Skocz do zawartości

Azjatyckie smakołyki


Muski

Rekomendowane odpowiedzi

 

która technika jest lepsza.. tak cały czas patrzę i patrzę i się zastanawiam i różnie to oni właśnie robią ale chyba też iglo postawię
Tak igloo - różnica jest nieznaczna - ale łatwiej jest zdjąć skorupę soli . 

 

A płakał a napłakał sie że tylko mu kawa została i boczek... ;)  Myślałem se bida jaka czy co że tak narzeka ;)   A tu zaglądam a tu BOCZEK!!!!   Jeszcze jaki ;)  Bidy nie widać ;)  :cool:  :tongue:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 174
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zupa PHO  ze świeżą wołowiną -ulubiony barek

post-70549-0-23146900-1540664613_thumb.jpg

post-70549-0-63907400-1540664635_thumb.jpg

post-70549-0-78307900-1540664659_thumb.jpg

post-70549-0-87569900-1540664679_thumb.jpg

Wyjątkowo smaczne

 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się, że znalazłem fanatyków azjatyckiej kuchni. Również lubię próbować różne smaki, ale ten prezent od kolegi z Wietnamu mi nie podszedł zupełnie. Z pudełka zniknęły może ze 3 sztuki, fanatykowi wyślę za pokryciem kosztów wysyłki. Po co mam to wyrzucić.

 

post-51085-0-18751000-1540679718_thumb.jpg

 

a tu wyjaśnienie mojego wietnamskiego kolegi, co to jest :) :

 

"To jest tradycyjne i pyszne dań w Wietnamie (po Wietnamsku: Ô Mai). Wybierają najlepsze owoce (np. Śliwka albo morele) na drzewie. Następnie mieszają ich z cukrem, imbirem, solą i innymi przyprawami. Warzono je po długim czasie z ezoteryczną technologią."

 

Powiedzmy, że kto pierwszy ten lepszy :)

 

Aaaa, jak ktoś ze Śląska, to można odebrać w Tychach lub Chełmie Śląskim.

Edytowane przez tysovia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pho Bo! (wymawiamy coś jak "fur ba", tylko "r" coś jak francuskie "r")  Lubię zupy ale ta  jest jedna z moich najwięcej ulubionych.  W Wietnamie jadłem ta zupę na śniadanie i obiad i jestem szczęśliwy ze nie daleko domu mam kilka restauracji gdzie podają  fantastyczne Pho Bo.  Robimy także w domu od czasu do czasu. Ale dziwna rzecz.  Najsmaczniejsze  Pho Bo które jadłem to nie w Saigonie, ale w Brazylii, w małej restauracji w Sao Paulo. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

gdzie takie zupki Pho serwują
4,5 km od domu - w pierwszej fotce podałem nazwę- musimy się umówić ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

i mnie po drodze zabierzesz?
świetny pomysł

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Walduś gdzie takie zupki Pho serwują wygląda apetycznie

 

Krystian może się kiedyś wybierzesz i mnie po drodze zabierzesz? :D  

 

 

Pewnie że tak Alinka :D:clap:

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po obejrzeniu reportażu w Kuchni+ na temat zupy Pho i ja postanowiłem jej spróbować. Wietnamska restauracja znajduje się przy głównej ulicy, którą bardzo często jeżdżę , ale nigdy nie byłem zainteresowany wietnamskim jedzeniem, dopiero ta zupa zmieniła moje nastawienie. Po Wszystkich Świętych na pewno jej spróbuję  :) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jadłem taką zupkę

 

postanowiłem jej spróbować
prawdą jest ,że pomiędzy różnymi restauracjami i barkami w jakości tej zupy jest przepaść. Mam akurat tą możliwość, że tam gdzie kupuję ( jak nie chce nam się jej gotować - trochę trwa i trzeba gar :facepalm: ) jest dla tzw swoich - a oni się znaja na tych smakach  :D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam. Mój kolega Wietnamczyk w swojej restauracji gotuje przepyszną zupę. Jedna z tajemnic to 7 rodzajów mięsa i 7 godzin na małym ogniu. Do gotowania od początku trzeba na około 2-3 litry rosołu wrzucić średniej wielkości gwiazdkę anyżu. Cudowny zapach i smak. Pozdrawiam

Edytowane przez meteorolog
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kiedy jedziemy

No właśnie ? Sobota? i trzeba dość wcześnie bo po 14 pozamykane

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

poniedziałek, środa i czwartek
W niedzielę mają nieczynne - pozostaje środa lub czwartek - nie wiem jak Krystian ?

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Jedna z tajemnic to 7 rodzajów mięsa

 

Jakie to rodzaje mięsa są ?

 

Dwa rodzaje wieprzowiny i wołowiny, kaczka, kurczak i zdaje mi się indyk. Napewno była kość z schabu z dość dużą ilością mięsa. Ja w domu tyle nie daję, kaczka kość ze schabu i wołowinka czasem kurczak domowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jedna z tajemnic to 7 rodzajów mięsa

 

Jakie to rodzaje mięsa są ?

Dwa rodzaje wieprzowiny i wołowiny, kaczka, kurczak i zdaje mi się indyk. Napewno była kość z schabu z dość dużą ilością mięsa. Ja w domu tyle nie daję, kaczka kość ze schabu i wołowinka czasem kurczak domowy.
Podaj proszę ten swój przepis jak Ty robisz :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

poniedziałek, środa i czwartek

W niedzielę mają nieczynne - pozostaje środa lub czwartek - nie wiem jak Krystian ?

Waldku ja jestem jak najbardziej na tak z tym że nie w tym tygodniu.. bedę miał maly zabieg więc za kółko bedzie ciężko wsiąść.. Ale jestem chętny więc Alinkę mógłbym zgarnąć po drodze ????????

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.