygrzewania w polędwiczce temperatura wewnątrz nie wzrosła powyżej 50'C (termometr wbity w środek polędwiczki), mimo to nie grzałem dłużej bo obawiałem się przesuszenia. W smaku pychota, mięso rozchodzi się w palcach, niejednorodny jest tylko kolor w przekroju. Wędliny parzone bez niespodzianek, wyszły super. 
Spójrzcie proszę na moje wyroby i powiedzcie jak to wygląda.

Załączone pliki



#2 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 03 kwi 2017 - 10:01

po długiej lekturze forum

No ładne, jak ze sklepu. :D   :clap:  



#3 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 03 kwi 2017 - 10:24

polędwicę i polędwiczkę dodatkowo ok. 1,5 h dłużej w rzadkim dymie i temp. ok 75'C (przepis z książki R. Winckiewicza, zrobiłem tak bo nie chciałem tych wędlin parzyć). Pomimo takiego wygrzewania w polędwiczce temperatura wewnątrz nie wzrosła powyżej 50'C (termometr wbity w środek polędwiczki), mimo to nie grzałem dłużej bo obawiałem się przesuszenia

 

Ten niejednorodny przekrój polędwiczki to efekt tego zabiegu, tylko temperatura nie zdarzyła przejść wgłąb wyrobu i zewnętrzna warstwa zrobiła się bardziej sucha i twarda a środek pozostał półsurowy. Ja akurat polędwice i polędwiczki zostawiam nie parzone i wędzę jak resztę w 55st C - jest równa w przekroju, półsurowa i cienko krojona rozpływa się w ustach - takie lubimy ;)

Bardzo ładny początek ;)



#4 cezar

cezar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 693 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 03 kwi 2017 - 11:07

Piękne wyrobybrawo

#5 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2612 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 03 kwi 2017 - 12:09

chciałbym Was poprosić o ocenę moich wyrobów

 

 

:clap:       :clap:       :clap:       :thumbsup:  



#6 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 03 kwi 2017 - 17:01

Kolejny kolega łyknął bakcyla :thumbsup: . Gratulacje , wyroby ładne.



#7 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1281 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 kwi 2017 - 18:19

Ładne wyroby . :clap:



#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11258 postów

Napisano 03 kwi 2017 - 19:01

Wzorcowo. :clap:  :clap:



#9 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9283 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 kwi 2017 - 19:20

@majster500,

Witaj kolego w gronie pozytywnie zakręconych.

Twoje wyroby świadczą niezbicie o tym, że już łyknąleś bakcyla.

Piękne wędzenie - wsłuchuj się proszę w opinie kolegów "już po przejściach"  a w ekspresowym tempie zostaniesz mistrzem.

Takie wyroby to satysfakcja i motywacja: dwa w jednym :D 

Serdecznie gratuluję.



#10 majster500

majster500

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • Miejscowośćkrakw

Napisano 03 kwi 2017 - 20:04

Oj łyknąłem, łyknąłem. Żona mi mówi że zachowuje sie jak stara baba ze wsi bo i chleb upiekę, i ser zrobię, a to swojski napitek, teraz wędliny… Na szczęście jeszcze nie szydełkuje. Ale przyznam sie że robienie wędzonek sprawia mi radość największą. Mam nadzieje że niedługo będę się mógł pochwalić równie udaną kiełbasą, próbowałem już 2 razy ale to jeszcze nie ten efekt który by mnie zadowolił. Na te święta planuję kolejną próbę. Trzymajcie kciuki.

I dzięki raz jeszcze za miłe słowa.   



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#11 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6922 postów

Napisano 03 kwi 2017 - 20:13

Bardzo ładne wyroby brawo!!!





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wyroby, własne, wędliny, majster, majster500

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych