Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Majonez domowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
68 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 05 sty 2012 - 14:06

Do zrobienia majonezu domowego w 15 sekund potrzebujemy:

- blender typu żyrafa, ja użyłem Brauna multiquick 3
- słoik DZK-500
(ważne jest dopasowanie średnicy słoika do końcówki blendera, musi być dość ciasno)
- 1 całe jajko
- 230 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego dobrej jakości
- opcjonalnie odrobina oliwy z oliwek, ale ostrożnie, bo mocno zmienia smak majonezu
- 15 g białego octu winnego lub soku z cytryny
- 3-4 g soli
- opcjonalnie 2 g cukru pudru
- pół łyżeczki musztardy (gatunek i ilość dobrać w zależności jak ostry smak chcemy uzyskać)

Wszystkie składniki, z wyjątkiem sypkich, a także końcówkę blendera i słoik, wkładamy na 1 godz. do lodówki.
Składniki dodajemy w następującej kolejności:
jajko (nie uszkodzić żółtka), olej, ocet lub sok z cytryny, sól, cukier, musztarda

Technika wykonania:
- końcówkę blendera zanurzamy całkowicie w słoiku, musi dotykać dna!
- włączamy blender na max obroty na 4-6 sekund, w tym czasie nie wolno oderwać końcówki od dna!
- gdy na dnie słoika składniki się wymieszają i osiągną gęstą konsystencję, zaczynamy powolutku podnosić końcówkę do góry w takim tempie, żeby świeżo zassany olej zdążył się wymieszać
- w końcowej fazie mieszania trzeba parę razy dość szybko, kilka razy opuścić i podnieść końcówkę, ewentualnie przechylać ją na boki, dzięki czemu wyrówna się gęstość majonezu w całej objętości
- pozostało ostrożnie wyjąć końcówkę blendera ze słoika - to jedyna rzecz którą musimy umyć po zakończeniu produkcji


Łatwo, szybko, czysto i smacznie :)

oryginalny pomysł pochodzi ze strony http://www.cookaroun...ead.php?t=44102

#2 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4155 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 05 sty 2012 - 15:15

Od lat robię to samo w malakserze:

1/2 litra oleju jadalnego np. "Kujawski"
2 całe jajka
1 łyżka musztardy
1-2 łyżki octu
1-2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli lub jarzynki
1/2 łyżeczki pieprzu białego wg. uznania

Można dodawać wszystko co się lubi do smaku,
np curry, jarzynkę, maggi, paprykę w proszku itp.
Wrzucamy wszystko razem do melaksera,
całe jajka wraz z białkiem i pozostałą resztę
Uruchomiamy i miksujemy chwilę składniki.
Następnie wlewamy całą oliwę wąska strużką bez przerwy.
Miksujemy chwilę aż majonez zgętsnieje i gotowe.

Udaje się zawsze, lecz jajka muszą być z lodówki,
oraz świeży olej.

Pozdrawiam

#3 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7122 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 05 sty 2012 - 15:23

Oj tam oj tam ..... samej roboty nie będzie więcej ;) fajny patent bo się nie trzeba bawić ze stróżkami oleju i warzeniem , no i mycia mało ... potestuję ;)

#4 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4155 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 05 sty 2012 - 15:29

Trwa troszkę dłużej niż 15 sek., ale nie dłużej niż 3 minuty.
Myślę więc że tak, czy inaczej to niezbyt długo.

Pozdrawiam

#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 24308 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 sty 2012 - 15:33

Udaje się zawsze, lecz jajka muszą być z lodówki,

Bardzo ważne przy produkcji majonezu jest to, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę. To samo dotyczy sosów zagęszczanych olejem.

#6 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4095 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 05 sty 2012 - 15:37

No trzy minutki to się zgodzę bo widziałem to w TV.
Fajny temat bo "zaniedługo" wielkanocne święta i napewno szybciej taki majonez ukręcić niż gotowy z marketu kupić.

No i tym sposobem Kolego, pozbawiłeś Markety o dochody ze sprzedaży majonezu. :grin: :clap:

pozdr :wink:

#7 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 05 sty 2012 - 15:47

Kasa kasą , fajnie jak więcej zostaje w naszych kieszeniach, ale szczerze mówiąc bardziej mnie cieszy, że choć parę osób przestanie szkodzić sobie na zdrowiu jedząc majonezy produkowane przemysłowo. Przecież z majonezami jest tak samo jak wędlinami. Producenci dają kiepskie surowce, najgorszy zjełczały olej, sztuczne jajka, całą masę barwników, poprawiaczy smaku, różnych E cośtam. Jednym słowem syf i śmietnik.

[size=9][ Dodano: Czw 05 Sty, 2012 15:49 ][/size]

ale nie dłużej niż 3 minuty.

3 minuty? to chyba wliczając umycie i schowanie blendera :grin:

#8 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4155 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 05 sty 2012 - 16:13

Maad.
3 minuty max. trwa cała operacja robienie tego majonezu.
Mycie to zawsze osobny akapit, a ten 15 sekundowy też wymaga
wstępnego przygotowania, a następnie mycia sprzętu.
Chyba że blender wywalasz na śmietnik każdorazowo.

Tu można obejrzeć jak się to mniej więcej robi :


Pozdrawiam

#9 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 20 sty 2012 - 21:20

Maad, dziękuję za bardzo dobry przepis! Szybko i prosto. Na dodatek tańszy niż sklepowy a wiem z czego jest :)

#10 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 20 sty 2012 - 21:56

EEEEEEEEEE! Przecie tłuste i bez ziarenek! A czemu nie można więcej ? Zresztą za późno :D Najadłem się nim słusznie :D Już mi trochę ta moja głowizna bokiem wychodzi!

#11 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1476 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 14 mar 2013 - 20:15

Idą Święta majonez się przyda więc podnoszę przepis :D :)

Maad, przepis rewelacyjny - zrobiłem dziś jako test przed świętami - jajka w majonezie i takie tam majonezo-lubne potrawy

#12 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 14 mar 2013 - 20:30

Artur Dor, pics or it didn't happen :grin: ;)

#13 gatita

gatita

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 391 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 14 mar 2013 - 20:49

I ja potwierdzam: szybko, miło i przyjemnie :smile:. I zdecydowanie zdrowiej niż ze ta chemia ze sklepu :thumbsup:.

#14 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 14 mar 2013 - 21:32

jajko (nie uszkodzić żółtka),


a jak się uszkodzi to majonez nie wyjdzie ?

#15 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 737 postów

Napisano 28 paź 2013 - 15:10

wczoraj mojej LP zachciało się pasty jajecznej na kolację/śniadanie, majonezu oczywiście nie miałem, a przecież do sklepu leciał nie będę :devil: komp odpalony, wchodzę na stronkę WB i jest  :)  

składniki też są, szybka akcja malakserem i po 3 minutach mam cały słoik majonezu, pysznego, domowego :D  :D :D pytanie ile czasu moge przechowywać taki domowy majonezik w lodówce w zamkniętym słoiku ?? bo wychodzi go sporo,a w końcu to surowe jajo.



#16 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4232 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 28 paź 2013 - 16:06

domowy majonez :wszystko zalezy jak czesto bedziesz otwieral i czy bedzie stal na stole dluzszy czas ,tydzien to napewno a pozniej to jak ze wszystkim nos ,smak najlepszym doradzca czy jeszcze zdatne do jedzenia



#17 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 737 postów

Napisano 28 paź 2013 - 16:13

zalezy jak czesto bedziesz otwieral i czy bedzie stal na stole dluzszy czas

no własnie nie będę otwierał bo u mnie nie idzie majonez a z proporcji powyżej wychodzi spory słoik, ja obstawiałem że ze 2-3 dni ze względu na jajo :)  

dzięi



#18 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4232 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 28 paź 2013 - 16:19

sadze ze tydzien napewo wytrzyma moj przynajmniej zawsze tak wytrzymuje



#19 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1928 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 28 paź 2013 - 16:26

z proporcji powyżej wychodzi spory słoik,
  Możesz sobie zrobić tak ,  jak ja... z samego żółtka :)  '' jajko oczywiscie sparzone wrzątkiem... :thumbsup: Pozdro !

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7122 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 29 paź 2013 - 09:19

W lodówce postoi tyle co otwarty kupny majonez ;) oprócz jajka są tez "konserwanty" dużo oleju, sól, ocet więc bez obaw szybciej sie skończy niż zepsuje ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych