Skocz do zawartości

Azjatyckie smakołyki


Muski

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

mnie największym wyzwaniem jest wyjęcie kości
  jeśli chodzi o golonke tylną to jest naprawdę proste i szybkie  - następnym razem zrobię fotorelację z rozbiórki golonki tylnej  jak jest to kłopot  :D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 174
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Golonkę już mam, jedna w sklepie była, teraz przyprawy trza nagromadzić, a golonuś do zamrażarki, w międzyczasie jeszcze się dokupi sztukę tylną :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A z czym podajemy takowa golonke? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A z czym podajemy takowa golonke?
to co próbowałem - to czysta  ale można dodać wszystko co się lubi :)  coś mi dziewczyny mówiły o pesto - ale jakie nie :facepalm: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aha :)  moze  dodatki cos  w stylu jak do kaczki po pekinsku , z pesto hmmm jakos mi pesto to raczej cos we wloskim typie ..za bardzo pomieszane kontynenty :D

Ale sama pewnie smaczna moze kiedys cos ..bo lubie takie cos dla urozmaicenia ...u mnie dzis  boczek po dunsku z chrupia skorka ...bomba kaloryczna jutro woda tylko  :tongue:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak czytam i się zastanawiam, czy nie lepiej najpierw peklować, a następnie dopiero gotować. Ale najprawdopodobniej tak jak opisałeś Waldku, jest w Twoim przepisie i dlatego jest odwrotnie. 

Może byłoby, wypróbować najpierw w zalewie, a następnie gotować i chyba tak zrobię, a następnie jak u Ciebie w przepisie aby wiedzieć różnicę (czy w ogóle będzie).

Jak będę tak daleko to podzielę się uwagami i spostrzeżeniami.

 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

le najprawdopodobniej tak jak opisałeś Waldku, jest w Twoim przepisie i dlatego jest odwrotnie.

też się zastanawiałem - ale tu chodzi o skórę - by była jędrna i lekko chrupka ( a taka jest) - w procesie odwrotnym - tzn do jakiego jesteśmy mentalnie nastawieni najpierw marynata później obróbka cieplna - tego nie osiągniesz 

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

też się zastanawiałem

Jeżeli tak jest jak mówisz to już nie muszę drugi wariant próbować, tylko zrobię tak jak podałeś w recepturze.

 

Serdeczne pozdrowienia 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po golonce - zrobię identycznie boczek ,ale  nie wiem jeszcze czy będę rolował  :D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gwizdek:) -nie ma sprawy ;)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja jak będę w stolycy to Cię Waldek nawiedzę i pojedziemy w te miejsca które tak tu reklamujesz. Ja trochę jak Rick Stein :) tylko w mikro skali :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak tu reklamujesz

nie nie reklamuję  :D  dzielę się innymi smakami  :D  ;) ale propozycja OK

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Na prośbę Marka z Bielska :

 

 boczek na chrupko w stylu wietnamskim 

podaje 2 warianty 

proporcje na 1 kg boczku
Wariant I
1 lyzeczka czubata soli
1 lyzka brazowego cukru
3 lyzki sosu sojowego ciemnego
1 lyzka sosu Hoi Sin albo ostrygowy
lyzeczka startego swiezego imbiru
przyprawa 5 smaków (łyżeczka ) albo spora szczypta anyżu

łyżeczka chili

łyżeczka oleju sezamowego

 

Boczek (skore) ponacinac kilka mm. natrzec sola, sosem sojowym i hoisin ( lub ostrygowym), dodac zdziebko anyzu(albo 5 przypraw), chili i oleju sezamowego - odstawić na kilka godzin do lodówki . Wyjąć
imbir, cukier wymieszac i natrzec nim boczek ponownie.

boczek do piekarnika na 220 st na kratce , skora do gory na 15-20 min az sie zezłoci(chrupki ma być), potem
przelaczyc na pieczenie w ok 175 stopni umiesciwszy pod boczkiem
tacke z 2 cm wody - piec trzeba ok 1,5 – 2 godziny ( w zależności od grubości boczku )
wyjac z piekarnika dac odpoczac ok 30 min


 

Wariant II

ilość anyżu i cynamonu ,czosnku i cebuli na jakieś 1,8 kg boczku - tyle mniej wiecej było  ;) 

zagotować boczek z sola do smaku z dodatkiem przypraw rosołowych plus kora cynamonu ok 5 cm + 2 gwiazdki anyżu i całe z łupinami 5-7 zabków czosnku – 2 małe cebule wraz z łupinami ( przeciete na pół)

Gotować rosołowo ok 45- 60 min w zależności od grubości .

Wyjąć – zrobić glazure : z sos sojowy , sos ostrygowy, olej sezamowy , starty imbir – tak z lyżeczke posmarować ciepły ( gorący) boczek - do piekarnika na 1-2 godziny w temp 175 st

smacznego

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

można w gramach?
ale mnie rozbawiłeś.... :frantics: Binio - czy sądzisz ,że mamy taką samą korę cynamonową lub gwiazdki anyżu ?  albo takie same cebule czy czosnek nawet sos ostrygowy i sojowy różnych producentów -to różne światy.....podaję jak robię czasem coś nawet zapomnę albo dodam więcej i nic takiego się nie dzieje - ot trochę inny smak  ;) jak to w kiełbasach :facepalm:    nie śląska -i nie zupełnie głogowska … Tak Bracie pytasz dla wesołości rozumiem :D  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Profesjonalne forum - można w gramach? 

Rosół też gotujesz używając wagi? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozmawiałem wczoraj z kucharzem wietnamskim - na temat tych gramów - uśmiał sie tak jak i ja - zapytał A PO CO ? on dodaje do smaku  :D  ;)  i jeszcze jedno - przecież przyprawy w różnych porach roku mają nieco inny smak i aromat - jakoś się nad tym nie zastanawiałem majeranek to majeranek  :facepalm: . I jeszcze jedno - mówi jak 20 lat temu dawał do gara garśc - to teraz musi dwie - dlaczego - bo plantacje są modyfikowane  nie zupełnie naturalne  :facepalm:  - i to tyle w gramach  :frantics:  :yes:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ciekawostka - Sympatyczna Wietnamka - tłumaczyła mi skład - w 70 % po wietnamsku  :facepalm: - ba nawet pokazywała mi zioła - na pewno bazylia Tajska ,  na pewno kolendra ,limnofila pachnąca i pieprzowiec .

dostałem kawałek do testów 

 surowy:

post-70549-0-72841900-1529995083_thumb.jpgpost-70549-0-09413000-1529995102_thumb.jpg

po parzeniu

post-70549-0-95981800-1529995111_thumb.jpg

przekroje

post-70549-0-40360700-1529995125_thumb.jpgpost-70549-0-69960600-1529995140_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

dostałem kawałek do testów

Muski a co to? Proszę się nie śmiać, - wietnamska kaszanka?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę się nie śmiać

absolutnie nie ma z czego  :no:   wpisałem jako ciekawostka - zresztą sam to widziałem i próbowałem po raz pierwszy - tak wygląda  - ale nie ma tam kaszy  taka krwista z ziołami - mało tego, jako danie - (bo nie sprzedają jej w takiej postaci  jak na foto dostałem po tzw znajomości) - tylko kawałki 3-4 cm pokrojone już sparzone  z dodatkiem ziół i ! :yes: jeita grubego  :yes: tak ze 3 cm ale  zwiniętego w mały precelek i ugotowanego . Ot inne smaki inne zwyczaje. 

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.