Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mój Autoklaw


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#1 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2044 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 21 kwi 2017 - 22:23

Najmłodsza i najsympatyczniejsza uczestniczka zlotu w Zakopanem.

 

Załączony plik  01.jpg   47,6 KB   19 Ilość pobrań

 

Podczas Zlotu w Zakopanem odbyliśmy długie, konstruktywne  i w przyjacielskiej  atmosferze, rozmowy nie tylko o wędlinach. Kolega Tur100 pokazał  i omawiał autoklaw prosto z USA.

 

Załączony plik  02.jpg   295,16 KB   15 Ilość pobrań

 

Też stałem się posiadaczem takiego autoklawu drogą nabycia poprzez ebay w czym pomógł mi kolega Tur100. cała transakcja trwał  dokładnie 10  dni.

 

Załączony plik  03.jpg   64,79 KB   14 Ilość pobrań

 

Jeszcze przed otrzymaniem przesyłki, czytałem o ciśnieniu, temperaturach i to co się dało o tych autoklawach rodem z ameryki. Znalazłem manometry wyskalowane w różnych jednostkach ciśnienia i temperatury. Dyskusja na Naszym forum trochę odbiega od tego co było na skali i opisów odnośnie tych autoklawów.

 

Załączony plik  04.jpg   43,23 KB   11 Ilość pobrań

 

Pokrywa ma w środku manometr, z jednej strony bezpiecznik uniemożliwiający otwarcie pokrywy jak jest ciśnienie w garnku, a po przeciwnej stroni bezpiecznik ciśnienia. Jak przekroczy się jakieś dopuszczalne ciśnienie to "wywali" go, wykonany jest z gumy - taki grzybek. W jego miejsce wstawiłem wentyl do pompowania kół, który również działa jak bezpiecznik. Wentyl po to by pompować powietrze jak autoklaw będzie chłodził się. Chodzi o słoiki, autoklaw stygnie szybciej niż słoiki, pod pompowanie powoduje, że słoiki mają ciśnienie i czas do ostygnięcia. Jakby zamiast słoików były puszki to nie potrzeba by było pompować. No i przyszedł moment do wypróbowania autoklawy, uważnie słuchałem to co mówił kol Tur100 i zrobiłem 16 słoików. Postanowiłem zrobić konserwę mięsną taką by do obiadu pasowała. Kupiłem łopatkę, karczek, boczek tak po 2kg. Peklowałem przez 4 dni,  zalewę zrobiłem wg. tabeli Dziadka.

Załączony plik  05.jpg   78,51 KB   10 Ilość pobrań

Boczek i łopatkę powkładałem do słoików a karczek do szynkowarki. Żadnych przypraw.

Załączony plik  06.jpg   68,72 KB   11 Ilość pobrań

No i teraz obawa czy płyta ceramiczna wytrzyma. Do odważnych świat należy a kol. Zlep napisał,  dał mi do zrozumienia, że wytrzyma. No i zaczęła się zabawa.Autoklaw zalałem wodą tak, że słoiki były przykryte

Postawiłem autoklaw i gar z szynkowarką

Załączony plik  07.jpg   63,77 KB   12 Ilość pobrań

Szynkowarkę  ustroiłem termometrami  i dałem gazu :)

Parzyłem na "termometr" a następnie studzenie a autoklaw dalej grzał się.

Załączony plik  08.jpg   42,87 KB   10 Ilość pobrań

Karczek osiągnął wymaganą temperaturę, jego miałem "z głowy"

Załączony plik  09.jpg   41,29 KB   12 Ilość pobrań

Autoklaw osiągał swoje ciśnienie

  

Ponieważ mięso było w całości, pomyślałem, że godzina wystarczy. Po degustacji stwierdziłem, że i 40 minut byłoby w sam raz. Mięso było bardzo miękkie prawie się rozpadało na poszczególne włókna. Po skończeniu grzania podłączyłem pompkę, za krótki wężyk ma, ale dałem radę.

Załączony plik  10.jpg   65,89 KB   9 Ilość pobrań

Pompka jest na 230 lub 12V Jak ciśnienie spadło do 10psi to dopompowywałem do czasu aż uznałem, że gar był na tyle chłodny i słoikom nic się nie stanie. Po otwarciu pokrywy, wszystkie słoiki całe a i woda czysta, nie było rosołu - czyli nic nie wyciekało ze słoi.

Załączony plik  11.jpg   73,69 KB   8 Ilość pobrań

 

Załączony plik  12.jpg   45,04 KB   10 Ilość pobrań

 

To moje pierwsze konserwy.

A karczek? Zapomniałem w całości go sfotografować, miał "branie" na święta.

Jeszcze w szynkowarce

Załączony plik  13.jpg   68,61 KB   11 Ilość pobrań

 

Załączony plik  14.jpg   68,12 KB   10 Ilość pobrań

Dałem kilka ziarenek ziela i listek.

 

Załączony plik  15.jpg   56,76 KB   12 Ilość pobrań

Następne będą obiadki.ć.  

Dzięki Jasiu za pomoc i Twoje rady.


Użytkownik Papcio edytował ten post 21 kwi 2017 - 22:46


#2 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 22 kwi 2017 - 08:27

Papcio gratuluję. Czy możesz podać dane techniczne tego szybkowaru. Szczególnie chodzi o dopuszczalne ciśnienie 



#3 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2044 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 24 kwi 2017 - 10:50

Wybacz Dziadku, w instrukcji nic nie pisze odnośnie ciśnienia, po prawdzie  to nie ma żadnych danych. Są tylko ciężarki i mój ma ciężarek na 15 psi. Średnica gara to 30cm i wysokość też 30cm a grubość ścianki to 5mm. Po umyciu nowego autoklawu, wlałem wodę by go "wyparzyć" jak ciśnienie wzrosło do 15 psi to para była wypuszczana, ciężarek się unosił. Położyłem na niego nakrętkę od słoika i doszedłem do 20 psi. Kol. Tur100 również sprawdzał temperaturę termometrem w konserwie i potwierdził, że ten autoklaw daje założoną temperaturę sterylizacji czyli te 121stopni. Uszczelka pomiędzy pokrywką a garem jest w kształcie litery V, ciśnienie same dociska jedną część uszczelki do pokrywy a drugą do garnka.



#4 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 525 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 24 kwi 2017 - 13:35

Wszystko jest w tej instrukcji https://www.gopresto...tions/01781.pdf;)
15 psi to właśnie 1.03 bara nadciśnienia. Co jest dość dziwne jak na USA.
Bo tam obecnie raczej używają 115C (~11 psi) 
10-pounds-instead-of-15-pounds-pressure-canning/

#5 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 24 kwi 2017 - 19:32

Z tego wynika że to jest szybkowar z manometrem a nie autoklaw. Najgorsze jest to że brak danych o maksymalnym dopuszczalnym ciśnieniu. Według literatury przeciwciśnienie w autoklawie podczas sterylizacji słoi powinno wynosić co najmniej 160 kPa .Sumując to razem 270 kPA = 2,7 Bar. Ale jak wam  wychodzą dobrze konserwy to tylko się cieszyć.



#6 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2044 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 24 kwi 2017 - 20:32

Ja może trochę inaczej napiszę.

Amerykański "Sanepid" uznał ten sprzęt do użytku w gospodarstwie domowym, wierzę im niż naszemu sanepidowi, bo nasz

to co urzędnik i region to te same przepisy są inaczej interpretowane. Zapewnione jest 121stopni. W sterylizacji przecież o to chodzi.



#7 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 24 kwi 2017 - 21:11

http://www.cookstore...kcja,id519.html

W tureckim  według tych danych przy Ciśnieniu 2 Bar zadziała silikonowy zawór bezpieczeństwa. Prawdopodobnie w Twoim będzie tak samo. Ja w tureckim też bez problemu uzyskuję 122 st C. Problem w przeciwciśnieniu Trzeba było by zainstalować manometr i zawór do pompowania powietrza..



#8 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 24 kwi 2017 - 21:22

W tym hameryńskim po mojemu zgodnie z instrukcją będzie maks 1,03Bar nadciśnienia ;)

Tapniete z Tapatalk

#9 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 932 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 25 kwi 2017 - 03:28

Presto nie jest autoklawem, jest tylko zwyklym szybkowarem ktoremu w celach reklamowych zalozono manometry, nie ma nawet porzadnego zaworu z mozliwoscia zmiany regulacji cisnienia. Posiada tez chyba uszczelke gumowa ktora w tego typu urzadzeniach garnkach jest zawodna. Mam nadzieje ze kol Tur100 nie byl przedstawicielem firmy ktora raczej walczy o przetrwanie lub przedstawicielem firmy sprzedajacej na E-bay.

Niemniej jednak nie to jest powodem mojego odezwania sie w tematach autoklawow, szybkowarow i konserw. 

 

http://www.cookstore...kcja,id519.html

W tureckim  według tych danych przy Ciśnieniu 2 Bar zadziała silikonowy zawór bezpieczeństwa. Prawdopodobnie w Twoim będzie tak samo. Ja w tureckim też bez problemu uzyskuję 122 st C. Problem w przeciwciśnieniu Trzeba było by zainstalować manometr i zawór do pompowania powietrza..

Moje pytanie brzmi - dlaczego, po co mamy uzyskiwac wysokie przeciwcisnienia w domowym zabezpieczaniu zywnosci w sloikach? Przeciez tak naprawde to autoklaw jest stosowany w przemysle wylacznie w celach szybkosci produkcji. Czy ma to az tak wielki wplyw na smak i jakosc konserw ze zastosujemy iles tam barow przeciw cisnienia? Czy moze ma to tylko i wylacznie wplyw na to aby metalowe puszki nie porozrywaly sie w wyniku szybkiego wystudzania? 

Temat Dziadka o domowym autoklawie spowodowal nie tylko prowadzenie konstruktywnych dyskusji na temat cisnien, zaworow, uszczelek ale spowodowal tez proby doswiadczen innych osob. I w tym temacie niestety ale chcialbym jednak stwierdzic ze wszystko o czym mowimy to tylko szybkowary i ich wykorzystanie w jak najlepszy sposob. Normalnym, mocniej zbudowanym garnkiem czy innym naczyniem nawet z kilkoma manometrami, zaworami  nie jestesmy w stanie zastapic przemyslowego "autoklawu" gdzie wtlaczana jest para technologiczna, zimna woda, przeciwcisnienie. I to tylko i wylacznie w celu jak najszybszej produkcji. Przyzwyczailismy nasze kubki smakowe do tego rodzaju konserw stad ta chec stworzenia czegos podobnego. I owszem, m.innymi dzieki Dziadkowi i jego przepisom, parametrom pasteryzacji dochodzimy do podobnych smakow z tym ze lepszych, bez konserwantow, chemii. I takze Mikami poruszyl temat ze tutaj (Amerykanie)schodza juz z temperatur i czasow poniewaz doszli do wniosku ze jest to nie potrzebne, te parametry nie obowiazuja juz w domowych zaleceniach. Owszem jest to nadal obowiazujace w przemysle (szybkosc, chemizacja skladnikow) ale powoli cos mi sie wydaje ze naukowcy zaczynaja wracac do podstaw i dawnych sposobow sloikowych ( o ktorych zreszta i tak Amerykanie nie maja zielonego pojecia w obecnych czasach - no moze gdzies tam w gorach starzy traperzy). 

Powolne samoschladzanie sie szybkowaru, bez koniecznosci wtlaczania przeciwcisnienia tez nie powoduje ubytkow cieczy czy zmiany smaku lub konsystencji zawartosci sloikow. Nie robilem natomiast konserw w puszkach metalowych i nic na temn temat nie moge powiedziec.



#10 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 525 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 25 kwi 2017 - 08:06

W uzupełnieniu dla ciekawych - do ściągnięcia cały poradnik domowego pasteryzowania konserw USDA (Departament Rolnictwa) wyd. 2015 http://nchfp.uga.edu...tions_usda.html . Jest oparty na wnioskach z wieloletnich badań na kilku uniwersytetach.

 

W skrócie:

- ogólny opis postępowania (jak Stefan wspomniał m.in. naturalne chłodzenie, zachowanie ok. 2,5 cm wolnej przestrzeni po pokrywką, itp.)

- opisy obróbki termicznej słoików z różnymi rodzajami żywności, co ciekawe z uwzględnieniem wysokości nad poziom morza.

I tak np. mięso czerwone - czas 75 min dla słoi 500ml, a 90 min dla 1000 ml przy ciśnieniu 11psi (temperatura 115C) na wysokościach do 600 m npm.


Użytkownik mikami edytował ten post 25 kwi 2017 - 08:15


#11 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2044 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 25 kwi 2017 - 08:44

Dzięki za wyjaśnienia, więc mam szybkowar z manometrem do którego mogę wsadzić sporo słoików. Dziękuję za wyjaśnienia kol. Stefanie, Twoja argumentacja całkowicie mnie zadowala i zgadzam się z nią. Przykro mi, że uczyłem się nie tego języka i angielski jest dla mnie obcym językiem tak jak i chiński HI! Próbowałem translatora, ale wychodzą takie bzdury, że lepiej nie czytać :)



#12 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 525 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 25 kwi 2017 - 08:48

po przeciwnej stroni bezpiecznik ciśnienia. Jak przekroczy się jakieś dopuszczalne ciśnienie to "wywali" go, wykonany jest z gumy - taki grzybek. W jego miejsce wstawiłem wentyl do pompowania kół, który również działa jak bezpiecznik

Igranie z życiem, przypadkowa gumka (która może wytrzymać nawet kilkadziesiąt Bar) ma zapewnić bezpieczeństwo?

 

PS dla potomnych :)

W instrukcji tego gara jest napisane, że maksymalna moc palnika nie może przekraczać 3,5 kW

 

PS2

Zakładając, że wytwórca spełnia (dobrowolną) normę ANSI/UL-136, to ciśnienie testowe wynosi podobno (cytat ze strony http://instantpot.co...r-instant-pot/) 5x ciśnienie robocze - ale to jest gdybologia.

Przykładowo jakiś szwajcarski wytwórca (nie pamiętam który), który szermuje normami, w części europejskiej pisze współczynnik 1,66x, a w części amerykańskiej powołuje się tylko na ANSI/UL-136 bez podania szczegółów.


Użytkownik mikami edytował ten post 25 kwi 2017 - 09:06


#13 tur100

tur100

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 188 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 26 kwi 2017 - 08:54

Presto nie jest autoklawem, jest tylko zwyklym szybkowarem ktoremu w celach reklamowych zalozono manometry, nie ma nawet porzadnego zaworu z mozliwoscia zmiany regulacji cisnienia. Posiada tez chyba uszczelke gumowa ktora w tego typu urzadzeniach garnkach jest zawodna. Mam nadzieje ze kol Tur100 nie byl przedstawicielem firmy ktora raczej walczy o przetrwanie lub przedstawicielem firmy sprzedajacej na E-bay. Niemniej jednak nie to jest powodem mojego odezwania sie w tematach autoklawow, szybkowarow i konserw.   

 

 

Zaczynam się zastanawiać czy warto na tym forum coś pokazać, podzielić się doświadczeniem, bo zaraz takie posty jak powyżej.

Kolego Stefanie czy to się nazywa  autoklaw czy szybkowar ma spełniać swoje zadanie czyli uzyskać nadciśnienie 15 psi = 1,05 kG/cm i temperaturę 121oC = 250 F.

A to urządzenie spełnia te warunki w domowej, nie w przemysłowej produkcji konserw. Zaworu też nie potrzeba, możesz zmniejszać ciśnienie przez dobór wagi ciężarków.

Natomiast żeby było bezpiecznie trzeba zachować zdrowy rozsądek i zasady bezpieczeństwa. Pierwszy warunek: podczas gotowania nie odchodzić ani na chwilę od autoklawu i kontrolować proces. Autoklaw kupiłem po długim zastanowieniu, czy ukraiński bez żadnej gwarancji bezpieczeństwa czy Presto, na pewno bezpieczniejszy.

Na decyzję duży wpływ miały moje rozmowy na zlocie w Napoleonowie ze Stanisławem Mariańskim. Polecam jego książkę Home Canning Meat, Poultry, Fish and Vegetables.  Polecam Ci także wcześniejszą dyskusję na forum, dużo tam możesz się nauczyć. Gumkę zaworu też można dopasować do mniejszego ciśnienia bezpieczeństwa np 20 psi. Zrobić to możesz sam lub precyzyjnie  doszlifuje ją do odpowiedniego ciśnienia każdy wulkanizator.

A teraz muszę udowodnić, że nie jestem wielbłądem. Nie jestem przedstawicielem ani agentem producenta. Papciowi pomogłem kupićautoklaw na ebayu na jego prośbę, bo mam tam konto a on nie. Mam też nadzieję,że kolega Stefan S nie jest agentem konkurencji firmy PRESTO.

Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do produkcji konserw czy to w autoklawie czy szybkowarze (np. tureckim z manometrem). 



#14 tur100

tur100

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 188 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 26 kwi 2017 - 09:30

Powolne samoschladzanie sie szybkowaru, bez koniecznosci wtlaczania przeciwcisnienia tez nie powoduje ubytkow cieczy czy zmiany smaku lub konsystencji zawartosci sloikow

 

Pewno używasz słoików i zakrętek typu Mason Jar u nas niedostępne. W słoikach typu twist są ubytki cieczy, zmiana smaku a nawet w czasie studzenia wyrywane są zakrętki. Od czasu kiedy pompuję nie ma tych problemów.
 
 
Źródło:Marianski, Stanley; Marianski, Adam. Home Canning Meat, Poultry, Fish and Vegetables (Kindle Location 363). Bookmagic LLC. Kindle Edition. 

Załączone pliki

  • Załączony plik  słoiki.jpg   60,42 KB   6 Ilość pobrań
  • Załączony plik  Zakr.jpg   55,19 KB   5 Ilość pobrań


#15 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1272 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 26 kwi 2017 - 11:06

czy to się nazywa autoklaw czy szybkowar ma spełniać swoje zadanie czyli uzyskać nadciśnienie 15 psi = 1,05 kG/cm2 i temperaturę 121oC = 250 F.

 

Z tym zdaniem zgadzam się w 100%.

Ale nie ma przymusu sterylizacji, więc jeśli ktoś woli, to może jeść nawet surowe, ale nie powinien przeszkadzać w ciekawym i pouczającym temacie.



#16 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 26 kwi 2017 - 11:18

Nie ma co się obrażać. Spełnia swoje zadanie i to jest najważniejsze. Co do temperatury sterylizacji , to te 121,1 st C to ma swoje znaczenie zwłaszcza gdy chodzi o trwałość i warunki przetrzymywania



#17 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2044 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 26 kwi 2017 - 11:19

Moje oczekiwania spełnia, przy ciśnieniu 15psi daje 121stopni więc nie widzę potrzeby mieć w domu pancerny gar na śruby i pompowania do wysokich ciśnień. Tabelka pokazuje jaka  jest temperatura w funkcji ciśnienia.

Temperatura wody w autoklawie uzależniona od ciśnienia:

Psi  Kg/cm²  Temp°C  Temp°F
1     0,07       100,00    212
5     0,35       108,89    228
10   0,7         115,56    240
15   1,05       121,11    230
20   1,41       126,11    259
25   1,76       126,11    259
30   2,11       134,44    274

 

- 0,3 MPa -> 106 stopni

- 0,32 MPa -> 110 stopni

- 0,38 MPa -> 115 stopni

- 0,39 MPa -> 120 stopni

Ciśnienie w różnych jednostkach:

  •  "legalnych", wziętych z układu SI, paskalach (Pa) i pochodnych mega paskalach (MPa); 1 Pa = 1 N/m²                                    ;
  •  barach (bar), z których każdy równy jest 100.000 Pa czyli 0,1 MPa;
  •  "starych" atmosferach (atm); jedna atmosfera to ciśnienie wywierane przez słup rtęci o wysokości 760 mm w temperaturze 273,16 K przy normalnym przyspieszeniu ziemskim (1 atm = 0,101325 MPa);
  •  anglosaskich funtach na cal kwadratowy (psi; 1 atm = 14,696 psi).

Funt na cal kwadratowy (Pound per square inch - psi) – jednostka pochodna ciśnienia w brytyjskim systemie miar.

 

    1 psi = 0,0680459582401954 atm

    1 psi = 6 894,75729 Pa

    1 psi = 0,068947 bar

Wszędzie gdzie szukałem taka jest zależność pomiędzy ciśnieniem a temperaturą, tylko jednostki są inne. Więc po co pancerny autoklaw?

Jeszcze raz dzięki za pomoc na eBayu i dyskusję o domowych konserwach.

Masz rację, coraz trudniej jest pisać na forum, "teoretyków pełno a profesorów brak"

 

 

 

czy to się nazywa autoklaw czy szybkowar ma spełniać swoje zadanie czyli uzyskać nadciśnienie 15 psi = 1,05 kG/cm2 i temperaturę 121oC = 250 F.

 

Z tym zdaniem zgadzam się w 100%.

Ale nie ma przymusu sterylizacji, więc jeśli ktoś woli, to może jeść nawet surowe, ale nie powinien przeszkadzać w ciekawym i pouczającym temacie.

 

Nie ma żadnego przymusu.

 

 W jednym ze sklepów medycznych, dla mojej żony kupowałem botki (ortopedyczne, dla stóp z "kulfonami" :) ) sympatyczny sprzedawca jak drukował paragon powiedział  tak od niechcenia "Nie ma przymusu kupić drugą parę" Tak się uśmiałem, że kupiłem drugą ale dla siebie :)

.


Użytkownik Papcio edytował ten post 26 kwi 2017 - 11:28


#18 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 932 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 26 kwi 2017 - 15:19

A teraz muszę udowodnić, że nie jestem wielbłądem. Nie jestem przedstawicielem ani agentem producenta. Papciowi pomogłem kupićautoklaw na ebayu na jego prośbę, bo mam tam konto a on nie.
  I chwala Ci za pomoc oraz - Przepraszam za posadzenie (zdjecie 2 nasuwa mi takie skojarzenie - "domokrazcy")

Mam też nadzieję,że kolega Stefan S nie jest agentem konkurencji firmy PRESTO.
- chleb oddany I jestesmy kwita.

Co zas do sloikow Mason - jako wieloletni teoretyk w ich uzytkowaniu moge stwierdzic ze nie widze roznicy w nich a sloikach typu Twist -off. A juz szczegolnie nikt mnie nie namowi na robienie np. ogorkow kwaszonych bezposrednio w sloikach Mason.

 Aby nie byc posadzonym za zasmiecanie tematu Papcia to chcialbym I jemu I innym uzytkownikom szybkowarow zwrocic uwage na taka tez mozliwosc- cytat z instrukcji obslugi szybkowaru Papcia -

 4.  Place 3 quarts of hot water, canning rack, and jars in canner (Fig. D). To prevent water stains on jars, add 2 tablespoons white vinegar to water in canner. always use canning rack. Jars may break if set directly on bottom of canner.  ( Wlac 3 lity (goracej - ale nie musi byc) wody, wlozyc podladke I wstawic sloiki. Dla zabezpieczenia powstawania przebarwien na sloikach (I sciankach) do wody dodac 2 lyzki octu (polski jest dwa razy mocniejszy I wystarczy 1). Nigdy nie stawiac sloikow bezposrednio na dzie poniewaz moga latwo popekac)).

Jeden z celow jaki sobie tze postawilem w najblizszym czasie to wlasnie "teoryzowanie" na temat porownania konserw pasteryzowanych calkowicie zalanych woda - tak jak Papcio czy Dziadek robia a wlasnie zaleceniami producenta czy firmy Presto czy mojego cannera. Taka tylko sugestia -

Ponadto prosze o przeczytanie mojej wypowiedzi rowniez ze zrozumieniem - nie mam nic przeciwko np. probom Dziadka ktory zalozyl sobie zminiaturyzowanie autoklawu przemyslowego z zaleceniami przemyslowymi dla cisnien, ale mam prawo wyrazic swoja opinie.

ale nie powinien przeszkadzać w ciekawym i pouczającym temacie.
I tu masz racje - juz mnie tu nie ma.

#19 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1272 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 26 kwi 2017 - 15:55

Nie obrażaj się. Po prostu dość mocno naskoczyłeś na kolegów. Akurat to wiem i zareagowałem, może też za mocno.
Forum to wymiana doświadczeń, czasem trafi się jakiś natrętny handlarz, ale dość szybko jest dyscyplinowany.

Pozdrawiam!



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2044 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 26 kwi 2017 - 18:30

Dzięki za wszystkie informacje, brakuje mi instrukcji po polsku a z tych kilka zdań przetłumaczonych skorzystam.  






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych