Zico Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Maja 2009 beiot, cobyś "tronu" za długo nie okupował :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 8 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Maja 2009 a czy zauważyłeś żeby paczka choć trochę powietrza łyknęła? Czy do końca trzymała "próżnię"? Jeśli na początku nie "łyknie" to leży do końca. Zdarzało się, że niektóre kilka minut po zapakowaniu wciągnęły powietrze. Najprawdopodobniej zanieczyściłem miejsce zgrzewu tłuszczem przy pakowaniu wędliny do worka. Takie przypadki zdarzają się sporadycznie. Trzeba dokładnie układać folię na zgrzewarce, aby nie było zagięć. Przechowywać to można i długo ale pytanie czy to będzie nadawało się do spożycia .PozdrawiamTak długo raczej nie zamierzam przechowywać, bo na bieżąco schodzą i robię nowe. W ramach testu tylko chcę sprawdzić na własnej skórze wpływ opakowania na długość przechowywania. :grin: Okres przydatności do spożycia wyrobów w opakowaniach zamkniętych próżniowo zależny jest od produktu . Wyroby wysoko wydajne parzone przechowywane w temp 4-6 st C to okres 10-14 dni. Kiełbasy i wędzonki wędzone a później parzone do 21 dni . Kiełbasy suche do 1 miesiąca . Inne bardzo trwałe do 2 miesięcy. A jakie terminy będą odpowiednio przy mrożeniu pakowanych próżniowo? Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Maja 2009 jakie terminy będą odpowiednio przy mrożeniu pakowanych próżniowo?Też mnie to interesuje. Znajomy twierdzi, że wędliny domowe pakowane próżniowo i mrożone przechowują się rewelacyjnie. Zwracał uwagę przede wszystkim na zachowany zapach i smak. On ma jednak dostęp do profesjonalnej pakowarki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Maja 2009 beiot napisał/a: jakie terminy będą odpowiednio przy mrożeniu pakowanych próżniowo? Też mnie to interesuje.Mam problem, gdyż nigdy nie spotkałem odpowiedniej tabeli na czas przechowywania mrożonych wędlin. W przemyśle i handlu nie wolno przechowywać wędlin w stanie zamrożonym. Stąd brak odpowiednich zaleceń. W tym, przypadku możemy polegać na doświadczeniach innych kolegów. Uogólniając czas przechowywania będzie zależny od temp., zawartości tłuszczu itd. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Maja 2009 Bagno, pewnie to i racja :-) . Pytanie tylko, czy mrożenie wędlin paczkowanych próżniowo jest dla nich lepsze? A może nie ma to znaczenia? Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Maja 2009 Ja czasem zamrażam szynki po wędzeniu w woreczkach foliowych ,następnie po rozmrożeniu parze. Najdłużej miałem zamrożoną trzy miesiące i w smaku była dobra,to samo z kiełbasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Maja 2009 Moim zdaniem nie ma znaczenia czy zapakowane są Vakum czy w torebkach foliowych czy w specjalnych workach papierowych. Generalnie wędlin się nie mrozi . Kiedyś w tzw. akcjach świątecznych stosowano mrożenie półfabrykatów tzn wędzonek peklowanych sznurowanych lub w siatkach, generalnie zalecany okres przechowywania to ok 2 miesiące tak samo praktykowane było zamrażanie wędzonek wędzonych i parzonych i podobny był czas magazynowania . Dłuższe okresy przechowywania może spowodować zmianę koloru tłuszczu jak również samych wędzonek zależnie od temperatur przechowywania. Wyroby i mięsa peklowane mają krótsze okresy przechowywania jak mięsa świeżo zamrażane. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Maja 2009 Przeważnie wędliny nie wytrzymują zbyt długo.[zostają szybko zlokalizowane i zjedzone]Jednak z dzieciństwa pamiętamjak dziadek albo ojciec zamrażaliwędlinę owiniętą w papierpotem jak się pojawiły dodatkowo w jednorazówkiprzechowywało się tak kiełbasy, szynki, boczki...a nawet salcesony, krupnioki, pasztetową... Pamiętam jaką radochę mieliśmy jak po paru miesiącach od świniobicia znaleźliśmy z ojcem pod mrożonkami warzywnymisalceson albo kiełbasę :grin: Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Maja 2009 Witam Ja czasem zamrażam szynki po wędzeniu w woreczkach foliowych ,następnie po rozmrożeniu parze. I ja robię tak samo , nie jest możliwe zjedzenie wszystkiego od razu po przerobie całej świnki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Maja 2009 Mrożonki rozmrażam obecnie w gorącym już piekarniku z termoobiegiem.Tzn jeżeli chodzi o kiełbasę i wędzonki.Z krupniokiem i żymlokiem też tak można - przypieczone są super.Jednak salceson i pasztetową rozmrażam w ściereczce/chustce z naturalnego materiałuw lodówce. Rozmrażane się "poci" a mokry salceson to nie o czego oczekujemy. Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 2 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Testu ciąg dalszy. Właśnie otworzyłem szynkę po 2 miesiącach od wędzenia i zapakowania próżniowo. Przechowywana w lodówce. Powietrza nie zassała. Smak ok. Zapach trochę słabszy niż na początku. Lekko wilgotna. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Jeżeli Twoja szynka wytrzymała 30 dni w lodówce w temperaturze 4 -6 st to zrób patent na ten sposób przechowywania, bo ja znam sposób tylko na 21 dni ogólnie przyjęty w zakładach . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 4 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Witam Jeżeli Twoja szynka wytrzymała 30 dni w lodówce w temperaturze 4 -6 st toWytrzymała 60 dni! Konsumuję ją i jest ok. Patentu nie zamierzam robić, bo każdy z Nas to potrafi. Powyższe świadczy jedynie o wyższości szynki domowej nad sklepową oraz pozytywnym wpływie pakowania próżniowego na długość przechowywania wędlin. Pozdrawiam Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Ja mam zamrożoną kiełbasę od Wigilii, patrząc na kalendarz to 6 miesięcy i nadal jest jadalna, nie zmieniła smaku co do wyglądu to już nie pamiętam jak wyglądała pół roku temu, ale chyba tak samo.W zeszłym roku wysłałem zapakowanego próżniowo wędzonego kurczaka Pocztą Polską znajomemu, szło 4,5 dnia – przez weekend przeleżała paczka na poczcie – zaznaczam że było to lato i było bardzo gorąco. Kurczak, a dokładniej udka kurczaka, doszły całe i się nie popsuły. Po rozpakowaniu, znajomy skomentował to tak ze pachniały jak bym je dopiero co uwędził. Nie zalecam tym samy wysyłania pocztą , ale podałem to jako przykład pakowania próżniowego. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JERZYK Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 10 Lipca 2009 Witam! Chciałbym ponowić temat "Niemieckiej zgrzewarki" Sprzedajacy: Varius13. Czy ktoś zakupił ten sprzęt i może cos powidzieć na temat jego działania ALLEGRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Lipca 2009 a ja sie dziwie temu co piszecie wszyscy ZADYMIACZE PELNA GEBA wedzicie zjadacie ,doradzacie,wymyslacie itp....jak to robiocie ze macie kielbase sprzed pol roku?czy to forum jest juz tylko dla chwalipietow?Kielbasy i wedzonki robie juz przeszloooooo 10 latale jeszcze nie zdarzylo mi sie by moja kielbasa byla niezjadzona w tydzienno czasem jak sie narobilo kabanosow za duzo to gora dwa tygodnie ale to rzadkoscWiec Podziwiam Was ktorzy robicie tak wspaniale wedliny i trzymacie je przez pol roku w zamrazalce osobiscie czegos takiego bym nie podal Gosciom o rodzinie nie wspominajac Ba !i znow napisalem za duzo ale ja do TWA nie naleze teraz mozecie po mnie poleciec :wink: wisi mi to ale zawsze mozemy pogadac na forum wedliniarskim o uprawie kapusty :devil: :grin: :shock: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Lipca 2009 Masz racje Jasiu najlepsze wędliny są świeże, piszę o tych wędzonych.Co się tyczy kiełbasy białej, to mroże surową ale nie dłużej niż miesiąc, po tym czasie wydaje mi się że czuję zjełczały tłuszcz, a tego nie cierpie. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Lipca 2009 a ja sie dziwie temu co piszecie wszyscy ZADYMIACZE PELNA GEBA wedzicie zjadacie ,doradzacie,wymyslacie itp.... jak to robiocie ze macie kielbase sprzed pol roku? czy to forum jest juz tylko dla chwalipietow? I po kiego piszesz w obraźliwym tonie. Czy to Twój problem że ktoś tak robi, czy Ty to będziesz jadł ? Czy mnie jako zadymiacza taż miałeś na myśli ? A pomyślałeś kiedyś, że ktoś może mieć problem z dostępem do wędzarni więc wędzi ile może i zamraża. Mam go za to opieprzać ? Prosimy o kulturę wypowiedzi ale jak widać mało kogo to obchodzi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 10 Lipca 2009 Gratuluję MIRO oceny faktu zaistniałego. Inna forma przedstawienia swojej opinii, np w formie zdziwienia z faktu ze inni od razu nie pożerają swoich wyrobów może by była bardziej stosowna. Wyraz ,,pożerają'' może być formą zbyt radykalnie zastosowaną i prowokacyjną ale chyba adekwatną do sposobu napisania postu. Patrząc na to inaczej Jasiu swoje zdziwienie z faktu że można od razu nie zjeść swoich wyrobów wyraził emocjonalnie .Reasumując zaistniały fakt dochodzimy do różnych wniosków i często odczytujemy nie tak myśl napisaną przez autora postu co doprowadza do zadymy a nie zadymiania na forum . Jasiu odpowiedz na pytanie jak zrobisz wyroby dla siebie że wieprzka o wadze 130 kg czy od razu je zjesz czy jednak część zamrozisz .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 10 Lipca 2009 No bo widzisz Dziadku ja mam mało czasu na częste wędzenie.Praca, praca i jeszcze raz praca.Uwędzę na raz około 5-6 kg.To stanowczo za dużo aby pożreć w tydzień. :grin: Zamrażam więc swoje boczki i szynki.Kiedy mam potrzebę odmrażam i jem.Czy to moja wina że nie mam każdej soboty wolnej żeby na bieżącą wędzić ? Wolę rozmrożony własny boczek niż sklepowe gowno.Sorry co komu do tego ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
italodisco Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 10 Lipca 2009 Ja również jeżeli biorę się za wyroby to robię 10 -30 kg za jednym razem i oczywiste jest że po pełnej obróbce wszystko trafia do zamrażarki Pozdrawiam paweł Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 10 Lipca 2009 A pomyślałeś kiedyś, że ktoś może mieć problem z dostępem do wędzarni więc wędzi ile może i zamraża. Albo przerabia 150kg ze świniobicia gdzie okazyjnie kupił żywiec :!: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 11 Lipca 2009 Dziadku z calego wieprzka niestety musze odlozyc jeszcze na obiady to po pierwsze .po drugie to przerabiam zazwyczaj poltusze czyli o wiele mnieji nawet wtedy trzeba zamrazac ale nigdy nie bylo mozliwosci trzymania pol roku :???: jedna poltusza 2-3 tygodnie zalezy od pogody (grilowanie) i nastepna i nastepna i tak w kolkoKielbase trzymac w zamrazarce pol roku??? Po co sie pytamnawet ciezko by sie zawieruszyla bo jednak porzadki w zamrazarce tez sie robi czesciej niz raz na kwartalMiro napisal-Uwędzę na raz około 5-6 kg.To stanowczo za dużo aby pożreć w tydzień. :grin:Zamrażam więc swoje boczki i szynki. widzisz Mirku a u mnie ta ilosc braknie na tydzienpo samym wedzeniu tak od niczego to kg ,dwa sie rozplywa w lakomych raczkach domownikow :wink: Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Lipca 2009 Witam Na dzisiejsze śniadanko rozmroziłem polędwicę która była wędzona na przełomie marca- kwietnia . Wizualnie i smakowo - tak jak by była wędzona parę dni temu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Lipca 2009 Idę do zamrażalnika , może coś jeszcze znajdę Andrzeju :grin: Tak na serio, jeżeli wędzę to minimum 8-10 kg i w takim wypadku zamrażalnik jest doskonałym narzędziem :grin: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.