Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Azjatyckie smakołyki

galaretka 3d

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#41 Gwizdek

Gwizdek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2023 postów
  • MiejscowośćSulejówek

Napisano 30 sty 2018 - 22:17

Gwizdek:) -nie ma sprawy

Chętnie wypróbuje    ;)



#42 KURP

KURP

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3190 postów

Napisano 30 sty 2018 - 23:58

A ja jak będę w stolycy to Cię Waldek nawiedzę i pojedziemy w te miejsca które tak tu reklamujesz. Ja trochę jak Rick Stein :) tylko w mikro skali :)



#43 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 31 sty 2018 - 05:28

tak tu reklamujesz

nie nie reklamuję  :D  dzielę się innymi smakami  :D  ;) ale propozycja OK


Użytkownik Muski edytował ten post 31 sty 2018 - 05:29


#44 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 31 sty 2018 - 23:32

coś mi dziewczyny mówiły o pesto
  Jak już jechane w tych klimatach , to proponuje  coś pokminić z wasabi... :thumbsup: :cool: Pozdrawiam  :) 

#45 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 06 cze 2018 - 10:29

Na prośbę Marka z Bielska :

 

 boczek na chrupko w stylu wietnamskim 

podaje 2 warianty 

proporcje na 1 kg boczku
Wariant I
1 lyzeczka czubata soli
1 lyzka brazowego cukru
3 lyzki sosu sojowego ciemnego
1 lyzka sosu Hoi Sin albo ostrygowy
lyzeczka startego swiezego imbiru
przyprawa 5 smaków (łyżeczka ) albo spora szczypta anyżu

łyżeczka chili

łyżeczka oleju sezamowego

 

Boczek (skore) ponacinac kilka mm. natrzec sola, sosem sojowym i hoisin ( lub ostrygowym), dodac zdziebko anyzu(albo 5 przypraw), chili i oleju sezamowego - odstawić na kilka godzin do lodówki . Wyjąć
imbir, cukier wymieszac i natrzec nim boczek ponownie.

boczek do piekarnika na 220 st na kratce , skora do gory na 15-20 min az sie zezłoci(chrupki ma być), potem
przelaczyc na pieczenie w ok 175 stopni umiesciwszy pod boczkiem
tacke z 2 cm wody - piec trzeba ok 1,5 – 2 godziny ( w zależności od grubości boczku )
wyjac z piekarnika dac odpoczac ok 30 min


 

Wariant II

ilość anyżu i cynamonu ,czosnku i cebuli na jakieś 1,8 kg boczku - tyle mniej wiecej było  ;) 

zagotować boczek z sola do smaku z dodatkiem przypraw rosołowych plus kora cynamonu ok 5 cm + 2 gwiazdki anyżu i całe z łupinami 5-7 zabków czosnku – 2 małe cebule wraz z łupinami ( przeciete na pół)

Gotować rosołowo ok 45- 60 min w zależności od grubości .

Wyjąć – zrobić glazure : z sos sojowy , sos ostrygowy, olej sezamowy , starty imbir – tak z lyżeczke posmarować ciepły ( gorący) boczek - do piekarnika na 1-2 godziny w temp 175 st

smacznego



#46 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 06 cze 2018 - 19:49

Profesjonalne forum - można w gramach?  :laugh: ;)



#47 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 06 cze 2018 - 20:22

można w gramach?
ale mnie rozbawiłeś.... :frantics: Binio - czy sądzisz ,że mamy taką samą korę cynamonową lub gwiazdki anyżu ?  albo takie same cebule czy czosnek nawet sos ostrygowy i sojowy różnych producentów -to różne światy.....podaję jak robię czasem coś nawet zapomnę albo dodam więcej i nic takiego się nie dzieje - ot trochę inny smak  ;) jak to w kiełbasach :facepalm:    nie śląska -i nie zupełnie głogowska … Tak Bracie pytasz dla wesołości rozumiem :D  :thumbsup: 

#48 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14208 postów

Napisano 06 cze 2018 - 20:58

Profesjonalne forum - można w gramach? 

Rosół też gotujesz używając wagi? 



#49 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12851 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 06 cze 2018 - 22:26

Rosół też gotujesz używając wagi?

 

 

....................


Użytkownik andrzej k edytował ten post 06 cze 2018 - 22:27


#50 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 07 cze 2018 - 07:20

Rozmawiałem wczoraj z kucharzem wietnamskim - na temat tych gramów - uśmiał sie tak jak i ja - zapytał A PO CO ? on dodaje do smaku  :D  ;)  i jeszcze jedno - przecież przyprawy w różnych porach roku mają nieco inny smak i aromat - jakoś się nad tym nie zastanawiałem majeranek to majeranek  :facepalm: . I jeszcze jedno - mówi jak 20 lat temu dawał do gara garśc - to teraz musi dwie - dlaczego - bo plantacje są modyfikowane  nie zupełnie naturalne  :facepalm:  - i to tyle w gramach  :frantics:  :yes:



#51 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 26 cze 2018 - 07:40

Ciekawostka - Sympatyczna Wietnamka - tłumaczyła mi skład - w 70 % po wietnamsku  :facepalm: - ba nawet pokazywała mi zioła - na pewno bazylia Tajska ,  na pewno kolendra ,limnofila pachnąca i pieprzowiec .

dostałem kawałek do testów 

 surowy:

Załączony plik  IMG_20180625_172228_1.jpg   75,79 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20180625_172245_1.jpg   71,95 KB   6 Ilość pobrań

po parzeniu

Załączony plik  IMG_20180625_174849_1.jpg   50,17 KB   6 Ilość pobrań

przekroje

Załączony plik  IMG_20180625_185537_1.jpg   86,36 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20180625_185543_1.jpg   93,34 KB   6 Ilość pobrań


Użytkownik Muski edytował ten post 26 cze 2018 - 07:41


#52 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1871 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 26 cze 2018 - 09:19

dostałem kawałek do testów

Muski a co to? Proszę się nie śmiać, - wietnamska kaszanka?



#53 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 26 cze 2018 - 09:38

Proszę się nie śmiać

absolutnie nie ma z czego  :no:   wpisałem jako ciekawostka - zresztą sam to widziałem i próbowałem po raz pierwszy - tak wygląda  - ale nie ma tam kaszy  taka krwista z ziołami - mało tego, jako danie - (bo nie sprzedają jej w takiej postaci  jak na foto dostałem po tzw znajomości) - tylko kawałki 3-4 cm pokrojone już sparzone  z dodatkiem ziół i ! :yes: jeita grubego  :yes: tak ze 3 cm ale  zwiniętego w mały precelek i ugotowanego . Ot inne smaki inne zwyczaje. 


Użytkownik Muski edytował ten post 26 cze 2018 - 09:47


#54 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 363 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 26 cze 2018 - 20:19

Proszę się nie śmiać

absolutnie nie ma z czego :no: wpisałem jako ciekawostka - zresztą sam to widziałem i próbowałem po raz pierwszy - tak wygląda - ale nie ma tam kaszy taka krwista z ziołami - mało tego, jako danie - (bo nie sprzedają jej w takiej postaci jak na foto dostałem po tzw znajomości) - tylko kawałki 3-4 cm pokrojone już sparzone z dodatkiem ziół i ! :yes: jeita grubego :yes: tak ze 3 cm ale zwiniętego w mały precelek i ugotowanego . Ot inne smaki inne zwyczaje.

A jak ten wynalazek smakuje?

#55 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 27 cze 2018 - 06:41

A jak ten wynalazek smakuje?
to jest pytanie smakosza  :thumbsup:  jak krwista z wątróbką i ziołami - tu są świeże - to bardziej aromatyczne - powiem krótko  4 nie urywa - ale próby  smaku a i owszem . Jesteśmy przyzwyczajeni do porównywania z naszą kaszanką -ot taki odruch - jest to inne

#56 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 363 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 27 cze 2018 - 08:20

A jak ten wynalazek smakuje?

to jest pytanie smakosza :thumbsup: jak krwista z wątróbką i ziołami - tu są świeże - to bardziej aromatyczne - powiem krótko 4 nie urywa - ale próby smaku a i owszem . Jesteśmy przyzwyczajeni do porównywania z naszą kaszanką -ot taki odruch - jest to inne

Może i dudy nie urywa ale jak jest okazja posmakować czegoś innego, z innego zakątka świata to trzeba skorzystać, czarne lubię wiec ciekawe jak to smakuje ze świerzymi ziołami, a co tam za ziółka są ukryte:)

#57 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5683 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 cze 2018 - 10:19

Ziolka ziolkami a ja lubie smazona kaszanke ..z dzemem borowkowym :facepalm:  :)



#58 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 363 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 27 cze 2018 - 11:11

O takim połączeniu smaków to nie słyszalem.. ja kiedyś uwielbiałem jajko gotowane z cukrem :) :)

#59 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5683 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 28 cze 2018 - 09:36

@krystian252, smazony bekon z dzemem z borowek tez lubie , grochowa z musztarda ..o sledziach na slodko juz nie wspomne ,przyzwyczailam sie do slodkich smakow  ..ale ogolnie za slodyczami nie jestem  :)



#60 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 01 lip 2018 - 10:46

Znalazłem taką perełkę - smakoszom kuchni azjatyckiej - polecam

Załączony plik  IMG_20180628_181811_1.jpg   67,47 KB   3 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych