miro Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Panowie taka dziwna sprawa z polędwicą wołową. Mięso z pewnego źródła, przy obróbce bez uwag.Zapeklowałem standardowo 40% zalewy w stosunku do wagi mięsa, 10 dkg peklosoli na 1 litr wody, bez przypraw. Mięso było w szczelnym pojemniku w lodówce jakieś 5-6 dni.Nie wiem dokładnie ile bo parę dni po zapeklowaniu wylądowałem w szpitalu i dopiero żona przypomniała mi o mięsie, więc poprosiłem żeby zamroziła.Dziś rozmroziłem, żeby dokończyć, a tu zonk?Nigdy nic takiego mi się z polędwicą nie stało, żeby w środku była pięknie zapeklowana a na zewnątrz nie. Co ciekawe im grubszy przekrój, tym polędwica jest więcej zapeklowana, a im cieńsza tym mniej.Jakby się taka otoczka około 0,5 cm zrobiła sinego mięsa.Wiem że sine robi się kiedy mięso jest ponad zalewą, ale na bank było pod.Poza tym z czasem kolor mięsa się wyrównywał, a tu nic...jak sine tak sine. Nie tykam tego i do kosza leci, ale zagadkę mam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Mirek.. Moze poczekaj troche z tym wyrzuceniem tego mieska..Nieraz pozwole sobie na rolade wolowa i zawsze bylem skeptyczny jak wyglada swiezo sciety Plat, a jak ten ktory lezy kikla godzin wczesniej.Fachowcy mowia wtedy ze wolowina w styku z powietrzem zaczyna "_korodowac " . korozja.. Niemuaszki uwielbiaja tez tzw. kiszona wolowine, pieczen..I wlasnie tak wyglada element kwasnego miesa.. Tutaj rarytas.. Moze jakies Bakterie octowe przeszly wiec na Twoja wolowine..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Jak dla mnie to efekt mrożenia i rozmrażania z dostepem powietrza Tapniete z Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Roger.Już po wyjęciu z zamrażarki nie podobał mi się jej kolor. Sina i taka pozostała aż do rozmrożenia.Polędwicę robię na carpaccio i zawsze była pięknie różowa w całym przekroju. Poniżej zdjęcie gotowego dania. Jedyne czym różniło się to peklowanie od poprzednich, to brak otwierania pojemnika i przewracania mięsa.Za mało powietrza?Wymiana gazowa której tym razem nie było? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Polędwicę robię na carpaccio Peklujesz wołowinę na carpaccio, w jakim celu? Smakowym czy innym? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Taki przepis dał mi szef restauracji w której dawno temu miałem przyjemność skosztować danie.Po zapeklowaniu mięso obtaczam w marynacie z przypraw, formuje w wałek i zamrażam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Rozumiem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Mirku,nie wyrzucaj tej polędwicy.Wołowina peklowana na sucho zawsze tak wygląda w miejscu styku z powietrzem.Potem w kiełbasie wszystko się wyrównuje.Osobiście mogę przytulić tę polędwicę .Jak masz obawy "na surowo" to zrób stroganowa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) Aniu dziękuję za Twoją opinię, jest dla mnie cenna.Tylko jedno mi nie pasuje.Dlaczego wcześniej nie było takiego efektu, a robiłem polędwice mnóstwo razy i zawsze peklowałem na mokro.?Zawsze była równomiernie przepeklowana. Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Wiem że sine robi się kiedy mięso jest ponad zalewą, ale na bank było pod. Mirku, na bank było "nad" Nie kontrolowałeś tego osobiście bo byłes w szpitalu.Wystarczy godzina aby mięso zmieniło sie powierzchniowo. Wołowina jest u mnie mięsem nr 1 i wiem co piszę Tydzień temu kupiłam poledwicę 2,8kg oraz całą zrazówkę ponad 7kg.3 kg tej zrazówki zapeklowałam na kiełbasę bielską. Powierzchnia mięsa była identyczna jak ta, na Twoim zdjęciu.Polędwica była poddana dojrzewaniu w zaprawie ziołowo/octowo/olejowej.Wczoraj zamroziłam już tygodniowe, grube steki a z głowy i ogona zrobiłam pysznego stroganowa.Nie należy się bać zmian powierzchni wołowiny w procesie dojrzewania.Należy jednak nad tym procesem panować.Dodam, że wczoraj ususzyłam 1 kg tej zrazówki z przeznaczeniem dla wnuka a pozostałe 3,7kg nadal dojrzewa w komorze zerowej lodówki.Zrobię z tego mięsa (będzie miało ponad dwa tygodnie od uboju) kruchutkie, świateczne rolady obiadowe (oczywiscie z modrą i kluseczkami z dziurką ) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Zrobię z tego mięsa (będzie miało ponad dwa tygodnie od uboju) kruchutkie, świateczne rolady obiadowe (oczywiscie z modrą i kluseczkami z dziurką ) Co prawda nie jestem fanem wołowiny oprócz szpondru ale na ten obiad to bym się z chęcią załapał. Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Mirku, na bank było "nad" Nie było nad Aniu.Mały pojemnik dopasowany na styk do 1 kawałka mięsa które ważyło góra 0,7 kg, a zalewa praktycznie wypełniała cały pojemnik.Jeśli coś miałoby wystawać, to raptem może 1-2 cm2 powierzchni, a tu siność jest na całym obwodzie. Jak pisałem wcześniej, to peklowanie różniło się jedynie tym, że pojemnik jest hermetycznie szczelny i nie był przez cały czas otwierany.To daje mi do myślenia, że zabrakło tlenu do poprawnego przejścia całej reakcji peklowania.Jednak z drugiej strony kiedyś Bagno pisał, że w mięsie i wodzie jest go na tyle, że powinno starczyć. Żeby rozwiązać tą zagadkę nie pozostaje nic innego jak w dwóch takich samych pojemnikach zapeklować identyczne kawałki mięsa.Jednego pojemnika nie otwierać, a drugi otwierać i zobaczyć co się będzie działo po kolejnych dniach peklownia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) żona przypomniała mi o mięsie, więc poprosiłem żeby zamroziła. Dziś rozmroziłem,Rozumiem, że zamrożony i rozmrażany byl cały pojemnik z solanką?Miałam na myśli to, o czym napisał @roger: Jak dla mnie to efekt mrożenia i rozmrażania z dostepem powietrza Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Żona wyjęła mięso z zalewy, włożyła do woreczka i zamroziła. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Jak pisałem wcześniej, to peklowanie różniło się jedynie tym, że pojemnik jest hermetycznie szczelny i nie był przez cały czas otwierany. To daje mi do myślenia, że zabrakło tlenu do poprawnego przejścia całej reakcji peklowania. Jednak z drugiej strony kiedyś Bagno pisał, że w mięsie i wodzie jest go na tyle, że powinno starczyć. Mirek. Proponuję powtórne przeczytanie działu o mięsie ze strony głównej ze szczególnym uwzględnieniem przemian barwników mięśniowych. Podsumowując: polędwica miała za dużą styczność z powietrzem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Będąc w zalewie miała styczność z powietrzem?Andrzeju czy mam zrobić zdjęcie pojemnika z zanurzonym mięsem i wtedy mi uwierzysz? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Mirek. Wiem, że napisałeś prawdę. Roger udzielił Ci prawidłowej odpowiedzi. W polędwicy włókna mięśniowe połączone się ze sobą dość luźno, co ułatwia penetrację tlenu w głąb mięśnia. Ponadto, jeśli peklujesz kilka kawałków mięsa w naczyniu przez tydzień to, czy wyjmując mięso po zakończonym procesie peklowania zauważyłeś, że czasami masz inny kolor, na tym samym kawałku gdy stykają się dwa ze sobą.Wiesz dobrze, jaką rolę pełnią sole kwasu askorbinowego w przetwórstwie mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 No Gregtom tez mial troche racji..???????????? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 I Jak dla mnie to efekt mrożenia Sprawa się wyjaśniła.Zapytałem teraz żonę o kolor wołowiny po wyciągnięciu z zalewy peklującej.....Była różowa -taka padła odpowiedź. No w życiu bym na to nie wpadł, że polędwica włożona do woreczka i od razu do zamrażarki tak zsinieje.!!!Mam lodówę typu NO FROST i to zapewne też pomogło, bo w niej ciągle krąży powietrze. Kiedy ja wyciągam mięso, osuszam je i od razu obtaczam w marynacie przypraw z olejem.Potem folia aluminiowa i zamrażarka. Dziękuję Wam za rozwiązanie zagadki a dzięki temu znów się czegoś nauczyłem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 No Gregtom tez mial troche racji.. Miał. Przepraszam, że nie dodałem Cię do osób prawidłowo stawiających diagnozę. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Dzekuje Andrzeju..Ale jeszcze jedno pytanie.W wiekszych sklepach przy stoisku miesnym, byly albo sa stosowane Typy "oswietlenia" ktore troszke podklamuja kolor swiezej wolowiny, a nawet hamuja proces szarzenia miesa.Pyt.: Co to za urzadzenie.? Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez EAnna Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.