Muski Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Stycznia 2018 mnie największym wyzwaniem jest wyjęcie kości jeśli chodzi o golonke tylną to jest naprawdę proste i szybkie - następnym razem zrobię fotorelację z rozbiórki golonki tylnej jak jest to kłopot Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Golonkę już mam, jedna w sklepie była, teraz przyprawy trza nagromadzić, a golonuś do zamrażarki, w międzyczasie jeszcze się dokupi sztukę tylną Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Stycznia 2018 A z czym podajemy takowa golonke? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Najlepiej z piwem Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Stycznia 2018 A z czym podajemy takowa golonke? to co próbowałem - to czysta ale można dodać wszystko co się lubi coś mi dziewczyny mówiły o pesto - ale jakie nie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Aha moze dodatki cos w stylu jak do kaczki po pekinsku , z pesto hmmm jakos mi pesto to raczej cos we wloskim typie ..za bardzo pomieszane kontynenty Ale sama pewnie smaczna moze kiedys cos ..bo lubie takie cos dla urozmaicenia ...u mnie dzis boczek po dunsku z chrupia skorka ...bomba kaloryczna jutro woda tylko Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Tak czytam i się zastanawiam, czy nie lepiej najpierw peklować, a następnie dopiero gotować. Ale najprawdopodobniej tak jak opisałeś Waldku, jest w Twoim przepisie i dlatego jest odwrotnie. Może byłoby, wypróbować najpierw w zalewie, a następnie gotować i chyba tak zrobię, a następnie jak u Ciebie w przepisie aby wiedzieć różnicę (czy w ogóle będzie).Jak będę tak daleko to podzielę się uwagami i spostrzeżeniami. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Stycznia 2018 (edytowane) le najprawdopodobniej tak jak opisałeś Waldku, jest w Twoim przepisie i dlatego jest odwrotnie.też się zastanawiałem - ale tu chodzi o skórę - by była jędrna i lekko chrupka ( a taka jest) - w procesie odwrotnym - tzn do jakiego jesteśmy mentalnie nastawieni najpierw marynata później obróbka cieplna - tego nie osiągniesz Edytowane 30 Stycznia 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Stycznia 2018 też się zastanawiałem Jeżeli tak jest jak mówisz to już nie muszę drugi wariant próbować, tylko zrobię tak jak podałeś w recepturze. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Po golonce - zrobię identycznie boczek ,ale nie wiem jeszcze czy będę rolował Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Po golonce - zrobię identycznie boczek ,ale nie wiem jeszcze czy będę rolował Proszę o fotorelacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Gwizdek:) -nie ma sprawy Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Gwizdek:) -nie ma sprawy Chętnie wypróbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Stycznia 2018 A ja jak będę w stolycy to Cię Waldek nawiedzę i pojedziemy w te miejsca które tak tu reklamujesz. Ja trochę jak Rick Stein tylko w mikro skali Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 31 Stycznia 2018 (edytowane) tak tu reklamujesznie nie reklamuję dzielę się innymi smakami ale propozycja OK Edytowane 31 Stycznia 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 31 Stycznia 2018 coś mi dziewczyny mówiły o pesto Jak już jechane w tych klimatach , to proponuje coś pokminić z wasabi... Pozdrawiam Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Na prośbę Marka z Bielska : boczek na chrupko w stylu wietnamskim podaje 2 warianty proporcje na 1 kg boczkuWariant I1 lyzeczka czubata soli1 lyzka brazowego cukru3 lyzki sosu sojowego ciemnego1 lyzka sosu Hoi Sin albo ostrygowylyzeczka startego swiezego imbiruprzyprawa 5 smaków (łyżeczka ) albo spora szczypta anyżułyżeczka chiliłyżeczka oleju sezamowego Boczek (skore) ponacinac kilka mm. natrzec sola, sosem sojowym i hoisin ( lub ostrygowym), dodac zdziebko anyzu(albo 5 przypraw), chili i oleju sezamowego - odstawić na kilka godzin do lodówki . Wyjąćimbir, cukier wymieszac i natrzec nim boczek ponownie.boczek do piekarnika na 220 st na kratce , skora do gory na 15-20 min az sie zezłoci(chrupki ma być), potemprzelaczyc na pieczenie w ok 175 stopni umiesciwszy pod boczkiemtacke z 2 cm wody - piec trzeba ok 1,5 – 2 godziny ( w zależności od grubości boczku )wyjac z piekarnika dac odpoczac ok 30 min Wariant IIilość anyżu i cynamonu ,czosnku i cebuli na jakieś 1,8 kg boczku - tyle mniej wiecej było zagotować boczek z sola do smaku z dodatkiem przypraw rosołowych plus kora cynamonu ok 5 cm + 2 gwiazdki anyżu i całe z łupinami 5-7 zabków czosnku – 2 małe cebule wraz z łupinami ( przeciete na pół)Gotować rosołowo ok 45- 60 min w zależności od grubości .Wyjąć – zrobić glazure : z sos sojowy , sos ostrygowy, olej sezamowy , starty imbir – tak z lyżeczke posmarować ciepły ( gorący) boczek - do piekarnika na 1-2 godziny w temp 175 st smacznego Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Profesjonalne forum - można w gramach? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 6 Czerwca 2018 można w gramach? ale mnie rozbawiłeś.... Binio - czy sądzisz ,że mamy taką samą korę cynamonową lub gwiazdki anyżu ? albo takie same cebule czy czosnek nawet sos ostrygowy i sojowy różnych producentów -to różne światy.....podaję jak robię czasem coś nawet zapomnę albo dodam więcej i nic takiego się nie dzieje - ot trochę inny smak jak to w kiełbasach nie śląska -i nie zupełnie głogowska … Tak Bracie pytasz dla wesołości rozumiem Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Profesjonalne forum - można w gramach? Rosół też gotujesz używając wagi? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 6 Czerwca 2018 (edytowane) Rosół też gotujesz używając wagi? .................... Edytowane 6 Czerwca 2018 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Rozmawiałem wczoraj z kucharzem wietnamskim - na temat tych gramów - uśmiał sie tak jak i ja - zapytał A PO CO ? on dodaje do smaku i jeszcze jedno - przecież przyprawy w różnych porach roku mają nieco inny smak i aromat - jakoś się nad tym nie zastanawiałem majeranek to majeranek . I jeszcze jedno - mówi jak 20 lat temu dawał do gara garśc - to teraz musi dwie - dlaczego - bo plantacje są modyfikowane nie zupełnie naturalne - i to tyle w gramach Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Ciekawostka - Sympatyczna Wietnamka - tłumaczyła mi skład - w 70 % po wietnamsku - ba nawet pokazywała mi zioła - na pewno bazylia Tajska , na pewno kolendra ,limnofila pachnąca i pieprzowiec .dostałem kawałek do testów surowy:po parzeniuprzekroje Edytowane 26 Czerwca 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 26 Czerwca 2018 dostałem kawałek do testów Muski a co to? Proszę się nie śmiać, - wietnamska kaszanka? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Proszę się nie śmiaćabsolutnie nie ma z czego wpisałem jako ciekawostka - zresztą sam to widziałem i próbowałem po raz pierwszy - tak wygląda - ale nie ma tam kaszy taka krwista z ziołami - mało tego, jako danie - (bo nie sprzedają jej w takiej postaci jak na foto dostałem po tzw znajomości) - tylko kawałki 3-4 cm pokrojone już sparzone z dodatkiem ziół i ! jeita grubego tak ze 3 cm ale zwiniętego w mały precelek i ugotowanego . Ot inne smaki inne zwyczaje. Edytowane 26 Czerwca 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.