beiot Posted April 6, 2009 Report Share #1 Posted April 6, 2009 Witam wszystkich Czy ktoś z Was używa może zgrzewarki próżniowej do pakowania artykułów spożywczych. Czyli do woreczka odessać powietrze i do lodówki lub zamrozić. Czy jest to dobry sposób na przedłużenie przechowywania wędlin w lodówce? Np. coś takiego: http://www.allegro.pl/item604210215_nowa_zgrzewarka_prozniowa_idealna_do_zywnosci.html http://img13.imageshack.us/img13/6838/zgrzewarkaprozniowa1.th.jpg Pozdrawiam Robert Quote ale narobiłem dymu 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted April 6, 2009 Report Share #2 Posted April 6, 2009 beiot, tak przy okazji to jak przetestujesz to zdaj proszę relację gdyż widzę dokonałeś już zakupu. Woreczki kupiłeś u nich ? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted April 6, 2009 Author Report Share #3 Posted April 6, 2009 Kempes, tak woreczki też mają: - 20x30 - 7zł - 25x35 - 9zł - 30x40 - 13,50zł - 40x50 - 18zł pakowanie po 20 szt Jak przetestuję urządzenie napiszę jak się coś takiego sprawdza w praktyce. Jeśli ktoś ma już w tym zakresie jakieś doświadczenia to chętnie skorzystam. Pozdrawiam Robert Quote ale narobiłem dymu 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted April 9, 2009 Author Report Share #4 Posted April 9, 2009 WitamWłaśnie przetestowałem sprzęt. Może jest chiński, lecz nigdzie takiej informacji nie znalazłem. Ma naklejki CE.Sprzedawca informował, że jest produkowany przez tą samą firmę, która produkuje takie urządzenia dla Zeptera. :grin: Test pakowania przeprowadzony. Zapakowałem ok. 40 torebek. Działa bez zarzutu (jak na razie). Ładnie odsysa, zgrzewa też dobrze. Zobaczymy jak wpłynie to na jakość i długość przechowywania wędlin, bo to pakowałem.Za jakiś czas napiszę jak wypadło przechowywanie.Wieczorem postaram się załączyć kilka fotek zapakowanych produktów. Pozdrawiam. Wesołych Świąt i dużo dymu.Robert Quote ale narobiłem dymu 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted April 9, 2009 Author Report Share #5 Posted April 9, 2009 Dodam jeszcze, że używane mogą być dowolne woreczki o szerokości max 30cm. Taka długa jest spirala grzejna. Nie ma tam specjalnych mocowań. Po prostu wkłada sie worek na spiralę wsuwa końcówkę do wyciągania powietrza i zamyka. Prosta obsługa. Ważne aby były odpowiednie do kontaktu z żywnością i do zgrzewania. Grubość też może być różna. To urządzenie które kupiłem ma regulację czasu zgrzewania do 9sek. Fabryczne woreczki było ich kilka były nawet uważam trochę gorsze od tych dodatkowo zakupionych. Kupiłem różnej wielkości i szkodzą że nie ma takich np. 20x20.bo 20x30 są czasami za duże, a większe raczej rzadko używałem na 40 zgrzewów 1 torebka 30x40. Można też zgrzewać woreczki bez odsysania. Np. jak mamy za duży worek i przetniemy go na dwie części. PozdrawiamRobert Quote ale narobiłem dymu 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted April 11, 2009 Author Report Share #6 Posted April 11, 2009 Zgodnie z obietnicą przykładowe fotki paczkowanych wyrobów. http://img26.imageshack.us/img26/7098/img0706gok.th.jpg http://img14.imageshack.us/img14/3108/img0707t.th.jpg http://img26.imageshack.us/img26/4810/img0708d.th.jpg http://img26.imageshack.us/img26/9805/img0710c.th.jpg http://img26.imageshack.us/img26/3096/img0711euf.th.jpg Jak na chwilę obecną uważam, że urządzenie jest Ok. :grin: Za jakiś czas napisze coś o trwałości i smaku tak przechowywanych produktów. Pozdrawiam Robert Quote ale narobiłem dymu 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted April 12, 2009 Report Share #7 Posted April 12, 2009 niby to samo a jaka różnica w cenie szok jeśli instrukcj apo niemiecku to dla niemca robione więc chyba nie aż taka straszna badziaga http://www.allegro.pl/item598550473_zgrzewarka_do_zywnosci_wielka_wyprzedaz.htmlhttp://www.allegro.pl/item601403831_zgrzewarka_do_zywnosci_z_datownikiem_wyprzedaz.html Quote Paweł 603957797 Link to comment Share on other sites More sharing options...
salvado Posted April 12, 2009 Report Share #8 Posted April 12, 2009 Zico, w obu podanych przez Ciebie aukcjach nie pisze się, że jest to sprzęt nowy. Wg mnie należy przypuszczać, że jest to sprzęt poserwisowy, który sprowadzany jest do naszego kraju w ilościach paletowych. Nie mówię, że tak jest na pewno, ale tak mi sie wydaje. Poza tym, oba te sprzęty mają moc 150W, co wg mnie wystarczy na cieniutką folię, natomiast zgrzewarka beiot'a radzi sobie, jak widać, z grubszą, a więc trwalszą i bardziej odporną na uszkodzenia mechaniczne folią. Widziałem sprzęty 300W, które właśnie taką grubszą folię z rękawa (a nie torebki) prowadziły. Quote moja wędzarnia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zico Posted April 12, 2009 Report Share #9 Posted April 12, 2009 salvado, może i masz racje Quote Paweł 603957797 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted April 12, 2009 Report Share #10 Posted April 12, 2009 Zico, w obu podanych przez Ciebie aukcjach nie pisze się, że jest to sprzęt nowy. Druga zgrzewarka podobno jest nowa Opcje dostawy Koszt wysyłki Przesyłka kurierska 15,50 zł Formy płatności Wpłata na konto bankowe (płatność z góry) Wystawiam faktury VAT Opis Stan Nowe Ale czy jest ona coś warta :question: :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 12, 2009 Report Share #11 Posted April 12, 2009 Ja zrobiłem sobie przedświąteczny obchód po sklepach mięsnych i ciekawostka - od tego roku zrezygnowano z pakowania prożniowego, stosowanego od lat, na korzyść pakowania w atmosferze gazów obojetnych, łącznie z mięsem. Druga ciekawostka z tym związna to to, że tak pakowane są najlepsze jakościowo wyroby (np. poledwica łososiowa, kiełbasa krakowska sucha, oraz bardzo ładne elementy kulinarne z mięsa wołowego. Nie spotkałem juz nigdzie pakowania próżniowego.Eksperymentalnie zakupiłem ładny kawałek ligawy. Mięso w "napompowanej" folii miało piekny kolorek i zero wycieków (co jest zrozumiałe w związku z róznicą ciśnień). Nie było także wycieków po rozpakowaniu, a zapach mięsa odpowiadał zapachowi miesa zupełnie swiżego mimo, iz pakowane było ponad tydzień wcześniej. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted April 12, 2009 Report Share #12 Posted April 12, 2009 Maxell! Pakowanie w gazach, a konkretnie azot jest bardzo starym pomysłem, Wyroby są długoterminowe, odpowiadają kolorystyce i zapachowi. Azot zapobiega rozwojowi bakterii i jest gazem obojętnym. Nie muszę dodawać, że walory smakowe pozostają zachowane. Jednak w hipermarketach pakowane wyroby gazują czyli rozwija się flora bakteryjna. Winne są warunki w jakich jest mięso przetwarzane i brak czasu na odpowiednie mycie i dezynfekcje urządzeń. Kupiłem w Tesco mielony schab w opakowaniu gazowym i po kilku godzinach był jak balon. Tak już jest że mały kawałek niewłaściwego mięsa zakazi szereg urządzeń i dalsza produkcja jest już zainfekowana. Ilość mija się z jakością. Przyczyn może byś bardzo dużo np. noże, pojemniki, maszyny, stoły i sami pracownicy. Osobiście staram się używać „nierdzewki” i plastików obojętnych. Wszystko dodatkowo po myciu ługuję przed użyciem i nigdy nie miałem przykrej niespodzianki. Myślę że to jest tani i jedyny dostępny sposób dla wszystkich żeby zachować czystość i sterylność. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 12, 2009 Report Share #13 Posted April 12, 2009 Andyandy, to wiem. Mysle jednak, że w tych molochach, główna przyczyną takiego stanu rzeczy jest pakowanie mięsa i jego wyrobów juz w stanie nieświeżym, celem przedłużenia trwałości. Ja pisałem o sklepach firmowych ZM, gdzie pakowany jest naprawdę świeży towar (przynajmniej tak gdzie kupowałem wołowinę), co mogę z czystym sumieniem potwierdzić. W tym wypadku na korzyść takiego opakowania działa to, iz produkty pakowane sa bezpośrednio w zakładzie mięsnym, zaś w marketach, po odleżeniu swojego na półkach. W super- i hipermarketach nie kupowałem i nie kupuję mięsa od wielu lat. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted April 12, 2009 Report Share #14 Posted April 12, 2009 Maxell. Tesco nie posiada własnych sklepów tylko wynajmuje miejsce handlowe producentom, gdzie produkcja jest bieżąca świeżego mięsa. Same Tesko prowadzi sprzedaż paczkowanego próżniowo i trwałego wyrobu. Mięsko rozbierane jest na „oczach” co ma świadczyć że jest świeże.Tak jak pisałem wypadki przy tempie w tej branży to norma. Mam nauczkę i już nie kupię nic więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
salvado Posted April 12, 2009 Report Share #15 Posted April 12, 2009 Jedno "ale":my raczej rozpatrujemy pakowanie w folię w kontekście mrożenia, a nie dłuższego przechowywania w lodówce. Nie jestem pewien, czy atmosfera ochronna + mrożenie to dobry pomysł...Wasze zdanie Panowie? Quote moja wędzarnia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted April 12, 2009 Report Share #16 Posted April 12, 2009 my raczej rozpatrujemy pakowanie w folię w kontekście mrożenia,Też właśnie się zastanawiam pod kątem mrożenia, może wędzonki nie będą tak wysychały przy dłuższym przechowywaniu w zamrażarce :question: :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted April 12, 2009 Report Share #17 Posted April 12, 2009 Tak się właśnie zastanawiam...Jak robię wędzonki to część zamrażam.Zamrażam także mieso podzielone na porcje, a przeznaczone na obiady itp.Zawsze kupuję mięso na targu raz w miesiącu.I tutaj moja refleksja - czy dla potrzeb domowych, czyliprzetrzymywania żywności w stanie zamrożonym występuje potrzebadodatkowego pakowania próżniowego ?Moim zdaniem nie robimy chyba aż tak wielkich "zapasów" aby była potrzeba"utrwalenia" na czas bardzo długi. Zwykłe zamrażanie, w temp. - 18 stopnicałkowicie wystarcza na czas około 1 miesiaca.Dodatkowe pakowanie w woreczki "próżniowe" (co to niby za próżnia, po prostu podciśnienie)nie przedłuży w znaczący spsób ich trwałości w okresie czasu w jakim je trzymamy.Jednym zdaniem, po prostu podwyższy tylko koszt naszych wyrobów. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted April 12, 2009 Report Share #18 Posted April 12, 2009 Temat związany jest z zamykaniem próżniowym. Można przeczytać całość polecam szczególnie 4 stronę. » Podstawy technologii » Peklowanie w rękawie foliowym - próżniowehttp://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=397&highlight=pakoweanie+pr%F3%BFniowe Co do mrożenia wystarczy włożyć w woreczki foliowe zawiązać sznurkiem lub przy pomocy taśmy samoprzylepnej. Ubytek w czasie mrożenia wędzonek do 1% i tu nic nie pomoże nawet najszczelniejsze zamknięcie . Jedna uwaga przy zamknięciach próżniowych dopasowujemy wielkość opakowania do wielkości produkty. Zachowujemy w ten sposób estetykę produktu jak również koszty zamknięcia. Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fentel Posted April 18, 2009 Report Share #19 Posted April 18, 2009 A to mój sposób na długotrwałe przechowywanie wędlin: lodówka w garażu : odpowiednio zabezpieczona znacznie poprawia trwałość wyrobów :devil: pozdrawiam niezmiernie serdecznie Quote fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted April 19, 2009 Author Report Share #20 Posted April 19, 2009 Właśnie otworzyłem kiełbaski po 12 dniach od zapakowania. Zapach jest ok. Smak też. Przechowywane były w lodówce. Część wędlin zamroziłem. Powiem jak wpłynęło pakowanie na mrożonki za jakiś miesiąc.Kurczak wędzony i pakowany po kilku dniach od pakowania był wilgotny! Nie wiem jak by wygladał po dłuższym czasie. Musiał trochę poleżeć, aby osuszyć się. Myślę, że za szybko go zapakowałem. Pakowałem również szynkę wędzoną z daniela. Po otwarciu była sucha i ładnie pachniała. Myślę po krótkim eksperymencie, że do pakowania najlepiej nadają się wyroby suche (np. dziczyzna) i suche kiełbasy. PozdrawiamRobert Quote ale narobiłem dymu 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted April 19, 2009 Report Share #21 Posted April 19, 2009 Tylko pamiętaj o powolnym rozmrażaniu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted April 20, 2009 Author Report Share #22 Posted April 20, 2009 Tak wiem rozmrażam w lodówce. Chociaż od dawna mroziłem i mi rodzice też i jakoś nigdy nic się nie stało! Nigdy też po rozmrożeniu nie parzyli i nie wędzili ponownie produktów mrożonych. Quote ale narobiłem dymu 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted May 7, 2009 Author Report Share #23 Posted May 7, 2009 WitamWłaśnie otworzyłem testową paczkę z wędzona giczą daniela, która leżała w lodówce po zapakowaniu 7 kwietnia. - zapach bardzo przyjemny- powierzchnia czysta, sucha- smak bdb Jak na razie uważam, że pakowanie z odsysaniem powietrza się sprawdza. :grin: Jutro otworzę szynkę po ponad miesiącu leżakowania w lodówce to napiszę jak ten produkt wygląda.Następny termin za ok miesiąc, chcę sprawdzić jak długo można przechowywać zapakowane wyroby w lodówce bez mrożenia. PozdrawiamRobert Quote ale narobiłem dymu 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
salvado Posted May 8, 2009 Report Share #24 Posted May 8, 2009 beiot, a czy zauważyłeś żeby paczka choć trochę powietrza łyknęła? Czy do końca trzymała "próżnię"? Quote moja wędzarnia Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 8, 2009 Report Share #25 Posted May 8, 2009 Okres przydatności do spożycia wyrobów w opakowaniach zamkniętych próżniowo zależny jest od produktu . Wyroby wysoko wydajne parzone przechowywane w temp 4-6 st C to okres 10-14 dni. Kiełbasy i wędzonki wędzone a później parzone do 21 dni . Kiełbasy suche do 1 miesiąca . Inne bardzo trwałe do 2 miesięcy. Wszystko pod warunkiem zamykania z ustawieniem próżni 6-10mbr. Przechowywać to można i długo ale pytanie czy to będzie nadawało się do spożycia .Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.