Skocz do zawartości

Mój autoklaw


Papcio

Rekomendowane odpowiedzi

Znam I te tabele jak I inne Twoje opracowania kol.Dziadku. I jestem bardzo wdzieczny za ich opracowanie, Wlasnie m.in. one staly sie podstawa do zgodzenia sie z wnioskiem o wstepne nie zamykanie szybkowaru na poczatku grzania I wrzenia wody. Jednak te wyniki potwierdza sie jesli pozostana spelnione takie same warunki w jakich zostaly opracowane. Uzycie zas szybkowaru diametralnie zmienia te warunki bo dochodzi cisnienie zewnetrzne panujace w szybkowarze. Jesli zamkniemy odrazu szybkowar wowczas ze wzrostem temperatury wzrastac bedzie cisnienie , w sloikach tak samo - temp. bedzie wzrastac jak w tabeli jednak roznice cisnien spowoduje nie mozliwosc pelnego samoodpowietrzenia sie sloi. (roznica cisnien wewnatrz sloika  w stosunku do cisnienia wewnatrz szybkowaru.). Stad wlasnie wniosek o niezamykanie szybkowaru na poczatku wrzenia w celu pozwolenia na lepsze odpowietrzenie sie sloikow w warunkach najbardziej zblizonych do zawartych w Twoich tabelach.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

 

 

Stad wlasnie wniosek o niezamykanie szybkowaru na poczatku wrzenia w celu pozwolenia na lepsze odpowietrzenie sie sloikow

Po prostu musimy dać czas na rozgrzanie się zawartości słoików.

Kipiąca woda w szybkowarze wcale nie oznacza, że w naszych słoikach jest 100C. Słoiki rozgrzewają się i odpowietrzają dużo wolniej.

Czas odpowietrzania będzie zależał również od mocy kuchenki, na indukcyjnych bardzo szybko zagotuje się szybkowar, konserwy niestety nie. Na gazie szybkowar rozgrzeje się wolniej i w momencie zagotowania się wody w szybkowarze konserwy będą dużo cieplejsze i lepiej odpowietrzone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ale jeżeli do szybkowaru nalewa się tylko kilka cm. wody i cały zabieg odbywa się otoczeniu pary, jak zaleca np. Bejot, a nie w całkowicie w kąpieli wodnej,  to jak to wykonać :D ?

http://wyrobydomowe.blox.pl/2016/02/Konserwa-rybna-w-pomidorach.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W technologi przetwórstwa mięsa czytamy - Konserwy w słojach szklanych sterylizujemy w autoklawach całkowicie zanurzonych w wodzie, i  tyle na ten temat

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli należy rozumieć że metoda parowa jest metodą złą i nie powinno się jej stosować, bo w końcu nic nie rozumiem ??? Czy idąc tym tokiem rozumowania mam uważać Amerykanów za tych którzy nie wiedzą co czynią :D ???

https://www.allamericancanner.com/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli należy rozumieć że metoda parowa jest metodą złą i nie powinno się jej stosować, bo w końcu nic nie rozumiem ??? Czy idąc tym tokiem rozumowania mam uważać Amerykanów za tych którzy nie wiedzą co czynią ???

Wg mnie należy przyjąć do wiadomości, że wszelkie parametry sterylizacji podawane przez @DZIADKA dotyczą konserw w opakowaniach szklanych całkowicie zanurzonych w wodzie.

DZIADEk nigdzie nie ustosunkował się do amerykańskiej metody bo prawdopodobnie nie zna parametrów przy niej obowiązujących i nie może ich potwierdzić ze swojej praktyki.

DZIADEK zapoznaje forowiczów z metodą mu znaną i przyjętą do stosowania/zatwierdzoną w przetwórstwie mięsa w Polsce.

Proszę zauważyć, że chodzi o bezpieczeństwo konserw zagrożonych jedną z najsilniejszych trucizn, botuliną.

Można zapoznać się jeszcze z innymi metodami (jeżeli istnieją) i je zastosować w oparciu o publikację, ale wyłącznie na własną odpowiedzialność.

Panie Jarku,

ogólnie powoływanie się na autorytety - w tym wypadku Wielkiego Narodu Amerykańskiego - to rodzaj wiary i próba manipulacji (zapewne nieuświadomiona)

Wprawdzie DZIADEK jest wierzący, ja nie - ale w tym wypadku oboje tę Pana wiarę odrzucamy i manipulacji się nie poddajemy :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

że metoda parowa jest metodą złą i nie powinno się jej stosować, bo w końcu nic nie rozumiem ???
Prawa fizyki - inna entalpia pary inna wody - woda ( wbrew temperaturze pary) odda szybciej i więcej energii - czytaj temperatury dla konserwy czy też słoika - to zwykła i banalna wiedza z termoenergii  ;) (wiem nie wszyscy muszą to znać)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie a co powiecie na taki autoklaw https://elikormarket.com.ua/p349670561-avtoklav-domashnij-banki.html

 

Wysłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 6030X przy użyciu Tapatalka

Kolega zapytal o co innego a znow rozpetuje sie burza w szklance wody i wracamy do starej ponad rocznej dyskusji w temacie Papcia. 

 

No ale jeżeli do szybkowaru nalewa się tylko kilka cm. wody i cały zabieg odbywa się otoczeniu pary, jak zaleca np. Bejot, a nie w całkowicie w kąpieli wodnej,  to jak to wykonać :D ?

http://wyrobydomowe.blox.pl/2016/02/Konserwa-rybna-w-pomidorach.html

najprosciej to nie zamykac zaworu cisnieniowego od razu tylko dac podgotowac sie zawartosci i patrzec jak para ladnie leci z zaworu - trzeba zredukowac gaz lub prad aby nie bylo zbyt mocnego strumienia pary wodnej

 

Czyli należy rozumieć że metoda parowa jest metodą złą i nie powinno się jej stosować, bo w końcu nic nie rozumiem ???

ta metoda nie jest zla jesli stosuje sie odpowiedni sprzet i ma sie odpowiednie sloiki i odpowiedni wsad

Czy idąc tym tokiem rozumowania mam uważać Amerykanów za tych którzy nie wiedzą co czynią ??? https://www.allamericancanner.com/

proponuje zapoznac sie z caloscia tego manual - zasady i zalecenia przeznaczone sa do stosowania tych przepisow i wytycznych zawartych w tej instrukcji. Nie ma tam nic na temat np. stosowania naszych przepisow i sposobow z naszych Polskich norm, i rowniez naszych procesow technologicznych. Szczerze to Amerykanie stracili zdolnosc i smak "konserw miesnych" kilka generacji temu. Jako ciekawostke podam ze majac z soba dwa sloiki (tuszonka w/g Marka z Bielska i gulasz angielski (szyfr 401)) na lodzi i bedac dwa dni na oceanie - amerykanie zrobili po "gryzie" i wiecej nie tkneli.

 

Wracajac do meritum sprawy - 

ogólnie powoływanie się na autorytety - w tym wypadku Wielkiego Narodu Amerykańskiego - to rodzaj wiary i próba manipulacji (zapewne nieuświadomiona)

jako obyawatel obu narodow - chcialbym stwierdzic ze Amerykanie znaja zasady i maja wiedze ktora jest im potrzebna. W przypadku roznych mielonek sloikowych itp. chcialbym tez potwierdzic ze jako uzytkownik amerykanskiego systemu sterylizacji dokonalem polskich przerobek w celu osiagniecia zadowalajacych wynikow przy sterylizacji polskich konserw w sloikach.

 

1. uzywane tutaj sloiki roznia sie diametralnie od sloikow typu Twist-Off (sa mocniejsze i maja inny uklad zamykania)

2. swoj "garnek cisnieniowy" mam nieco przerobiony z mozliwoscia dopompowywania powietrza

3. do sloikow typu mielonki uzywam metody calkowitego zanurzenia

4. do sloikow typu gulasze, miesa w kawalkach uzywam obu metod (zanurzenie lub kilka cm wody na dnie)

Poniewaz temat jest ciagle "bombowy" popieram Eanne ze -

Można zapoznać się jeszcze z innymi metodami (jeżeli istnieją) i je zastosować w oparciu o publikację, ale wyłącznie na własną odpowiedzialność.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
witam wszystkich zadymiarzy.mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów.noszę sie z zamiarem nabycia autoklawu ale moja wiedza na ten temat jest mała wiec zwracam sie do was o pomoc.na tapecie mam dwa rodzaje. jeden bodajże ukraiński i jeden chiński.zalezy mi by byl z grzałką

1.   www.amazon.de/Standart-Elektrische-Autoklav-Haushalt-Haushaltsprodukten/dp/B07CS979Q1/ref=pd_sbs_201_4?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B07CS979Q1&pd_rd_r=1bc3cd3d-27a3-11e9-a467-b9749e8bfc1b&pd_rd_w=031lm&pd_rd_wg=c3INd&pf_rd_p=74d946ea-18de-4443-bed6-d8837f922070&pf_rd_r=8FYAZ20VF2P9ZV1JKW5H&psc=1&refRID=8FYAZ20VF2P9ZV1JKW5H
 
2.   www.ebay.de/itm/NEU-18-Liter-Steam-Autoklave-Sterilisator-Tattoo-Dental-Commerical-Unit/263073987466?_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIM.MBE%26ao%3D2%26asc%3D20140117130753%26meid%3D20fad78310c84531a5ac5610903b592a%26pid%3D100005%26rk%3D3%26rkt%3D8%26sd%3D323422541288%26itm%3D263073987466&_trksid=p2047675.c100005.m1851
 
ukraiński: toporny, stalowy ,malowany farbą, jak długo wytrzyma nim zacznie rdzewieć. spawany przez malo doświadczonego spawacza albo kiepską spawarką .
 
chiński: dopuszczalne cisnienie 1,6atm.czy po zmianie zaworu bezpieczeństwa i zamontowaniu zaworku do dopompowania scianki wytrzymają większe ciśnienie.czy mi go nie rozerwie.nie ma nigdzie informacji z jak grubej blachy jest on zrobiony.

jeżeli ma ktoś wiedzę o tych autoklawach i zechce się nią podzielić będę wdzięczny za wszelkie informacje
Edytowane przez yurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Yurek a skąd masz takie info o autoklawach ukraińskich? Te robione z butli gazowych maja w gwarancji napisane że okres użytkowania wynosi 10lat. Weź też pod uwagę że na wschodzie od bardzo dawna korzystają z takich sprzętów, wiec mają doświadczenie w budowie takich urządzeń. Największą ich wadą jest ciężar. Grube ścianki urządzenia musi swoje ważyć.

Chiński ładny, ale czy ktoś ci da gwarancję że ci się nie rozszczelni w czasie sterylizacji, ja bym chyba nie ryzykował.

W podobnej cenie można kupic w obwodzie kaliningradzkim autoklaw z nierdzeki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dobry wieczór.

 

Wzorem Papcia, kupiłem szybkowar (autoklaw) amerykański.

Teraz zbieram przepisy na konserwy mięsne, z gotowego mięsa mielonego wołowego, Takiego z molochów. Proszę o takie przepisy.

Zbieram też przepisy na konserwy obiadowe. Ponieważ jestem bardzo wygodny, po prostu leń, to wymyśliłem coś takiego.

Porcję mrożonej zupy jarzynowej, "barszczowej", daję na patelnię, dodaję cebulę, słoninę, ziele angielskie, liść laurowy i konserwę mięsna wołową zrobioną z gotowca i doprawiam do smaku Kucharkiem. Całość duszę pod przykryciem do miękkości. Taki miszmasz jest smaczny, do zjedzenia.

Posiada jedną genialną zaletę, nie jest to typowa zupa. Bo jak wiadomo po zupach się tyje.

I tutaj prośba.

Takie "danie" chcę zrobić jako konserwą obiadową w słoiku (puszce). Ale wszystko musi być surowe, wymieszane. Jarzynę i wszystkie inne składniki bez problemów da się wymieszać, ale problem z mielonym mięsem. mięso ma być surowe nie z konserwy. Czy ktoś wie co dodać by mielone peklowane surowe mięso się nie kleiło, było "sypkie" i dało się równo rozprowadzić w mieszaninie. Mnie się udało takie zrobić, ale mięso jest tylko formie kulek, "klopsików". Dla mnie lenia, za dużo roboty i dużo sprzątania po robocie. Bardzo proszę podpowiedzcie, może co innego z tych samych składników. Coś prostego, bo prostota cechuje największe pomysły. (William Golding)

 

Za wszystkie podpowiedzi i porady będę wdzięczny, Za "nie da się" też.

Bo:

Wiadomo że taki pomysł jest nie do zrealizowania.

Ale żyje sobie jakiś nieuk, który o tym nie wie.

I on właśnie dokonuje tego wynalazku.

Albert Einstein

 

gtm

 

post-100796-0-83782400-1584650875_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fotki poniedziałkowego pierwszego "konserwowania", w nowym szybkowarze kupionym na e-bay-u

Wołowina mielona, gotowiec z molocha - 2,40 kg

Peklowanie na sucho - dwie doby

Peklosól - 19 g/kg

Pieprz mielony - 4 g/kg

Czosnek mielony - 10 g na 2,40 kg

gtm.

 

post-100796-0-28206600-1585119511_thumb.jpg

post-100796-0-55560500-1585119520_thumb.jpg

post-100796-0-07905800-1585119529_thumb.jpg

post-100796-0-24076600-1585119539_thumb.jpg

post-100796-0-73499000-1585119551_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajna rzecz, jedyny "mankament" tego cacuszka to cena :D . Na Allegro też są już obecnie 30-to litrowe solidne bardzo fajne szybkowary. Mam taki 20-litrowy sprzęt od wielu lat, bo kiedyś 30-to litrowych nie było, a teraz nareszcie są, no i cena atrakcyjna jak na taką pojemność. Dodać trzeba tylko manometr za 15 zeta, i ew. termometr, dla wygody jeżeli ktoś chce, bo konieczności przecież nie ma, dobry i sprawdzony sprzęt na pewno wart swej ceny :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja kupiłem ten, bo nie lubię odkrywać Ameryki. Papcio kupił sprawdził, stwierdził że to jest to. Pokazał fotki, kolejność obsługi. Kupiłem ja, sprawdziłem. Wierząc Papciowi, nie popełniłem błędu. Prosta obsługa, zamyka się przez przekręcenie pokrywy, zawór bezpieczeństwa dostosowany do założonego ciśnienia, bez kombinacji. Pełne bezpieczeństwo. Te z multum śrub na  na obwodzie, wymagają precyzyjnego dokręcania, co komplikuje obsługę. Dla mnie odpada. Jak dla emeryta, był to spory wydatek, ale jestem za biedny, żeby kupować tanie rzeczy. Jeden kupiłem za 300, naszukałem się manometru, tokarza, sam też musiałem się nakombinować, po to by stwierdzić że w sumie wyrzuciłem prawie 500 zł. Szybkowary z pokrywą mocowaną poprzeczką, do ciśnienia 15 Psi, się nie nadają. Idealny szybkowar, to szybkowar Marka z Bielska, prosty, sam się uszczelnia, pojemny, stalowy, można powiedzieć wieczna gwarancja. Wart tej ceny, Ale dla mnie za drogi. sverige2, zrobisz według swojej możliwości finansowej. Ja wyraziłem swoją opinie, i powody decyzji kupna właśnie tego.

Decyzja należy do Ciebie.

 

gtm

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Ale dla mnie za drogi. sverige2, zrobisz według swojej możliwości finansowej. Ja wyraziłem swoją opinie, i powody decyzji kupna właśnie tego.

Decyzja należy do Ciebie.

 

gtm

 

Kiedy ja już nic nie będę kupował gtm, jak też i robił w tym kierunku nie będę. Mam od lat trzy szybkowary z których korzystam od dawna dobrym skutkiem, a linka wskazałem dla innych kolegów, aby można było zobaczyć że jest z czego wybierać po prostu. Robię obecnie zbyt małe ilości tego typu przetworów, dosłownie  po kilka sztuk na raz, abym potrzebował większy gar niż ten wysłużony 20 litrowy aluminiowy, który nadal działa świetnie, i nie jest prawdą że się do tego celu nie nadaje, ale jednaktak przy tych małych ilościach i tak najczęściej używam obecnie "Delimano" gdzie pokrywę zamykam jednym przyciśnięciem dłoni, działa "malynowo i brdzo go lubiem" :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Temat podupadł, ja mam sprzęt białoruski który niestety ostatnio podrożał. Mam prośbę do naszych kolegów z  Forum o podanie  przepisów na przetwory  z autoklawu, gdyż na przetwory mięsne mam, ale nadchodzi sezon przetworów warzywnych i owocowych, jeśli macie coś sprawdzonego to piszcie lub podawajcie linki.

szakira
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.