Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mój Autoklaw


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#21 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 945 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 26 kwi 2017 - 18:56

Papcio - nie mam ani czasu ani wielu checi tlumaczyc Ci cala instrukcje niemniej jesli masz cos szczegolnie Cie interesujacego w niej to czy skopiuj czy napisz mi (najlepeij na pm)ktory dzial i punkt w instrukcji i postaram Ci sie tez pomoc.

Napewno wszyscy niemal doskonale wiedza ale warto ciagle to przypominac -Jest tez jeszcze jeden bardzo wazny punkt w instrukcji, jak rowniez jest to jeden z wnioskow z testow Dziadka jak i moich wlasnych "teorii" - min 10 minut dac pozwolic szybkowarowi pogotowac sie na poczatku  bez zamykania zaworow cisnieniowych. Ja robie to 10 min dla malych sloikow, 15 dla duzych. W twojej instrukcji zalecaja 10 min. Ten czas bez cisnienia ale blisko 100 *C  wplywa na lepsze samoodpowietrzenie sie sloikow co skutkuje lepszym ich zamykaniem sie l mniejszym ubytkiem cieczy sloika. Ja za ten wlasnie czas bez cisnienia - zmiejszam o 5-7 minut czas pasteryzacji pod cisnieniem.



#22 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2045 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 26 kwi 2017 - 22:24

Bardzo ciekawa informacja, zastosuję ją i dzięki za chęć pomocy - skożystam



#23 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 382 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 27 kwi 2017 - 05:45

- 0,3 MPa -> 106 stopni

- 0,32 MPa -> 110 stopni

- 0,38 MPa -> 115 stopni

- 0,39 MPa -> 120 stopni

 


Ta część jest nieprawdziwa, przy (nad)ciśnieniu 0,39MPa=3,9 bar mamy temperature powyżej 140°C. Żródło



#24 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2045 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 27 kwi 2017 - 07:16

Zgadza się, wniosek: nie należy bezgranicznie wierzyć w to co znajdzie się na stronach internetowych. Nie mogę znaleźć źródła tej informacji - nie sprawdziłem, moja wina.



#25 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 28 kwi 2017 - 09:42

Z literatury dowiadujemy się że najlepsze wyniki samoodpowietrzenia się słoi Twist-open są gdy temperatura wewnątrz produktu wynosi 65-75 st C.

Czas dochodzenie do tej temperatury przedstawia moja tabela

Załączony plik  006.jpg   62,6 KB   7 Ilość pobrań



#26 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 945 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 28 kwi 2017 - 12:04

Znam I te tabele jak I inne Twoje opracowania kol.Dziadku. I jestem bardzo wdzieczny za ich opracowanie, Wlasnie m.in. one staly sie podstawa do zgodzenia sie z wnioskiem o wstepne nie zamykanie szybkowaru na poczatku grzania I wrzenia wody. Jednak te wyniki potwierdza sie jesli pozostana spelnione takie same warunki w jakich zostaly opracowane. Uzycie zas szybkowaru diametralnie zmienia te warunki bo dochodzi cisnienie zewnetrzne panujace w szybkowarze. Jesli zamkniemy odrazu szybkowar wowczas ze wzrostem temperatury wzrastac bedzie cisnienie , w sloikach tak samo - temp. bedzie wzrastac jak w tabeli jednak roznice cisnien spowoduje nie mozliwosc pelnego samoodpowietrzenia sie sloi. (roznica cisnien wewnatrz sloika  w stosunku do cisnienia wewnatrz szybkowaru.). Stad wlasnie wniosek o niezamykanie szybkowaru na poczatku wrzenia w celu pozwolenia na lepsze odpowietrzenie sie sloikow w warunkach najbardziej zblizonych do zawartych w Twoich tabelach.



#27 bialymis81

bialymis81

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 05 cze 2018 - 09:13

Panowie a co powiecie na taki autoklaw https://elikormarket...hnij-banki.html

Wysłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 6030X przy użyciu Tapatalka

#28 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1273 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 05 cze 2018 - 21:03

Stad wlasnie wniosek o niezamykanie szybkowaru na poczatku wrzenia w celu pozwolenia na lepsze odpowietrzenie sie sloikow

Po prostu musimy dać czas na rozgrzanie się zawartości słoików.

Kipiąca woda w szybkowarze wcale nie oznacza, że w naszych słoikach jest 100C. Słoiki rozgrzewają się i odpowietrzają dużo wolniej.

Czas odpowietrzania będzie zależał również od mocy kuchenki, na indukcyjnych bardzo szybko zagotuje się szybkowar, konserwy niestety nie. Na gazie szybkowar rozgrzeje się wolniej i w momencie zagotowania się wody w szybkowarze konserwy będą dużo cieplejsze i lepiej odpowietrzone.



#29 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5166 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 06 cze 2018 - 08:53

No ale jeżeli do szybkowaru nalewa się tylko kilka cm. wody i cały zabieg odbywa się otoczeniu pary, jak zaleca np. Bejot, a nie w całkowicie w kąpieli wodnej,  to jak to wykonać :D ?

http://wyrobydomowe....pomidorach.html



#30 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 06 cze 2018 - 12:30

W technologi przetwórstwa mięsa czytamy - Konserwy w słojach szklanych sterylizujemy w autoklawach całkowicie zanurzonych w wodzie, i  tyle na ten temat



#31 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5166 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 06 cze 2018 - 14:36

Czyli należy rozumieć że metoda parowa jest metodą złą i nie powinno się jej stosować, bo w końcu nic nie rozumiem ??? Czy idąc tym tokiem rozumowania mam uważać Amerykanów za tych którzy nie wiedzą co czynią :D ???

https://www.allamericancanner.com/



#32 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9529 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 cze 2018 - 15:00

Czyli należy rozumieć że metoda parowa jest metodą złą i nie powinno się jej stosować, bo w końcu nic nie rozumiem ??? Czy idąc tym tokiem rozumowania mam uważać Amerykanów za tych którzy nie wiedzą co czynią ???

Wg mnie należy przyjąć do wiadomości, że wszelkie parametry sterylizacji podawane przez @DZIADKA dotyczą konserw w opakowaniach szklanych całkowicie zanurzonych w wodzie.

DZIADEk nigdzie nie ustosunkował się do amerykańskiej metody bo prawdopodobnie nie zna parametrów przy niej obowiązujących i nie może ich potwierdzić ze swojej praktyki.

DZIADEK zapoznaje forowiczów z metodą mu znaną i przyjętą do stosowania/zatwierdzoną w przetwórstwie mięsa w Polsce.

Proszę zauważyć, że chodzi o bezpieczeństwo konserw zagrożonych jedną z najsilniejszych trucizn, botuliną.

Można zapoznać się jeszcze z innymi metodami (jeżeli istnieją) i je zastosować w oparciu o publikację, ale wyłącznie na własną odpowiedzialność.

Panie Jarku,

ogólnie powoływanie się na autorytety - w tym wypadku Wielkiego Narodu Amerykańskiego - to rodzaj wiary i próba manipulacji (zapewne nieuświadomiona)

Wprawdzie DZIADEK jest wierzący, ja nie - ale w tym wypadku oboje tę Pana wiarę odrzucamy i manipulacji się nie poddajemy :D 



#33 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7197 postów

Napisano 06 cze 2018 - 15:41

że metoda parowa jest metodą złą i nie powinno się jej stosować, bo w końcu nic nie rozumiem ???
Prawa fizyki - inna entalpia pary inna wody - woda ( wbrew temperaturze pary) odda szybciej i więcej energii - czytaj temperatury dla konserwy czy też słoika - to zwykła i banalna wiedza z termoenergii  ;) (wiem nie wszyscy muszą to znać)

#34 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5166 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 06 cze 2018 - 15:44

Cieszy mnie EAnno że również jesteś odporna manipulacje :D .

Pozdrawiam :D .



#35 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 945 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 07 cze 2018 - 02:10

Panowie a co powiecie na taki autoklaw https://elikormarket...hnij-banki.html

Wysłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 6030X przy użyciu Tapatalka

Kolega zapytal o co innego a znow rozpetuje sie burza w szklance wody i wracamy do starej ponad rocznej dyskusji w temacie Papcia. 

 

No ale jeżeli do szybkowaru nalewa się tylko kilka cm. wody i cały zabieg odbywa się otoczeniu pary, jak zaleca np. Bejot, a nie w całkowicie w kąpieli wodnej,  to jak to wykonać :D ?

http://wyrobydomowe....pomidorach.html

najprosciej to nie zamykac zaworu cisnieniowego od razu tylko dac podgotowac sie zawartosci i patrzec jak para ladnie leci z zaworu - trzeba zredukowac gaz lub prad aby nie bylo zbyt mocnego strumienia pary wodnej

 

Czyli należy rozumieć że metoda parowa jest metodą złą i nie powinno się jej stosować, bo w końcu nic nie rozumiem ???

ta metoda nie jest zla jesli stosuje sie odpowiedni sprzet i ma sie odpowiednie sloiki i odpowiedni wsad

Czy idąc tym tokiem rozumowania mam uważać Amerykanów za tych którzy nie wiedzą co czynią ??? https://www.allamericancanner.com/

proponuje zapoznac sie z caloscia tego manual - zasady i zalecenia przeznaczone sa do stosowania tych przepisow i wytycznych zawartych w tej instrukcji. Nie ma tam nic na temat np. stosowania naszych przepisow i sposobow z naszych Polskich norm, i rowniez naszych procesow technologicznych. Szczerze to Amerykanie stracili zdolnosc i smak "konserw miesnych" kilka generacji temu. Jako ciekawostke podam ze majac z soba dwa sloiki (tuszonka w/g Marka z Bielska i gulasz angielski (szyfr 401)) na lodzi i bedac dwa dni na oceanie - amerykanie zrobili po "gryzie" i wiecej nie tkneli.

 

Wracajac do meritum sprawy - 

ogólnie powoływanie się na autorytety - w tym wypadku Wielkiego Narodu Amerykańskiego - to rodzaj wiary i próba manipulacji (zapewne nieuświadomiona)

jako obyawatel obu narodow - chcialbym stwierdzic ze Amerykanie znaja zasady i maja wiedze ktora jest im potrzebna. W przypadku roznych mielonek sloikowych itp. chcialbym tez potwierdzic ze jako uzytkownik amerykanskiego systemu sterylizacji dokonalem polskich przerobek w celu osiagniecia zadowalajacych wynikow przy sterylizacji polskich konserw w sloikach.

 

1. uzywane tutaj sloiki roznia sie diametralnie od sloikow typu Twist-Off (sa mocniejsze i maja inny uklad zamykania)

2. swoj "garnek cisnieniowy" mam nieco przerobiony z mozliwoscia dopompowywania powietrza

3. do sloikow typu mielonki uzywam metody calkowitego zanurzenia

4. do sloikow typu gulasze, miesa w kawalkach uzywam obu metod (zanurzenie lub kilka cm wody na dnie)

Poniewaz temat jest ciagle "bombowy" popieram Eanne ze -

Można zapoznać się jeszcze z innymi metodami (jeżeli istnieją) i je zastosować w oparciu o publikację, ale wyłącznie na własną odpowiedzialność.



#36 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5166 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 07 cze 2018 - 05:50

I to jest prawidłowa odpowiedź :thumbsup:

"Można zapoznać się jeszcze z innymi metodami (jeżeli istnieją) i je zastosować w oparciu o publikację, ale wyłącznie na własną odpowiedzialność"



#37 yurek

yurek

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćduisburg

Napisano 03 lut 2019 - 13:01

witam wszystkich zadymiarzy.mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów.noszę sie z zamiarem nabycia autoklawu ale moja wiedza na ten temat jest mała wiec zwracam sie do was o pomoc.na tapecie mam dwa rodzaje. jeden bodajże ukraiński i jeden chiński.zalezy mi by byl z grzałką

1.   www.amazon.de/Standart-Elektrische-Autoklav-Haushalt-Haushaltsprodukten/dp/B07CS979Q1/ref=pd_sbs_201_4?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B07CS979Q1&pd_rd_r=1bc3cd3d-27a3-11e9-a467-b9749e8bfc1b&pd_rd_w=031lm&pd_rd_wg=c3INd&pf_rd_p=74d946ea-18de-4443-bed6-d8837f922070&pf_rd_r=8FYAZ20VF2P9ZV1JKW5H&psc=1&refRID=8FYAZ20VF2P9ZV1JKW5H
 
2.   www.ebay.de/itm/NEU-18-Liter-Steam-Autoklave-Sterilisator-Tattoo-Dental-Commerical-Unit/263073987466?_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIM.MBE%26ao%3D2%26asc%3D20140117130753%26meid%3D20fad78310c84531a5ac5610903b592a%26pid%3D100005%26rk%3D3%26rkt%3D8%26sd%3D323422541288%26itm%3D263073987466&_trksid=p2047675.c100005.m1851
 
ukraiński: toporny, stalowy ,malowany farbą, jak długo wytrzyma nim zacznie rdzewieć. spawany przez malo doświadczonego spawacza albo kiepską spawarką .
 
chiński: dopuszczalne cisnienie 1,6atm.czy po zmianie zaworu bezpieczeństwa i zamontowaniu zaworku do dopompowania scianki wytrzymają większe ciśnienie.czy mi go nie rozerwie.nie ma nigdzie informacji z jak grubej blachy jest on zrobiony.

jeżeli ma ktoś wiedzę o tych autoklawach i zechce się nią podzielić będę wdzięczny za wszelkie informacje

Użytkownik yurek edytował ten post 03 lut 2019 - 13:04


#38 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5166 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 lut 2019 - 13:10

Poczytaj sobie jakie średnio ciśnienie stosuje się w kołach do roweru, pokombinuj i sam sobie odpowiedz :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#39 akwz47

akwz47

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • MiejscowośćGołdap

Napisano 04 lut 2019 - 12:54

Yurek a skąd masz takie info o autoklawach ukraińskich? Te robione z butli gazowych maja w gwarancji napisane że okres użytkowania wynosi 10lat. Weź też pod uwagę że na wschodzie od bardzo dawna korzystają z takich sprzętów, wiec mają doświadczenie w budowie takich urządzeń. Największą ich wadą jest ciężar. Grube ścianki urządzenia musi swoje ważyć.
Chiński ładny, ale czy ktoś ci da gwarancję że ci się nie rozszczelni w czasie sterylizacji, ja bym chyba nie ryzykował.
W podobnej cenie można kupic w obwodzie kaliningradzkim autoklaw z nierdzeki.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych