Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie 7 a 14 dniowe - słoność


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 04 kwi 2017 - 09:55

Moje i rodziny podniebienie to solanka 80g/litr - 0,4l na 1 kg, peklowanie 7 dni, później bez odmakania, tylko spłukanie mięsa.

Ponieważ zdrowie mi nie pozwoliło ostatnio na wędzenie, muszę przetrzymać mięso do 14 dni (już się pekluje).

Pytanie, jaka będzie różnica w słoności. Aby uzyskać efekt jak zawsze mi pasujący (7 dni), ile czasu muszę odmakać mięso w wodzie ??



#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26683 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 kwi 2017 - 09:57

Nie będziesz musiał moczyć mięsa, ale pilnuj temperatur i stanu solanki, gdyż jest ona stosunkowo "słaba".

PS.

Jeśli robisz bez nastrzyku, to 7 dni peklowania w takiej solance nie jest wystarczające. Jest to nasza firmowa solanka forumowa, zwana u "Szunajówką", przeznaczona do 14-to dniowego peklowania niewielkich elementów bez nastrzyku i bez konieczności moczenia mięsa.


Użytkownik Maxell edytował ten post 04 kwi 2017 - 10:21


#3 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 04 kwi 2017 - 10:37

Zapomniałem napisać że z nastrzykiem daję



#4 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 05 kwi 2017 - 07:01

Robię podobną solankę, a nawet słabszą. Na 1,5 litra wody daję 100 gramów peklosoli, czyli 75g/1l (choć różnie mi się sypnie  :devil:​). Większe kawałki nastrzykuję tą solanką i po kilku dniach odwracam mięsko, żeby równo się zapeklowało. Po dwóch tygodniach wyjmuję z solanki do ocieknięcia, a na drugi dzień wędzę. Słoność jest akuratna :)



#5 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 05 kwi 2017 - 07:51

qba-69

Peklujesz na niskim stężeniu zalewy.

To ile dajesz na 1 litr ma znaczenie, ale ile dajesz zalewy na 1 kg to tym bardziej ważne.

Przy niskich stężeniach zalewy o słoność nie trzeba się martwić, ale już o zepsucie mięsa tak.

Jakiś niechcący błąd i mięso leci do kosza, zwłaszcza przy 14 dniach peklowania.



#6 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 05 kwi 2017 - 08:06

11 dni minęło, na razie jest ok



#7 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 05 kwi 2017 - 08:51

miro, daję 0,4-0,5 litra solanki na 1 kg mięsa. Nie miałem nigdy problemów z mięsem. Wystarczy przestrzegać podstawowych zasad higieny i peklować w odpowiedniej temperaturze. Natomiast nie pokusiłbym się o skrócenie czasu peklowania. Wolę zaczekać, by mieć smacznie i zdrowo :)



#8 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26683 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 kwi 2017 - 09:39

Będzie dobrze. :D Pilnuj tylko temperatury, zalewy i mięsa. ;)



#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 05 kwi 2017 - 12:52

miro, daję 0,4-0,5 litra solanki na 1 kg mięsa. Nie miałem nigdy problemów z mięsem. Wystarczy przestrzegać podstawowych zasad higieny i peklować w odpowiedniej temperaturze. Natomiast nie pokusiłbym się o skrócenie czasu peklowania. Wolę zaczekać, by mieć smacznie i zdrowo :)

I jest oki...bo masz świadomość że trzeba się pilnować przy mięsie.



#10 marcelll

marcelll

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 38 postów
  • MiejscowośćPomorze

Napisano 16 gru 2017 - 03:07

Moje i rodziny podniebienie to solanka 80g/litr - 0,4l na 1 kg, peklowanie 7 dni, później bez odmakania, tylko spłukanie mięsa.

Ponieważ zdrowie mi nie pozwoliło ostatnio na wędzenie, muszę przetrzymać mięso do 14 dni (już się pekluje).

Pytanie, jaka będzie różnica w słoności. Aby uzyskać efekt jak zawsze mi pasujący (7 dni), ile czasu muszę odmakać mięso w wodzie ??

Zrobiłem identycznie (7 dni + nastrzyk 1. dnia, wypłukane, wytarte i teraz wisi), wczoraj powiązałem, powiesiłem, dzisiaj z rana idę to wędzić. Tylko spać nie mogę, bo mięso nie jest jakoś specjalnie słone, dlatego nie wiem, czy nie będzie za mdłe :( Chociaż nie lubię mocno słonych wędzonek.



#11 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 16 gru 2017 - 14:11

Będzie bardzo dobre, o czym sam się przekonasz.



#12 elmaz

elmaz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 140 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 16 gru 2017 - 15:42

Ja przy takim samym stężeniu i 14 dniach odmaczam, ale krótko, tak z pół godzinki - ale ja lubię naprawdę lekko słone. Myślę, że jak dobrze opłukasz to powinno wystarczyć. Będziesz piekł czy parzył? Przy pieczeniu może wyjść troszkę bardziej słone.Jak się boisz, podsmaż kawałek i skosztuj.


Użytkownik elmaz edytował ten post 16 gru 2017 - 15:43


#13 marcelll

marcelll

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 38 postów
  • MiejscowośćPomorze

Napisano 17 gru 2017 - 09:34

Będzie bardzo dobre, o czym sam się przekonasz.

Miro, właśnie się przekonałem ;) Z godzinkę temu wróciłem z wędzenia. Jak dla mnie - 80g/litr, to idealna ilość soli. Takie właśnie lubię.

BTW: Miałem wszystko w tej samej solance. Co zrobić, gdybym chciał teraz kilka sztuk zaparzyć? Gdzieś wyczytałem, że po prostu posolić wodę. W jakich proporcjach?

Pozdrawiam


[Dodano: 17 gru 2017 - 09:34]

Ja przy takim samym stężeniu i 14 dniach odmaczam, ale krótko, tak z pół godzinki - ale ja lubię naprawdę lekko słone. Myślę, że jak dobrze opłukasz to powinno wystarczyć. Będziesz piekł czy parzył? Przy pieczeniu może wyjść troszkę bardziej słone.Jak się boisz, podsmaż kawałek i skosztuj.

Dobrze opłukałem, wystarczyło, Tym razem część sparzę.



#14 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10881 postów

Napisano 17 gru 2017 - 09:56

Miałem wszystko w tej samej solance. Co zrobić, gdybym chciał teraz kilka sztuk zaparzyć? Gdzieś wyczytałem, że po prostu posolić wodę. W jakich proporcjach?

 

To co chciałeś parzyć trzeba było peklować w mocniejszej solance np. 10% .Teraz już nikt Ci nie pomoże bo nie wiadomo ile musisz dosolić wodę do parzenia.Musisz zastosować metodę uda.Albo się uda albo nie.Wędzonki do parzenia po peklowaniu są lekko przesolone a te co są akurat nie będą po parzeniu odpowiednio słone.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 17 gru 2017 - 09:58


#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26683 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 gru 2017 - 11:06

Co zrobić, gdybym chciał teraz kilka sztuk zaparzyć? Gdzieś wyczytałem, że po prostu posolić wodę. W jakich proporcjach?

Można osolić wodę do parzenia do stężenia od 1 do 2%, choć to nieco ryzykowna zabawa, nie znając zawartości soli w produkcie do parzenia.

Moim zdaniem, gdyż także pekluje stosując solankę o stężeniu 0,8 kg peklosoli na 10 l wody, możesz spokojnie parzyć tak, aby woda przykrywała wędzonki.

Możesz także parzyć stosując zamykanie wędzonek w woreczkach próżniowych przed parzeniem.    



#16 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6684 postów

Napisano 17 gru 2017 - 11:12

Możesz także parzyć stosując zamykanie wędzonek w woreczkach próżniowych przed parzeniem

Też tak robię-  :thumbsup:  chyba, że ilość jest nieodpowiednia  :facepalm:


Użytkownik Muski edytował ten post 17 gru 2017 - 11:13


#17 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26683 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 gru 2017 - 11:15

Acha, pamiętaj, ze jeśli zdecydujesz się na parzenie bezpośrednio w wodzie, wkładaj wędzonki do wrzątku i gotuj (!) ok. 10 minut. Czas ten doliczysz do czasu parzenia.



#18 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10881 postów

Napisano 17 gru 2017 - 11:19

wkładaj wędzonki do wrzątku i gotuj (!) ok. 10 minut.

 

To się tyczy dużych wędzonek takich jak szynka z całej szynki .Kulki, boczki, polędwice, karkówki nie ma potrzeby gotować przez 10 min.



#19 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26683 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 gru 2017 - 11:25

To są podstawy, zatem mniemam, iż Kolega o tym wie. ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10881 postów

Napisano 17 gru 2017 - 11:28

To są podstawy, zatem mniemam, iż Kolega o tym wie.

 

Obawiam się ,że przy tej ilości postów może być problem.Lepiej dmuchać na zimne. :)  






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych