Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie dziczyzny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Woytas

Woytas

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 15 kwi 2017 - 16:05

W zeszłym roku pierwszy raz wędziłem dziczyznę, konkretnie cąber z sarny (mrożony zakupione w Selgrosie) . Po ok. 3 dniach solanka zrobiła się mocno czerwona. Wymieniłem ją na nową z obawy o zepsucie się mięsa. 

I tu moje pytanie.

Czy w przypadku dziczyzny taki kolor solanki jest normalny?, czy jakoś moczycie lub płuczecie dziczyznę przed peklowaniem?.

 



#2 Muski

Muski

    Weteran

  • **VIP**
  • 2484 postów
  • MiejscowośćNadarzyn

Napisano 15 kwi 2017 - 16:46

Solanka jest czerwona -ale nie zmienia to postaci peklowania ;) 



#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8470 postów

Napisano 15 kwi 2017 - 18:48

Czy w przypadku dziczyzny taki kolor solanki jest normalny?, czy jakoś moczycie lub płuczecie dziczyznę przed peklowaniem?.

 

Wszystko zależy jak została strzelona.Jak dobrze i nie ma za dużo krwi to nie moczę.Jak jest jej dużo to można trochę pomoczyć w zimnej wodzie.Czerwony kolor solanki przy dziczyźnie to rzecz normalna. 



#4 Woytas

Woytas

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 15 kwi 2017 - 19:01

Dzięki bardzo, myślałem że może to przyspieszyć psucie się mięsa.



#5 Muski

Muski

    Weteran

  • **VIP**
  • 2484 postów
  • MiejscowośćNadarzyn

Napisano 15 kwi 2017 - 20:09

Pamietaj , wedzenie , parzenie dziczyzny , szczególnie  by nie była sucha i twarda - to trochę inna bajka jak wieprzowinka  :D 



#6 Woytas

Woytas

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 16 kwi 2017 - 06:20

Pamietaj , wedzenie , parzenie dziczyzny , szczególnie  by nie była sucha i twarda - to trochę inna bajka jak wieprzowinka  :D

Wiem, akurat pod względem parzenia mój comber był bez zastrzerzeń



#7 Muski

Muski

    Weteran

  • **VIP**
  • 2484 postów
  • MiejscowośćNadarzyn

Napisano 16 kwi 2017 - 09:47

Wiem, akurat pod względem parzenia mój comber był bez zastrzerzeń
jak parzyłeś ?

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 Woytas

Woytas

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 17 kwi 2017 - 07:34

Do temp. 72°C w środku. Wyszło bardzo soczyste. 

 




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych