Skocz do zawartości

Azjatyckie smakołyki


Muski

Rekomendowane odpowiedzi

Wólka Kosowska - kojarzona z lumpeks handlem i bałaganem ...ale kuchnia lokalna pyszota - jedyny problem trzeba poprosić o dania poza kartą.......dla tych co chcą smacznie.....

Przystawka.... mieska chrupiąca skórka boczusia ....zapiekane jajka .. niestety widać mocno przegotowane przed pieczeniem....makrela zapiekana....orzeszki pieczone.....post-70549-0-16363500-1492944009_thumb.jpg

 

Zupa ślimakowa na zamówienie wcześniejsze córki......

post-70549-0-33957700-1492944028_thumb.jpg

i galaretka 3D - dzieło sztuki - ręczna robota tez na zamówienie.......

post-70549-0-12190100-1492944045_thumb.jpgpost-70549-0-92081200-1492944060_thumb.jpgpost-70549-0-02488700-1492944079_thumb.jpg

 

pączki wietnamskie przywiezione przez starszą wietnamkę na hulajnodze..........

post-70549-0-88818200-1492944134_thumb.jpg

 

Kawa wietnamska ........ robiona przez specjalistkę - też nie do dostania w barku - z dużą ilością lodu...

post-70549-0-98484800-1492944097_thumb.jpgpost-70549-0-05850000-1492944116_thumb.jpgpost-70549-0-75053600-1492944159_thumb.jpg

cd..... nastąpi..........

 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 174
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Ja tam z tego wszystkiego wybrałbym tylko dziewczyny

 

 A ja galaretkę 3D... wygląda wyśmienicie.

Pozostałe dania wyglądają smacznie , ale nie dla mnie :facepalm:  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halusia .........wyglada rewelacyjnie w smaku tylko słodka........tak sie złożyło, że jeden z naszych Braci tez miał okazję oglądać i spróbować :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak sie złożyło, że jeden z naszych Braci tez miał okazję oglądać i spróbować 

Tak, to byłem ja. Nawet udało się podejrzeć w małym procencie jak wykonuje się  piękne dzieła kulinarne.

 Na You Tube jest sporo filmików jak takie dzieła wykonać.

Edytowane przez Bagno
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

a gdzie pieczeń z psa?
No cóż - zapewne też wiesz, że niewiele ras psów nadaje się do jedzenia - " przygotowanie psa" jest okrutne - polega na obiciu zwierzecia pałką aż spuchnie - w Polsce nikt z wietnamczyków tego nie robi ( być może gdzieś sie zdarzyć)  poza tym jedzenie psów wynikało pierwotnie z Wielkiego Głodu - teraz nie ma takiej potrzeby  - wiedzą doskonale co to jest prawo i mentalność a także nastawienie europejczyków do takiej potrawy :facepalm: . Musisz też wiedzieć , że chńczycy -  jak sami mi mówili u nich się je to co rośnie i to co sie rusza  :facepalm: . Wszystko jest kwestią przyzwyczajeń , tradycji i smaku. (Nie wrzucajmy obiegowych opinii do jednego kosza  bo wyjdzie ,że Polacy to pijaki, kretacze i złodzieje - Co jak wiesz jest nieprawdą .)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

dziewczyny też fajne

 

 

tylko dziewczyny

 

 

Ach te dziewczyny

To Wam tylko baby w głowie :laugh:  . Jak się cenzury dowiedzą to macie :facepalm: . Jakby co to się nie znamy :D

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Kwiat bananowca..... na sałatkę 

post-70549-0-40454100-1499438430_thumb.jpg

z tych małych były by banany 

post-70549-0-17263800-1499438454_thumb.jpg

:D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie te liście wykorzystuje się do sałatki

post-70549-0-15539900-1499517539_thumb.jpgpost-70549-0-96278100-1499517625_thumb.jpg

kroi się drobniutko

post-70549-0-94798900-1499517649_thumb.jpgpost-70549-0-87862600-1499517670_thumb.jpg

Okazało się ,że nóż wykonany przez syna naszej wspólnej siostry jest świetny nie tylko do filetowania - jest używany na okrągło  :thumbsup:

 


[Dodano: 08 lip 2017 - 14:55]

troche innych dodatków

post-70549-0-27293000-1499518308_thumb.jpg

post-70549-0-96945800-1499518349_thumb.jpg

boczuś drobniutko pokrojony

post-70549-0-32414700-1499518378_thumb.jpg

post-70549-0-41091900-1499518414_thumb.jpg

i... trochę innych......

a to wersja finalna :D 

post-70549-0-94869400-1499520569_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na dodatek deserek

post-70549-0-27742500-1499523316_thumb.jpg

 

post-70549-0-22027300-1499523333_thumb.jpg

 

post-70549-0-51145400-1499523358_thumb.jpg

 

post-70549-0-85785400-1499523377_thumb.jpg

 

post-70549-0-26298000-1499523397_thumb.jpg

 

post-70549-0-56470700-1499523419_thumb.jpg

 

post-70549-0-08587400-1499523443_thumb.jpg

 

post-40398-0-94301300-1499539227_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Azja, to poezja smaku i stan umysłu. Super smakują jajka gotowane w moczu. Jajko gotuje się w moczu chłopców do lat 10 Na początku w skorupie, potem obiera i drugi raz gotuje. Przechowuje sie też w moczu. Im więcej nasiąknie, tym smaczniejsze. W Chinach można kupić na ulicy prosto z kociołka. Może warto wypróbować? Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Azja, to poezja smaku i stan umysłu
Osobiście nie próbowłem i nie znam , ale jak twierdzisz ,że są super to zapewne Ci smakowały - Co kraj to obyczaj ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 Zupa Pho

post-70549-0-08209200-1502045453_thumb.jpeg

Rosołek na ogonach pyrkolony 5 godzin :facepalm:

 

Pieczony kurczak z kapustką Pak Choi z dodatkiem pieczonego batata :D

post-70549-0-21640600-1502045503_thumb.jpeg

o t ak co by nie wyjść z wprawy :D

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Golonka po wietnamsku

wyjęta kość

post-70549-0-80714000-1516824908_thumb.jpg

ugotowana z przyprawami

 

post-70549-0-46800200-1516824935_thumb.jpgpost-70549-0-27415900-1516824959_thumb.jpg

i zamarynowana 3 dni 

i tak wygląda

post-70549-0-27497700-1516824983_thumb.jpgpost-70549-0-97493100-1516825009_thumb.jpgpost-70549-0-88413000-1516825038_thumb.jpgpost-70549-0-68930800-1516825057_thumb.jpgpost-70549-0-09277900-1516825077_thumb.jpg

 

do testów zrobiłem :

2 golonki tylne,

 (każda osobno) wyjęta kość jak na foto- popieprzona pieprzem grubo mielonym

zawinięta i ciasno zasznurowana

do gotowania na 4 litry wody (tyle mi przykryło w garnku)

dałem 150 ml ciemnego sosu sojowego,

80 gram cukru trzcinowego,

150 ml -octu ryżowego ,

3 gwiazdki anyżu,

1 długa (ok 17cm) kora cynamonu,

2 łyżeczki pieprzu seczuańskiego ( nie ważyłem -1 czubata i 1 płaska),

1 czubata łyżeczka pieprzu czarnego zwykłego

1 czubata łyżeczka ziaren kolendry ,

1 duża główka czosnku (przekroiłem w poprzek z łupinami),

2 spore cebule (też przekroiłem na pół) nie wiem czemu obrałem.

1 kawałek imbiru ok 7-8 cm rozkroiłem na 4 części i do gara.

1 miarka soli 17 gr

gotowałem rosołowo 99 min i leżały jeszcze w gorącej wodzie z 10 min

 

Po ostudzeniu włożyłem do lekkiej solanki czy tez można ją zwać marynaty?

 

Do  pojemnika wiaderka plastikowego  5 litrów włożyłem golonki

zalewa :

2,5 litra wody ( tak by pokryło golonki),

             3 czubate łyżki soli kamiennej

2 czubate łyżki cukru trzcinowego

100 ml octu ryżowego

 

i na 3 dni do lodówki

 

wyjęta , osuszona w papierze kuchennym i na kratce z godzinę

i krajalnica

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

to akuratnio cosik dla Zbója

 

W czym marynowałeś?

co by było klarownie - uzupełniłem zdjęcia o przepis - jest na pewno inny niż jesteśmy tradycyjnie przyzwyczajeni - ale experymenty  :facepalm:  :yes: 

Golonka smaczna - smak rzeczywiście taki wietnamski - anyż i kora cynamonu , czosnek , cebula - sos sojowy dały charakterystyczny typowy dla kuchni azjatyckiej smaczek - mnie bardzo pasuje  :yes: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.