Skocz do zawartości

Wędliny dojrzewające - suszone binio1111


binio1111

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Najbardziej mimo wszystko smakuje mi polędwica, z której nie był zdjęty tłuszcz i warkocz

 

Jak dokładnie obejrzysz przekrój jednych i drugich to będziesz wiedział dlaczego ... ;) 

Bez dwóch zdań do dopracowania etap drugi bo za szybko powierzchniowo wysychało ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 103
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Oczywiście w lodówce będą leżeć.

Roger masz rację - te "gołe" maja skórkę, ale nie jakąś tam twardą ;) .  Ta z tłuszczykiem wilgotniejsza. No cóż będziemy trenować dalej. No ale smak warty poświęceń :):thumbsup:.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta z tłuszczykiem tez ma ... ale tylko tam gdzie tłuszczyku nie ma ;)

Pierwsze koty za płoty a dawek soli przy tego typu wędlinach się nie bój te 30g to moim zdaniem minimum, odczucie słoności mocno niweluje zarówno glukoza jak i proces dojrzewania ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję , że nie popełniłem wielkiego błędu w sztuce , gdy rozkroiłem kawałki na mniejsze przed zapakowaniem?

Nie

 

Najbardziej mimo wszystko smakuje mi polędwica, z której nie był zdjęty tłuszcz

 

Dlatego ja wolę Culatello i  karkówkę dojrzewającą.

 

Pierwsze koty za płoty a dawek soli przy tego typu wędlinach się nie bój te 30g to moim zdaniem minimum, odczucie słoności mocno niweluje zarówno glukoza

 

A po co do tego typu wyrobu glukoza. Przecież to nie jest wędlina dojrzewająca fermentująca jak salami.Trzeba tylko ustawić sobie dawkę soli lub peklosoli pod swój smak i z głowy.Moja to 50 g/kg.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

. bo dodał ..??? - pisał o tym na pierwszej stronie

 

A ja w następnych, że niepotrzebnie.  :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Glukoza poszła tylko do 2 kawałków "eksperymentalnych"  Reszta bez. Ogólnie jestem zadowolony. (z suszeniem problem - bo w domu sucho :hmm: - ale lepiej sucho niż grzybek na ścianie ;) - a z wędlinami następnym razem  coś się wymyśli  -- może II etap w ten sposób, ze pół dnia wisi w pomieszczeniu i noc w lodówce itd.  i wtedy wydłużyć II etap do 2 tygodni.  :hmm:   Trzeba kombinować - może się uda zbudować "komorę"

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

maja skórkę, ale nie jakąś tam twardą

 

A wiesz co powoduje ta skórka.? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że ta skórka powoduje zmniejszenie oddawania wilgoci z wnętrza

 

Czyli.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli ? - nie rozumiem :cry: .  Podsychanie  było w zbyt suchym środowisku , przez co szybko się "zamknęła" zewnętrzna warstwa mięsa - utrudniając równomierne pozbywanie się wilgoci.  Teraz jak zapakowałem  próżniowo, to może wilgotność w mięsie się trochę wyrówna i skórka lekko zmięknie. No ale bardziej już nie podeschnie ;).  Czyli następnym razem wykombinować jak wokół wiszących polędwic podnieść wilgotność powietrza.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli następnym razem wykombinować jak wokół wiszących polędwic podnieść wilgotność powietrza.

 

Bardzo dobry wniosek :thumbsup: .Zamknięcie próżniowo niewiele teraz pomoże.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Minęło 15 dni od kiedy kawałki "eksperymentalne" trafiły do woreczków próżniowych i leżało w lodówce. Trochę zdziwiłem się po rozkrojeniu , bo w środku polędwicy trafił się tłuszczyk - a ten kawałek był obrany z warkocza i mizdry :cry: . Ogólnie wolę z tłuszczykiem :) . Smak super - a dodatek kefiru dodanego przed II-gim etapem raczej nie dał nic :laugh::facepalm: . No ale musiałem spróbować ;). Te kawałki wisiały w dość ciepłym miejscu i mocno podeschły (stwardniały w czasie II etapu) po leżakowaniu w próżni zniknęła twarda skórka i w całym przekroju jest "gumowate" jak trzeba  :) no i jakoś bardziej się zaczerwieniło chyba (dobrało koloru)

post-66794-0-42164500-1494879472_thumb.jpg

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No chyba ;) . Bardziej smakuje mi ta część od karkówki - no i mięsko z tej strony jest ciemniejsze (bardziej czerwono ciemne)

PS. Teraz takie czasy, że sprzedawca najpierw się pyta - co ma być? A potem kroi z tego co ma i sprzedaje ;):)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

No i poszło 2 dni temu do peklowania 2kg karkówka - dałem 33g/kg peklosoli (z zamiarem peklowania 14 dni - 1-szy etap) Na razie trochę soczek puściło. Mam zamiar potrzymać 1 tydzień w soczku, potem odleje. Czy może odlewać codziennie?. W przyprawach na razie nie obtaczałem, bo bałem się , że mi spłyną , dlatego chcę obsypać przyprawami po odlaniu soku. Jak coś źle kombinuję, to proszę pisać. Pozdrawiam

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odlewać ... jak zacznie puszczać zdecydowanie mniej dać przyprawy ;)

Dobrym rozwiązaniem jest kratka na dnie pojemnika ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja swoją kartkówkę od razu obtaczam w soli i w przyprawach i sobie leży dwa tygodnie odlewam sok a potem dalsza część dojrzewania i nic nie spływa. Oczywiście karkówka nie moczy się w wytworzonym soku tylko leży na kratce 2 cm powyżej dna pojemnika.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.