Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak długo wędzić?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mav66

Mav66

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 12 kwi 2017 - 13:44

Witam Serdecznie Koleżanki i Kolegów Zadymiaczy.

Do tej pory wędziłem około 1kg kawałki mięsa, teraz z racji braku miejsca w wędzarce kilka kawałków będzie o masie 2kg (szynka, karkówka i schab). Kawałki 1kg wędziłem łącznie około 3.5 - 4 godzin, wychodziły idealne. Jak długo powinienem wędzić kawałki 2kg? Oczywiście chodzi mi o wędzenie dymem gorącym w temp 45-55 stopni. Proszę o wyrozumiałość, to moje trzecie wędzenie. Pozdrawiam



#2 Owidius

Owidius

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 194 postów
  • MiejscowośćPoddębice/łódzkie

Napisano 12 kwi 2017 - 14:00

Proces wędzenia wydłuży Ci się o czas osuszania (większe kawałki to dłużej). A poza tym jak większość na forum nie na czas, a na kolor, powodzenia.



#3 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 12027 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 14:29

Kolor na wędlinie uzyskasz w tym samym czasie, ale wewnątrz im większy przekrój tym wolniej wzrasta temperatura, dlatego warto wędzić z termometrem wbitym w mięso.



#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8381 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 14:48

dlatego warto wędzić z termometrem wbitym w mięso.

 

Mirek nie pomyliłeś procesów przypadkiem.? A jaka ma być ta temperatura wewnątrz w czasie wędzenia , żeby było prawidłowo uwędzone jeśli wolno spytać.?



#5 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 12027 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 15:15

Nie pisze nic o parzeniu, więc zakładam że tyko wędzi.



#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8381 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 16:22

Nie pisze nic o parzeniu, więc zakładam że tyko wędzi.

 

No załóżmy, że tylko wędzi.To do jakiej temp. w środku ma wędzić jeśli temperatura wędzenia to 45-55º C? Pokaż mi kogoś na tym forum kto wędzi podkreślam wędzi nie piecze z wbitym termometrem w wędzonkę.



#7 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 12027 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 17:00

Może u niego jakimś cudem dochodzi do 68 C?....żart.

Zaskoczyłeś mnie.  :D  :thumbsup:

Pomyślałem wędzi a potem podpieka....a tu pewnie dojdzie jeszcze parzenie?

 

Też przy wędzeniu nie mierzę temperatury, bo to bez sensu i faktycznie dopiero pod koniec przy podpiekaniu.

Się trzeba pilnować każdego szczegółu .... musisz być taki spostrzegawczy?  :D  :D  :D



#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8381 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 17:12

Się trzeba pilnować każdego szczegółu .... musisz być taki spostrzegawczy?     

 

:D  :D  :D  



#9 Mav66

Mav66

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 12 kwi 2017 - 17:18

Koledzy, po wędzeniu jak najbardziej wędliny będą parzone, podpiekać nie zamierzałem. @Owidius, podejrzewam, że z kolor wędlin mniejszych i większych będzie zbliżony, jak nie taki sam, tak jak zauważył @miro. Właśnie chodzi o to co w środku. Wiem, że nie ma złotego środka i nikt z zegarmistrzowską precyzja nie odpowie ale może chociaż orientacyjnie, 1, 2, 3 godziny dłużej niż wędzonki 1kg. To moje wędzenia początki, więc koledzy proszę o wybaczenie pytań laika.



#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8381 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 17:25

Właśnie chodzi o to co w środku

 

Odczep się od tego środka :D .To nie ma znaczenia przy samym wędzeniu.Parzenie , albo pieczenie załatwi środek.Wędź do odpowiedniego koloru a będzie dobrze.Jak nie wiesz jaki mają mieć kolor to sobie pooglądaj.Jak tak uwędzisz będzie dobrze i każdy Cię pochwali. :D

 

 https://wedlinydomow...zonki/?p=547003


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 12 kwi 2017 - 17:26


#11 Mav66

Mav66

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 12 kwi 2017 - 17:42

 

Właśnie chodzi o to co w środku

 

Odczep się od tego środka :D .To nie ma znaczenia przy samym wędzeniu.Parzenie , albo pieczenie załatwi środek.Wędź do odpowiedniego koloru a będzie dobrze.Jak nie wiesz jaki mają mieć kolor to sobie pooglądaj.Jak tak uwędzisz będzie dobrze i każdy Cię pochwali. :D

 

 https://wedlinydomow...zonki/?p=547003

 

Dobra, zdaję się na Twoją radę, w piątek się okaże  :D 

PS. Arek, Twoje wędzonki wyglądają zawodowo.



#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 12027 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 17:44

ale może chociaż orientacyjnie, 1, 2, 3 godziny dłużej niż wędzonki 1kg.

 

 Jakieś 3 godziny 16 minut i 10 sekund dłużej .... :D

A taka na poważnie to nikt Ci tego nie powie, bo teoretycznie czas wędzenia powinien być taki sam jak przy 1 kg.

Jednak jest tyle zmiennych czynników jak temperatura na zewnątrz, wilgotność, wiatr, że nie ma reguły.

Dlatego patrzymy na kolor.



#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8381 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 17:46

Arek, Twoje wędzonki wyglądają zawodowo

 

Staram się. :D

Pamiętaj o dobrym osuszeniu nim puścisz dymek i używaj suchego drewna.Wędzarnia to nie lokomotywa i wystarczy lekki dymek żeby dobrze uwędzić.Powodzenia i pochwal się. :)

 

P.S

Wpadłbym i pomógł , ale za daleko. :D


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 12 kwi 2017 - 17:48


#14 Mav66

Mav66

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 12 kwi 2017 - 17:54

 

ale może chociaż orientacyjnie, 1, 2, 3 godziny dłużej niż wędzonki 1kg.

 

 Jakieś 3 godziny 16 minut i 10 sekund dłużej .... :D

A taka na poważnie to nikt Ci tego nie powie, bo teoretycznie czas wędzenia powinien być taki sam jak przy 1 kg.

Jednak jest tyle zmiennych czynników jak temperatura na zewnątrz, wilgotność, wiatr, że nie ma reguły.

Dlatego patrzymy na kolor.

 

Miro, dzięki, właśnie już wiem, że kolor jest w jakiejś mierze wyrocznią :D . Zdaję się na Was koledzy, jak rodzina wygoni mnie na Święta do szopy, to mam nadzieję, że po plasterku swoich wyrobów przyniesiecie :D


[Dodano: 12 kwi 2017 - 18:54]

Staram się. :D Pamiętaj o dobrym osuszeniu nim puścisz dymek i używaj suchego drewna.Wędzarnia to nie lokomotywa i wystarczy lekki dymek żeby dobrze uwędzić.Powodzenia i pochwal się. :) P.S Wpadłbym i pomógł , ale za daleko. :D

Tak, pamiętam o osuszeniu, te większe wędzonki wrzucę wcześniej. Dziękuję bardzo, oczywiście wrzucę fotki pod ocenę.

Arek, właśnie szkoda że daleko, chętnie bym podpatrzył rękę mistrza!



#15 binio1111

binio1111

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 881 postów
  • Miejscowośćozorków

Napisano 12 kwi 2017 - 20:22

 

te większe wędzonki wrzucę wcześniej

Co ty chcesz kombinować? Wkładasz wszystkie , obcieknięte wędzonki do wygrzanej wędzarni i zapodajesz temperaturę ok.50°C najlepiej bez dymu,  lub z jego minimalną ilością jaką uda Ci się wytworzyć i czekasz aż będą suche i ciepłe w dotyku . Nie wkładasz  wędzonek do suszenia w/g wagi.


Użytkownik binio1111 edytował ten post 12 kwi 2017 - 20:23


#16 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 12027 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 20:27

Trzeba dodać, że jeśli wrzuci duże kawałki z małymi, to prawidłowość osuszenia sprawdza na tych dużych.



#17 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1787 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 13 kwi 2017 - 02:47

Trzeba dodać, że jeśli wrzuci duże kawałki z małymi, to prawidłowość osuszenia sprawdza na tych dużych.
Witam, Mirku oświeć mnie proszę to co z tymi małymi nie będą za suche według mojej wiedzy tak, analogicznie grube mięsko wcześniej a kiełbaskę później czyż nie?? no chyba, że coś w tej materii się zmieniło więc jak to jest?.  

#18 Owidius

Owidius

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 194 postów
  • MiejscowośćPoddębice/łódzkie

Napisano 13 kwi 2017 - 07:44

Ja ostatnio rozwiązałem ten problem inaczej. Duże włożyłem wcześniej jak już troszkę obeschły to dołożyłem mniejsze i wędzenie rozpocząłem w idealnym momencie. Nic nie wyschło, kolor ładny nawet bardzo, a różnice w gramaturze były duże, bo ponad 2 kg (szyneczka do koszyczka, a baleronik jednak ma inną wielkość). Powodzenia.



#19 grzech25

grzech25

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 346 postów
  • Miejscowośćprawie Sochaczew

Napisano 13 kwi 2017 - 07:51

kolor jest w jakiejś mierze wyrocznią

 

Na kolor ma również wpływ rodzaj drewna do wędzenia - o czym chyba nikt nie wspomniał :)

Ostatnio wędziłem olchą prawie dwa dni i kolor drugiego dnia niewiele różnił się od wędzenia z pierwszego dnia. 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 12027 postów

Napisano 13 kwi 2017 - 09:36

Witam, Mirku oświeć mnie proszę to co z tymi małymi nie będą za suche według mojej wiedzy tak, analogicznie grube mięsko wcześniej a kiełbaskę później czyż nie?? no chyba, że coś w tej materii się zmieniło więc jak to jest?.  

 

 

Masz rację jeśli wędzimy razem mięso i kiełbasę.

Wtedy mięso wkładamy wcześniej, osuszamy, potem kiełbasę i wędzimy.

Mięsa jako tako nie da się przesuszyć, ale kiełbasę już tak, bo jelito zrobi się jak papirus i kiełbasa nie będzie łapała dymu.

 

Sam bym najpierw włożył większe kawałki, wstępnie osuszył a potem włożył mniejsze, ale czytam:

 

Nie wkładasz  wędzonek do suszenia w/g wagi.

 

 

to chociaż doradzę, żeby pilnować tych większych.

Czy mam znowu być przyczyną wojenki na forum? 

Już i tak mam dość sprzeczek o peklowanie, to po co mi więcej.  :cool:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych