Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Majonez domowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
68 odpowiedzi w tym temacie

#61 Henio

Henio

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2975 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 23 kwi 2017 - 04:32

Mój stary sposób to najpierw ubijam osobno białka ze szczyptą soli a następnie żółtka nigdy odwrotnie bo z natury leniwy jestem i nie chce mi się myć blendera i białka by się nie ubiły. Jak mam gotowy gęsty majonez to to części dodaję ubite białka i wychodzi puszysty (mieszać na wolnych obrotach) .

 

Do następnej porcji dodaję paprykę w proszku i mam smakowy gęsty . Do reszty dolewam odrobinę wody i mam biały.



#62 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 413 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 23 kwi 2017 - 22:03

E 385 jest zakazany  dodawanie do jedzenia w Australii.


Od kiedy?
Ja raczej widzę w googlu, że 385 czyli Calcium disodium ethylenediaminetetraacetate (calcium disodium EDTA) jest w użyciu.
Np.
http://www.hellmanns...real-mayonnaise
Rapeseed oil (78%), water, pasteurised free range EGG & EGG Yolk (7.9%), spirit vinegar, salt, sugar, sunflower oil, lemon juice concentrate, antioxidant (calcium disodium EDTA), flavourings, natural paprika extract.

#63 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4412 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 23 kwi 2017 - 22:20

Inaczej to wyjasnie, nasi producenci nie moga tego dodawac, ten majonez jaki podajesz jest amerykanski, jak mi sie wydaje.


[Dodano: 23 kwi 2017 - 22:20]

Ale wiesz, masz racje, bede to musiala zglosic, ze sa produkty z ta substancja na nszych australijskich polkach. Dziekuje  ze mi to podsunales.



#64 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 413 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 24 kwi 2017 - 07:50

Chyba się mylisz.
Nie znam się wprawdzie na prawie australijskim, ale wygląda mi na to, że obecnie majonez może zawierać 75 mg/kg E385, a w rybkach konserwowanych nawet 250 mg/kg

https://www.legislat...C00331/Download

#65 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4412 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 kwi 2017 - 10:15

Powiem Tobir ze sama zaczelam sprawdzac. Juz powiadomilam kilka osob ,ktore na pewno sie w czasie tym zajma. I to na pewno.

 Dziwi mnie , bo jak do tej pory bylam przekonana ,ze jest to zakazane u nas, a tutaj i9naczej. Moja pomylka.


[Dodano: 24 kwi 2017 - 10:15]

Dobrze ,ze my nie jemy majonezow sklepowych ju od 15tu lat .



#66 grappp

grappp

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 16 maj 2017 - 19:02

nie bez powodu domowy majonez smakuje zupełnie inaczej ;) ja o mojego dodaję ocet ryżowy, bo jest najdelikatniejszy i wszystkim smakuje :)



#67 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4412 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 17 maj 2017 - 01:45

Grappp, nie miales okazji chyba sprobowac octu australijskiego. Kazdy , kto mial okazje twoerdzi, ze to prawie woda. :laugh:



#68 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3948 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 17 maj 2017 - 09:14

Za to u nas jest prawdziwa moc 24% :tongue:  :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#69 Baqster

Baqster

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 10 cze 2017 - 13:18

sadze ze tydzien napewo wytrzyma moj przynajmniej zawsze tak wytrzymuje

Ja trzymam tydzień maksymalnie i boję się trzymać dłużej, także lepiej zrobić mniej a częściej, niż żeby się miał zepsuć.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych