Jump to content

Płyta ceramiczna w kuchni


Papcio

Recommended Posts

Wielu ma w kuchni płytę ceramiczną do gotowania potraw. Płyta ceramiczna gazowa (taką mam), elektryczna na grzałki czy indukcyjna. Zastanawia mnie jaki ciężar można bez obaw na taką płytę postawić? Pytałem u producenta mojej płyty i byli zdziwieni tym pytaniem, nawet nie przyszło im do głowy by takie badania przeprowadzić. Taka płyta wisi na pary cm. z każdej strony w blacie kuchennym. Pytam dlatego, że stałem się posiadaczem amerykańskiego autoklawu, pojemność jego to 20l i trochę słoików wejdzie. Czy 30kg takiej płycie nie zaszkodzi? Ma ktoś jakieś doświadczenia?

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Link to comment
Share on other sites

Faktycznie "ciężkie" pytanie Papcio..... :D , bo w instrukcjach nic nie piszą o maksymalnym ciężarze.

Zapewne nikt nie wpadł, że takie wagi mogą wchodzić w grę, ale....coś takiego znalazłem:

 

Fragment z instrukcji obsługi kuchni Amica z ceramicznym blatem do zabudowy: 

 

"Nie należy stawiać na otwartych drzwiach piekarnika naczyń o masie przekraczającej 15 kg, a na płycie grzejnej - 25 kg".

Edited by miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

 

 

Czy 30kg takiej płycie nie zaszkodzi? Ma ktoś jakieś doświadczenia?
mam płytę indukcyjną (już- 2 gą )- od wielu lat - stawiam gar z mlekiem 28 l i drugi 16 l plus ciężar garnków - i nic się nie dzieje :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

 

 

stawiam gar z mlekiem 28 l i drugi 16 l plus ciężar garnków - i nic się nie dzieje

Świat należy do odważnych  :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedz, faktycznie, świat należy do odważnych. Będę stawiał na mojej płycie ten autoklaw ze słoikami i zobaczymy co się stanie. 15 litrów spokojnie wytrzymuje (mam taki gar i  w nim gotowałem słoiki z owocami).

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Link to comment
Share on other sites

Ja mam gar 50l i czasami idzie na indukcję. Ciężki, ale jakoś nie myślę, że coś zrobi kuchence. Duże gary mają również dużą powierzchnię dna, więc ciężar trochę się rozkłada. Ogólnie szkło wcale nie jest takie delikatne, bardziej szkodzą mu uderzenia niż ciężary. Np. panele słoneczne na dachu mają wytrzymać 5cm grad, to już spora kulka lecąca z dużą prędkością.

Link to comment
Share on other sites

Uspokoiłeś mnie Dzięki.

Pozdrawiam Ciebie Zlepku i moja też :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Todek - ja mam jakąś taką 

Electrolux Slim-fit CIV634

polecam - nawet nie wiedziałem że ma sterowanie okapem - jak sie nam rozsypał silnik okapu , kupiliśmy przez przypadek też elektroluxa - i zaskoczenie włączenie garnka spowodowało uruchomienie okapu bezprzewodowo - i automatyczne zwiekszanie wyciągu wraz z mocą grzania 

Musi być cicha bo sie wściekniesz,

musi mieć :

łączone pola - wygoda dużego gara lub brytwanny ,

 zegar do sterowania palnikami, 

wyłączenie automatyczne przy zalaniu

rozpoznawanie obecności garnka

sygnał dżwiękowy - zakończenia gotowania i ewentualnego zalania 

Funkcję Boster - szybkiego gotowania - podgrzewu pełną mocą 

musi mieć podłączenie dwufazowe ( nie jednofazowa) o mocy ok 7-8 kW (żadne nie chodzą na 3 fazach !)

Powłokę do szybkiego zmywania 

Wygodnie jak ma dość wiele stopni grzania - u mnie 15, 14 plus boster.

to z grubszego najistotniejsze

- Garnki tylko do indukcji 

 

Najnowsze mają sondę do SV - tylko cena  :facepalm:

Edited by Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

Kiedyś miało znavze8 Bosch, AEG, Siemens... dziś już nie.

Praktycznie wszystko to jeden szajs, działający do gwarancji lub psujący się parę tygodni po zakupie.

 

Wbrew pozorom lepszy i żywotniejszy, oraz łatwiejszy do naprawy jest sprzęt 6-7 letni.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

Była już taka dyskusja. Indukcja jest szkodliwa dla zdrowia. Ja mam ceramiczną ale gazową płytę Solgazu. Podstawowa zaleta to że na niej można gotować nawet w szklanym pojemniku

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Link to comment
Share on other sites

Guest Efffa

Była już taka dyskusja. Indukcja jest szkodliwa dla zdrowia. Ja mam ceramiczną ale gazową płytę Solgazu. Podstawowa zaleta to że na niej można gotować nawet w szklanym pojemniku

A w jaki sposób indukcja szkodzi zdrowiu?

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

 

 

w jaki sposób indukcja szkodzi zdrowiu?

Poprzez indukcję  :laugh: , czyli "wpływ".

Generowane jest pole  magnetyczne o częstotliwości ok. 10kH (nie znam współczesnego pasma dla AGD, podaję wartość z przemysłu).

Pole to generuje w dnie garnka prądy wirowe, które je rozgrzewają.

Musi być zrobione ze stopu ferromagnetycznego.

Wszelkie pola elektromagnetyczne i magnetyczne wyższych częstotliwości w pobliżu człowieka wpływają na jego organizm.

Wrażliwsze organizmy odczuwają to jako dyskomfort.

To nie jest mój wymysł, tylko wiedza zdobyta w czasie długoletniej pracy w przemyśle. 

Istnieje też bogata, specjalistyczna literatura przedmiotu.

Prądy wirowe wzbudzane magnetycznie potrafią rozgrzać do czerwoności nawet spore kęsy metalu.

Wykorzystywane są np. w przemyśle motoryzacyjnym do zgrzewania elementów zawieszenia samochodowego.

Istnieje obligatoryjna ochrona pracowników narażonych na działanie takich pól.

Co do AGD uważa się, że nie szkodzi użytkownikom. 

Historia pokazuje, że po przykrych doświadczeniach wycofuje się z powszechnego użytku wiele technologii oraz materiałów, również "starannie" przebadanych leków.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

A w jaki sposób indukcja szkodzi zdrowiu?

Efffa, jeżeli to jest zdrowe to dlaczego np. nie zaleca się takjej kuchni dla osób z rozrusznikiem?

 

U żony w kuchni mamy już drugą indukcję (pierwszą spalił piorun, niemniej zanim to zrobił zdążyłem ją nadpalić przypaloną świńską skórką :D , szkło się stopiło. Już gdzieś o tym pisałem.) Teraz wybrała Amica (symbolu nie pamiętam) prócz łączonych pól miała/ma baaardzo ważny atrybut... światełko na krawędzi szyby  :laugh: Ale kto by zabronił kobiecie. (coś takiego https://www.amica.pl/produkty/produkt/5853-Plyta_indukcyjna-Amica_IN-IN6540ITBtylko pola kwadratowe)

Ja w swojej kuchni kupiłem najtańszą  https://www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/plyty-do-zabudowy/plyta-elektryczna-amica-pe0720z uwagi na stal. Ale jest do d...y bo nawet ten mega szybki "palnik" strasznie długo podgrzewa wodę.

Teraz myślę o tej https://www.oleole.pl/plyty-do-zabudowy/amica-pc7511ft.bhtml  (uwaga, jest szersza od standardowych jak by co)

Podoba mi się że to pole łączone jest na środku. Można położyć duży garnek i ogrzeje go centralnie na środku. Tylko... no właśnie, pytanie czy szyba da sobie radę z naszymi duuużymi garami.

Edited by wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
Share on other sites

Zadałem już takie pytanie na forum, dostałem odpowiedz bym spróbował, wstawiłem garnek 32l i do niego włożyłem słoiki, zalałem gorącą wodą i włączyłem palniki. Ja mam płytę ale gazową. Płyta szklana wytrzymała te próby.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Link to comment
Share on other sites

Guest Efffa

No pewnie, że nie zaleca się przy rozruszniku bo to jednak jest inna kwestia, ze względu na działanie tej płyty i oddziaływanie na rozrusznik. Telefonu też mój tata nie mógł nosić ani używać lewą ręką, nie tylko płyta by mu zaszkodziła.

 

Swoją użytkuję już bardzo długo, dlatego zaskoczona spytałam. Nie wiem czy jest sens porównywać działanie plyty do pracy przy produkcji. Nie wiem jaki dyskomfort odczuwają inni użytkownicy, natomiast ja ani nikt z moich znajomych czegoś takiego nie odczuwamy. Mając specjalne garnki ciepło przewodzone jest tylko poprzez dno, uchwyty są zimne, gorący wrzący gar normalnie trzymam lub przenoszę za zimne uchwyty i szczerze, nie zamieniłabym mojej płyty z powrotem na gaz czy prąd. Nagrzewa mi bardzo szybko garnki i wodę, ale to może specyfika płyty i jej jakości. Mam zabudowną z ramką - ta ramka mi wielokrotnie uratowała życie przy kipiących potrawach ;)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

No pewnie, że nie zaleca się przy rozruszniku bo to jednak jest inna kwestia, ze względu na działanie tej płyty i oddziaływanie na rozrusznik.

No tego niestety nie wiemy czy tylko na rozrusznik tak działa. Wiem, są badania, jest dopuszczenie do sprzedaży itd ale nie wiemy czy to nie jest tak jak ze smalcem/masłem/margaryną (to co dzisiaj jest super zdrowe za jakiś czas okazuje się być szkodliwe)

Każda nowinka to tak naprawdę jest testowanie na żywym organizmie (niestety to my jesteśmy tymi "króliczkami")

To tak jak z obecną siecią 5g jest szkodliwa, nie jest szkodliwa - a cholera wie. Najgorzej że kiedy się dowiemy, to dla nas może być już za późno.

 

Na pewno pomaga, na pewno fajna sprawa, ale osobiście się wyleczyłem z tego "gadżetu". Denerwowało mnie to impulsywne gotowanie, ciężko ustawić aby "pyrkało". Tragedia gdy chciało się zrobić pasteryzację słoików (cała kuchenka w wodzie). I czy zagotowanie gara wody w 4-5min. warte jest przepłacania? Używałem w swoim życiu do gotowania westfalki, kuchenki gazowej, kuchenki elektrycznej i kuchenki indukcyjnej. Z nich wszystkich na pierwszym miejscu postawił bym na elektryczną/ceramiczną , następnie na westfalkę (ale to chyba bardziej z sentymentu i wspomnień smaku podpłomyków  :) )   No ale to moje odczucia.

 

Todek, jak zechcesz kupić indukcję to na pewno nie kupuj z tymi okrągłymi polami tylko kwadraty (lepiej "łączą" się pola i nie pozostaje pod garnkiem wolna przestrzeń) A jak jesteś takim gadżeciarzem jak ja to popatrz na Beko, tam mieli jeden model że można było uruchamiać nawet po jednej cewce (ale jedno pole grzewcze wtedy było z tego co pamiętam 5x10cm i w sumie było ich 8 czy 16, jakoś tak)

A poważnie to na pewno przydatne jest łączenie pól, a w przypadku tych z okrągłymi polami aby było pole rozszerzone "gęsiarka". Niektóre modele mają jeszcze osobne przesuwaki dedykowane do każdego pola lub jeden wspólne do wszystkich -ale to już w zależności co kto lubi.

 

 

 

Zadałem już takie pytanie na forum, dostałem odpowiedz bym spróbował, wstawiłem garnek 32l i do niego włożyłem słoiki, zalałem gorącą wodą i włączyłem palniki. Ja mam płytę ale gazową. Płyta szklana wytrzymała te próby.

Papcio, czytałem ten wątek i muszę przyznać że uspokoiłem się trochę.

Edited by wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
Share on other sites

Guest Efffa

Wiecie, mam to używam. Przy zakupie się nie zastanawiałam na tym - wybrałam indukcję za jej funkcjonalność, nie wiedziałam, że może tak wpływać na nas. Natomiast jeszcze co do płyty - właśnie cenię moją za płynność i działa mi lepiej w parzeniu i utrzymywaniu temp lepiej niż cyrkulator, nic nie "skacze", dodatkowo regulacja każdego pola, wyłączniki czasowe, tzw kop do szybkiego zagotowania. Po prostu trafiłam na dobry model i mam wszystko to, co chciałabym mieć. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

mam wszystko to, co chciałabym mieć

Jeżeli zajdziesz w ciążę to chociaż potraktuj dziecko  jak rozrusznik serca  :thumbsup:

Kuchnia indukcyjna jest bardzo wygodna, znam ją z innych domów, gdzie czasami pomieszkuję.

Osobiście jednak odczuwam w jej pobliżu jakieś wewnętrzne dygotanie (podobnie jak w pobliżu włączonej mikrofalówki).

Być może to uwrażliwienie pozostało po porażeniu polem w.cz. (32,12MHz) mojej lewej ręki. Jest to zapewne rzadkie doświadczenie, które do dzisiaj wspominam ze zgrozą. Prawdopodobnie skutki tego odczuwam do dzisiaj. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi sie ze to tez kwestia przyzwyczajenia , kuzynka ma indukcje dla mnie w porownaniu z z elektryczna ceramiczna to wole swoja , gazowa to masakra , Z PL zawsze wracam poparzona :)

powiem ze jednak gdybym miala wybierac to chyba bym wybrala jednak dalej elektryczna ..stawiam na niej co popadnie nie musze wybierac garnkow ( chociaz chyba wszystkie ktore mam sa do indukcyjnej  tez) 

poniewaz najwiekszy garnek jaki mam to 10 l to nie ma problemu .

a jesli juz mowimy o oszczednosci to czy ktos liczyl jakie sa zyski? 

"Osobiście jednak odczuwam w jej pobliżu jakieś wewnętrzne dygotanie (podobnie jak w pobliżu włączonej mikrofalówki)."

 

 Ja tez odczuwam ,...

dlatego rzadko korzystam i nigdy nie stoje obok.

Edited by EAnna
Link to comment
Share on other sites

Guest Efffa

 

 

Jeżeli zajdziesz w ciążę to chociaż potraktuj dziecko  jak rozrusznik serca 
no z pewnością :D już pisałam, że po prostu jestem zdziwiona bo przy zakupie nawet o tym nie myślałam, nie rozpatrywałam pod tym kątem, nie odczuwam dziwnych objawów - stąd moje zdziwienie. Co do wytrzymałości, nie chcecie wiedzieć co na niej i w jakiej ilości tam stawiam hehe

 

Odnośnie oszczędności - nie liczyłam dokładnie aby tylko kuchenkę podłączyć i sprawdzić ale różnicę zauważam kolosalną, a gotuję na niej duuuuuuuużooooooo  

Link to comment
Share on other sites

@Efffa, A jakie masz zurzycie roczne pradu , oczywiscie jesli nie mieszkasz w domu  :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Efffa

Mieszkam w domu, nie mam gazu - tylko prąd - piec CO na prąd, wszystkie pompy, sterowniki chodzące 24h/24h przez cały rok. Mąż informatyk więc dużo prądu idzie. Ale moje rachunki o dziwo teraz w domu 150 m2 są o 50 zł wyższe niż wcześniej i to kilka lat temu, gdzie ceny są niższe - od mieszkania w mieszkaniu 42 m2. Przyjdzie mąż to spytam o roczne zużycie bo sama nie wiem

Link to comment
Share on other sites

Ja mieszkam w bloku , gazu tez nie mam jest nas tylko 2 .81 m2 komputer jest wlaczony 24h , TV ze 20 h  mam 2 oddzielne zamrazalki(140l) z czego jedna to juz ze 30 lat ma , :D  jestem caly dzien w domu .ostatnio po turbulenciach i zawirowaniach sprawdzalam dokladnie zuzycie produ bo musialam wyliczyc ile mi zuzyli jak suszyli mieszkanie , 

roczne mam od 3000 kWh do 3300.

kwiecien byl bardzo niski bo tylko 230kWh 

Link to comment
Share on other sites

Na pewno pomaga, na pewno fajna sprawa, ale osobiście się wyleczyłem z tego "gadżetu". Denerwowało mnie to impulsywne gotowanie, ciężko ustawić aby "pyrkało". Tragedia gdy chciało się zrobić pasteryzację słoików (cała kuchenka w wodzie)

Wróbelku - pulsywne - tylko stare supertanie  modele najczęściej  przenośne  na 230 V.

Kupiłem już 4 palnikowych płyt 6 szt - dla siebie 4 - pierwszy model jako nowość - już nie pamietam nawet kiedy - lata temu.Następna po latach przy okazji zmiany mebli kuchennych, kolejna walnięty garem brzeg (pokombinowane i jest kuchenką na kółkach na działce- niektórzy SiBy mieli okazję na niej gotować) obecnie kolejna nowszy model. 

 Nie powodują problemów z rozrusznikami i tym podobnych i prośba dajcie już spokój z tymi teoriami spiskowymi. Miedzy płytą indukcyjną nowszych generacji  a wszystkimi innymi jest przepaść technologiczna. 

Ale każdego kuchenka jest tzw. Najmojsza  ;)  :facepalm:

Edited by Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.