Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Azjatyckie smakołyki

galaretka 3d

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#21 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 11 lip 2017 - 16:56

Azja, to poezja smaku i stan umysłu
Osobiście nie próbowłem i nie znam , ale jak twierdzisz ,że są super to zapewne Ci smakowały - Co kraj to obyczaj ;) 

#22 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 06 sie 2017 - 19:56

 Zupa Pho

Załączony plik  received_10155995351349239.jpeg   71,17 KB   9 Ilość pobrań

Rosołek na ogonach pyrkolony 5 godzin :facepalm:

 

Pieczony kurczak z kapustką Pak Choi z dodatkiem pieczonego batata :D

Załączony plik  received_10155995333524239.jpeg   69,97 KB   9 Ilość pobrań

o t ak co by nie wyjść z wprawy :D


Użytkownik Muski edytował ten post 06 sie 2017 - 19:56


#23 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 24 sty 2018 - 21:22

Golonka po wietnamsku

wyjęta kość

Załączony plik  IMG_20180120_122947.jpg   86,36 KB   13 Ilość pobrań

ugotowana z przyprawami

 

Załączony plik  IMG_20180124_202412.jpg   65,38 KB   13 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20180124_202419.jpg   55,34 KB   13 Ilość pobrań

i zamarynowana 3 dni 

i tak wygląda

Załączony plik  IMG_20180124_202444_HHT.jpg   50,42 KB   13 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20180124_202534.jpg   59,76 KB   14 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20180124_202629.jpg   57,74 KB   14 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20180124_202642.jpg   47,1 KB   14 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20180124_202649.jpg   54,24 KB   14 Ilość pobrań

 

do testów zrobiłem :

2 golonki tylne,

 (każda osobno) wyjęta kość jak na foto- popieprzona pieprzem grubo mielonym

zawinięta i ciasno zasznurowana

do gotowania na 4 litry wody (tyle mi przykryło w garnku)

dałem 150 ml ciemnego sosu sojowego,

80 gram cukru trzcinowego,

150 ml -octu ryżowego ,

3 gwiazdki anyżu,

1 długa (ok 17cm) kora cynamonu,

2 łyżeczki pieprzu seczuańskiego ( nie ważyłem -1 czubata i 1 płaska),

1 czubata łyżeczka pieprzu czarnego zwykłego

1 czubata łyżeczka ziaren kolendry ,

1 duża główka czosnku (przekroiłem w poprzek z łupinami),

2 spore cebule (też przekroiłem na pół) nie wiem czemu obrałem.

1 kawałek imbiru ok 7-8 cm rozkroiłem na 4 części i do gara.

1 miarka soli 17 gr

gotowałem rosołowo 99 min i leżały jeszcze w gorącej wodzie z 10 min

 

Po ostudzeniu włożyłem do lekkiej solanki czy tez można ją zwać marynaty?

 

Do  pojemnika wiaderka plastikowego  5 litrów włożyłem golonki

zalewa :

2,5 litra wody ( tak by pokryło golonki),

             3 czubate łyżki soli kamiennej

2 czubate łyżki cukru trzcinowego

100 ml octu ryżowego

 

i na 3 dni do lodówki

 

wyjęta , osuszona w papierze kuchennym i na kratce z godzinę

i krajalnica


Użytkownik Muski edytował ten post 25 sty 2018 - 07:27


#24 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 24 sty 2018 - 21:24

Wygląda zachęcająco :) W czym marynowałeś?



#25 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 24 sty 2018 - 21:33

W czym marynowałeś?
podam za kilka dni cały przepis , poukładam zapiski ;)  :facepalm: 

#26 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7363 postów

Napisano 24 sty 2018 - 21:44

poukładam zapiski

Układaj Wakdziu układaj :D takie "słodycze" to akuratnio cosik dla Zbója :D :D



#27 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 25 sty 2018 - 07:26

to akuratnio cosik dla Zbója

W czym marynowałeś?

co by było klarownie - uzupełniłem zdjęcia o przepis - jest na pewno inny niż jesteśmy tradycyjnie przyzwyczajeni - ale experymenty  :facepalm:  :yes: 

Golonka smaczna - smak rzeczywiście taki wietnamski - anyż i kora cynamonu , czosnek , cebula - sos sojowy dały charakterystyczny typowy dla kuchni azjatyckiej smaczek - mnie bardzo pasuje  :yes: 



#28 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 598 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 25 sty 2018 - 07:39

Wygląda super, pewnie też tak smakuje. Dla mnie największym wyzwaniem jest wyjęcie kości, tak aby mięso zostało w całości, tak jak na foto. :clap:


Użytkownik wojs40 edytował ten post 25 sty 2018 - 07:39


#29 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 25 sty 2018 - 07:51

mnie największym wyzwaniem jest wyjęcie kości
  jeśli chodzi o golonke tylną to jest naprawdę proste i szybkie  - następnym razem zrobię fotorelację z rozbiórki golonki tylnej  jak jest to kłopot  :D 

#30 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7363 postów

Napisano 25 sty 2018 - 11:00

Golonkę już mam, jedna w sklepie była, teraz przyprawy trza nagromadzić, a golonuś do zamrażarki, w międzyczasie jeszcze się dokupi sztukę tylną :D



#31 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5683 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 25 sty 2018 - 11:23

A z czym podajemy takowa golonke? 



#32 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2318 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 25 sty 2018 - 11:44

Najlepiej z piwem :)



#33 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 25 sty 2018 - 12:54

A z czym podajemy takowa golonke?
to co próbowałem - to czysta  ale można dodać wszystko co się lubi :)  coś mi dziewczyny mówiły o pesto - ale jakie nie :facepalm: 

#34 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5683 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 25 sty 2018 - 13:14

Aha :)  moze  dodatki cos  w stylu jak do kaczki po pekinsku , z pesto hmmm jakos mi pesto to raczej cos we wloskim typie ..za bardzo pomieszane kontynenty :D

Ale sama pewnie smaczna moze kiedys cos ..bo lubie takie cos dla urozmaicenia ...u mnie dzis  boczek po dunsku z chrupia skorka ...bomba kaloryczna jutro woda tylko  :tongue:



#35 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1772 postów

Napisano 25 sty 2018 - 15:05

Tak czytam i się zastanawiam, czy nie lepiej najpierw peklować, a następnie dopiero gotować. Ale najprawdopodobniej tak jak opisałeś Waldku, jest w Twoim przepisie i dlatego jest odwrotnie. 

Może byłoby, wypróbować najpierw w zalewie, a następnie gotować i chyba tak zrobię, a następnie jak u Ciebie w przepisie aby wiedzieć różnicę (czy w ogóle będzie).

Jak będę tak daleko to podzielę się uwagami i spostrzeżeniami.

 

Serdeczne pozdrowienia



#36 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 25 sty 2018 - 15:17

le najprawdopodobniej tak jak opisałeś Waldku, jest w Twoim przepisie i dlatego jest odwrotnie.

też się zastanawiałem - ale tu chodzi o skórę - by była jędrna i lekko chrupka ( a taka jest) - w procesie odwrotnym - tzn do jakiego jesteśmy mentalnie nastawieni najpierw marynata później obróbka cieplna - tego nie osiągniesz 


Użytkownik Muski edytował ten post 30 sty 2018 - 19:40


#37 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1772 postów

Napisano 25 sty 2018 - 17:04

też się zastanawiałem

Jeżeli tak jest jak mówisz to już nie muszę drugi wariant próbować, tylko zrobię tak jak podałeś w recepturze.

 

Serdeczne pozdrowienia 



#38 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 30 sty 2018 - 19:43

Po golonce - zrobię identycznie boczek ,ale  nie wiem jeszcze czy będę rolował  :D 



#39 Gwizdek

Gwizdek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2023 postów
  • MiejscowośćSulejówek

Napisano 30 sty 2018 - 21:42

Po golonce - zrobię identycznie boczek ,ale  nie wiem jeszcze czy będę rolował   

Proszę o fotorelacje.   :D



#40 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 30 sty 2018 - 22:02

Gwizdek:) -nie ma sprawy ;)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych