Skocz do zawartości

Ostrzenie noży


DZIADEK

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega Bagno uczył jak ostrzyć noże na zlocie .A ja w tym czasie zrobiłem sobie ostrzałkę -przystawkę ,wykorzystując napęd od mojej maszynki do mięsa .rozwiązanie bardzo proste , jak to zrobiłem wszystko na zdjęciach .60-70 obrotów na minutę , kamień jak najdrobniejszy zanurzony w wodzie ,bardzo dobrze się ostrzy.póżniej wygładzenie na marmurku , stalka i można sie golić POZDRAWIAM
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 1 miesiąc temu...

Który nr noża masarskiego jest najbardziej uniwersalny i najlepiej posłuży mi do klasyfikacji mięsa (to w warunkach domowych robię najczęściej) ?

W który radzicie się zaopatrzyć ?

 

I pytanie drugie - czy te noże można ostrzyć przy pomocy tego PROFESJONALEGO narzędzia, czy też trzeba zaopatrzyć się w stalkę, a co za tym idzie posiąść kolejną, trudna umiejętność?? :-)

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr noża? Bardziej zależy od jego przeznaczenia... ale jak dla Ciebie kup tzw. trybownik, mozna klasyfikować oraz oddzielać kości od mięsa.

Proponuję nauczyć się ostrzyć na stalce.

Wg mnie profesjonalne narzędzie nadaje się do ostrzenia noży, które nie wiele mają wspólnego z prawdziwymi nożami masarskimi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proponuję nauczyć się ostrzyć na stalce.

Czy wszystkie stalki są takie same? Jaką byś polecał? (jakiej firmy)

Jakie masz zdanie o kamieniach do ostrzenia noży?

Mnie osobiście sprawia dużą trudność dobre naostrzenie noża. Jakiś czas temu zakupiłam trybownik. W stanie nowym był fantastycznie ostry. Niestety, nie udaje mi się zaostrzyć go ponownie tak, abym była zadowolona.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardziej zależy od jego przeznaczenia... ale jak dla Ciebie kup tzw. trybownik, mozna klasyfikować oraz oddzielać kości od mięsa

Przeznaczeniem noża ma być w tym przypadku jedynie klasyfikacja mięsa.

Na wytrybowanie szynki piszę się na następny zlot, ale juz nie jako kamerzysta...

Przeglądając ofertę w sklepie Miro jako nóż do klasyfikacji wymieniony został nóż nr5:

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/product_info.php/cPath/27/products_id/125

 

Wg mnie profesjonalne narzędzie nadaje się do ostrzenia noży, które nie wiele mają wspólnego z prawdziwymi nożami masarskimi.

Proszę z szacunkiem odnosić się do PROFESJONALNEJ maszyny, którą otrzymałem w posagu ;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Noże bardzo tępe powinno ostrzyć się etapami.

 

1/ ostrzenie noża na osełce na stronie gruboziarnistej lub kamieniu szlifierskim grubym + woda

2/ ostrzenie noża na osełce na stronie drobnoziarnistej lub kamieniu szlifierskim drobnym + woda

3/ ostateczne wyprowadzenie noża na stalce

 

Noże ostre co pewien czas należy ostrzyć na stalce ale i tak po dłuższym używaniu wymagają użycia kamienia.

 

Najlepsze stalki ( jak dla mnie) to stalki diamentowe firmy Chifa lub Dick.

Rewelacyjnie "ciągną" ( ostrzą) nóż.

Bardzo faje są też stalki o przekroju kwadratowym gdzie dwa boki są ostre a dwa gładkie.

 

Dla osób które mają obawy że nie podołają ostrzeniu przy użycia stalki polecam ostrzałkę firmy Fischer

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/product_info.php/cPath/28/products_id/213

 

Cenowo nie jest tania ale dobra stalka firmy Dick to koszt rzędu 250-460 zł.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proponuję nauczyć się ostrzyć na stalce.

A mi przy tym temacie przypomina się gość który jeździł po mieście, dzwonił dzwonkiem i krzyczał ostrze noże, nożyczki !!!! garki nituje!!! :grin:

Pozdrawiam

PS osobiście drobny kamień i prawa :wink: - lewa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja uzywam nozy fiskars i zglupot kupilem tez te ostrzalke zniszczysz noze na niej

ona nadaje sie ostrzyc siekiere :grin: taka jak ma Lysy1

a kamien nie jest ceramiczny tylko szlifierski

Uwazam jak Miro grube ziarno ,drobne ziarno, stalka

i mozemy sie golic :grin:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwazam jak Miro grube ziarno ,drobne ziarno, stalka

i mozemy sie golic

Podsumowanie tematu.

Proszę z szacunkiem odnosić się do PROFESJONALNEJ maszyny

Zrozumiesz jak się nauczysz, że profesjonalna maszyna , w niektórych przypadkach będzie zawodziła.

... a może kupić taką jak prezentowałem na Zlocie http://www.topex.pl/pl/oferta/katalog/go:434/art66.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Same kamienie grubo czy drobno ziarniste nie wystarczą trzeba jeszcze mieć marmurek .Gdy mnie uczono na nim gładzić ostrze noża to wyznacznikiem czy już dobrze wygładzone, było przeciągniecie ostrza noża po paznokciu gdy gładko przeszedł i nie wyczuło się żadnych nierówności wtedy stalka i można się wtedy było golić .Pozdrawiam

A tak w ogóle to Abratek Przenieś nasz do właściwego tematu bo zagalopowaliśmy się

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1332&highlight=ostrza%B3ka

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrozumiesz jak się nauczysz, że profesjonalna maszyna , w niektórych przypadkach będzie zawodziła.

Pisząc o tym czymś, co pokazałem na zdjęciu, to było z bardzo mocnym przymrużeniem oka...

 

Szkoda, że nie można (?) kupić samej przystawki do maszyny Topexa, gdyż taką szlifierkę już mam.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Ja w domu używam japońskich noży kutych.Można je kupić w sklepie internetowym Fide.pl lub czerwonamaszyna.pl.Rozpiętość cen dość duża i spory wybór.Naprawdę warto wyłożyć te 100 zł, i mieć spokój na lata.Ja kupiłem nóż firmy Haiku Chroma Home.Jestem naprawdę zadowolony.Nóż świetnie tnie,a nie piłuje.Istotna uwaga-tych noży NIE WOLNO ostrzyć ani stalkami metalowymi ani kółkowymi ostrzałkami!!Do tego celu są ostrzałki kamienne (są tam do nabycia,jednak są drogie),albo stalkami diamentowymi.Ja właśnie takiej używam.Kupiłem chyba za 30 złotych w sklepie myśliwskim.Wyrób firmy Victorinox.Polecam też witrynę www.knives.pl.Sami pasjonaci noży!Doradzą wybór ostrzłki i sposobu ostrzenia.Pozdrawiam :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

używam japońskich noży kutych.Można je kupić w sklepie internetowym Fide.pl

Niezłe ceny...

Myślisz, że noże takie używane są w masarniach ? ;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BonAir!

Co do ceny to "Tanie mięso to psi jedzą!"

Nie wiem jakich noży używają w masarniach,nie jestem masarzem,tylko pasjonatem kuchni,dobrego jedzenia,świetnych wędlin,dobrego napitku i JAKOŚCI.Takie noże w moim pojęciu świetnie się sprawdzają w domu i nie tylko.Poprzednio zdarzało mi się kupować noże w MACRO lub w hipermarketach.Były dobre do pierwszego ostrzenia,potem tylko do kosza.

Pozdrawiam :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam

co do ostrzenia nozy uzywam dwustronny kamien piaskowy na

ktorym robie z kazdej strony rowne fazy az do momentu

powstania tz.drutu na calej dlugosci ostrza,nastepnie drut

wygladzam na kamieniu marmurku lub amerykanskim arkansas,

potem to juz tylko stalka solingen bardzo gladka jak lustro

i mozna sie golic,ale nie o to chodzi,bo noz ma byc tak ostry

aby ladnie cial np.skore,sciegna,poznaje tez jak czyszcze z

gruczolow swieze podgardle jak zacina mi ladnie czy zle.

 

powiem jeszcze cos nie lubie bardzo twardych nozy,mocno sztywnych

i tych kutych,sa ostre jak sa, ale jak sie stepia trzeba wiecej czasu

na wyprowadzenie ostrosci ,a pracujac na rozbiorze na tasmie nie ma

zbytnio czasu na wyprowadzanie twardego noza do ostrosci to z mojej

praktyki pisze.

 

aktualnie pracuje nozami firmy gerlach jeszcze mam je z zakladu jak

pracowalem ,sa super.nie sa one zbyt twarde jak te kute co zawdziecza

fajne smiganie przy wykrawaniu,no i reka sie tez tak nie meczy i szybko

mozna go naostrzyc.dodam ze z pracy nozem mozna sie nabawic na nadgarstu

tzw.wystajacej kulki z przesilenia (z roboty) ja ja mialem i rozwalilem

ja po glebszym o kafelki i znikla tak doradzil mi lekarz.

 

kusy - Haiku Chroma Home uwazam ze to sa najlepsze noze pod wzgledem stali,

w ostrzu sa dwa stopy metalu.super nadaja sie do klasyfikacji miesa,wszelakiego

krojenia a co do wykrawania kosci ze wzgledu na rekojesc balbym sie.

 

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dwustronny kamien piaskowy na

ktorym robie z kazdej strony rowne fazy az do momentu

powstania tz.drutu na calej dlugosci ostrza,nastepnie drut

wygladzam na kamieniu

Możesz wyjaśnić o co chodzi z tymi fazami i drutem?

Trochę to dla mnie jest niejasne.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kamienie piaskowe popularnie toczak są płaskie i wyprofilowane jak klin . Na płaskim ostrzysz jedną stronę noża później przekręcasz i ostrzysz drugą stronę . Na tych wyprofilowanych w klin , ostrzysz z lewej strony kamienia jedną stronę noża a drugą stronę z prawej strony kamienia .Przy takim ostrzeniu profilujesz sobie ostrze noża na stożek płytki 1-2 mm lub stożek bardzo ostry 3-4 mm. W trakcie tego ostrzenia na ostrzu powstaje tzw drut nie wiem jak to nazwać ale to są taki małe opiłki metalu z noża które w czasie ostrzenia na marmurku odpadają i tworzy sie idealnie gładkie ostrze . Trafiają się noże tak twarde że nie można osiągnąć tego drutu po prostu ostrze się wykrusza. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

maad witaj

wlasnie dziadek ci wyjasnil bardzo szczegolowo jak powstaja tzw.fazy na ostrzu

podczas ostrzenia.podczas profilowania faz tworzy sie drut taka cieniutenka

blaszka na calej dlugosci i po ostrzeniu na marmurku sie faktycznie wykrusza

tworzac super ostrze.ja przyznam sie ze mam kilka nozy naostrzonych z lekkim

drutem ktore wykorzystuje w pracy kiedy nie jest wymagana super ostrosc np.

wykrawanie maski z glowy wp. gdzie nie latwo stepic noz.

 

widze ze dziadek chyba tez nie lubi mocno twardych nozy do ostrzenia

 

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy każdy nowo zakupiony nóż masarski musi przejść trzy fazy wymienione przez Marka z B-B ? Czy też noże są one już "fabrycznie" ostre?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nowych noży nie trzeba ostrzyć. Trzeba tylko uważać na palce. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.