wosiu Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Marca 2008 Witam szukam pomysłu na masownice taką na cztry,pięć szynek.Myślałem o przerobieniu kega od piwa ale nie mam pomysłu jak to zrobić.Jeszcze jedno pytanie czy masowane szynki kręcą się w solance czy na sucho.Może ktoś podpowie i podda pomysła na coś takiego?Pzdr.WosiuPs.Może z bębna od pralki automatycznej. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Marca 2008 Wosiu,nie kombinuj,kup najmniejszą betoniarkę.Podpowiedż jest jak najbardziej poważna.W betoniarce trzeba tylko zmienić łapy w bębnie. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-30457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 5 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Marca 2008 Też myślałem o tym tylko że betoniarka zaraz zardzewnieje bo ma kontakt z solą i później będzie brudzić szynki.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-30459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Marca 2008 No wiesz,trzy łopaty żwiru przed masowaniem i będzie się świecić jak psu ja.. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-30460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Marca 2008 Warmiak ma rację. Masownica wyglada tak: Masuje sie mieso po nastrzyku, na sucho. Jeśli jednak podczas nastrzyku nastąpiły wycieki solanki z mięsa do podstawionych naczyń, zebraną solankę dolewa sie do masowania (ilość solanki musi odpowiadać normie w stosunku do wagi mięsa). Opróżnianie masownicy następuje przez zmianę kierunku obrotów bębna. Wsad do masownicy musi być mniejszy o ok. 35-40% od pojemności bębna. Próżnia (nawet do 95%) przyspiesza peklowanie i oczywiście wchłanianie solanki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-30462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Marca 2008 Tak jest i musisz pamiętać o temperaturze i czasie masowania, bo to też jest ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-30467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Marca 2008 Masz Marku rację, tego nie dopisałem. Nowoczesne masownice są chłodzone o ile pamietam freonem dzieki zastosowaniu podwójnego płaszcza skorupy.W betoniarce nie ma próżni i wystarczy opracować metodę cyklicznego jej uruchamiania ze zwróceniem uwagi na wolniejsze obroty. Można także polewać, za pomoca węża przymocowanego do ramy, bęben zimną wodą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-30468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derex Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Marca 2008 Wosiu: Uważam, że najprościej to: Taką betoniarkę po drobnym "w betoniarce trzeba tylko zmienić łapy w bębnie", będzie CI służyła długo, długo. Sam dobrze wiesz, z jakiego materiału jest zrobiona? :smile: Po takim masowaniu mięsa z solą, saletrą, itp. Sam wiesz, że musowo dokładnie umyć (tylko nie w gorącej wodzie, ma być ciepła + 42-+52C). :wink: Powinieneś dokładnie ją osuszyć, aby nie było w niej wody. Jeden z lepszych i sprawdzonych jest olej jadalny. Jednak dobra rada to abyś go wlał do gara i doprowadził do wrzenia. Bynajmniej będziesz pewny. Ciepły olej wlać do betoniarki i włączyć ją, tak wspaniale zakonserwujesz w środku. Ten pomysł z tymi kamieniami, czy może piachem też jest dobry, jednak szybko zniszczysz sobie powierzchnię w środku betoniarki :wink: :smile: Cytuj Derex Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-30469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Marca 2008 Masowanie (plastyfikacja) Do obróbki mechanicznej surowca dla każdego rodzaju wędzonki należy opracować program masowania, na który składają się: - liczba obrotów bębna lub mieszadła, - droga przebyta przez surowiec w bębnie lub w mieszarce, - czas pracy i przerwy, - łączny czas trwania procesu masowania. Masowanie może się odbywać w dwóch typach urządzeń, tj. w mieszarce o specjalnej konstrukcji mieszadeł lub w zamkniętych bębnach o różnym kształcie (walcowatym lub stożkowym), w warunkach normalnego ciśnienia lub częściowej próżni. W bębnach masowniczych najistotniejszym parametrem jest liczba udarów (kawałki mięsa podnoszone przy obrocie bębna spadają na dno) skorelowanych z liczbą obrotów bębna. Najbardziej pożądana łączna liczba obrotów bębna wynosi 4000-8000. Nacinanie mięśni w fazie masowania (gdy bęben ma wewnątrz zainstalowane noże-ostrza) poważnie skraca czas obróbki, powodując jednocześnie zwiększenie ilości białka uwalniającego się z powierzchni mięśni. Szybkość obrotów bębna lub ramienia mieszadła powinna maksymalnie wynosić ok. 20 obr./min, ponieważ powyżej tej liczby zwiększa się ilość roztartej tkanki mięśniowej, a to jest zjawiskiem niepożądanym. Program masowania można opracować, biorąc za podstawę przebytą drogę przez bęben lub mieszarkę. W tabeli 10.6 podano przykład drogi przebytej przez bęben przy różnym obwodzie bębna. Wzór na obliczenie drogi przebytej przez bęben jest następujący: PDB = OB x OBR x T gdzie: PDB - przebyta droga bębna, OB - obwód bębna, OBR - obroty bębna na min, T- efektywny czas masowania (łączny czas masowania). Prowadzone testy wykazały, że po przebyciu przez bęben drogi w granicach 3500-4000 m zachodzi bardzo dobra zależność między wydajnością, konsystencją i kruchością gotowego produktu. Masowanie można prowadzić dwoma sposobami - jako proces intensywny i krótkotrwały (masowanie mięsa bez przerw) lub jako proces długotrwały z przerwami (masowanie interwalowe). Wędzonki z mięsa masowanego dłużej zachowują lepsze związanie, mają mniejsze ubytki termiczne i lepsze przereagowanie barwników hemowych. Przy intensywnym masowaniu można uzyskać efekt zbliżony, ale pod warunkiem, że zapewni się dodatkowo 12-24-godzinną fazę peklowania. Podczas masowania temperatura mięsa nie powinna przekroczyć 5°C. Proces masowania usprawniają masownice wyposażone w sterowanie mikroprocesorowe. Za Adamem Olszewskim - "Technologia przetwórstwa mięsa" Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-30470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Marca 2008 Możesz skopiować http://cgi.ebay.de/Stephan-VM100-Vakuummischer-Mischer-Kutter-Edelstahl_W0QQitemZ320224213414QQihZ011QQcategoryZ68558QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-30471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Marca 2008 Witam szukam pomysłu na masownice taką na cztry,pięć szynek.Myślałem o przerobieniu kega od piwa ale nie mam pomysłu jak to zrobić.A widziałeś hamownię do silników? Dwie rolki. Jedna napędzana. Kładziesz na nią kega i jazda. Coś jak wyżymaczka z oddalonymi od siebie wałkami. Oczywiście w poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-30481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturb Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Marca 2008 Witam!To może i ja swoje 0,03zł a mianowicie pralka automatyczna :smile:. Ma wszystko co potrzeba i jest tańsza od betoniarki i łatwiej utrzymać czystość (oczywiście małe przeróbki w sterowaniu aby nam nie wywirowała). Ale moim zdaniem keg położony na rolkach napędowych jest najprostszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-31389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Marca 2008 witaj Wosiuwidze ze idziesz na przod,wiec jak juz wiem masz mieszalke ta amerykanskawiec szkoda kasy wydawac na cos co mozesz stworzyc w swojej mieszalcemodyfikujac-dorabiajac u slusarza pod wymiar swojej mieszalki nowe lopatyktore beda krecic miesem w twojej mieszalce,koszt z nierdzewki zrobienia takiej"lopaty" moze wyniesc do 400-500zl tak strzelam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-31399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Marca 2008 Marku z Bielska! Mam podobną mieszarkę i nie wyobrażam sobie przerzucania łopatami(nawet dorobionymi) kawałków mięsa o wadze około 1-2kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-31402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Marca 2008 Witam! To może i ja swoje 0,03zł a mianowicie pralka automatyczna :smile: Ale moim zdaniem keg położony na rolkach napędowych jest najprostszym rozwiązaniem.Jeśli pralka automatyczna to tylko taka ładowana od góry, a właściwie sam bęben. Jest on podparty na łożyskach z obu stron a przełożenie z silnika mamy odrazu odpowiednie. Wystarczy kilka przeróbek wyrzucenie obudowy, sterowania, przerobienie nocowania bębna i odpowiednie podłączenie zasilania do silnika aby uzyskiwał tylko wolne obroty Pralkę odpowiednią do takiej przeróbki za kwotę 80-200zł kupisz bez problemu w Słomczynie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-31425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Marca 2008 Najlepsza, jak by nie patrzył, byłaby mała betoniarka (nowa :wink: ). Propozycje dot. kegów, bębnów pralek itp. urzadzeń o takiej małej średnicy, nie wchodzą w grę. Mięso, oprócz tego, że się obraca, musi spadać (podlega tzw. udarom) z pewnej wysokości (dlatego średnice masownic są tak duże i ładowanie dopuszczalne jedynie max. do 40% pojemności bębna) co powoduje jego zmiękczanie i właściwe masowanie, szczególnie po nastrzyku.Należy także pamiętać, że komora masowania musi być szczelna, gdyż dolewamy do mięsa resztki zalewy pozostałej po nastrzyku. Musi także pozostać sok z zalewą, które wyciekną w pierwszej fazie z elementów nastrzyknietych (gdyż ilość uzytej do nastrzyku solanki musi się cały czas zgadzać. Po zakończeniu masowania, wszystka solanka powinna zostac wchłonieta przez mięso. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-31428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Marca 2008 Pralkę odpowiednią do takiej przeróbkiWszystko w porządku ale... powinien być nieperforowany bęben. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-31429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Marca 2008 O tej perforacji to nie pomyślałem. Skupiłem się na tym, że te trzy występki (czy jak to nazwać) na obwodzie bębna będą dobrze przewracać, podrzucać mięso. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-31431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Marca 2008 Zastanawiam się po co masownica w produkcji wyrobów tradycyjnych .Przecież nie wymyślono ją po to by uplastycznić wędzonki jest to to tylko jeden z efektów osiągnięty poprzez wmasowanie w mięso wody a efekt związania tej wody w mięsie osiąga się poprzez dodanie wspomagaczy a więc chemii. Nie widzę sensu bo ta wędzonka bez dodatków odda wodę a przez to straci na soczystości Chyba że chcesz częstować swoją rodzinę i przyjaciół całym arsenałem E... i innych dodatków. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-31433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Marca 2008 Dziadku CIIII to miała być chyba tajemnica :???: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-31434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Marca 2008 Myślę ze dobrym sposobem na wymasowanie szynki było by włożenie jej w kilka toreb foliowych dolanie odmierzonej ilości solanki obszycie jej mocnym materiałem i danie chłopakom na podwórku do pogrania na godzinę zamiast piłki Efekt murowany a chłopacy jacy zadowoleni. Pozdrawiam i przepraszam za ten żart. Instrukcja masowania Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-31436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Marca 2008 ...przepraszam za ten żartDZIADKU, "dobry żart tynfa wart" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-31444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Marca 2008 I po co te sarkazmy? Padło pytanie i zamiast podjąć konstruktywną dyskusje to sobie piszecie jaja – gdzie jest administrator? W wielu przepisach na tej stronie mowa jest o masowaniu po nastrzyku – łącznie ze słynną „Tabelą Dziadka”. Nie rozumiem tego „nabijania” się z Kolegów, przez Kolegów?! Czy zawsze musicie znaleźć jakąś ofiarę po której można „pojechać”? To pisania bzdur jest inny temat – BLA BLA, i tam można się produkować z głupotami, jak ktoś czuje taką potrzebę. Jeszcze raz stawiam pytanie – GDZIE JEST ADMINISTRATOR? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-31464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Marca 2008 TOSHIBA, Witam Jeśli żart Cię uraził to przepraszam myślałem , że forumowicze mają poczucie humoru. W taki ponury ,śnieżny dzień trzeba trochę ludzi rozweselić. W bla, bla nie było nawiązania do tematu - zgadzam się na usunięcie postu i gaworzenie na całkiem poważne tematy. Ze świątecznym pozdrowieniem Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-31466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Marca 2008 mam nadzieję że ta Tajka to mieszkanka Tajlandii a nie jakaś maszyna której nie znam.alej esli tak to chyba sam pomyślę nad masownicą :lol: tylko nie wiem co na to żona :tongue: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1422-szukam-pomys%C5%82u-na-masownice/#findComment-31467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.